ECONOMIE
Simţiţi la buzunar? Consiliul Concurenţei zice că preţurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43%

Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenţei, transmite Agerpres.
Astfel, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume: preţul roşiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puţin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de preţ au fost înregistrate şi la cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi.
‘Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază’, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Preţul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri şi procesatori, în urma căruia s-a redus preţul cu circa 20%, începând din luna mai.
Potrivit sursei citate, celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.
În ceea ce priveşte carnea, preţul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% şi al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce priveşte carnea de porc, preţul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar preţul mediu pentru spată de porc a înregistrat o uşoară creştere de 1,4%.
La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.
Autoritatea de concurenţă a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preţ de pe lanţul comercial în preţurile de revânzare şi precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activităţii de distribuţie, limitare prevăzută de ordonanţa de urgenţă 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
VIDEO FOTO. Concert la Cluj cu vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din 1703 a violonistului Kristóf Baráti

Sala de concerte a Colegiului Academic Cluj-Napoca găzduiește, vineri, de la ora 19, ”Beethoven – Concertul pentru vioară”, în Re major, op. 61 și Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36 în interpretarea violonistului, deopotrivă dirijor, Kristóf Baráti, care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Acesta cântă de peste un deceniu pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” din anul 1703, una dintre cele mai valoroase viori din lume, instrumentul fiindu-i oferit prin generozitatea Stradivarius Society din Chicago.
Vioara „Lady Harmsworth” își poartă numele de la una dintre proprietarele sale, care a deținut instrumentul începând cu anul 1922. Înainte de aceasta, a aparținut casei britanice W. E. Hill & Sons, faimoasă pentru expertiza în domeniul lutieriei.
Realizată de Antonio Stradivari (1644–1737), considerat cel mai mare constructor de viori din istorie, acest instrument datează din perioada sa de glorie și este apreciat pentru sunetul său excepțional, starea impecabilă de conservare și lacurile originale păstrate aproape integral. Din cele peste 1.100 de instrumente create de Stradivari, doar aproximativ 500 de viori au supraviețuit până astăzi.
Despre lucrări – Beethoven
Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară, în Re major, op. 61
Deși a fost scrisă în epoca în care concertele pentru vioară erau gândite ca vitrine de virtuozitate, această capodoperă trece dincolo de o demonstrație de forță și agilitate și permite emoției să se exprime în toată plenitudinea și frumusețea ei.
Lucrarea este deosebită încă de la primele note. Nu începe cu o explozie orchestrală sau o intrare triumfală a solistului, ci cu fraze lirice, sensibile, rafinate.
Sub aparența liniștită a unor teme blânde, delicate, se află o scriitură solicitantă, pusă mereu în slujba expresiei. Muzica, de o inspirație sublimă, duce publicul spre culmi de trăiri desprinse dintr-o fascinată lume a fanteziei lui Beethoven.
Despre lucrări – Ceaikovski
Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36
În 1877, Ceaikovski trecea printr-o furtună interioară: o căsătorie eșuată, o fragilitate psihică adâncă și o nevoie disperată de a se agăța de ceva, care să-i dea sens vieții. Acel „ceva” avea să fie cea de-a patra Simfonie, o lucrare născută din zbucium, frică și dorința de a-și înțelege soarta.
Într-una dintre scrisorile trimise protectoarei și confidentei sale, Nadejda von Meck, Ceaikovski mărturisea că nu se putea desprinde de această compoziție. Devenise o obsesie, un catharsis, un canal prin care își elibera trăirile și se regăsea pe sine.
Simfonia debutează cu motivul destinului – un strigăt dramatic, redat de o fanfară apăsătoare, care pare să afirme fără milă: „Fericirea nu este pentru tine.” Este imaginea unei forțe implacabile, ca o sabie suspendată deasupra capului: nu te lovește, dar nu te lasă să trăiești în liniște.
Apare, dispare, revine mereu. Iar atunci când, în mijlocul acestui haos, răsare o rază de speranță, destinul o spulberă necruțător. „Nu există refugiu, nu există salvare… doar o alternanță neîncetată între realitate crudă și visuri deșarte”, nota compozitorul. (sursă text: Oana Bălan-Budoiu)
Despre dirijorul și solistul Kristóf Baráti
Violonistul maghiar Kristóf Baráti este recunoscut în întreaga lume ca fiind un muzician de o calitate extraordinară, cu o gamă expresivă vastă și o tehnică impecabilă. Aplaudat în mod repetat pentru poezia și elocvența cu care cântă, el a fost descris drept „un adevărat estetician tonal de cel mai înalt nivel”.
În ultimele stagiuni, Baráti a cântat la Hollywood Bowl cu Los Angeles Philharmonic, la Royal Festival Hall din Londra cu London Philharmonic Orchestra, iar în 2019 a fost solistul principal în concertul de deschidere al Festivalului Verbier. Baráti a cântat cu orchestre precum Zurich Tonhalle, Oslo Philharmonic, Orchestre National de France, Israel Philharmonic, ORF Vienna Radio Symphony, Orchestre Symphonique de Montreal, Camerata Salzburg, Russian National Orchestra, BBC Scottish Symphony, BBC Philharmonic, Sao Paolo Symphony și Hague Philharmonic.
Concertează în mod regulat cu Gergiev și Orchestra Mariinsky în întreaga lume, inclusiv în SUA și China. Multe dintre aparițiile sale au fost înregistrate de medici.tv, inclusiv concertele susținute la Verbier și integrala lucrărilor lui Bartók pentru vioară solo și orchestră susținută într-un singur concert cu Filarmonica din Pannon.
Discografie vastă
Un interpret obișnuit de recitaluri și muzică de cameră, Baráti a cântat cu parteneri precum Mischa Maisky, Yuri Bashmet, Enrico Pace, Jean-Efflam Bavouzet, Zoltán Kocsis și Kim Kashkashian, printre alții. Cântă în fiecare an la Festivalul White Nights, iar în 2019 și-a făcut debutul la Festivalurile Seattle Chamber Music și Aspen. În 2016 a avut un debut senzațional la Festivalul Verbier, când a interpretat integrala solistică a Sonatelor și Partitelor de Bach, revenind de atunci în fiecare an.
Kristóf Baráti are o discografie vastă care include cele cinci concerte de Mozart, integrala sonatelor de Beethoven și Brahms cu Klára Würtz și sonatele solo de Ysaÿe pentru Brilliant Classics, precum și sonatele și partiturile de Bach la Berlin Classics și Deutsche Grammophon. Discul său de bisuri „The Soul of Lady Harmsworth”, înregistrat în 2016, a primit o serie de aprecieri laudative din partea revistei Gramophone. Ultimul său CD, lansat în 2023 de Hungaroton, conține cele 44 de duete pentru două viori de Bartók, interpretate împreună cu soția sa, Karolina Kondorosi.
În ultimii ani, Baráti a fost din ce în ce mai activ și ca dirijor. În această calitate a apărut frecvent alături de diferite orchestre maghiare și străine. Unul dintre cele mai interesante proiecte ale stagiunii 23/24 l-a reprezentat concertul său cu Concerto Budapest, avându-l ca solist pe Mikhail Pletnov.
A studiat la Budapesta
După ce și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Venezuela, unde a cântat ca solist cu multe dintre cele mai importante orchestre ale țării, Baráti s-a întors la Budapesta pentru a studia la Academia de Muzică ”Franz Liszt” și a fost apoi îndrumat de Eduard Wulfson, el însuși student al lui Milstein și Menuhin.
Încă rezident la Budapesta, Baráti concertează în mod regulat în Ungaria și, împreună cu István Várdai, este directorul artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Kaposvár și șeful Departamentului de Vioară al Academiei de Muzică ”Franz Liszt”. Baráti cântă la vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” (1703), ca urmare a unui acord cu Societatea Stradivarius din Chicago.
Bilete pentru concert
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318 sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
EVENIMENT
Forumul Româno-Maghiar condamnă inducerea ideii că folosirea limbii maghiare are legătură cu bătaia de după meciul U-CFR Cluj

Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că agresiunile recente între suporterii echipelor de fotbal U Cluj și CFR Cluj ar fi fost cauzate de folosirea limbii maghiare.
Reprezentanții FRM cer moderație în declarații până la finzalizarea anchetei de către poliție, după că, luni noaptea, trei tineri, suporteri ai CFR Cluj, au fost bătuți lângă podul Elisabeta din oraș. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital.
Forumul Româno-Maghiar: Se propagă în spațiul public ”jumătăți de adevăr”
”Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că recentele agresiuni între suporterii unor echipe de fotbal din Cluj-Napoca au fost cauzate de utilizarea limbii maghiare. În spiritul respectului față de lege și față de statul de drept, considerăm că reprezentanții partidelor politice și ai societății civile ar trebui să aștepte rezultatele anchetei demarate de autorități, pentru a evita propagarea în spațiul public a unor <<jumătăți de adevăr>>”, au transmis reprezentanții FRM.
Asistăm la un val de extremism
Pe de altă parte, reprezentanții FRM spun că nu pot rămâne indiferenți în fața valului de extremism și de radicalizare a discursului în spațiul public din ultima jumătate de an.
”Considerăm că această stare de fapt regretabilă este consecința directă a lipsei unui model de conviețuire bazat pe cunoaștere și acceptare reciprocă între cetățenii României, indiferent de originea etnică. Prin misiunea și valorile sale, FRM are în vedere încurajarea unui climat de toleranță și dialog intercultural între cetățenii României.
Încă din 2022, Forumul Româno-Maghiar a propus Guvernului României și Guvernului Ungariei organizarea unor concerte comune ale Filarmonicii George Enescu și Nemezeti Filharmonikusok din Budapesta în orașe ca București, Budapesta și Cluj-Napoca, concerte în cadrul cărora urmau a fi interpretate partituri din creația compozitorilor Bartók Béla, George Enescu, Erkel Ferenc și Ciprian Porumbescu. Cu regret am luat act de faptul că cele două guverne nu au manifestat interes pentru acest proiect cultural comun. În ciuda acestui eșec de etapă, credem că o astfel de inițiativă merită reluată, ca o dovadă a respectului față de valorile umane universale”, au mai arătat aceștia.
Emil Boc: ”Nu există indicii cu conotație etnică”
Trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost bătuți luni noaptea la Cluj-Napoca după derby-ul dintre echipele de fotbal Universitatea și CFR Cluj. Un băiat de 14 ani, fan CFR Cluj, lovit în zona feței, a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj în care cerea pedepsirea de urgență a celor vinovați, și a declarat că cei trei tineri au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară”.
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, joi, că nu există indicii cu conotație etnică, cu referire la violențele care au avut loc după meciul de fotbal.
”Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență”, a spus primarul.
Joi seara, peste 1.000 de maghiari au participat la Cluj-Napoca la un marș de solidaritate cu tinerii care au fost bătui după meciul de fotbal.
EVENIMENT
Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

Președintele de la CFR Cluj, Cristi Balaj, a vorbit despre incidentele din oraș, din noaptea meciului cu „U” Cluj, pierdut de „feroviari”cu 0-1. Fostul arbitru a făcut referire și la victoria cu CSU Craiova din sferturile Cupei României, 1-1 și 5-3 la loviturile de departajare.
Cristi Balaj a venit cu noi informații legate de incidentele de luni seara, când un copil a fost lovit cu o bâtă în cap și susține că inclusiv unii dintre jandarmi, fani „U” Cluj, încurajează comportamentul violent al suporterilor „studenților”, scrie GSP.
Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului
„În primul rând, trebuie să-ți dorești pentru a rezolva o problemă. Suporterii noștri se plâng că sunt ridicați, nu se pot așeza pe locurile pe care le-au cumpărat. Sunt fete care au fost scuipate, lovite. Avem copilul acela… Am încercat să nu mai spun nimic. Am solicitat să stăm la inelul superior, dar am fost invitați să stăm jos.
Noi le-am mulțumit că am primit mai multe bilete decât prevede regulamentul, 2.400 față de 1.500, dar ce se întâmplă în afara stadionului pare că este încurajat. Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de suporter, chiar în timpul serviciului, chiar de la jandarmerie. Unii își întorc spatele când suporterii noștri sunt scuipați. Intervin doar când fanii noștri răspund.
Cel care a lovit cu bâta a zis că nu-l interesează dacă e fată, băiat, minor, dacă e fan CFR, nu se poate abține. Un copil de 19 ani a avut fața spartă cu o sticlă, la el se referea Kelemen Hunor.
Și a fost lovit pentru că e fan CFR. Dimineața se chinuiau să îi scoată cioburile din față. Asta s-a întâmplat în preajma stadionului”.
Cristi Balaj, despre calificarea în semifinalele Cupei României
„Este pentru prima oară în cariera lui Dan Petrescu când a câștigat la penalty-uri. Niciodată! De fiecare dată a pierdut. Eu i-am zis de ce am câștigat, dar rămâne între noi. S-au schimbat mulți jucători, am avut două zile mai puțin. Am jucat luni, față de sâmbătă, cum au jucat ei. Am făcut multe modificări, cei care au jucat au demonstrat că merită să fie la CFR. Suntem fericiți.
E greu de rezolvat problema mingii. E un contract în derulare. Dar, după discuțiile acestea, se va acorda un interes mai mare acestui aspect în sezonul viitor. Sunt convins că se va acorda un interes mult mai mare din sezonul viitor. La noi s-a discutat de mingi la antrenament, dar nu le-a criticat nimeni.
Dacă FRF va găsi o soluție pentru semifinale, e binevenită decizia. E bine pentru fotbal. Există un sponsor care a făcut niște eforturi, nu ar fi fair-play. Sunt convins că FRF va lua în considerare acest aspect”, a încheiat președintele lui CFR Cluj.
EVENIMENT
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, care apără interesele tuturor categoriilor de personal din Sănătate, a organizat vineri, la Cluj-Napoca, o conferință privind sistemul asigurărilor de malpraxis.
Angajații din Sănătate spun că regândirea sistemului asigurărilor de răspundere civilă este o urgență, nu doar pentru medici, ci și pentru protecția pacienților.
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional
Practic, profesioniștii din Sănătate, reuniți la conferința „Malpraxis sau despăgubirea pacienților pentru prejudicii?” vor simplificarea sistemului.
”Noi avem o urgență care înseamnă o regândire a sistemului de malpraxis, pentru a crește posibilitatea profesioniștilor să-și facă datoria în mod adecvat, iar pacienții să beneficieze de protecția necesară. De asemenea, trebuie să regândim sistemul și din perspectiva modului în care sunt asigurate și unitățile sanitare.Vrem simplificarea sistemului, în sensul că ne dorim să creștem ponderea înțelegerilor amiabile, astfel încât nici pacientul, nici profesionistul să nu ajungă atât de frecvent la comisiile de cercetare și în instanțe. Să existe posibilitatea de a se înțelege, la nivelul asiguratorlui foarte rapid”, a declarat conf univ. Viorel Rotilă, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România.
Sistemul este nefuncțional
Reprezentanții Federației spun că de mai bine de 10 ani, toate instituțiile și organizațiile din sănătate știu că sistemul asigurărilor de răspundere civilă a personalului medical (așa numitele asigurări de malpraxis) este nefuncțional. În tot acest interval au existat mai multe proiecte de acte normative menite să corecteze deficiențele, care sunt cunoscute, dar fără ca vreunul dintre ele să capete formă definitivă.
Perpetuarea în mod inexplicabil a acestei stări de drept de către decidenți, mai spun reprezentanții profesioniștilor din sistem, conduce la o situație în care personalul medical din sănătate este obligat să plătească asigurările de malpraxis fără a beneficia în întregime de protecția pe care acestea ar trebui s-o asigure, în timp ce pacienții prejudiciați nu beneficiază de fiecare dată de despăgubirile la care au dreptul.
Concluzia este că actualul sistem păgubește profesioniștii din Sănătate și prejudiciază pacienții.
Potrivit ultimului studiu sociologic făcut în România, și acesta mai vechi de 10 ani, erau 176.189 de contracte de asigurari de raspundere civilă, iar despăgubirile au fost în valoare de peste 9,2 milioane de lei, în 2012.
Ce este maplraxisul
Malpraxisul este descris ca orice deviere de la standardele de îngrijiri medicale acceptate, care determină prejudicii unui pacient. De asemenea, ”evenimentele adverse” sunt incidentele medicale – evenimente medicale nedorite care nu sunt determinate de neglijență.
Un eveniment medical nefericit este o consecința severă a unui tratament aplicat corect, care intervine rar (nu mai mult de 1% din cazuri), cum ar fi reacții alergice la medicamente sau complicații chirurgicale neobișnuite în urma tratamentului.
Niciun profesionist din Sănătate nu are dreptul să își desfășoare activitatea dacă nu are o asigurare de malpraxis, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau privat.
La conferința de la Cluj-Napoca au participat reprezentanți ai Comisiilor de Sănătate din Parlament, Agenția Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, inclusiv reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, avocați, juriști, dar nu și cei ai Ministerului Sănătății.
Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, dr. Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, dr. Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof.Dr.Octavian Fodor” Cluj-Napoca, dr. George Dindelegan, șeful secției de Chirurgie Generală I a Spitalului de Urgență Cluj, prorector al UMFIH Cluj-Napoca, dar și dr. Cosmin Puia, președintele Colegiului Medicilor Cluj.