CULTURA
Simfonie, comedie, workshop-uri, rap și colinde. TOP 12 evenimente în a 12-a lună din an. Ieși din 2022 cu clipe de neuitat
Se încheie un nou ciclu. În a 12-a lună din an ți-am pregătit o listă cu tot atâtea evenimente la care merită să participi, în funcție de preferințele tale, ca să îți faci amintiri și pe ultima sută de metri din 2022. Te așteaptă ateliere de artă, de la pictat mandale și dansat, la reinventare muzicală, precum și spectacole de teatru, simfonice, rap, cu colinde, dar și de comedie și improvizație. Dar există și seri de jocuri și de relaxare dacă ești în căutare de ceva mai chill. Alege-le pe cele mai potrivite pentru tine. Le-am așezat în ordine cronologică să îți fie mai ușor să-ți faci ordine în calendar.
Atât astăzi, cât și mâine, va avea loc un spectacol de teatru muzical de Crăciun cu colinde și muzică originală, recomandat persoanelor cu vârsta de peste 14 ani, în regia lui Adonis Tanța, împreună cu acesta, cu Cristina Tureanu, Paula Maria Seichei, Lucian Teodor Rus, și Renata Burcă.
„Privați de actualizatul simbol magic al Crăciunului, membrii familiei Roșca, Aristina și Alin, își regăsesc speranța că vor putea să-și păstreze locuința de îndată ce soarta le surâde prin câștigarea unui concurs inițiat de o celebră companie de televiziune.
Starurile emisiunii vizitează căminul protagoniștilor pentru a le oferi alinarea necazurilor, dar și pentru a filma mult așteptatul final al celei mai urmărite telenovele a momentului, alături de aceștia.
Cât de departe sunt dispuși Aristina și Alin să meargă pentru a-și plăti datoriile, respectiv pentru a satisface cerințele conținutului pe care industria mizează, la rândul ei, cu scopul de a întâmpina așteptările audienței?
Amețiți și epuizați de efortul pe care lipsa onestității, clădită, de altfel, pe presiuni reale, îl presupune, își propun, cu toții, să găsească o cale de a ieși cu basmaua curată, apelând tocmai la umanitatea care, din fericire, revine în peisaj într-o formă surprinzătoare”, se arată în descrierea spectacolului.
Biletele se pot achiziționa:
- online: click aici
- de la Reactor, cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile
Stand-Up Comedy cu Bordea, Cortea și Claudiu, Cinema Florin Piersic, 7 decembrie
Cinema Florin Piersic pregătește un show ultra extra all inclusive, cu Bordea, Cortea și Claudiu.
„Glume scurte, glume lungi, glume inteligente, glume albe, glume negre cu mult, mult umor. Un show mai surprinzător decât prețul la motorina, chiar și mai surprinzător decât o TESLA pe GPL.
Îți dăm de veste, să știi de pe acum și chiar nu vrem să fim modești. Până la urmă, noi vrem să vii, iar de restul ne ocupăm noi, ca de obicei. Nu uita să-ți iei cu tine toți prietenii și buna dispoziție pentru o seară de neuitat, plină de umor incendiar”, anunță gazdele.
Pentru bilete, click aici.
Moții colindă Clujul, Casa de Cultură a Studenților, 7 decembrie
Apuseni Transilvania prezintă Moții colindă Clujul, un eveniment în care cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Țara Moților sunt prezentate în sala mare a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.
Intrarea este liberă.
Vor participa următorii artiști:
- Ansamblul folcloric Valea Drăganului
- Corul bărbătesc din Vâltori
- Grupul Casei de Cultură Zlatna
- Ansamblul “Citera cu Dor” Ciuruleasa
- Ansamblul folcloric Țarina Cupru Min Abrud
- Corul Bisericii Ortodoxe Lupșa – Țara Moților
- Taraful și grupul de tulnicărese din Albac
- Barbu Todea – rapsod popular
- Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca
- Frații Chindriș și Anda Horoba
- Mirela Mănescu
- Mihaela Grindean și Dorin Nemeș
- Valeria și Traian Ilea
Concert caritabil simfonic, Auditorium Maximum, 7 decembrie
Orchestra Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima ” Cluj-Napoca
În aceeași zi, studenții Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” organizează un concert caritabil prin care doresc să o susțină pe Anna Buza, care suferă de dislocare gravă a vertebrelor şi trei tumori intracanalare benigne cu efect compresiv local.
Programul cuprinde:
- Serghei Rahmaninov – Fantezie simfonica „Stânca” op. 7
- Serghei Rahmaninov – Concert pentru pian și orchestra nr. 3 op. 30
Dirijorul este Dmitrii Chiricov, iar la pian va fi Antoniu Tiberiu Nagy.
Meet & Play Board Game Night, The Guild Hall, 9 decembrie
Dacă îți plac jocurile de societate sau ai vrea să încerci câteva dar nu ai cu cine, sau dacă pur și simplu vrei să cunoști oameni noi, Meet & Play va fi seara perfectă pentru tine.
Vei încerca jocurile simple și distractive, de petrecere, din colecția The Guild Hall, în timp ce vei lega noi prietenii. Te vei putea alătura unui grup deja existent sau vei putea forma propriul tău grup, propunând un joc.
Poți veni singur sau cu un prieten, scopul fiind de a socializa și de a face cunoștință cu persoane noi. Echipa foarte prietenoasă va fi acolo pentru a face lucrurile mai ușoare.
Pentru a participa la acest eveniment, va trebui să cumperi o intrare de zi sau să ai un abonament The Guild Hall. Ceaiul, apa, cafeaua și ciocolata caldă sunt incluse în preț!
Mai multe informații despre prețuri găsești cu un click aici.
African Dance workshop, Dance Fever Studio, 10 decembrie
Clujenii sunt invitați într-o călătorie plină de ritm și de vitalitate prin dansurile africane.
„Instictual și natural, dansul african se remarcă prin mişcările inspirate din fenomenele naturii și din gesturile de zi cu zi ale oamenilor. În acest workshop vei avea ocazia să înveți un dans tradițional din Africa de Vest, să îți cunoști mai bine corpul și să îți dezvolți vocabularul expresiv în mișcare.
Un element specific dansurilor africane tradiționale este muzica live, așa că vei putea să explorezi comunicarea nonverbală dintre dansul tău și ritmurile tobelor. Nu este necesară experiența anterioară în dans!”, spune facilitatoarea Diana Ionașcu.
Aceasta împletește pentru oameni cele două pasiuni ale sale: psihoterapie și dans.
Structura atelierului este după cum urmează:
- Încălzire jucăușă + introducere în ritm
- Curs de dans african
- Cerc de dans
- Cooldown + stretching
Locurile sunt limitate. Contribuția de persoană este de 90 de lei. Pentru înscrieri, click aici.
Pentru mai multe informații, sună la 0755 691 181 sau trimite un email pe adresa insightdance.cluj@gmail.com.
Improbabilii vs. No, amu – Optimi #4, Centrul de Creație Maidan, 10 decembrie
Cel de-al patrulea meci din Cupa Impro Battle 2022-2023 are loc la Cluj-Napoca. Acesta este un format de teatru sport, adică o competiție între 2 echipe de improvizatori. Ele se vor provoca pe parcursul mai multor runde, la scene și jocuri de improvizație diverse și vor fi jurizați, atât de către public, cât și de către semenii lor improvizatori care vor analiza obiectiv de la pupitrul juriului.
Cele două trupe care se vor duela, de la ora 19, pe Maidan (adică la Centrul de Creație Maidan – strada Eroilor 16) sunt: Improbabilii și No, amu IMPROV.
Biletele pot fi achiziționate online de pe eventbook.ro sau cash de la intrare, dacă s-a făcut rezervare cu cel puțin o zi înainte de eveniment. Prețul unui bilet este de 30 lei.
Rezervarea e obligatorie (prin apel, SMS, WhatsApp) la 0721 193 369, chiar dacă s-au achiziționat bilete online. Acest aspect trebuie menționat în momentul rezervării.
Participanții sunt rugați să ajungă cu 15-20 de minute mai devreme.
Pe final de an, Makuma play:space a pregătit un atelier mai jucăuș și mai creativ în care clujenii sunt invitați să picteze mandale pe suporturi de lumânări.
„Ne vom relaxa, vom asculta muzică de suflet, vom servi ceai și fructe, vom picta liber și ne vom lăsa imaginația să se exprime așa cum vom simți pe moment. Simplul proces de a crea o mandală este terapeutic în sine. Timpul pe care îl petreci când pictezi e ca un moment de liniște interioară, de conectare cu sinele, cu acea parte creativă din tine care a existat mereu și se bucură să fie exprimată.
Vei avea la final un cadou pentru sufletul tău sau poate fi un cadou drăguț și personalizat dacă simți să-l dăruiești. Noi vom aduce toate materialele necesare și vă vom ghida în pictura cu acrilice”, comunică organizatorii.
Durata atelierului este de 4 ore. Contribuția de persoană este de 65 de lei. Pentru înscrieri, click aici.
Concerte Rap, FORM Space, 10 și 16 decembrie
Iubitorii de rap cu vârsta de peste 18 ani pot merge luna aceasta la FORM Space, unde vor avea loc două concerte.
Deliric cu Silent Strike vor veni în data de 10 decembrie, urmând ca pe 16 să concerteze Macanache. Pentru bilete, click aici, respectiv aici pentru cel de-al doilea concert.
Ai avut vreodată dorința să înveți un instrument muzical, dar te-a frustrat atât de tare încât te-ai lăsat, gândindu-te „nu am talent” sau „nu e pentru mine”? Ai un instrument muzical cu care cochetezi de mai multă vreme dar nu ai găsit niciodată timpul sau contextul să începi? Ți se pare prea dificil să înveți muzică de unul/a singur/ă, dar nici nu ai găsit o școală potrivită și motivantă pentru asta?
Îți dorești să îți găsești un mod de a face muzică, care nu e axat pe performanță ci pe naturalețe și bucurie? Vrei să îți găsești expresia ta muzicală unică și personală? Ți-ar plăcea să poți facilita întâlniri de muzică vie, de muzică silvatică în comunitatea/școala/firma ta? Te pasionează muzica dar nu știi de unde să o apuci?
Dacă ai răspuns cu da la cel puțin una din întrebările de mai sus, acest program extensiv de formare și transformare poate fi pentru tine.
„Este un program cu care vreau să te conduc spre acel loc unde să te găsești pe tine în muzică și expresie. Pornim la drum un grup de maxim 12 participanți/te și parcurgem o transformare prin muzică care ne va conduce din toamnă în iarnă și în primăvară până la începutul verii. Din decembrie până în iunie, vei avea 2 întâlniri de grup și o ședință individuală în fiecare lună”, spune facilitatorul.
Program pe 3 module
Modulul I: The Groove – aspecte generale ale muzicii, în mod special ritmul: „În acest timp vom și asculta muzici din diferite locuri și timpuri ale lumii care ne inspiră și ne vom conecta cu aceste muzici prin dans și corp. Apoi vom cunoaște diferite tipuri de instrumente. Fiecare cu rolul și specificul său.”
Până la sfârșitul anului, fiecare participant își va alege instrumentul principal cu care dorește să se conecteze și, eventual, un instrument secundar.
Modulul II: Instrumentul ca extensie a sinelui – se lucrează cu vocea și conexiunea între voce și instrument (instrumentul devine voce): „Iarna, din ianuarie până în martie se vor face activități pentru a găsi cea mai bună cale prin care participanții se pot conecta cu propriul instrument, iar acest lucru se poate să îi ducă departe de folosirea lui convențională.”
În fiecare lună va avea loc și un mic jam session intern.
Întrebarea principală urmărită în acest modul este: Ce vreau să exprim și care este modul cel mai eficient de a o face?
Modulul III: Armonia lui Împreună – se vor aborda diferite moduri de cântec liber, diferite feluri de a conduce un jam session și diferite strategii de abordare a muzicii libere: „Cum interacționez cu alții în muzică? Ce mă ajută să îmi găsesc spațiul în muzica liberă? Cum creăm spațiul pentru expresiile noastre comune?”
Diplomă și oportunități artistice la final de program
Cu alte cuvinte, din aprilie până în iunie se va explora ideea de armonizare și de completare reciprocă. Modulul va conține și noțiuni de bază din teoria muzicală, cu aplicații practice.
„Dacă participi la acest curs, îți asumi să contribui cu tot ceea ce știi ca să:
- îți poți găsi un instrument prin care să simți că te poți exprima autentic
- îți găsești siguranța și încrederea în modul tău de a te exprima, atât față de tine cât și față de alții
- îți găsești calea cea mai bună pentru a contribui într-un jam session
Iar pe lângă asta, vei avea ocazia:
- să înregistrezi o muzică a ta, în colaborare cu mine
- să co-creezi cu grupul o reprezentare muzicală care va avea loc la sfârșitul cursului, în Noaptea de Sânziene
- să participi la mai multe din jamsessionurile noastre lunare și să primești un feedback ulterior
- să îți însușești cunonștințe solide despre bazele muzicii comunitare vii și să poți facilita astfel de întâlniri tu însuți”, adaugă facilitatorul.
Prețul este după posibilitățile fiecăruia
Această formare va conține o diplomă de absolvire pentru cei care completează integral cursul.
„O diplomă care îți atestă o formare cu baze complete în muzică silvatică după principiile Cercului Întreg.
Contribuție: Acest curs este foarte personal, și așa va fi și contribuția ta pentru el. O să stabilim contribuția lunară pentru fiecare persoană în parte, după un principiu străvechi, denumit <<zeciuiala>>. Acest principiu spune că a bine ca un om să dedice a zecea parte din ceea ce câștigă pentru o cauză a spiritului.
Așadar contribuția ta lunară va fi aproximativ a zecea parte din ceea ce câștigi într-o lună. Dacă câștigi 2000 lei pe lună asta înseamnă 200 lei, dacă câștigi 4000 lei pe lună, ar fi 400. În formularul de înscriere vei fi rugat să specifici tu contribuția ta lunară, personală, care ți-o poți asuma pe toată durata formării”, mai spune acesta.
Pentru înscriere, click aici. Maximul de participanți este 12. Minimul de participanți ca acest curs să se înființeze este de 8 persoane.
Despre facilitator
Bogdan Octav Racolța e fascinat de muzică, de obiecte care produc sunete și de spațiul de joacă care se poate crea în muzica deschisă și liberă.
„Am fost format în muzică în feluri formale și non-formale, în adolescența mea în Germania iar apoi în timpul studiului în Brazilia. Muzica cu rădăcini africane m-a influențat enorm de-a lungul vieții, pornind de la hip-hop, la blues, la reggae, la percuție africană, iar în cultura afrobraziliană am regăsit toate aceste elemente în cele mai vii fuziuni.
Aproximativ din anul 2000 până în prezent am învățat să cânt la diferite instrumente arhaice și moderne, printre care: berimbau, kora, kalimba, caval diferite fluiere, sintetizatoare, pian, trompetă, bas, voce, didgeridoo și diferite instrumente de percuție. Baza mea e ritmul, pentru că toate se leagă pentru mine de ritm și corp.
Predau muzică, percuție și capoeira din 2009 până în prezent, iar o mare măsură a metodelor pe care le folosesc sunt creații proprie, a căror idee fundamentală este să facă muzica atât de accesibilă și de plină de bucurie cum este pentru copiii care o învață în Brazilia sau în Africa.
Acest curs se bazează pe toate experiențele făcute în acești 13 ani, în cadre formale și informale iar înscriindu-te vei fi parte din prima generație pentru care doresc o formare completă, la care să pot contribui cu toate cunoștințele mele. Te aștept să pășim împreună pe această cale, Calea Muzicii”, împărtășește Bogdan.
Baie de sunet cu gong, boluri de cristal și alte instrumente, IKWE Yoga Studio, 17 decembrie
Clujenii sunt invitați la o călătorie de explorare a Sinelui, pe calea sunetelor gongului, bolurilor și ale altor instrumente, sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 16:00 sau de la ora 18:00.
„Ne vom curăța energetic și vom elibera blocaje, traume, credințe și tipare care nu ne sunt benefice, pentru a ne atinge Potențialul Divin”, spune facilitatorul Andrei Zlampareț.
Înscrierile se fac pe WhatsApp, la numărul acestuia, 0742 022 913. Contribuția de persoană este de 100 lei. Durata unei ședințe este de aproximativ 90 minute. Numărul de locuri este limitat.
Concert acustic Luna Amară, Atelier Cafe, 18 decembrie
Dacă ți-a fost dor de un concert Luna Amară sau nu ai avut ocazia de a merge la unul până acum, după o pauză de doi ani și o pandemie mai târziu, Luna Amară revine la tradiția de a încheia anul cu un concert acustic, acasă, la Cluj, în data de 18 decembrie, de la ora 21.
Pentru bilete, click aici.
- early birds: 40 lei [număr limitat]
- preț standard: 50 lei [număr limitat]
- late birds: a 60 de lei
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Ovidiu Cîmpean (PNL Cluj): Cred că va fi o finală Ciucă – Ciolacu în turul 2. Nicolae Ciucă îl poate bate pe Ciolacu
Candidatul PNL Cluj, Ovidiu Cîmpean, ocupantului locului secund pe lista filialei județene pentru Camera Deputaților, a vorbit la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de Vasile Măgrădean despre absorbția fondurilor europene și despre expertiza sa în acest domeniu.
Câmpean a spus, printre altele, că a coordonat la Primăria Cluj-Napoca Direcția care se ocupă de atragerea de fonduri europene și implementarea proiectelor, iar acum este secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unde se ocupă, la fel, de absorbția acestor fonduri.
”Față de perioada 2014-2020, pe politica de coeziune, avem o absorbție de 99% acum în acest moment și vom ajunge la o absorbție de 100% a fondurilor europene. Ceea ce este o spulberare a acelui mit că România nu știe să absoarbă fonduri europene.
Chiar am avut vizite de la colegi din Ungaria, am mai discutat la Bruxelles, la diferite evenimente sau întâlniri pe care le-am avut cu colegi din Slovenia, Slovacia sau din Polonia și încep să vadă România ca pe un model, ca pe un exemplu bun”, a spus candidatul liberal.
Acesta a precizat că țara noastră a primit cele mai multe fonduri nerambursabile per capita, adică raportat la numărul de locuitori din Uniunea Europeană, datorită muncii extrem de importante a PNL”, a explicat Ovidiu Cîmpean.
Record de investiții directe
Acesta a precizat că în perioada când Guvernul a fost condus de premierul Nicolae Ciucă, România a înregistrat cea mai mare creșterea economică din ultimii ani, cele mai mari sume absorbite din fondurile europene, dar și cele mai sume din investiții străine directe, un record de 10 miliarde de euro.
Candidatul PNL Cluj susține, că spre comparație cu liberalii, socialiștii de la PSD nu înțeleg cum funcționează economia, astfel că ei ”redistribuie sărăcia la nesfârșit”.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale de duminică, Cîmpean spune că e încrezător că Nicolae Ciucă va intra în turul 2 împreună cu candidatul PSD, Marcel Ciolacu, pe care îl va bate.
El a avertizat că există riscul ca, dacă nu este votat masiv candidatul PNL, să devină realitate planul Hrebenciuc, iar în turul 2 să intre Marcel Ciolacu și George Simion de la AUR.
”Ne vom trezi cu un prim-ministru aservit intereselor mafiei imobiliare, din afacerea Nordis și cu un extremist antieuropean controlat de Rusia, un agent de influență pro-rus. Toți trebuie să ne mobilizăm pentru Ciucă, este singurul care are educația necesară, a fost totuși șef de promoție la Academia Militară, are o carieră solidă, fost general, este decorat de America”, a mai spus Ovidiu Cîmpean.
EVENIMENT
Traian Băsescu susține Forța Dreptei și decizia lui Ludovic Orban de a se retrage în favoarea Elenei Lasconi (PE)
Fostul președinte al României, Traian Băsescu. îl laudă pe Ludovic Orban, care s-a retras din cursa pentru alegerile prezidențiale în favoarea candidatului USR, Elena Lasconi.
Retragerea lui Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, din cursa pentru Cotroceni, este o șansă în plus pentru ca “dreapta” să ajungă în turul doi prin Elena Lasconi, susține Traian Băsescu.
Traian Băsescu susține Forța Dreptei și decizia lui Ludovic Orban de a se retrage în favoarea Elenei Lasconi
“Mă bucur pentru mișcarea pe care a făcut-o Ludovic Orban, pentru că această mișcare îi va aduce doamnei Lasconi câteva procente de la Forța Dreptei și alianța de partide unite sub denumirea Forța Dreptei. Astfel, aceasta s-ar putea să recupereze acea mică diferență care o separă de președintele AUR, George Simion.
Aș spune că varianta retragerii lui Ludovic Orban este o șansă în plus pentru ca dreapta să ajungă în turul doi prin doamna Lasconi”, spune Traian Băsescu.
Traian Băsescu: Nu e nimic contrafăcut în atitudinea Elenei Lasconi
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, spune că Elena Lasconi are un atu, și anume sinceritatea.
„Atuul Elenei Lasconi este franchețea. E un om care te cucerește prin onestitatea abordărilor ei. Și nu-i nimic contrafăcut în atitudinea ei. Ea e liberă, apropiată de oameni”, spune Traian Băsescu, care a precizat că are o obligație morală în a susține Forța Dreptei în folosul Elenei Lasconi.
CMF 11240022
EVENIMENT
Program de siguranță rutieră pentru liceeni. E.ON România, partener în proiectul „Be Cool. Keep it Safe!” inițiat Bogdan Marișca
Proiectul educațional de siguranță rutieră „Be Cool. Keep it safe!”, o inițiativă lansată de Napoca Rally Academy în anul 2011, ajunge anul acesta în județul Mureș, cu sprijinul companiei E.ON România. Scopul principal al programului este educarea tinerilor șoferi din județul Mureș în privința conducerii responsabile. Sunt vizați elevii din clasele a XI-a și a XII-a, care vor primi îndrumare pentru a nu avea un comportament teribilist în trafic și a crește gradul de conștientizare a riscurilor asociate condusului iresponsabil.
La sfârșitul anului 2023, în județul Mureș au fost înregistrate peste 200 de accidente rutiere cu implicarea tinerilor cu vârste între 18 și 22 de ani, mai mult de jumătate fiind provocate de aceștia. În urma acestor evenimente au decedat două persoane și alte 36 au fost grav rănite. Principalele cauze identificate sunt viteza excesivă, neacordarea priorității vehiculelor și pietonilor, neutilizarea centurii de siguranță, precum și consumul de alcool și substanțe interzise.
În decursul următoarelor luni, circa 8.000 de elevi, din cele 33 de licee din județul Mureș, vor avea ocazia să înțeleagă efectele negative ale comportamentului periculos la volan, discutând despre riscurile consumului de alcool și droguri în trafic. Tinerii participanți vor putea testa ochelari speciali care simulează intoxicația cu alcool sau droguri și vor experimenta simulatorul ce demonstrează impactul frontal în absența centurii de siguranță.
Educația, o prioritate
„Educația a fost mereu o prioritate pentru noi și încercăm să ne implicăm în cât mai multe proiecte special create pentru copii și tineri. Faptul că numărul accidentelor rutiere cauzate de tineri crește de la an la an ne doare pe toți și trebuie să înțelegem că este o necesitate să avem cât mai multe inițiative comune, îndreptate spre ei.
De aceea, mă bucur să putem susține acest proiect educațional și sunt convins că vom vedea în curând și rezultate, pentru că tinerii sunt foarte receptivi și orice apropiere de ei prin astfel de acțiuni îi va ajuta să înțeleagă și mai bine riscurile la care se expun în trafic, atunci când regulile rutiere nu sunt respectate”, a declarat Andrei Ștefănescu, director general adjunct al E.ON Energie România.
„Încercăm să le oferim tinerilor niște informații care să îi pună pe gânduri și să îi ajute în viitor în traficul rutier. Nu vom putea elimina riscul total, dar vom putea să îl reducem foarte mult. Tinerii trebuie să înțeleagă care sunt sursele principale de risc în trafic, teribilismul, trebuie să înțeleagă ce impact au substanțele interzise sau lipsa centurii de siguranță”, a declarat Bogdan Marișca de la Napoca Rally Academy, cel mai longeviv pilot din Campionatul Național de Raliuri al României.
Activități interactive
Programul va fi implementat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, al Inspectoratului General al Poliției Române, al Agenției Naționale Antidrog și al SMURD. Campania a debutat în 19 noiembrie, la Colegiul Național Alexandru „Papiu Ilarian” din Târgu Mureș și se va desfășura pe tot parcursul anului școlar. Vor fi organizate activități interactive, cu simulări și demonstrații practice, menite să sublinieze importanța respectării regulilor de circulație și să informeze tinerii despre riscurile neglijării acestora.
Prin proiectul „Be Cool. Keep it Safe!”, E.ON România își propune să promoveze un comportament preventiv în trafic, aducând în prim-plan impactul negativ pe care viteza excesivă, consumul de alcool și droguri, precum și lipsa respectării regulilor de circulație îl pot avea asupra siguranței rutiere.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,5 milioane de clienți.
De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
EVENIMENT
Marcel Ciolacu vrea o politică industrială INTELIGENTĂ. 125 de Start-Up-uri ar putea fi CREATE pe an, la Cluj (PE)
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, propune stimuli pentru economia creativă, dezvoltarea capitalului uman și investiții în cercetare și dezvoltare, pentru creșterea competitivității.
”Vreau o politică industrial inteligentă și ofensivă pentru stimularea creării de campioni regionali. O politică industrială compatibilă cu strategia de creștere a competitivității industriei europene”, spune candidatul PSD la funcția supremă în stat.
Marcel Ciolacu vrea o politică industrial INTELIGENTĂ. 125 de Start-Up-uri ar putea fi CREATE pe an, la Cluj
Astfel, Marcel Ciolacu propune măsuri de sprijin pentru companiile românești din domeniile de înaltă tehnologie și inovare, dar și, țintit, ajutor pentru femeile care vor să dezvolte o afacere în IT sau pentru foști sportivi care vor să devină antreprenori.
125 de Start-Up-uri pe an, deschise cu ajutorul programului Tech Nation în fiecare județ
”Am fundamentat Programe privind crearea de Start-Up-uri inovative – Tech Nation, dar și pentru consolidarea companiilor de înaltă tehnologie – High Tech Innovation”, arată candidatul social democrat la prezidențiale, care propune scheme de ajutor de stat, garanții și facilități pentru firme.
Pentru Programul Tech Nation candidatul PSD propune un sprijin în valoare de 1 miliard de euro pe o perioadă de 4 ani.
Va fi un sprijin în granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea nu mai puțin de 5.250 de Start-Up-uri anual, ceea ce în seamnă dezvoltarea a 21.000 de Start-Up-uri în 4 ani și crearea a 42.000 de locuri de muncă stabile.
Practic, se vor putea crea 125 de Start-Up-uri anual, în fiecare județ al țării, inclusiv la Cluj.
Women in Tech și Restart Sport, programe de granturi pentru femei și foști sportivi de performanță
Candidatul PSD la Președinție propune și o schemă de ajutor pentru finanțarea firmelor din domeniul IT sau adiacent, cu acționari majoritari femei.
Programul Women in Tech va beneficia de 200 de milioane de euro, cu o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar. Astfel, arată Marcel Ciolacu, vor putea fi create 4.000 de Start-Up-uri pentru realizarea de investiții în capacități noi de producție.
Candidatul social-democrat la alegerile prezidențiale vrea să încurajeze și foștii sportivi de performanță. Aceștia pot deveni antreprenori cu ajutorul unui program de 20 de milioane de euro.
Și Restart Sport va avea o componentă de granturi de 50.000 de euro per beneficiar, pentru crearea a 400 de Start-Up-uri și pentru realizarea de investiții în domeniul sportului.
Schema de ajutor de stat va asigura finanțarea a cel mult 90% din cheltuielile investiționale eligibile.
CMF 31240010