Connect with us

EVENIMENT

Seri de FILME pentru studenții UBB. Ce activități fac în afara orelor de curs

Publicat


jurna 2

Studenții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca vor beneficia de activități în afara orelor de curs începând din luna noiembrie 2021.

Studenții de la FSPAC sunt invitați la serile de film, în Amfiteatrul 101, începând din 3 noiembrie, ora 20,15, cu măsurile de prevenție de rigoare.

„Locurile vor fi limitate la 75, intrarea va fi, ca de obicei, complet gratuită, iar participanților li se va verifica certificatul verde, respectiv vor purta mască”, au anunțat cei de la FSPAC pe contul oficial de Instagram. Studenții se declară mulțumiți.

„Cred că ne ajută să ne cunoaștem mai bine, în special acum că suntem privați de multe activități din cauza pandemiei”, susține Noemi Ober, studentă la FSPAC.

jurna 1

Sursa foto: https://www.instagram.com/p/CVdZROChxu2/?utm_medium=copy_link

De aceeași părere este și Rafly Pratama, venit din Indonezia să studieze la UBB.

“Nu ne putem întâlni față în față la cursuri, dar măcar s-a propus ceva care să echilibreze situația”, a spus acesta.

În plus, se încearcă și desfășurarea unui atelier de televiziune în format fizic, fiind bineveniți atât bobocii, cât și cei din anii II și III. Activitatea vine în completarea materiei cu aceeași denumire, pe care studenții o parcurg în al doilea semestru din primul an.

Coordonatorul Vasile Hotea-Fernezan și-a exprimat părerea de rău referitoare la imposibilitatea desfășurării primei întâlniri în acest fel.

„Pentru că suntem peste 30, probabil nu vom putea folosi Sala Studio, care e prea mică să putem respecta distanţarea, aşa că vom primi o sală prin FSPAC 2, că 1 se renovează”, a precizat Hotea-Fernezan, în speranța că următoarele întâlniri vor avea loc ca înainte de pandemie.

Workshop-uri online

Workshopurile sunt nelipsite și anul acesta, dar se vor ține online, precum cel din cadrul proiectului StudHub 2, disponibil pentru toți studenții UBB, pe care urmărește să îi ajute să își dezvolte competențele cheie necesare unui succes academic.

Formularul de înscriere poate fi accesat la: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwSl5e8bJUGaljOxp2YbNHBm9-gfeHVINvY-TlR-8SG5VlHg/viewform

jurna 3

Sursa foto: https://www.facebook.com/groups/studpac/permalink/6211808118893319/

Mai mult de atât, concursul Lideri Pentru Comunitate a dat startul și ediției  2021, căutând „tineri creativi și cu spirit de lider”, după cum a precizat Bianca Andreea Caia pe grupul de Facebook People of StudPAC, al ONG-ului cu același nume.

Proiectele cele mai interesante vor fi premiate și aplicate ulterior, în funcție de posibilități, a adăugat aceasta.

Amalia Oprescu

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

Publicat

tachtsidis

La finalul meciului CSU Craiova – CFR Cluj 0-1, mijlocașul grec al clujenilor, Panagiotis Tachtsidis, a avut un discurs dur la adresa lui Adrian Mutu, fostul lui antrenor.

Tachtsidis nu crede că va mai continua la formația din Gruia din sezonul viitor și a avut un discurs dur la adresa fostului antrenor, Adrian Mutu. Tehnicianul îl criticase după ce a luat roșu în 0-4 cu Corvinul, în Cupa României, declarând: „Cu Tachsitidis nu m-am mai întâlnit și nu mai vreau să mă întâlnesc niciodată”, scrie GSP.

Tachtsidis (CFR Cluj) îl „faultează” pe Adi Mutu: Ne-a lăsat într-un moment foarte dificil. Pentru mine nu are CARACTER

„Văd că se vorbește mult despre mine. Nu ştiu cine spune lucruri urâte despre mine și nu-mi pasă, deoarece ştiu cum este în fotbal. S-a văzut calitatea mea în teren, ştiu ca sunt unul dintre cei mai buni jucători din campionat. Nu dau explicaţii celor care m-au criticat după acel cartonaş roşu. Știu că am făcut o greşeală mare.

Nu ştiu ce a spus acest tip (n.r – Adrian Mutu) despre mine. Nici măcar nu-mi pasă, pentru că ne-a lăsat într-un moment foarte dificil pentru noi, după acel 0-4. A lăsat echipa şi a plecat. Pentru mine nu are caracter! A vrut să se salveze.

Când echipa este într-un moment greu trebuie să stai să lupţi alături de echipă. Nu să pleci”, a spus Tachtsidis, potrivit OrangeSport.

Apoi a dezvăluit că are șanse mici să mai joace și din sezonul viitor în Gruia: „ Nu cred că voi rămâne la acest club deoarece nu cred că cei din club mă doresc. Mai am câteva jocuri la acest club și voi da 100% în teren. După aceea vedem ce se întâmplă.

Toţi au spus că sunt terminat și că nu mai joc nimic, dar le-am arătat tuturor că am dat totul în fiecare meci. Le-am demonstrat că sunt un jucător de mare calitate”, spune Tachtsidis.

Citește mai departe

EVENIMENT

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

flaviu udrea

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi încă patru ani. Alianța Uniți pentru Florești USR+ARI este alternativa la actuala administrație locală, care în ultimii ani și-a văzut doar interesele proprii și mai puțin pe cele ale cetățenilor. Pe 9 iunie trebuie să facem o schimbare dacă vrem să scăpăm de haosul din trafic și de cel imobiliar, dacă vrem ca și copii noștri să învețe la școli aproape de casă și dacă ne dorim un aer mai respirabil și mai puțin poluat în Florești“, a declarat Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Acesta se angajeză să facă o prioritate din dialogul cu locuitorii Floreștiului și își dorește ca aceștia să fie implicați în contrucția viitorului comunei.  ,,Nu promit că voi face minuni sau că lucrurile se vor schimba peste noapte. Dar mă voi pune în slujba floreștenilor și voi face tot ce îmi stă în puțință pentru a face din Florești un loc mai bun de locuit pentru noi și copiii noștri. Doar lucrând împreună cu locuitorii Floreștiului putem face din cea mai mare comună din România, și cea mai modernă localitate din țară.”

Flaviu Udrea a subliniat că la fel de importantă este componența Consiliului Local: „Doar având o majoritate în Consiliu Local putem schimba ceva în comuna noastră. Alianța Uniți pentru Florești înseamnă nu doar Flaviu Udrea. Înseamnă și Daniel Meze, care va fi viceprimarul Floreștiului, înseamnă și Lucian Contraș, Daniel Bitică, Mihai Vădan, Darius Blaj, actuali consilieri locali care cunosc foarte bine problemele comunei noastre, dar și alți colegi care sunt gata să se pună în slujba floreștenilor. Pe 9 iunie există o singură opțiune pentru Florești: Alege oameni buni!”

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Mircea Miclea: Cultura pupatului inelului, a supunerii, nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice

Publicat

De

Mircea Miclea

O conferință despre viitorul universităților tehnice, organizată de fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, a avut loc, vineri, la Cluj-Napoca,  la eveniment fiind prezenți doi profesori, unul de la UTCN – Dan Micu și unul de la Universitatea Politehnica Timișoara – Attila Simó.

Miclea a vorbit despre cum vede el viitorul acestor instituții de învățământ superior, dar s-a referit și la presiunile făcute ca un profesor de la București să nu participe la conferință.

Acesta a arătat că viitorul este o construcție și depinde de oameni cum va arăta.

Trebuie schimbări

”Viitorul universităților tehnice poate fi mai bun prin ideile pe care noi le avem. (…) Sunt multe lucruri care trebuie schimbate în cultura universităților tehnice, prima fiind trecerea de la indiferentism academic la o cultură a asumării responsabilității, a implicării.

Acest indiferentism înseamnă retragerea în nișa propriei discipline, astfel încât devenim indiferenți față de ceea ce întâmplă în alte discipline, cu calitatea și procesele din altă parte.

Efectul este că excelența, în loc să fie un mecanism care să scaleze excelența, aceasta rămâne doar rezultatul unor întreprinderi individuale.

Dacă nu am fi indiferenți, am crea la nivel de instituție un mecanism care să replice excelența”, a spus Miclea.

Nevoia de colaborare

Potrivit acestuia, un astfel de mecanism nu există, iar o schimbare la nivel universitar ar trebui să vizeze și acest aspect.

De asemenea, ar trebui să se facă trecerea la o cultură a colaborării în loc de o tribalizare universitară, dar și la colaborarea cu mediul economic, care este extrem de redusă.

Cultura pupatului inelului

La eveniment a mai fost invitat prof. Radu Porumb, de la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București, care, însă, nu a mai ajuns la Cluj, se pare că din cauza unor presiuni făcute de actuala conducere a UTCN.

Referindu-se la aceste presiuni asupra profesorului din București să nu participe la eveniment, Mircea Miclea a spus că ar trebui ca în universități să se treacă de la cultura supunerii, la una a curajului.

”Din păcate, competența profesională nu corelează cu verticalitatea etică. Sunt multe situații în care oameni competenți, inteligenți din punct de vedere etic sunt lamentabili.

Cultura curajului

Le e teamă, se supun la tot felul de indicații, oportunisme. Știu și ce s-a întâmplat în legătură cu acest eveniment, apropo de presiunile făcute. Aceasta este o cultură a complianței? De unde această complianță în mediul academic, a supunerii? (…)

Această cultură a pupatului inelului, a supunerii, a oportunismului nu va produce un viitor mai bun pentru universitățile tehnice, dimpotrivă.

Trebuie să trecem la cultura curajului, în care un grup își asumă responsabilitatea de a spune ce e de spus și de a lua deciziile care trebuie luate și care vor produce schimbarea.

(…) Trebuie să apară un grup care să înțeleagă că va fi purtătorul de schimbare și va face schimbarea”, a conchis Mircea Miclea.

Dimensiunea internațională a universității

Mircea Miclea

Prof. dr. ing. Dan Micu de la UTCN, cu o carieră didactică și de cercetare de 25 de ani și care a predat la universități din Europa, SUA și China, a declarat la rândul său că a realizat un document de zeci de pagini despre cum vede el viitorul universităților tehnice.

Acesta a vorbit despre calitatea educației și cercetării, dar și despre diversificarea ofertei educaționale și globalizare, precizând că universitățile nu mai pot rămâne la dimensiunea locală sau regională, ci să treacă la cea internațională.

”Să ne axăm pe calitate nu pe cantitate, pe esență.

Curricula trebuie actualizată și să o facem flexibilă și accesibilă, să existe centrarea pe student, iar mediul economic să fie cu noi, să existe atractivitate”, a spus Micu.

Schimbarea stilului de predare

Acesta a susținut și necesitatea schimbării stilului de predare a profesorilor către studenți, ținând cont de auditoriu și de generația actuală.

”Într-un singur an am predat un semestru în SUA, o jumătate de semestru în China și am venit în România.

Mi-am schimbat cursul de 3 ori pentru că nu era același auditoriu, deși predam aceeași materie”, a precizat Dan Micu.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Publicat

ambulanta

Un bărbat a fost lovit de o mașină, vineri, în Turda, pe str. Victoriei. A intervenit ISU Cluj, care îi acordă primele îngrijiri.

Din informațiile primite, bărbatul ar fi în stare gravă.

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Update:

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit de puține momente pentru a acorda primul ajutor calificat unui tânăr implicat într-un accident rutier, petrecut pe strada Victoriei din municipiul Turda.

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme și o trotinetă avariată, precum și un tânăr care prezenta mai multe traumatisme, în stare de conștiență.

Echipajele operative i-au acordat primul ajutor calificat, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax