Connect with us

ACTUALITATE

Șercan, revoltată de opinia rectorului UBB privind corectarea tezei lui Bode: Decizia protejează și alți plagiatori

Publicat


10551610 1041002115926057 4137714978232468289 o

Emilia Șercan a făcut o postare pe pagina sa de Facebook, unde a precizat că l-a urmărit pe Daniel David, rectorul UBB, în interviul acordat Sorinei Matei la AlephNews, fiind stupefiată de modul în care acesta a explicat cum teza plagiată a lui dr. Bode trebuie corectată.

„Când am criticat cerința UBB ca dr. Bode să-și corecteze teza – imediat după pronunțarea celei de-a doua decizii, bazată pe analiza mea – am fost imediat asaltată, în privat, de oameni din UBB care mi-au spus că nici vorba ca teza să fie corectată, că am înțeles eu greșit.

Cu toate acestea, în decizia Comisiei de Etică a UBB scrie clar că i se cere lui dr. Bode să <<alinieze teza cu standardele de etică academică>>.

Iar asta a susținut și rectorul UBB Daniel David în câteva declarații imediat după anunțul UBB că teza e plagiată, dar și în interviul de ieri – că teza trebuie corectată.

Asta după ce, tot public, președintele Comisiei de Etică a UBB, Dacian Dragoș, a declarat că s-a înțeles greșit, că nu e vorba despre corectarea lucrării, ci despre includerea unei mențiuni că teza nu e conformă”, se arată în postarea Emiliei Șercan.

Decizie luată pentru a proteja și alți plagiatori

Potrivit spuselor sale, a vorbit cu mai mulți oameni din UBB pentru a înțelege solicitarea „absurdă” de corectare a unei teze declarate plagiată.

„Ideea care mi s-a conturat din aceste discuții este că în UBB ar fi mai multe teze plagiate pe același model ca cea a lui dr. Bode, adică prin traducere fără citare și atribuire corespunzătoare, teze care ar aparține unor profesori din UBB, iar această decizie a fost una preventivă.

Așadar, decizia nu a fost luată pentru a-l apăra și proteja pe dr. Bode în mod special, ci pentru a crea un precedent aplicabil ulterior în cazul profesorilor plagiatori care ar fi expuși public.

Și, uite așa, după ce plagiatorul Gabriel Oprea a înființat două științe unice în lume și două școli doctorale unice în lume – ordine publică și siguranță națională și intelligence și securitate națională -, după ce dublul academician plagiator Sorin Cîmpeanu a inventat două modalități de amnistiere a plagiatului unice în lume – renunțarea la titlul de doctor și prescripția -, vine și UBB și sporește unicitatea românească în lumea academică mondială cu posibilitatea de corectare a unei teze plagiate.

Vivat academia!”, a spus aceasta.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sava Negrean-Brudașcu și alți artiști de renume cântă la Cluj pentru Sasha, un băiețel de doi ani diagnosticat cu cancer

Publicat

De

sana negrgean brudascu

Clujenii iubitori de folclor, care vor să facă și un bine, sunt așteptați la un spectacol folcloric de excepție. Îndrăgiți cântăreți sunt „Alături de Sasha” și vor urca pe scena Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

Sasha Rotariu are doar doi ani și a fost diagnosticat cu cancer, iar familia are nevoie de bani pentru tratament.

Sava Negrean-Brudașcu și alți artiști de renume cântă la Cluj pentru Sasha, un băiețel de doi ani diagnosticat cu cancer

Pe scena Casei de Cultură a Studenților vor urca miercuri, 25 octombrie, de la ora 18.00, Sava Negrean-Brudașcu, Marius Ciprian Pop, Ioan Dordoi, Ovidiu Purdea Someș, Adriana Irimieș, Paula Hriscu, Romina Nemeș, Suzana și Dacian Vlad, dar și Ansamblul Folcloric „Mărțișorul”.

La numai doi ani, Sasha Rotariu, un băiețel din Cluj, a fost diagnosticat cu cancer, la nivel retroperitoneal.

copil 3

Singura sa șansă de tratament se regăsește înafara țarii. Costurile sunt enorme – 500.000 euro, iar familia, alături de omeni de bine, a reușit să adune o mare parte din acești bani.

Mai este nevoie de 43.000 de euro

43.000 de euro este diferența de care are nevoie pentru a completa costurile tratamentului și operației la o clinică din Paris – Franța, acolo unde i s-a dat unica șansă spre vindecare.

Donații se pot face și în urnele amplasate în cadrul spectacolului, dar și în conturile: RO97BTRLRONCRTO622007501-cont de RON RO47BTRLEURCRT0622007501-cont în EURO SWIFT: BTRLR022
Titular cont: Rotariu Andreea Oana, deschise la Banca Transilvania.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Dumitru Farcaș” din Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația „Iulia Bodea”.

Un spectacol caritabil pentru Sasha Rotariu a avut loc și în data de 2 iulie.

Biletele pentru spectacolul de miercuri, 25 octombrie, se pot procura online, pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, dar și fizic, din librăriile Cărturești din Cluj-Napoca (Iulius Mall, Vivo, Platinia).

Foto principal: Sava Negrean – Brudașcu/Facebook

Citește mai departe

ECONOMIE

INS: Salariu mediu net a crescut. VEZI cu ce sumă. Clujul, imediat după București în topul câștigurilor

Publicat

De

Câștigul salarial mediu brut lunar a înregistrat o creștere de 10,7% în anul 2022 față de anul precedent, ajungând la 6.126 de lei, potrivit unei analize publicate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, câștigul salarial mediu net lunar a crescut cu 11,3%, ajungând la 3.801 de lei. Potrivit INS, creșterea este de 385 de lei în 2022 față de anul precedent.

INS: Salariu mediu net a crescut. VEZI cu ce sumă. Clujul, imediat după București în topul câștigurilor

Câștigul salarial mediu net lunar în 2022 a variat semnificativ în funcție de regiune. Cele mai mari câștiguri s-au înregistrat în București, care este urmat de județele Cluj, Timiș, Ilfov și Iași.

La polul opus se află județele Teleorman, Vrancea, Harghita, Vâlcea, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Botoșani.

Cele mai mari valori ale câștigurilor salariale medii nete lunare înregistrate în 2022 au fost în următoarele domenii:

Informații și Comunicații (+102,4%)
Intermedieri Financiare și Asigurări (+65%)
Producția și Furnizarea de Energie Electrică și Termică, Gaze, Apă Caldă și Aer Condiționat (+57,4%)
Administrație Publică (+46,5%)
Industria Extractivă (+44,0%)
Activități Profesionale, Științifice și Tehnice (+26,2%)

Pe de altă parte, câștigurile salariale medii nete lunare sub media pe economie au fost înregistrate în următoarele domenii:

Hoteluri și Restaurante (-43%)
Alte Activități de Servicii (-37,4%)
Tranzacții Imobiliare (-27,7%)
Activități de Servicii Administrative și Activități de Servicii Suport (-23,4%)
Distribuția Apei, Salubritate, Gestionarea Deșeurilor, Activități de Decontaminare (-18,8%)
Activități de Spectacole, Culturale și Recreative (-15,3%)
Comerț cu Ridicata și cu Amănuntul;
Repararea Autovehiculelor și Motocicletelor (-15,2%)
Agricultură, Silvicultură și Pescuit (-14,5%)
Industria Prelucrătoare (-9,5%)
Transport și Depozitare (-8,8%)
Construcții (-7,8%)

Bărbații câștigă mai bine decât femeile

Datele INS arată că există și diferențe semnificative între câștigurile salariale ale bărbaților și femeilor. În medie, femeile au câștigat cu 3,5% mai puțin decât bărbații în expresie brută și cu 6,3% mai puțin în expresie netă.

Aceste diferențe au fost mai pronunțate în anumite domenii, cum ar fi intermedieri financiare și asigurări, industria prelucrătoare, și informații și comunicații.

Numărul mediu al salariaților a crescut cu 115.200 de persoane în 2022, ajungând la 5,209 milioane de persoane. Acesta a fost dominat în continuare de bărbați, care reprezentau 52% din totalul salariaților.

Datele INS pentru anul 2022 arată astfel o creștere semnificativă a câștigurilor salariale în România, cu diferențe notabile între diverse sectoare, regiuni și genuri.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj-CSU Craiova, 1-1. Universitățile au dat-o la PACE

Publicat

u craiova

Universitatea Cluj a întâlnit, sâmbătă seara pe Cluj Arena, pe CS Universitatea Craiova, într-un meci din etapa a 10-a a Superligii la fotbal. Ambele echipe veneau după victorii. Înaintea acestui meci „U” era pe locul 11 cu 10 puncte, în timp ce craiovenii ocupau poziția a 3-a cu 17 puncte. După două reprize total diferite ca factură, „universitățile” au dat-o la pace, 1-1. Au înscris Nistor (min.91) respectiv Bancu (min.31).

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Peteleu, Masoero, Mitrea, Vătăjelu – D. Popadiuc, G. Simion, K. Doukoure, O. Bic – D. Popa, I. Stoica
Rezerve: Iliev – Oancea, Pițian, A. Miron, Perianu, Chipciu, R. Silaghi, F. Ilie, D. Nistor
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

CS Universitatea Craiova:  L. Popescu – Vlădoiu, Screciu, R. Silva, Bancu – A. Crețu, Mateiu – Danciu, L. Houri, Mitriță, Markovic
Rezerve: D. Lazar – J. Mendy, Ndong, Căpățînă, D. Sala, J. Kurtic, Roguljic, A. Ivan, Koljic
Antrenor: Corneliu Papură

Stadion: Cluj Arena, Cluj-Napoca
Arbitru: Iulian Călin / Asistenți: Radu Ghinguleac și Mihai Marica
Arbitru VAR: Iulian Dima / Arbitru AVAR: Andrei Moroiță

Clujenii încep tare meciul, luând cu asalt careul oltean. Totul n-a fost decât un foc de paie. Nu reușesc să închege atacuri eficiente, acțiunile lor terminându-se înainte de a deveni periculoase. De cealaltă parte, oltenii își revin rapid din forcingul începutului și, ușor, trec la cârma jocului.

Dovadă sunt și cele 5 șuturi pe poartă față de doar unul al clujenilor. De altfel, în min.31, Bancu șutează dintr-o bucată o minge deviată de apărarea clujeană și înscrie pentru 0-1, cu largul concurs al lui Gorcea. Același Gorcea salvează, câteva minute mai târziu, un gol ca și făcut la o pătrundere a lui Markovic.

Repriza a doua a fost de cu totul altă factură. Clujenii au pus stăpânire pe joc, în timp ce oltenii au făcut pasul înapoi, preferând să conserve rezultatul și să încerce să dea lovitura pe contraatac. „U” suferă însă la pasa decisivă, iar atunci când îi iese, ori ratează Stoica ori apără Popescu. Koljic ratează și el o ocazie imensă.

Clujul reușește egalarea în min.91 prin șutul lui Nistor, după care oltenii rămân în 10, Ivan fiind eliminat pentru două galbene.

Partida se încheie la egalitate, 1-1, rezultat care nu mulțumește nici una dintre echipe.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți

Publicat

De

operatie icutr

Premieră pentru România realizată de medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal (ICURT) din Cluj-Napoca. Unui pacient i-a fost transplantată a treia grefă renală.

De altfel, două operații de transplant renal au avut loc sâmbătă la ICUTR. Și o femeie a primit un rinichi și o nouă șansă la o viață normală.

Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți

„Un pacient hiperimunizat cu două grefe renale implantate în alt serviciu medical, după o așteptare pe dializă de 7 ani, a avut șansa să fie compatibil și acceptat ca potențial primitor de către centrul nostru.

Intervenția chirurgicală de transplatare a celei de-a 3-a grefe renale a fost un succes, fiind pentru prima dată în țara noastră când se realizează acest lucru, doar datorită determinismului echipei ICUTR”, a transmis dr. Florin Elec pe pagina sa de Facebook.

dr elec

Două transplanturi au fost realizate sâmbătă la Cluj

De asemenea, o altă pacientă, care face hemodializă de 4 ani a fost supusă sâmbătă unei operații de transplant renal. Rinichii au fost prelevați de la un donator aflat în moarte cerebrală.

Aceste intervenții chirurgicale au fost posibile prin bunăvoința familiei donatorului și a echipei medicale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, potrivit medicului de la ICUTR Cluj-Napoca.

„Efortul uman nu poate trece neobservat, iar azi, în acestă zi frumoasă de toamnă vă fac cunoscută echipa care a sacrificat o zi liberă și care a făcut posibil să se efectueze încă două transplanturi în ICUTR Cluj Napoca.

Echipa de prelevare: Dr. Moisoiu Tudor, Dr. Popa Catalin, Dr. Daniel Cosma
Echipa de transplant medici: Conf. Dr. Elec Florin, Dr. Constantin Liviu, Dr. Pop Dan, Dr. Burileanu Raluca, Dr. Robert Loga, Dr. Muntean Adriana, Dr. Raluca Timoce, Dr. Alin Chiorean, Dr. Georgeta Horceag, Dr. Drăgan Serghei, Dr. Dinu Teodor, Dr. Popa Catalin, Dr. Daniel Cosma

Asistente medicale: Popa Mariana, Kiss Roxana, Bar Alina, Rus Valerica, Pardau Adina, Nicoleta Jecan, Ioana Jucan, Talpos Alexandra

Infirmieri: Pop Ion, Chertes Paula , Sabau Ionela, Calatean Rodica

Fără efortul lor acest lucru nu ar fi fost posibil!”, a mai scris dr. Florin Elec.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax