CULTURA
Și Pleșu nu mai vine. Dar vine Radu Paraschivescu la Teatrul Național Cluj-Napoca, în dialog cu Marina Constantinescu

Scriitorul Andrei Pleșu, care era așteptat, duminică, să participe la o întâlnire cu publicul organizată la Teatrul Național Cluj-Napoca, nu mai ajunge, astfel că organizatorii l-au înlocuit cu Radu Paraschivescu, care va dialoga cu Marina Constantinescu.
Întâlnirea are loc de la ora 19, în sala mare a Teatrului Național Cluj-Napoca, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile.
Născut în 1960, la București, Radu Paraschivescu este un cunoscut prozator, traducător și redactor de carte. A absolvit Facultatea de Filologie din București, specializarea engleză-franceză, iar, ulterior, a lucrat ca profesor de limba engleză, bibliotecar și documentarist.
În 1993 și-a început cariera de redactor de carte la Editura Olimp, urmat de un an la Elit și încă unul la RAO. În 2003, s-a alăturat editurii Humanitas ca editor.
A prezentat emisiuni de radio și tv pe teme culturale și sportive, printre care, între 2014 și 2019, ”Dă-te la o carte” și ”Pastila de limbă” la postul de televiziune Digi 24. În prezent realizează podcastul Vorba vine la Rock FM.
Autor a numeroase cărți
Radu Paraschivescu este autorul a numeroase cărți de ficțiune și non-ficțiune, printre care romane ca Fluturele negru, Cu inima smulsă din piept, Podul diavolului, Acul de aur și ochii Glorianei, Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri ș.a., volume de povestiri precum Bazar bizar și Garoafe la bordel sau literatură confesivă și texte despre România ultimelor decenii (Maimuța carpatină, Noi suntem români – nimeni nu-i perfect, Libertatea de depresie etc.).
O parte dintre cărțile sale au devenit best-sellere, printre care și Ghidul nesimțitului, volum vândut în peste 70.000 de exemplare.
Printre autorii traduși de el se regăsesc Julian Barnes, Jonathan Coe, Salman Rushdie, George Saunders, Stephen Fry, David Lodge, William Golding, Kazuo Ishiguro, James Salter, Nick Hornby, Alain de Botton, C.S. Lewis, William Burroughs, John Steinbeck.
Marina Constantinescu, realizatorul emisiunii Nocturne de la TVR 1
Născută în 1966, la București, Marina Constantinescu este om de radio și televiziune și critic de teatru. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. În 1992 a început să colaboreze cu suplimentul LAI al ziarului Cotidianul şi cu revista România Literară (este redactor al acestei reviste din 1993), unde a debutat cu cronica dramatică.
A fost director artistic şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru I.L.Caragiale, profesor invitat la instituții din țară și din străinătate, membru în numeroase jurii naționale și internaționale. Este membru-fondator al Fundației Teatrul Act, al Teatrului Act, primul teatru independent din România, și al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, membru al Senatului Uniter, al boardului director al revistei Teatrul Azi ș.a.m.d.
Premiul UNITER
Din 2001, este realizatorul emisiunii Nocturne la TVR1, cel mai important talk-show cultural din România. Pe lângă numeroase studii, eseuri și proză scurtă, semnează volumele Danaidele – istoria unui spectacol (Editura Nemira, 1996) și A fost odată în România – capitolul despre fenomenul teatral în post-comunism din antologia internaţională (publicată în America), consacrată artei spectacolului în ţările din Europa Centrală şi de Est după căderea Zidului Berlinului (1996).
În 1997 a primit premiul UNITER pentru „Cel mai bun critic de teatru”, iar în 2020 – Premiul de Excelenţă al UNITER pentru calitatea excepţională a ultimelor şase ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru.
A primit premiul Academiei Române „Aristizza Romanescu” în anul 2020. Este decorată de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.
Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.
Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte
Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.
Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.
ADMINISTRAȚIE
Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.
Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.
Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.
Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.
Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.
EVENIMENT
VIDEO. La Cluj-Napoca se fumează și în autobuz. Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică

În timp ce Primăria vrea să interzică fumatul în stațiile de autobuz, câțiva tineri, care pareau că sunt minori, au fost surprinși trăgând dintr-o țigară în autobuz.
Imaginile au fost surprinse duminică, pe linia 24, de un cititor Cluj24.ro.
Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică în autobuz
Cititorul aflat în mijlocul de transport în comun, care a trimis imaginile, a observat cum aceștia își dădeau țigara de la unul la altul, fără nicio jenă, ignorând reglementările care interzic fumatul în mijloacele de transport public. Acesta a anunțat și șoferul autobuzului.

Clujeanul Paul Cornea a obținut o victorie spectaculoasă în Ungaria, cucerind titlul de campion intercontinental în cadrul galei Vendetta Fight Nights.
După un adevărat maraton de forță și determinare în cușcă, tânărul sportiv a reușit să se impună într-un meci intens, dovedind un spirit de luptă de excepție.
Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă
Aflat la o vârstă fragedă, Paul Cornea își consolidează, astfel, tot mai mult poziția pe scena internațională a kickboxului, fiecare apariție a sa transformându-se într-un spectacol memorabil, demn de un main event.
Deplasarea sa în Ungaria a fost susținută de un public numeros din cadrul comunității TenguFamily, care a fost prezentă în forță pentru a-l încuraja la prima sa competiție internațională. Victoria lui Paul Cornea aduce centura acasă, la Cluj, și confirmă ascensiunea unui nou nume important în kickboxul mondial.