ACTUALITATE
Timeea, artistă și mamă din Cluj, pune Universul pe căni, agende, tablouri și accesorii. Arta mandalei: E terapie, nu meserie

Timeea este o artistă handmade din Cluj-Napoca, totodată mamă a 3 copii, care pictează Universul pe produse de tot felul, de la căni, ceasuri și agende, la accesorii și chiar pereți. A început să facă mandale folosind tehnica string art și dot art (cu ață și cuie, respectiv cu puncte din acrilice) în urmă cu aproximativ 2 ani, ca o formă de terapie atât pentru ea, cât și pentru băiatul ei cu autism. Pagina sa de Facebook, Art Passion by Timeea de Candia și participarea la Art & Handmade Fair sunt rezultatul încurajărilor prietenilor și familiei, care au susținut-o de la bun început. Drept recunoștință, organizează giveaway-uri, face donații către Asociația Autism Transilvania și alte inițiative umanitare, desfășoară ateliere gratuite pentru copii, pacienți de la oncologie și nu numai, fiind un om care pune preț pe bunăstarea familiei, interacțiunea dintre oameni și pe lucrul liber, astfel că pictează doar când are inspirație și nu caută să își transforme pasiunea în afacere.
„M-am apucat de handmade în primul rând pentru mine și pentru băiatul meu, ca o terapie. Mă tenta să încerc asta de mai mult timp, 1 an doar am vizionat tutoriale de string art și dot art pentru că nu aveam curajul să mă apuc și eu de asta, dar cu timpul, mi-am achiziționat unelte și alte materii prime, am făcut și pagina de Facebook, iar acum mă bucur produse și de comunitatea pe care am strâns-o prin intermediul lor.
Mandala e ca un fel de univers. Dacă te uiți la ea, punctul central îți atrage întotdeauna privirea, e ca un vortex care te duce într-o altă lume. De aceea am ales să fac mandale. Gândirea nu mai e logică, pentru că induce o stare de transă. De altfel, mandala e folosită în meditație, sunt persoane care se simt atrase de anumite mandale. O am și eu pe a mea, care nu e de vânzare, mi-am pus nebunia și haosul gândurilor în ea. M-a ajutat să-mi golesc mintea în procesul de creație, dar continuă să mă ajute și doar când o privesc”, precizează Timeea, pentru Cluj24.
Un artist fără studii, care lasă totul să vină de la sine
Face mandale de 2 ani și jumătate, dar domeniul a pasionat-o dintotdeauna, chiar dacă nu a studiat arta. O profesoară de desen din copilărie a trimis-o de-a lungul timpului la mai multe concursuri și, alături de ea, a pictat vitralii și pereți, urmând ca la maturitate să-și redescopere pasiunea odată cu nevoia de terapie și de sprijin pentru băiatul ei.
„Un artist își expune o parte din sufletul lui, căci arta lui provine de undeva, dintr-un colț al sufletului lui. Eu rămân surprinsă pentru că de multe ori nu îmi fac un plan înainte, las totul să vină de la sine, privesc tabloul de aproape când lucrez, iar la final îl ridic, mă uit la el și îmi dau seama cât de fain a ieșit. Satisfacția e și mai mare când găsești oameni care să rezoneze cu arta ta și care să se bucure la fel de mult de produsul final”, notează ea.
Produse simetrice, măsurători ochiometrice
Pe cât de simetric e acesta, pe atât de ochiometric e procesul.
„Totul pornește de la punctul central, apoi măsor câte 12 puncte – îmi place să lucrez cu numărul acesta – trasez o linie imaginară și toate se așează de la sine.
Mai vin mama și soțul și se întreabă cum înțeleg ce e acolo. Ei văd multe linii și cercuri, eu văd forme, petale și deja știu cum o să se contureze ideea”, descrie Timeea.
Înainte, stătea o zi întreagă pentru a face o mandala prin string art care, în mod normal, se lucrează mai rapid decât cea prin tehnica punctului.
„Durează mai mult până înveți să bați drept cuiele, apoi devine din ce în ce mai ușor, iar timpul de lucru se scurtează. Ca grad de dificultate, pe globuri e cel mai greu de pictat, din cauza suprafeței curbate”, adaugă artista.
Ca materiale folosite, vopseaua e aceeași. Folosește acrilice profesionale pe bază de apă pentru multisuprafețe. Dar are alte vopseluri speciale pentru materiale textile și ceramică, pe care le folosește mai rar.
O sufragerie transformată în atelier de lucru. Cum se fac cerceii și cănile
În atelierul său de acasă, pe lângă produsele la care lucrează în prezent și cele care urmează să fie trimise clienților, are unelte de toate tipurile, cutii întregi cu căni, blancuri de lemn și pentru cercei.
„Cerceii necesită măsurători milimetrice. În plus, trebuie vopsiți, lăcuiți, montați, pictați și așa mai departe. Din exterior, poate ar părea că e doar o pereche de cercei, dar fiind mai mici, e nevoie de atenție la detalii.
La o mandala mare, dacă greșești jumătate de milimetru, nu se vede, dar la o mandala pe maxim 5 centimetri, adică la cercei, se observă imediat, de aceea la ei petrec cel mai mult timp. Și globurile mai necesită mult de lucru, întrucât suprafața curbată încetinește procesul, spre deosebire de un ceas sau un tablou care se termină mai repede, ca urmare a poziției de lucru confortabile, căci se lucrează pe o suprafață orizontală”, explică Timeea.
Și procesul de realizare a cănilor este complex.
„La început, mă chinuiam să pictez pe anumite suprafețe, până am descoperit că există lacuri. Acum am mai multe tipuri pe care le folosesc inclusiv la căni, ca să fixez culoarea.
După ce le pictez, le las la uscat, apoi dau o mână de lac, le las la uscat 24 de ore, apoi le pun în cuptor pentru fixare. Fiind acrilice pe bază de apă, cu timpul s-ar duce culoarea. Bineînțeles că necesită o îngrijire specială. În general, recomand clătirea lejeră a cănii, pentru a proteja modelul”, notează clujeanca.
În principiu, poate picta pe orice suprafață. La vară va face o mandala pe pereți, la cererea unui client. Un altul i-a trimis două ceainice, cu rugămintea să le picteze când are timp, fiind deschisă spre orice proiect care implică mandalele.
Perioade pe culori: „Nu mă forțez să pictez dacă nu vine natural”
În ceea ce privește stilul de lucru, acesta este unul foarte versatil. Nu își alocă un anumit timp pentru handmade, cum nu are nici un standard când vine vorba de preluarea comenzilor.
„Am perioade pe culori și produse preferate, în funcție de inspirație. Uneori folosesc mai mult o culoare, alteori sunt fixată pe un anumit tip de produs.
Acum, de exemplu, am o problemă cu agendele. Zilnic am simțit să pictez una, au fost perioade când făceam multe ceasuri, astfel că și comenzile pe care le preiau sunt diferite de la o perioadă la alta.
Au fost situații când am dat mesaj clientului pentru a-i spune că nu am reușit să mă ocup de comandă fiindcă nu am avut inspirație, iar eu nu mă forțez să pictez dacă nu vine natural”, explică Timeea.
Manoperă freestyle. Lumea fantastică și natura o inspiră
Pentru ca o comandă să fie reușită, clientul trebuie să îi comunice doar culorile dorite. Preferă lucrul liber în locul celui tehnic.
„Ceream multe detalii înainte și mă chinuiam foarte mult, din dorința de a face un produs cât mai personalizat. Acum îi spun clientului să îmi arate un produs care i-a plăcut de pe pagină, întreb ce culori dorește și fac un design asemănător. Am culorile pe masă și fac ce îmi vine. Dacă cineva îmi dă prea multe detalii, nu îmi iese”, completează artista.
Când nu are comenzi dar are inspirație, face produse din proprie inițiativă pe care le postează apoi pe pagină și toate ajung să prindă la public.
„Orice am făcut cu verde, în mod special, a fost foarte apreciat. Eu, la rândul meu, apreciez când clientul este deschis. Când îmi spune <<Fă-mi o cană cu ce vrei tu>> mă simt cel mai bine, fiindcă altfel, dacă sunt prea multe cerințe, simt multă presiune și asta mă limitează. Prin urmare, la comenzi, cât timp am culorile dorite de client, produsul va fi dus la capăt cu succes”, explică ea.
În ceea ce privește sursele de inspirație, îi plac miturile, creaturile fantastice, lumea nevăzută și natura, în general.
„Am un mare respect față de natură. Dacă merg prin parc, adun gunoaiele de pe jos. Dacă stau în hamac, mi se poate spune orice în ziua aia, că eu o să fiu zen, natura mă încarcă pozitiv”, completează artista.
Susținerea familiei: „Soțul și mama se ocupă uneori de copii pentru ca eu să lucrez cu calm, sunt foarte încântați de ce fac”
Au fost nopți în care s-a trezit din somn simțind că trebuie să picteze ceva, fiindcă avea inspirație, dar nu lucrează regulat. Uneori lucrează 3-4 zile la rând, când sunt copiii la școală, alteori lucrează seara.
„Sunt și zile în care eu și copiii ne punem să vorbim și să facem jocuri de cuvinte în atelier, în timp ce eu pictez. Sunt asistentul personal al băiețelului meu, stau cu el 24 din 24, uneori stă și mama, dar ideea e că nu pot să îl las singur.
Am multă susținere acasă. Sunt zile în care, dacă am de lucru și sunt stresată, soțul și mama se ocupă de copii pentru ca eu să lucrez cu calm. Ei sunt foarte încântați de ce fac și mă sprijină mereu. Uneori se ocupă soțul de curățenie și merge el după copii la școală, îmi zice să stau eu liniștită, în așa fel încât să lucrez, căci după ce vin copiii nu pot”, povestește Timeea.
Ateliere pentru copii, bolnavi și români din străinătate: „Mă întrebau dacă nu îmi e teamă că îmi fură meseria. Nu sunt în concurență”
În rest, se implică mult în viața copiilor. E non stop la școală. Dacă se fac ieșiri cu clasele, se duce cu ei, dacă se fac alte activități, e mereu prezentă. Urmează să desfășoare câteva ateliere de pictat globuri pentru cei mici. A derulat unul și la o clinică de oncologie cu pacienții, unde au făcut frunze prin tehnica string art.
„Cred că a fost prima mea experiență în care învățam pe cineva. Nu am fost plătită, ei s-au oferit, dar am vrut să fiu doar voluntar, că era pentru o cauză nobilă și prefer să fac lucrurile așa. Am făcut și ateliere online cu români din străinătate și a fost foarte frumos, păstrăm legătura.
Mă întrebau dacă nu îmi e teamă că îmi fură meseria. În primul rând, nu e o meserie, în al doilea rând, arta fiecăruia e diferită. Eu îi învăț ce știu, dar fiecare are tehnica și stilul lui. Am colege de breaslă cu care mai schimb idei și am constatat că fiecare are amprenta personală în arta sa. Unii artiști lucrează cu puncte mari, de exemplu, alții cu puncte mici. Nu sunt în concurență.
La mine e o terapie, totul s-a dezvoltat treptat. Nu mi-am plătit like-uri, toate recenziile sunt lăsate în mod spontan. Feedback-urile nu le postez, rămân pentru mine. Știu că sunt artiști care postează conversațiile, ceea ce e frumos, dar în cazul meu, prefer să rămână pentru mine, să meargă încet, natural”, descrie ea.
Scopul e familia, nu câștigul financiar: „Pagina am deschis-o cu multe rețineri”
Ei nu îi rămâne aproape nimic.
„De foarte puține ori mai iau eu ca să acopăr o parte din materiale, care sunt foarte scumpe. Pagina am deschis-o cu multe rețineri, la sugestiile soțului și ale prietenilor, pentru care mai făcusem produse. Pe parcurs am primit sfaturi, am fost ajutată din foarte multe puncte de vedere. Eram seacă în postări, deși aveam multe de spus, dar fiind introvertită, mă gândeam că nu stă nimeni să citească toate gândurile mele.
O doamnă care mă urmărea mi-a spus să împărtășesc mai mult, să spun de ce am folosit culorile respective și am ascultat-o, până la urmă. Am fost șocată să văd că oamenii arată interes față de asta și că îmi răspund la ideile împărtășite”, susține Timeea.
Face donații către Asociația Autism Transilvania pentru băiatul ei, dar păstrează legătura și cu alte grupuri umanitare pentru a susține mai multe cauze când are posibilitatea.
„Îmi doresc ca oamenii să mă cunoască pentru asta, că eu asta sunt, de fapt. Tot ce fac nu e pentru a deveni faimoasă că nici nu am timp de așa ceva. Vreau să fie ceva mai soft. Am prietene care vin aici și cu care lucrez la diferite produse, ca într-o terapie de grup.
Am impulsuri uneori, că parcă mi-ar plăcea să deschid un spațiu special pentru asta, ca un mic magazin, dar e doar un gând, îmi e teamă că nu voi putea să mă ocup de toate. Eu mă simt bine aici, asta e zona mea de confort și nu vreau să o transform într-o afacere. Interesul meu e să continui terapiile pentru băiețel, căci sunt foarte costisitoare. Timpul în care lucrez e terapie și pentru mine.
Fac ceva ce îmi place, dar în același timp îl ajut și pe el. Dacă ar deveni comercial, s-ar pierde, scopul nu ar mai fi același, ar trebui să mă organizez diferit, pe când scopul e să fie familia bine, nu să fac lucruri pe bandă rulantă”, mai spune artista.
Giveaway-uri și donații, în semn de recunoștință: „Nu e doar o pagină, a devenit o comunitate”
A făcut giveaway-uri pentru a-și exprima recunoștința față de oamenii care îi urmăresc activitatea, rugându-i să nu distribuie mai departe.
„Îmi doream să fie pentru cei care deja mă știu, să fie modul meu de a le mulțumi pentru susținerea de până acum, nu pentru a aduce urmăritori noi.
În martie am făcut unul doar pentru cei care urmăreau deja pagina. Trebuia să scrie o mulțumire în comentarii pentru cea mai importantă femeie din viața lor. Le-am citit pe toate, îi cunosc pe fiecare în parte, știu cine îmi scrie la anumite postări, deși nu toți au luat ceva de la mine. Sunt oameni care mă urmăresc de la început dar care nu au cumpărat ceva, îi știu și îmi sunt dragi toți.
La un giveaway recent am cerut să îmi spună de ce mă urmăresc și la fel, am citit toate comentariile. Nu am putut alege unul preferat, așa că folosit un program de extrageri. Mi-am dat seama că pagina mea nu e doar o pagină, că a devenit și o comunitate, iar asta îmi plătește toate eforturile, căci așteptări nu am avut.
Îmi era frică să mă expun, dar acum îmi dau seama că expunerea îmi aduce multe lucruri bune înapoi. E fain să vezi un om care se minunează de aceeași cană de care te-ai minunat și tu”, povestește clujeanca.
Familia artiștilor clujeni de la Art & Handmade Fair: „Mă gândeam că nu am loc printre ei”
A trăit astfel de emoții și la târgul artiștilor locali, organizat de Să Fiți Cuminți.
„Nu mă interesează dacă lumea nu cumpără, ba chiar mă bucură și când doar se opresc la stand, căci, practic, ei se opresc să admire ceva ce am creat”, menționează ea.
La Art & Handmade se simte ca într-o familie.
„Nu am întâlnit senzația de invidie între participanți, din contră. Toată lumea vorbește cu toată lumea și toți se apreciază reciproc, de altfel organizatorii, cei de la Să Fiți Cuminți, sunt oameni extraordinari care au reușit să creeze o familie. Cu unii artiști mă văd și în afara târgurilor. Am făcut grătare cu ei la mine acasă. Sunt oameni deschiși, cu intenții bune și cu care am legat prietenii sincere”, adaugă Timeea.
A mai fost la un alt târg înainte de Art & Handmade Fair, dar care a dezamăgit-o și din cauza căruia evita să mai meargă la evenimente similare.
„Nu vorbea nimeni, atitudinile erau de genul <<eu sunt cel mai bun>> sau <<am venit aici să vând produsele>> și am rămas mult timp cu un gust amar. Soțul a fost cel care m-a încurajat să mai încerc, eu nu voiam inițial. El a găsit Art & Handmade Fair și datorită lui am scris un mail celor de la Să Fiți Cuminți.
Am fost șocată când mi-au răspuns, cred că mă subestimam, că mă gândeam la critici și la cum eu nu am loc printre artiști”, precizează clujeanca.
Pe lângă partea socială, experiența târgurilor a învățat-o cum să își așeze produsele la stand și cum să le fotografieze în așa fel încât să fie clare și plăcute pentru urmăritorii de pe pagină.
În prezent, are peste 3000 de susținători, iar numărul acestora continuă să crească. A făcut livrări în toată țara, dar și în străinătate, în țări precum Italia, Grecia și Anglia.
Dacă vrei să te alături comunității colorate și zen și să o susții pe Timeea în continuare, sau dacă doar vrei să iei un cadou special pentru cineva drag, dă un like paginii sale de Facebook, unde postează des produse noi, cu un click aici. Iar dacă vrei să faci cunoștință cu ea, cel mai probabil o vei găsi la următoarele târguri Art & Handmade, organizate de Să Fiți Cuminți.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Ioan Ovidiu Sabău, după victoria cu CSU Craiova: „Am dat dovadă de caracter și am reușit să întoarcem rezultatul”

Universitatea Cluj a reușit o victorie importantă sâmbătă seară pe Cluj Arena, impunându-se cu 2-1 în fața celor de la CSU Craiova, în debutul returului play-off-ului Superligii. În urma acestui succes, „U” Cluj urcă, cel puțin provizoriu, pe podiumul campionatului.
După meci, antrenorul Ioan Ovidiu Sabău și-a felicitat elevii pentru atitudine și determinare.
„Vreau să îi felicit pe toți jucătorii. Reușim să recăpătăm ritmul, să controlăm jocul, cu toate că încă sunt anumiți jucători care încă nu joacă 100%, venind după o perioadă lungă în care au fost accidentați, dar atunci când este pasiune multă, dorință, compensezi foarte mult. Vreau să scot în evidență calitatea umană a jucătorilor, implicarea lor și faptul că nu s-au mulțumit, cum am dat impresia, la un moment dat în play-off, că parcă am obosit. La meciul cu Rapid am demonstrat că încă mai avem viață în noi și încă vrem altceva. Am reușit să îi acaparez, am reușit să îi conving că putem mult mai mult și vreau să îi felicit”, a transmis Ioan Ovidiu Sabău după meci.
„Trebuie să crezi, în primul rând”
Tehnicianul clujenilor a apreciat și efortul jucătorilor de a-și păstra încrederea chiar și după ce au fost conduși cu 1-0.
„Victorie grea, un meci greu, un adversar bun, ne-am adaptat și vreau să le mulțumesc celor care răspund de gazon, am avut impresia că nu se va putea juca la cât a plouat, dar au făcut mari eforturi ca să arate în condiții bune. (…) Au avut mare încredere jucătorii și la pauză că suntem bine, că am dominat, că avem ritm, suntem ce trebuie să fim și că vom întoarce rezultatul. Și am reușit. Trebuie să crezi, în primul rând. (…) Am reușit, am dat dovadă de caracter, echipa e bine pregătită și din punct de vedere fizic, am crezut foarte mult și am reușit să întoarcem rezultatul, să câștigăm acest joc. Trebuie să ne refacem și urmează un alt capitol”, a mai spus acesta.
În urma victoriei cu CSU Craiova, „studenții” ajung la 35 de puncte în clasament și se instalează temporar pe locul 3.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare privind răcirea accentuată a vremii în următoarele zile. În majoritatea regiunilor, temperaturile vor scădea treptat, iar nopțile vor fi deosebit de reci.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de vreme rece și brumă pe arii restrânse, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 23 – 29 aprilie, ora 10. Astfel, vremea se va răci accentuat treptat în majoritatea regiunilor, iar în Maramureș, Transilvania și în nordul și centrul Moldovei în cursul nopților se vor înregistra în general minime de -3…2 grade și pe suprafețe mici se va produce brumă.
Cod galben de ploaie, până duminică
De asemenea, până duminică dimineață, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, în sudul Dobrogei și în Carpații Meridionali și Occidentali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50…70 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Universitatea Cluj a întâlnit-o, sâmbătă pe Cluj Arena, pe CSU Craiova, în meciul care a deschis returul play-off-ului Superligii de fotbal. O victorie îi ținea pe olteni aproape de liderul FCSB. Clujenii ocupau poziția a 4-a cu 32 de puncte. În tur, oltenii au învins cu un categoric 3-0. După un meci pe care l-au controlat în mare parte, clujenii întorc scorul și înving cu 2-1, goluri marcate de Thiam (min.59), Zajkov (min.76 – autogol), respectiv Mitriță (min.20). Cu această victorie, „U” urcă, cel puțin până luni, pe podium.
Echipele de start:
„U” Cluj (4-2-3-1): Gertmonas – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Codrea, Artean – Simion, Bic, Thiam – Blănuță
Rezerve: Lefter, D. Moldovan, Mitrea, O. Popescu, Oaidă, Silaghi, Bota, Opriș, Fabry, Macalou, Nistor, Miranyan
Absent: Van der Werff (accidentat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj – CSU Craiova, 2-1. Clujenii ÎNTORC scorul și urcă pe podium
CSU Craiova (4-3-3): L. Popescu – Mora, Zajkov, Badelj, Bancu – Oshima, Screciu, Mekvabshvili – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung, Stoian, Mogoș, Ndong, I. Lopez, Maldonaldo, Căpățînă, Houri, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Rareș Vidican / Asistenți: Valentin Avram, Marius Badea
Arbitru VAR: Cătălin Popa / Arbitru AVAR: Romică Bîrdeş
Cu un drenaj luat probabil de pe Temu, Cluj Arena s-a prezentat la ora meciului ca un bazin olimpic, din cauza torențialei căzute înainte de partidă. Ca atare, mai trebuia să aibă separatoare de culoare și eventual echipele câte un David Popovici pe post de vârf.
Clujenii încep tare și-i presează pe olteni în careu până la faza de zaibăr. În min.5, Thiam ratează probabil cea mai mare ocazie a partidei, rămas singur cu Popescu după pasa excelentă a lui Blănuță. În min.16, Artean ratează, la rândul lui, o lovitură de cap care trece peste poartă. Tot el arată că prima dată n-a greșit și mai ratează un șut dintr-o poziție bună, în min.30.
Între ratările astea vine golul juveților. În min.20, Bancu centrează, mingea mai atinge ceva picioare și ajunge la marginea careului la Mitriță, care tocmai trecea pe acolo. Acesta trage plasat la rădăcina barei și face 0-1, la primul șut craiovean pe poartă.
Universitatea Cluj se umple de cornere, dar asta n-o ajută pe tabelă. Chipciu mai are și el o ocazie în min.29, însă șutul lui e respins în corner de Screciu.
Repriza a doua începe cu ratarea lui Safira. Apoi, în min.52, Nistor trage la poartă însă șutul e blocat de apărătorii olteni.
În min.59, Thiam își răscumpără ratarea din min.5 și înscrie după o acțiune personală superbă. Cum remontada își are originile în limba dacă numai nu știam noi, clujenii și-l trec în vocabular cu ajutorul lui Zajkov, care, în min.76, deviază un corner în proprie poartă, pentru un 2-1 nesperat.
Oltenii trec de la trageri de timp la disperare și se înghesuie spre poarta lui Gertmonas. Clujenii gestionează perfect ultimele minute și reușesc o victorie mare care îi urcă pe podium, cel puțin până luni.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8 – Oancea 6, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Codrea 6, Artean 6 – Simion 6, Bic 7, Thiam 8 – Blănuță 7,
Mitrea, Fabry 6, Macalou, Nistor 7
EVENIMENT
VIDEO. Clujul sub ape, după o ploaie torențială. Șoferii au făcut haz de necaz: „E Veneția sau… Costinești?”

Ploaia torențială de sâmbătă după-amiază a transformat mai multe zone din Cluj-Napoca în adevărate lacuri, provocând probleme în trafic și o mulțime de reacții amuzante din partea clujenilor.
În zona de ieșire spre Florești, carosabilul a fost acoperit de apă, șoferii fiind obligați să înainteze cu prudență.
Probleme majore au apărut și în apropiere de centrul comercial Cora, unde apa de pe carosabil a depășit pe alocuri 10 centimetri.
Traficul a fost îngreunat, iar imaginile surprinse de participanții la trafic au devenit rapid virale pe internet. Mulți clujeni au făcut haz de necaz, comparând situația cu scene din stațiuni estivale. „E Veneția sau Costinești?”, a glumit un utilizator pe rețelele sociale.
În paralel, Clujul rămâne sub avertizare de instabilitate atmosferică accentuată și ploi torențiale până duminică dimineață.