Connect with us

ACTUALITATE

Timeea, artistă și mamă din Cluj, pune Universul pe căni, agende, tablouri și accesorii. Arta mandalei: E terapie, nu meserie

Publicat


befunky collage1

Timeea este o artistă handmade din Cluj-Napoca, totodată mamă a 3 copii, care pictează Universul pe produse de tot felul, de la căni, ceasuri și agende, la accesorii și chiar pereți. A început să facă mandale folosind tehnica string art și dot art (cu ață și cuie, respectiv cu puncte din acrilice) în urmă cu aproximativ 2 ani, ca o formă de terapie atât pentru ea, cât și pentru băiatul ei cu autism. Pagina sa de Facebook, Art Passion by Timeea de Candia și participarea la Art & Handmade Fair sunt rezultatul încurajărilor prietenilor și familiei, care au susținut-o de la bun început. Drept recunoștință, organizează giveaway-uri, face donații către Asociația Autism Transilvania și alte inițiative umanitare, desfășoară ateliere gratuite pentru copii, pacienți de la oncologie și nu numai, fiind un om care pune preț pe bunăstarea familiei, interacțiunea dintre oameni și pe lucrul liber, astfel că pictează doar când are inspirație și nu caută să își transforme pasiunea în afacere.

„M-am apucat de handmade în primul rând pentru mine și pentru băiatul meu, ca o terapie. Mă tenta să încerc asta de mai mult timp, 1 an doar am vizionat tutoriale de string art și dot art pentru că nu aveam curajul să mă apuc și eu de asta, dar cu timpul, mi-am achiziționat unelte și alte materii prime, am făcut și pagina de Facebook, iar acum mă bucur produse și de comunitatea pe care am strâns-o prin intermediul lor.

Mandala e ca un fel de univers. Dacă te uiți la ea, punctul central îți atrage întotdeauna privirea, e ca un vortex care te duce într-o altă lume. De aceea am ales să fac mandale. Gândirea nu mai e logică, pentru că induce o stare de transă. De altfel, mandala e folosită în meditație, sunt persoane care se simt atrase de anumite mandale. O am și eu pe a mea, care nu e de vânzare, mi-am pus nebunia și haosul gândurilor în ea. M-a ajutat să-mi golesc mintea în procesul de creație, dar continuă să mă ajute și doar când o privesc”, precizează Timeea, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.06 pm

mandala Timeei

Un artist fără studii, care lasă totul să vină de la sine

Face mandale de 2 ani și jumătate, dar domeniul a pasionat-o dintotdeauna, chiar dacă nu a studiat arta. O profesoară de desen din copilărie a trimis-o de-a lungul timpului la mai multe concursuri și, alături de ea, a pictat vitralii și pereți, urmând ca la maturitate să-și redescopere pasiunea odată cu nevoia de terapie și de sprijin pentru băiatul ei.

„Un artist își expune o parte din sufletul lui, căci arta lui provine de undeva, dintr-un colț al sufletului lui. Eu rămân surprinsă pentru că de multe ori nu îmi fac un plan înainte, las totul să vină de la sine, privesc tabloul de aproape când lucrez, iar la final îl ridic, mă uit la el și îmi dau seama cât de fain a ieșit. Satisfacția e și mai mare când găsești oameni care să rezoneze cu arta ta și care să se bucure la fel de mult de produsul final”, notează ea.

305835667 424788723053574 1415691045330945527 n

Produse simetrice, măsurători ochiometrice

Pe cât de simetric e acesta, pe atât de ochiometric e procesul.

„Totul pornește de la punctul central, apoi măsor câte 12 puncte – îmi place să lucrez cu numărul acesta – trasez o linie imaginară și toate se așează de la sine.

Mai vin mama și soțul și se întreabă cum înțeleg ce e acolo. Ei văd multe linii și cercuri, eu văd forme, petale și deja știu cum o să se contureze ideea”, descrie Timeea.

Înainte, stătea o zi întreagă pentru a face o mandala prin string art care, în mod normal, se lucrează mai rapid decât cea prin tehnica punctului.

„Durează mai mult până înveți să bați drept cuiele, apoi devine din ce în ce mai ușor, iar timpul de lucru se scurtează. Ca grad de dificultate, pe globuri e cel mai greu de pictat, din cauza suprafeței curbate”, adaugă artista.

Ca materiale folosite, vopseaua e aceeași. Folosește acrilice profesionale pe bază de apă pentru multisuprafețe. Dar are alte vopseluri speciale pentru materiale textile și ceramică, pe care le folosește mai rar.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.07 pm

string art mandala

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (3)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.07 pm (1)

O sufragerie transformată în atelier de lucru. Cum se fac cerceii și cănile

În atelierul său de acasă, pe lângă produsele la care lucrează în prezent și cele care urmează să fie trimise clienților, are unelte de toate tipurile, cutii întregi cu căni, blancuri de lemn și pentru cercei.

„Cerceii necesită măsurători milimetrice. În plus, trebuie vopsiți, lăcuiți, montați, pictați și așa mai departe. Din exterior, poate ar părea că e doar o pereche de cercei, dar fiind mai mici, e nevoie de atenție la detalii.

La o mandala mare, dacă greșești jumătate de milimetru, nu se vede, dar la o mandala pe maxim 5 centimetri, adică la cercei, se observă imediat, de aceea la ei petrec cel mai mult timp. Și globurile mai necesită mult de lucru, întrucât suprafața curbată încetinește procesul, spre deosebire de un ceas sau un tablou care se termină mai repede, ca urmare a poziției de lucru confortabile, căci se lucrează pe o suprafață orizontală”, explică Timeea.

hdrpl

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (2)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (1)

Și procesul de realizare a cănilor este complex.

„La început, mă chinuiam să pictez pe anumite suprafețe, până am descoperit că există lacuri. Acum am mai multe tipuri pe care le folosesc inclusiv la căni, ca să fixez culoarea.

După ce le pictez, le las la uscat, apoi dau o mână de lac, le las la uscat 24 de ore, apoi le pun în cuptor pentru fixare. Fiind acrilice pe bază de apă, cu timpul s-ar duce culoarea. Bineînțeles că necesită o îngrijire specială. În general, recomand clătirea lejeră a cănii, pentru a proteja modelul”, notează clujeanca.

În principiu, poate picta pe orice suprafață. La vară va face o mandala pe pereți, la cererea unui client. Un altul i-a trimis două ceainice, cu rugămintea să le picteze când are timp, fiind deschisă spre orice proiect care implică mandalele.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.07 pm (2)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (4)

Perioade pe culori: „Nu mă forțez să pictez dacă nu vine natural”

În ceea ce privește stilul de lucru, acesta este unul foarte versatil. Nu își alocă un anumit timp pentru handmade, cum nu are nici un standard când vine vorba de preluarea comenzilor.

„Am perioade pe culori și produse preferate, în funcție de inspirație. Uneori folosesc mai mult o culoare, alteori sunt fixată pe un anumit tip de produs.

Acum, de exemplu, am o problemă cu agendele. Zilnic am simțit să pictez una, au fost perioade când făceam multe ceasuri, astfel că și comenzile pe care le preiau sunt diferite de la o perioadă la alta.

Au fost situații când am dat mesaj clientului pentru a-i spune că nu am reușit să mă ocup de comandă fiindcă nu am avut inspirație, iar eu nu mă forțez să pictez dacă nu vine natural”, explică Timeea.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm

hdrpl

Manoperă freestyle. Lumea fantastică și natura o inspiră

Pentru ca o comandă să fie reușită, clientul trebuie să îi comunice doar culorile dorite. Preferă lucrul liber în locul celui tehnic.

„Ceream multe detalii înainte și mă chinuiam foarte mult, din dorința de a face un produs cât mai personalizat. Acum îi spun clientului să îmi arate un produs care i-a plăcut de pe pagină, întreb ce culori dorește și fac un design asemănător. Am culorile pe masă și fac ce îmi vine. Dacă cineva îmi dă prea multe detalii, nu îmi iese”, completează artista.

Când nu are comenzi dar are inspirație, face produse din proprie inițiativă pe care le postează apoi pe pagină și toate ajung să prindă la public.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm (1)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm

„Orice am făcut cu verde, în mod special, a fost foarte apreciat. Eu, la rândul meu, apreciez când clientul este deschis. Când îmi spune <<Fă-mi o cană cu ce vrei tu>> mă simt cel mai bine, fiindcă altfel, dacă sunt prea multe cerințe, simt multă presiune și asta mă limitează. Prin urmare, la comenzi, cât timp am culorile dorite de client, produsul va fi dus la capăt cu succes”, explică ea.

În ceea ce privește sursele de inspirație, îi plac miturile, creaturile fantastice, lumea nevăzută și natura, în general.

„Am un mare respect față de natură. Dacă merg prin parc, adun gunoaiele de pe jos. Dacă stau în hamac, mi se poate spune orice în ziua aia, că eu o să fiu zen, natura mă încarcă pozitiv”, completează artista.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm (3)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm (2)

Susținerea familiei: „Soțul și mama se ocupă uneori de copii pentru ca eu să lucrez cu calm, sunt foarte încântați de ce fac”

Au fost nopți în care s-a trezit din somn simțind că trebuie să picteze ceva, fiindcă avea inspirație, dar nu lucrează regulat. Uneori lucrează 3-4 zile la rând, când sunt copiii la școală, alteori lucrează seara.

„Sunt și zile în care eu și copiii ne punem să vorbim și să facem jocuri de cuvinte în atelier, în timp ce eu pictez. Sunt asistentul personal al băiețelului meu, stau cu el 24 din 24, uneori stă și mama, dar ideea e că nu pot să îl las singur.

Am multă susținere acasă. Sunt zile în care, dacă am de lucru și sunt stresată, soțul și mama se ocupă de copii pentru ca eu să lucrez cu calm. Ei sunt foarte încântați de ce fac și mă sprijină mereu. Uneori se ocupă soțul de curățenie și merge el după copii la școală, îmi zice să stau eu liniștită, în așa fel încât să lucrez, căci după ce vin copiii nu pot”, povestește Timeea.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.08 pm (5)

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.09 pm (4)

Ateliere pentru copii, bolnavi și români din străinătate: „Mă întrebau dacă nu îmi e teamă că îmi fură meseria. Nu sunt în concurență”

În rest, se implică mult în viața copiilor. E non stop la școală. Dacă se fac ieșiri cu clasele, se duce cu ei, dacă se fac alte activități, e mereu prezentă. Urmează să desfășoare câteva ateliere de pictat globuri pentru cei mici. A derulat unul și la o clinică de oncologie cu pacienții, unde au făcut frunze prin tehnica string art.

„Cred că a fost prima mea experiență în care învățam pe cineva. Nu am fost plătită, ei s-au oferit, dar am vrut să fiu doar voluntar, că era pentru o cauză nobilă și prefer să fac lucrurile așa. Am făcut și ateliere online cu români din străinătate și a fost foarte frumos, păstrăm legătura.

Mă întrebau dacă nu îmi e teamă că îmi fură meseria. În primul rând, nu e o meserie, în al doilea rând, arta fiecăruia e diferită. Eu îi învăț ce știu, dar fiecare are tehnica și stilul lui. Am colege de breaslă cu care mai schimb idei și am constatat că fiecare are amprenta personală în arta sa. Unii artiști lucrează cu puncte mari, de exemplu, alții cu puncte mici. Nu sunt în concurență.

La mine e o terapie, totul s-a dezvoltat treptat. Nu mi-am plătit like-uri, toate recenziile sunt lăsate în mod spontan. Feedback-urile nu le postez, rămân pentru mine. Știu că sunt artiști care postează conversațiile, ceea ce e frumos, dar în cazul meu, prefer să rămână pentru mine, să meargă încet, natural”, descrie ea.

whatsapp image 2022 11 25 at 8.58.06 pm (1)

Scopul e familia, nu câștigul financiar: „Pagina am deschis-o cu multe rețineri”

Ei nu îi rămâne aproape nimic.

„De foarte puține ori mai iau eu ca să acopăr o parte din materiale, care sunt foarte scumpe. Pagina am deschis-o cu multe rețineri, la sugestiile soțului și ale prietenilor, pentru care mai făcusem produse. Pe parcurs am primit sfaturi, am fost ajutată din foarte multe puncte de vedere. Eram seacă în postări, deși aveam multe de spus, dar fiind introvertită, mă gândeam că nu stă nimeni să citească toate gândurile mele.

O doamnă care mă urmărea mi-a spus să împărtășesc mai mult, să spun de ce am folosit culorile respective și am ascultat-o, până la urmă. Am fost șocată să văd că oamenii arată interes față de asta și că îmi răspund la ideile împărtășite”, susține Timeea.

Face donații către Asociația Autism Transilvania pentru băiatul ei, dar păstrează legătura și cu alte grupuri umanitare pentru a susține mai multe cauze când are posibilitatea.

„Îmi doresc ca oamenii să mă cunoască pentru asta, că eu asta sunt, de fapt. Tot ce fac nu e pentru a deveni faimoasă că nici nu am timp de așa ceva. Vreau să fie ceva mai soft. Am prietene care vin aici și cu care lucrez la diferite produse, ca într-o terapie de grup.

Am impulsuri uneori, că parcă mi-ar plăcea să deschid un spațiu special pentru asta, ca un mic magazin, dar e doar un gând, îmi e teamă că nu voi putea să mă ocup de toate. Eu mă simt bine aici, asta e zona mea de confort și nu vreau să o transform într-o afacere. Interesul meu e să continui terapiile pentru băiețel, căci sunt foarte costisitoare. Timpul în care lucrez e terapie și pentru mine.

Fac ceva ce îmi place, dar în același timp îl ajut și pe el. Dacă ar deveni comercial, s-ar pierde, scopul nu ar mai fi același, ar trebui să mă organizez diferit, pe când scopul e să fie familia bine, nu să fac lucruri pe bandă rulantă”, mai spune artista.

hdrpl

Giveaway-uri și donații, în semn de recunoștință: „Nu e doar o pagină, a devenit o comunitate”

A făcut giveaway-uri pentru a-și exprima recunoștința față de oamenii care îi urmăresc activitatea, rugându-i să nu distribuie mai departe.

„Îmi doream să fie pentru cei care deja mă știu, să fie modul meu de a le mulțumi pentru susținerea de până acum, nu pentru a aduce urmăritori noi.

În martie am făcut unul doar pentru cei care urmăreau deja pagina. Trebuia să scrie o mulțumire în comentarii pentru cea mai importantă femeie din viața lor. Le-am citit pe toate, îi cunosc pe fiecare în parte, știu cine îmi scrie la anumite postări, deși nu toți au luat ceva de la mine. Sunt oameni care mă urmăresc de la început dar care nu au cumpărat ceva, îi știu și îmi sunt dragi toți.

La un giveaway recent am cerut să îmi spună de ce mă urmăresc și la fel, am citit toate comentariile. Nu am putut alege unul preferat, așa că folosit un program de extrageri. Mi-am dat seama că pagina mea nu e doar o pagină, că a devenit și o comunitate, iar asta îmi plătește toate eforturile, căci așteptări nu am avut.

Îmi era frică să mă expun, dar acum îmi dau seama că expunerea îmi aduce multe lucruri bune înapoi. E fain să vezi un om care se minunează de aceeași cană de care te-ai minunat și tu”, povestește clujeanca.

315391750 470043788528067 2819491556752001732 n

rhdr

Familia artiștilor clujeni de la Art & Handmade Fair: „Mă gândeam că nu am loc printre ei”

A trăit astfel de emoții și la târgul artiștilor locali, organizat de Să Fiți Cuminți.

„Nu mă interesează dacă lumea nu cumpără, ba chiar mă bucură și când doar se opresc la stand, căci, practic, ei se opresc să admire ceva ce am creat”, menționează ea.

La Art & Handmade se simte ca într-o familie.

„Nu am întâlnit senzația de invidie între participanți, din contră. Toată lumea vorbește cu toată lumea și toți se apreciază reciproc, de altfel organizatorii, cei de la Să Fiți Cuminți, sunt oameni extraordinari care au reușit să creeze o familie. Cu unii artiști mă văd și în afara târgurilor. Am făcut grătare cu ei la mine acasă. Sunt oameni deschiși, cu intenții bune și cu care am legat prietenii sincere”, adaugă Timeea.

A mai fost la un alt târg înainte de Art & Handmade Fair, dar care a dezamăgit-o și din cauza căruia evita să mai meargă la evenimente similare.

„Nu vorbea nimeni, atitudinile erau de genul <<eu sunt cel mai bun>> sau <<am venit aici să vând produsele>> și am rămas mult timp cu un gust amar. Soțul a fost cel care m-a încurajat să mai încerc, eu nu voiam inițial. El a găsit Art & Handmade Fair și datorită lui am scris un mail celor de la Să Fiți Cuminți.

Am fost șocată când mi-au răspuns, cred că mă subestimam, că mă gândeam la critici și la cum eu nu am loc printre artiști”, precizează clujeanca.

Pe lângă partea socială, experiența târgurilor a învățat-o cum să își așeze produsele la stand și cum să le fotografieze în așa fel încât să fie clare și plăcute pentru urmăritorii de pe pagină.

În prezent, are peste 3000 de susținători, iar numărul acestora continuă să crească. A făcut livrări în toată țara, dar și în străinătate, în țări precum Italia, Grecia și Anglia.

Dacă vrei să te alături comunității colorate și zen și să o susții pe Timeea în continuare, sau dacă doar vrei să iei un cadou special pentru cineva drag, dă un like paginii sale de Facebook, unde postează des produse noi, cu un click aici. Iar dacă vrei să faci cunoștință cu ea, cel mai probabil o vei găsi la următoarele târguri Art & Handmade, organizate de Să Fiți Cuminți.

280616974 379145854270820 9005757650822572747 n

283974286 389094783275927 4476574587585373568 nDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujeni de 5 stele

VIDEO. Cum îşi aniversează Florin Piersic cei 87 de ani. „Sunt foarte fericit că această piesă e campioana Romaniei”

Publicat

De

florin pierisic aniversare

Marele actor clujean Florin Pierisc a împlinit astăzi 87 de ani şi a ales ca şi la aniversarea sa să fie alături de spectatorii săi dragi, pe scenă

El a fost prezent pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde joacă piesa ”Străini în noapte”, alături de Medeea Marinescu.

„Publicul este cel mai important partener al meu.Această piesă pe care o jucăm astă seară am mai jucat-o de foarte multe ori. După 15 ani se împlinesc 1280 de spectacole. Sunt foarte fericit că în atâţia ani de zile, această piesă e campioana Romaniei din punct de vedere al spectacolelor şi al publicului care a venit s-o vadă în atâtea oraşe, nu numai în Europa.Unde2 n-am jucat noi această piesă?! Personajul pe care îl joc în piesă seamănă cu mine.”, a spus Florin Piersic, în aplauzele prelungite ale spectatorilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul UNTOLD de la Cluj, ales pentru a doua oară în TOP 10 cele mai mari festivaluri din lume

Publicat

untold 2022

Festivalul UNTOLD 2022, care s-a desfășurat la Cluj-Napoca, a fost votat în top 10 cele mai mari festivaluri ale lumii în clasamentul realizat de DJ Mag, cea mai mare publicație din industria muzicii electronice la nivel global. După o pauză de trei ani, revista britanică a publicat primul top al celor mai mari 100 de festivaluri ale lumii. Voturile au fost date de fanii de pe întreg mapamondul.

Pentru Top 100 Festivals, au votat peste 100.000 de fani din întreaga lume, în perioada 5-26 octombrie 2022. Festivalul din Cluj-Napoca ocupă locul 9 în clasamentul celor mai mari 100 de festivaluri din lume și a devansat festivaluri cu tradiţie precum Burning Man, Sziget, Lollapalooza, Parookaville sau Mysteryland.

Pentru ediția din acest an, creatorii uneia dintre cele mai frumoase experiențe de festival din lume, vor aduce în Cluj-Napoca cei mai mari artiști internaționali. Trupa Imagine Dragons este una dintre premierele oferite de organizatorii UNTOLD pentru 2023. Tot pe mainstage-ul festivalului va reveni în acest an și legendarul Armin van Buuren.

Festivalul UNTOLD va avea loc în Cluj-Napoca în perioada 3-6 august 2023.

În Top 100 Festivals se plasează și Neversea, cel mai mare festival organizat pe o plajă din Europa. Fanii din întreaga lume l-au votat în acest clasament și ocupă locul 51. În 2023, cei care iubesc marea, muzica și distracția sunt așteptați pe plaja din Constanța, pentru cea de-a 5-a ediție Neversea, care va avea loc între 6 și 9 iulie.

Citește mai departe

Aberații de România

FOTO. Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: „Sunt şocat”

Publicat

De

statuie maniu 0

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost doborâtă cu excavatorul în urmă cu două zile, din motive pe care Primăria Cluj-Napoca nu le-a anunţat.

maniu boc burzo

La dezvelirea statuii

statuie maniu 4

Maniu la pământ, foto Mihai Bacalu

statuie maniu 3

Foto Mihai Bacalu

statuie maniu 2

Foto: Mihai Bacalu

statuie maniu 1

Foto: Mihai Bacalu

„Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut.Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”, a declarat, pentru Cluj24, finanţatorul statuii, academicianul Emil Burzo.

statuie maniu 0

Primăria Cluj-Napoca a doborât statuia lui Iuliu Maniu fără să anunţe pe nimeni, deşi în 5 februarie, la 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu erau programate o serie de acţiuni comemorative la monument.

Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj-Napoca a fost dezvelită în urmă cu cinci ani şi a fost construită din banii proprii, peste 70.000 de euro, ai preşedintelui de atunci al filialei Cluj a Academiei Române, Emil Burzo.

Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873, 5 februarie 1953) a fot deputat român de Transilvania în Dieta de la Budapesta, de mai multe ori premier al României şi unul dintre făcătorii Marii Uniri. Şi-a dorit să fie îngropat la Bădăcin, dar osemintele sale, ascunse de conducerea închisorii de la Sighet, n-au fost identificate încă.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

EXCLUSIV FOTO. Clădire PERICOL în centrul Clujului. S-au montat proptele din lemn să nu cadă peretele

Publicat

De

pere 2

Peretele unei clădiri de pe strada Bolyai Janos, colț cu Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, riscă să cadă în urma lucrărilor de modernizare a străzii, astfel că au fost montat mai multe proptele din lemn pentru sprijin.

Clujenii care locuiesc sau au afaceri în zonă se tem ca nu cumva să cadă peretele și au cerut intervenția Primăriei.

pere 1

”În proiectul tehnic din cadrul proiectului de amenajare a străzii Mihail Kogălniceanu, străzii Universității și străzilor adiacente e prevăzută executarea unui sistem de drenare a apelor pluviale.

În urma săpăturilor executate au apărut degradări la soclul clădirii din cauza vechimii acesteia. Ca urmare, lucrările au fost sistate și au fost luate măsuri pentru siguranța clădirii.

Proiectantul și executantul lucrării au comandat o expertiză, care se va finaliza săptămâna viitoare și va furniza soluția privind forma în care vor continua lucrările.

În cazul în care se constată că sunt necesare lucrări de remediere a clădirii, acestea vor fi realizate pe cheltuiala constructorului”, a transmis Primăria Cluj-Napoca pentru Cluj24.

pere 3

pere 4

pere 5

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax