EVENIMENT
Sezonul Movie Nights se încheie cu filmele „Invictus” și „Free Guy”. Luni, bucură-te de festivalul SoNoRo, în Iulius Parc!

În Iulius Mall Cluj s-a mutat centrul Universului și te așteptăm și pe tine să descoperi lumi nemaivăzute, iar în Iulius Parc ai parte de filme bune, muzică clasică la festivalul SoNoRo și dezbateri despre schimbările climatice.
Astfel, pentru ultima serie Movie Nights din acest an, ți-am pregătit încă două seri memorabile și dacă vremea va permite, vineri vei putea viziona o poveste inspirațională despre Nelson Mandela, rugby și mândrie națională – „Invictus” și sâmbătă, comedia „Free Guy”.
Tot în Iulius Parc, duminică ajunge și caravana „I’m Climatic!”, în cadrul căreia vor avea loc dezbateri despre reziliența urbană, adaptarea la modificările climatice și seara se va încheia cu sesiuni de socializare, la care atmosfera va fi asigurată de DJ Yoyo.
Terra din spațiu
Imagini cu Terra din spațiu, călătorii spre locurile unde se nasc stelele, imagini spectaculoase cu galaxii de la marginea Universului Observabil și Calea Lactee – acestea sunt coordonatele unei experiențe memorabile la Planetariul din Atriumul Principal al Iulius Mall Cluj.
Astfel, până pe 26 septembrie 2022, în intervalul orar 10.00 – 21.00, ai ocazia să te bucuri de spectacole inedite, să acumulezi informații utile, să ai parte de momente de entuziasm sau să „pornești într-o aventură” alături de „Patrula Zula”, dacă vii însoțit de un prichindel. Fiecare proiecție durează 30 minute, oferă o reprezentație pentru 30 de spectatori, iar prețul unui bilet este 30 lei. Mai multe informații găsești pe pagina de Facebook a evenimentului.
Filme pe alese
Ca și până acum, serile de weekend sunt dedicate filmelor. Vineri, 23 septembrie, de la ora 20.30, în Iulius Parc va rula „Invictus”, un film realizat de Clint Eastwood, ce prezintă implicațiile sociale pe care rugby-ul le-a avut în Africa de Sud și modul în care președintele Nelson Mandela (Morgan Freeman) și căpitanul echipei, Francois Pienaar (Matt Damon) au reușit să unească o națiune prin intermediul acestui sport.
Pelicula a fost nominalizată la premiile Oscar și Globurile de Aur și este perfectă pentru o seară relaxantă. Filmul „Invictus” face parte din Săptămâna Europeană a Sportului, proiect susținut de Primăria Cluj-Napoca. Sâmbăta este dedicată comediei și de la aceeași oră, pe marele ecran va fi proiectat filmul „Free Guy”.
Acesta îi are în rolurile principale pe Ryan Reynolds și Jodie Comer și spune povestea unui funcționar de bancă ce descoperă că este, de fapt, un personaj într-un joc video brutal. Filmele se vor ține doar dacă va permite vremea și nu uita să-ți iei cu tine o geacă și o păturică pentru că serile sunt din ce în ce mai răcoroase.
Caravana „I’m Climatic”
Dacă consideri că tema schimbărilor climatice are nevoie de mai mult spațiu, dacă anxietatea climatică te apasă sau dacă vrei să cunoști oameni ca tine, care împărtășesc aceeași dragoste și grijă pentru Planetă, duminică, de la ora 10.00 în Iulius Parc ești așteptat să participi la caravana „I’m Climatic”.
În cadrul evenimentului va avea loc un tur ghidat în parcul de Est, diverse dezbateri despre schimbările climatice, iar seara se încheie cu voie bună, relaxare și muzică. Detalii găsești pe pagina evenimentului Caravana I’m Climatic! la Cluj-Napoca!
SoNoRo la Cluj
Luni, 26 septembrie, ora 18:00, în Iulius Parc va avea loc un concert de muzică clasică din cadrul festivalului SoNoRo, susținut de nume importante ale scenelor internaționale, precum Gilles Apap (vioară), Anna-Liisa Bezrodny (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Răzvan Popovici (violă), Natasha Tchitch (violă), Jan-Erik Gustafsson (violoncel), Boris Andrianov (violoncel), Diana Ketler (pian), Josu de Solaun (pian), Joseph Tawadros (oud) și Filarmonica Transilvania Cluj.
Tema ediției din acest an a Festivalului SoNoRo – Orient Express este inspirată din călătoriile luxoase cu trenul celebru din perioada La Belle Époque și pune în valoare ce ne unește, ca europeni, și ne arată că distanțele sunt risipite rapid prin muzică, atunci când suntem dispuși să ne imaginăm o lume fără granițe, pe care să o cunoaștem și să o iubim. Intrarea este liberă, iar mai multe amănunte găsești pe pagina evenimentului Festivalul SoNoRo.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Primul tronson al metroului de la Cluj, din piese LEGO, la expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește expoziția ETHNOLOGIA GALACTICA TM 2023, în perioada 4-8 octombrie 2023.
Una dintre cele mai importante expoziții ale fanilor sistemului LEGO(R), realizată de Asociația Brickenburg împreună cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, își va deschide porțile pentru vizitatori, începând de miercuri, 4 octombrie.
Primul tronson al metroului de la Cluj, din piese LEGO, la expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Organizatorii propun o ediție specială, la aniversarea a 15 ani, care reunește lucrări originale devenite celebre ca urmare a soluțiilor tehnice și a designului care le caracterizează, seturi și sisteme istorice care au adus bucurie tuturor vârstelor, precum și o galerie Toy Photo cu lucrări vizuale realizate de practicanți ai acestei linii a hobby-ului.
Mai moiult, venind în întâmpinarea unui subiect efervescent, care este la modă în zona Clujului, o lucrare funcțională reprezentând primul tronson al liniei de metrou, se va afla la loc de cinste în expoziție.
La fel ca în fiecare an, vor fi prezente cu lucrări LEGO(R) Users Groups din vecinatate – LUG Kolege și Skockani din Serbia, precum și invitați din România, Polonia și Elveția.
Atelier de construcție pentru vizitatori
Atelierul de construcție cu piese LEGO(R) va fi la dispoziția publicului pe tot parcursul expoziției.
Organizatorii reamintesc publicului vizitator că exponatele nu trebuie atinse, piesele LEGO(R) System puse la dispoziție pentru joacă se adresează celor cu vârsta mai mare de 5 ani, iar supravegherea copiilor este în sarcina părinților sau a altor peroane majore care îi însoțesc.
Expoziția va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21, în perioada 4-8 octombrie.
Programul de vizitare va fi miercuri 4 octombrie – sâmbătă 7 octombrie, între orele 11.00 – 19.00 cu ultima intrare la 18.30 și duminică 8 octombrie, între orele 11.00 – 17.00, cu ultima intrare la ora 16.30.
Foto: Asociația Brickenburg
EVENIMENT
FOTO. De cine ascultă pacienții mai mult? De dr. Google sau de medici și farmaciști? Dezbatere FICT Cluj-Napoca.

Evoluția tehnologiei a avut un impact semnificativ asupra tuturor domeniilor de activitate și asupra specialiștilor din acele domenii. Însă ce impact are asupra profesionistului în sănătate?
În cadrul dezbaterii „Tehnologia – amic sau inamic al profesionistului în sănătate?”, eveniment marca Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) Cluj-Napoca, s-a discutat despre modul în care tehnologia a influențat sănătatea, despre impactul influencerilor, părerile vecinilor și a dr. Google, a căror opinii, de multe ori, valorează pentru oameni mai mult decât părerea specialistului.
Evenimentul, moderat de Luminița Rusu, organizator FICT, a început cu o discuție despre modul în care social media influențează comunicarea dintre pacienți și specialiști.
„Ca specialist ajungi acum mult mai ușor la public decât prin metoda clasică, din vorbă în vorbă. Totuși, există și un dezavantaj: expunerea online nu este selectivă.
Pot să se erijeze în specialiști și alte personaje diverse. Într-adevăr, mediul online ajută în promovare, e mai ușor să ajungem la oameni.Însă oamenii trebuie să cearnă foarte bine ce întâlnesc online pentru a putea ajunge la specialistul potrivit. În ceea ce privește nevoia de promovare, dacă lucrezi în ambulator și fluxul de oameni este mare, nu este nevoie de promovare. Dacă lucrezi însă în mediul privat, trebuie să îți aloci o bucată de creier și pentru partea de marketing”, a spus Sigina Pop, nutriționist dietetician.
Horia Simu, manager general Serviciul Județean de Ambulanță Cluj, a vorbit despre cum a simțit în toți anii săi de carieră impactul tehnologiei asupra medicinei de urgență și care au fost efectele negative ale acesteia.
„Sistemul de urgență de acum 20 de ani era neprocedural, fără prea multă aparatură. O cameră de gardă însemna o asistentă, niște recoltări, o radiografie și cam atât. Ecografie? Însemna ori că ai cunoștințe, ori că ai altceva. A fost un boom începând din 2007.
A apărut aparatură nouă. A fost însă nevoie de o luptă cu mentalitatea celor care erau obișnuiți cu lucrurile așa cum erau, ca să treacă pe CD, spre exemplu. Am trecut apoi pe niște aparate care transmit date online la UPU, nou apărute. Erau experimente peste tot, dar experimente pozitive, în cazul pacientului. Cireașa de pe tort a fost sistemul unic de urgență 112, care a adunat mai multe agenții și a concretizat tot ce înseamnă un efort strict pentru pacient, om, cetățean.
Căci ajutorul pe 112 nu înseamnă doar că suni când te doare capul, ci înseamnă că suni când cineva ți-a furat portofelul sau dacă ți-a luat foc casa. Partea pozitivă e că a ajutat la creșterea eficienței sistemului medical de urgență. Partea negativă? Pot să zic că apelurile false care erau și înainte, sunt și acum. În toată Europa există un procent de apeluri false de 8-16%. Și la noi este cam la fel, în ciuda tuturor filtrelor care există. Unele persoane sunt foarte convingătoare”, a explicat Horia Simu.
Dr. Google
Cu toate că tehnologia a avut în mare parte un impact pozitiv, în special pentru pacienți, există și carențe. Iar acestea apar din cauza lipsei de educație a oamenilor, au spus specialiștii prezenți la dezbatere.
„Mai nou, este dr. Google. Pacientul sună la 112 și zice: la fix mă doare în piept, merge durerea până în ultimele 2 degete, cred că am infarct. Sau eu am luat medicamentul x, y, z, nu mă interesează ce mi-a dat medicul de familie. E un fel de informație nefiltrată și aici trebuie lucrat. Internetul îl citesc și adolescenții, și copiii și adulții.
Merge pe același principiu cu altă idee. Când îi ziceam mamei ce medicamente să ia, nu mă asculta. Așa că o sunam pe vecina ei și îi spuneam ce medicamente să îi recomande mamei. Și așa asculta”, a adăugat Horia Simu.
„Tehnologia a ajutat. Noi, oncologii, și nu doar noi, toți profesioniștii din domeniul medical au simțit pe pielea noastră, a pacienților, a aparținătorilor, că datele au început să fie tot mai mult în favoarea pacienților. Cu tehnologiile foarte moderne de acum, se observă că pacienții oncologici cu metastaze trăiesc mai mult. Factorul uman însă este cel mai important.
Factorul uman nu poate lipsi
Și într-un sistem, oricât de performant și tehnologizat ar fi acesta, factorul uman nu poate lipsi. Imaginați-vă spitale foarte bine dotate, dar care nu au specialiști. Imaginați-vă că avem aparate performante, dar nu le știu folosi. Trăim într-o medicină defensivă. Avem mulți pacienți, suntem aglomerați și începem să fim al dracului.
Se mai triază lumea, dar apar părerile care apar. Pacienții cer informații, trebuie să le explici și acele 20 de minute alocate per pacient se prelungesc, iar afară poate mai sunt 20 de pacienți care așteaptă. Cred că am câștigat mult cu tehnologia, dar în final ce ne lipsește, este educația: trierea informațiilor”, a spus dr. Radu Vidra, medic specialist oncologie.
„Ne confruntăm cu multe probleme. Acest salt tehnologic ne-a ajutat și ne poate ajuta în continuare, dar trebuie să avem măsură în tot ceea ce facem.
Așa cum și dacă mâncăm cu măsură nu este o problemă, așa este și cu tehnologia. Într-adevăr, viața farmacistului s-a complicat pentru că pacienții au impresia că știu totul, dar de fapt nu înțeleg nimic, pentru că nu au capacitatea necesară să extragă esențialul”, a spus și prof. univ. Elena Dinte, președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj.

Combinația dintre pachetul de măsuri fiscale luate de PSDNL și aprecierea monedei americane, care a atins un maxim al ultimilor zece luni față de coș al principalelor valute, au înmulțit ieșirile din piața valutară.
Cursul euro a crescut de la 4,9743 la 4,9749 lei, într-o ședință în care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,973 – 4,976 lei, semn că moneda unică ar putea atinge în zilele următoare un nou record. Precedentul maxim de 4,9783 lei a fost atins în 19 mai.
Analiștii Băncii Transilvania văd un parcurs al cursului euro/leu cu o medie anuală de 4,95 lei în 2023, care ar urma să urce la 5,02 lei în 2024 și 5,09 lei în 2025, însă atrag atenția asupra nivelului ridicat de supraevaluare pentru moneda națională, care s-ar afla, conform statisticilor Băncii Reglementelor Internaționale în zona maximelor din vara anului 2008.
Sondajul realizat în rândul membrilor CFA România în cursul lunii august participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipațiilor cursului pentru orizontul de 6 luni (februarie 2024) este de 5,0119 lei, față de 4,9964 lei la precedentul sondaj. Pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat a scăzut de la 5,0798 lei la 5,0753 lei.
Piața monetară a fost stabilă, cu câteva zile înainte de ședința de politică monetară a BNR. Majoritatea analiștilor anticipează menținerea dobânzii de referință la 7%/an.
O analiză a Băncii Transilvania anticipează o posibilă reducere a ratei de referință a BNR până la 5,00% la sfârșit de 2024 și până la 4,00% la final de 2025.
Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%, valoare stabilită în urmă cu circa o lună și jumătate. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,63%.
Încetinirea economiei din zona euro, reflectată și de scăderea indicatorul GFK, care măsoară încrederea consumatorilor din Germania, la -26,5 puncte, față de economia Statelor Unite care arată o mai mare rezistență, au depreciat euro la 1,0491 – 1,0549 dolari, fiind atins minimul ultimelor opt luni. În piața locală, cursul monedei americane a crescut de a 4,7112 la 4,7214 lei.
Euro a pierdut teren în fața francului elvețian și a lirei sterline iar cursul acestora a crescut la 5,1471 lei, respectiv 5,7597 lei.
Aprecierea monedei americane nu a compensat scăderea metalului galben la 1.873 – 1.879 dolari/uncie, astfel că prețul gramului de aur a coborât la 284,8747 lei.
Monedele din regiune au cunoscut scăderi mai consistente decât leul. Media celei maghiare s-a depreciat de la 388,37 la 393,07 forinți/euro iar a celei poloneze a urcat de la 4,6065 la 4,6340 zloți/euro.
Bitcoin avea joi o evoluție stabilă, 26.329 – 26.589 dolari, iar ethereum se mișca între 1.597 și 1.635 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până joi, la ora 14:00.
Foto: pixabay.com
EVENIMENT
Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj închiriază spațiu pentru un birou de schimb valutar în incintă

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj anunță o licitație publică în data de 2 octombrie pentru închirierea unui spaţiu în vederea construirii unui spațiu comercial destinat desfășurării activității bancare și de schimb valutar.
Acesta este situat în Corpul de legătură dintre cele două Terminale ale aeroportului, parter, zona publică, în suprafață totală de 26,87 mp.
Data-limită de depunere a ofertelor este 2 octombrie ora 9, iar licitația va avea loc de la ora 11 la sediul aeroportului clujean.