Connect with us

EDUCATIE

Semnal de ALARMĂ tras la Cluj. Peste un sfert dintre ELEVI spun că li s-au cerut fotografii NUD sau au primit astfel de IMAGINI

Publicat


abuz sexual copii

Un sondaj al World Vision România, făcut public de Ziua Educaţiei, arată că 17% dintre elevii de gimnaziu și liceu chestionați au spus că li s-au cerut fotografii nud sau au primit astfel de poze. Mai mult, sondajul relevă că 30% dintre profesori sunt reticenți în a declara abuzurile dacă nu au suficiente dovezi.

Mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu şi liceu chestionaţi de World Vision România declară că li s-au cerut fotografii nud, iar un procent identic spun că le-au fost trimise astfel de fotografii. Peste 17% dintre adolescenţi spun că, la şcoală, au fost atinşi într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri de către colegi.

Pe de altă parte, 30% dintre profesori ar avea reţineri să reclame abuzurile sexuale asupra minorilor – majoritatea dacă nu ar avea suficiente dovezi, arată cele mai recente date din cercetarea „Violenţa sexuală asupra minorilor”, realizată de fundaţie în cadrul proiectului JUSTinACT – Justiţie, acţiune socială şi consolidarea capacităţii civile pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor.

De asemenea, puţin peste unu din cinci adolescenţi ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual.

Unu din zece adolescenţi crede că mimarea actului sexual în faţa unei persoane nu reprezintă o formă de abuz sexual

Prima condiţie pentru bunăstarea şi fericirea oricărui copil şi adolescent este să se simtă în siguranţă. De Ziua Educaţiei, fundaţia World Vision România lansează primele rezultate ale consultării realizată în rândul elevilor, profesorilor şi părinţilor în perioada 23-30 septembrie despre abuzurile sexuale asupra copiilor.

Dintre cei 700 de elevi chestionaţi, aproape unu din patru (24%) s-a confruntat la şcoală cu comentarii de natură sexuală. În acelaşi timp, 17.5% spun că la şcoală au fost atinşi într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în cele mai multe cazuri fiind vorba de colegi.

În 12.7% dintre cazuri, atingerile au venit din partea colegilor, în 1% de la profesori, iar în 3.8% din cazuri adolescenţii au răspuns că de la alte persoane.

Întrebaţi de situaţiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spaţiul şcolar, 51.5% spun că au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor. La peste 26% li s-au trimis fotografii nud şi li s-a cerut să trimită fotografii nud cu ei. Aproape 22% dintre adolescenţi spun că le-a fost atins corpul fără să fie de acord, iar circa 21% au fost urmăriţi pe stradă.

Dintre adolescenţii care spun că s-au confruntat cu atingeri fără consimţământ, doar în 35% dintre cazuri, agresorii sunt necunoscuţi.

Peste 22% dintre elevii chestionaţi spun că obligarea sau invitarea unui minor să vizioneze imagini pornografice este un abuz sexual doar într-o mică măsură sau nu este deloc. Unu din zece adolescenţi crede că mimarea actului sexual în faţa unei persoane, fără ca actul sexual să aibă loc, nu reprezintă deloc o formă de abuz sexual, iar 18.4% cred că este abuz doar într-o mică măsură.

Întrebaţi în ce măsură consideră că insistenţa unui partener de-a întreţine relaţii sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea sau are îndoieli este o formă de abuz sexual, 9% au răspuns că este doar în mică măsură sau nu este deloc abuz.

Platformă online pentru raportarea abuzului sexual

16,5% dintre tineri s-ar simţi mai confortabil să denunţe un abuz pe o platformă online, decât faţă în faţă. În acelaşi timp, peste un sfert dintre profesori (27,3%) ar alege o platformă online pentru raportarea unui abuz, comparativ cu apelarea numărului de urgenţă 112 sau Telefonul Copilului 119 (doar 10,9% ar prefera această modalitate).

În cine au adolescenţii cea mai mică încredere să vorbească despre abuzurile sexuale

Unu din trei adolescenţi nu ar avea deloc sau doar în mică măsură încredere să vorbească cu părinţii dacă ar trece printr-un abuz sexual din cauza fricii şi a ruşinii de a nu fi judecaţi. Tot unu din trei n-ar avea încredere deloc sau ar avea încredere scăzută să sune la Poliţie, iar mai mult de unul din doi n-ar apela nici la Protecţia Copilului.

Încrederea cea mai scăzută este, însă, în cadrele didactice. Puţin peste unu din cinci adolescenţi ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual.

La fel de grav este că 40% dintre adolescenţi nu ştiu dacă în şcoala lor există un consilier cu care să poată vorbi despre astfel de probleme.

Cum se raportează părinţii şi profesorii la abuzurile sexuale:

  • Actul sexual cu un minor între 15 şi 17 ani este considerat abuz sexual de 73% dintre profesori şi de 74% dintre părinţi;
  • Actul sexual cu un minor sub 15 ani este considerat abuz sexual de către 90% dintre profesori şi părinţi;
  • Trimiterea de fotografii nud către un minor este considerată abuz sexual de către 83% dintre profesori şi de către 80% dintre părinţi;
  • Solicitarea de fotografii nud de la un minor este percepută ca abuz sexual de către 85% dintre profesori şi de către 81% dintre părinţi;
  • Mimarea unui act sexual în faţa unui minor fără ca acesta să aibă loc este considerată abuz sexual de către 80% dintre profesori şi de către 75% dintre părinţi;
  • Comentariile cu tentă sexuală la adresa unui minor sunt considerate abuz sexual de către 76.5% dintre profesori şi 70% dintre părinţi;
  • Actul sexual în care una dintre persoanele implicate opune rezistenţă este considerat abuz sexual de către 89% dintre profesori şi de către 81% dintre părinţi.

Abuzul sexual, subiect aproape tabu în școli

12,6% dintre profesori spun că în şcoala lor nu se vorbeşte deloc despre abuzurile sexuale, în timp ce aproape 45% spun că se vorbeşte doar în mică măsură.

„Doar prin programe educaţionale constante, în care să fie implicată toată comunitatea din jurul copilului, vom reuşi să înlăturăm acel sentiment de ruşine sau de teamă că vom fi judecaţi dacă reclamăm abuzurile sexuale asupra minorilor, care sunt cei mai vulnerabili în faţa acestui fenomen.

Copiii trebuie să fie în siguranţă pentru a fi fericiţi, iar locurile unde îşi petrec cea mai mare parte din timp sunt acasă şi la şcoală. De aceea este foarte important ca nu doar copiii, ci şi părinţii alături de profesori şi autorităţi să conştientizeze că existe mai multe tipuri de abuz sexual şi să aibă o formare de bază în funcţie de care să poată recunoască semnele abuzurilor. În plus, una dintre soluţii pentru raportarea acestor abuzuri identificată în consultarea World Vision este realizarea unui platforme online dedicată”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Ce fel de sprijin solicită profesorii pentru a raporta abuzurile sexuale asupra minorilor:

  • 71% o mai bună colaborare cu Poliţia şi Protecţia Copilului;
  • 50% cursuri de formare;
  • 36% o mai mare deschidere din partea părinţilor;
  • 17% o mai mare deschidere din partea colegilor de cancelarie.

Cum le-ar fi mai uşor profesorilor să raporteze abuzurile sexuale asupra minorilor:

  • 28% să informeze consilierul şcolii;
  • Peste 27% pe o platformă online;
  • 24% să vorbească cu directorul şcolii;
  • 11% să sune la Telefonul Copilului 119 sau la 112;
  • 9% să sune la Protecţia Copilului.

De asemenea, 10,4% dintre profesori au declarat că s-au confruntat în copilărie sau în adolescenţă cu situaţii de abuz sexual.

Chestionarul pentru elevi a cuprins circa 700 de respondenţi: 69.6% rural, 30.4% urban, respectiv 77.6% din liceu şi 22.4% din gimnaziu. Chestionarul pentru cadrele didactice a cuprins 451 de respondenţi: 44% predau în mediul rural şi 56% în mediul urban. Chestionarul pentru părinţi a cuprins circa 1000 de respondenţi: 72,3% din rural şi 27.7% din mediul urban.

Fundaţia World Vision deschide două centre de consiliere şi prevenire în Cluj şi Vaslui

World Vision România a inaugurat pe 5 octombrie, de Ziua Educaţiei, două centre de consiliere şi prevenire a abuzului sexual asupra minorilor în Cluj-Napoca şi în Vaslui.

Centrele vor opera activităţi de prevenţie pentru copii, programe de consiliere parentală de tip Şcoala Părinţilor şi vor fi transmise ghiduri pentru copii, părinţi şi profesori pentru prevenirea şi combaterea abuzului sexual.

Centrele au fost deschise în cadrul proiectului JUSTinACT – Justiţie, acţiune socială şi consolidarea capacităţii civile pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Gazonul sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din Florești, înlocuit. Primar: Sportul e sănătate

Publicat

Gazon teren fotbal Florești

Autoritățile locale din Florești au demarat lucrările de înlocuire a gazonului sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din comună. Anunțul a fost făcut de primarul Bogdan Pivariu, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Este un pas important pentru a oferi condiții cât mai bune tuturor celor care aleg să facă sport aici, de la copii la adulți”, a precizat edilul.

Gazonul sintetic de pe terenul de fotbal al Stadionului din Florești, înlocuit

Floreștiul este una dintre cele mai dinamice comunități din județ, cu un număr mare de copii și tineri activi, iar administrația locală pune un accent tot mai mare pe îmbunătățirea infrastructurii sportive. În acest context, investițiile continuă, după ce anul trecut a fost inaugurată și o sală modernă de vestiare și conferințe.

Primarul Bogdan Pivariu a subliniat importanța unui teren bine întreținut, care nu doar susține performanța sportivă, dar contribuie și la prevenirea accidentărilor.

„Sportul înseamnă sănătate, educație și comunitate. Pentru o generație tânără și modernă, sportul nu este doar o alegere, este o necesitate”, a transmis primarul Floreștiului.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Poliția Cluj, verificări pentru tentativă de furt în cazul mașinilor din Plopilor

Publicat

plopilor

Polițiștii municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 Poliție au fost sesizați, luni seară, în jurul orei 22, de către un bărbat de 55 de ani, cu privire la faptul că la aceeași dată în jurul orei 21.50, ar fi surprins pe camerele de supraveghere, două persoane necunoscute care verificau portierele mai multor mașini parcate pe strada Plopilor, din municipiul Cluj-Napoca, încercând să le deschidă.

În cauză, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă de furt, cercetările fiind continuate în vederea identificării persoanelor și tragerea la răspundere a acestora.

Astfel, oamenii legii caută doi tineri care au verificat portierele mașinilor parcate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare de vreme rea în zona de munte a Clujului. Ploi, vijelii și căderi de grindină

Publicat

De

Vijelii,ploi și grindină la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben pentru zona de munte a județului Cluj.

Astfel, marți, 17 iunie, până la ora 21.00, vor fi perioade de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Ploi, vijelii și căderi de grindină la munte

Potrivit meteorologilor, sunt așteptate averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, vijelii. Vântul va bate cu rafale de 50-70 de kilometri pe oră și este posibil să cadă grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 15-25 de litri pe metru pătrat și, izolat, de peste 30-40 de litri pe metru pătrat.

Citește mai departe

EDUCATIE

Oferta academică 2025-2026 la UBB: peste 18.000 de locuri pentru absolvenții de liceu. Ce noutăți aduce noul an universitar

Publicat

De

UBB Cluj oferă, pentru anul universitar 2025-2026, 267 de programe de licență și 241 de programe de master. Noul an universitar aduce nouă specializări noi la nivel licență și șase programe noi la nivel de master.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj scoate la concurs, pentru anul universitar 5.598 de locuri bugetate pentru absolvenții de liceu. De asemenea, vor fi peste 10.000 de locuri cu taxă și 3.000 de locuri pentru învățământ la distanță și frecvență redusă.

„Intrăm cu forță în zona învățământului dual, și o parte din programele noi sunt destinate acestor programe. De asemenea, ne dezvoltăm și într-o altă zonă a țării, vorbim de viitoarea extensie Arad, cu specializarea Informatică Economică. Încercăm să consolidăm de asemenea și domeniul de științe medicale și ale sănătății, la care lucrăm de mai mulți ani. Avem la Reșița o nouă specialitate – inginerie medicală, dar și o școală doctorală nouă pe domeniul medical. Deschidem o nouă școală doctorală de Teologie și Științe Religioase”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.

Locuri special destinate candidaților din medii defavorizate

Din locurile bugetate, 35 de locuri sunt alocate candidaților de etnie romă, 169 destinate absolvenților de licee din mediul rural, 25 de locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, respectiv 25 de locuri pentru candidații cu dizabilități. 198 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor (români de pretutindeni).

La nivel master, UBB scoate la concurs, pentru anul 2025-2026, 3.633 de locuri la buget și peste 7.000 de locuri la taxă. Din acestea, 224 de locuri bugetate sunt alocare domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masterului didactic, 10 locuri sunt destinate persoanelor de etnie romă, 25 de locuri sunt alocate candidaților cu dizabilități, iar 25 de locuri, candidaților proveniți din sistemul de protecție socială. 133 de locuri sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării.

Totodată, atât la programele licență, cât și la master, UBB alocă 25 de locuri bugetate la specializări cu predare în limba română pentru candidații ce provin din rândul minorităților naționale, cu condiția ca specializarea respectivă să nu ie predată și în limba minorității respective.

În ceea ce privește cel de-al treilea ciclu de studii universitare, doctoratul, UBB pune la dispoziția candidaților 320 de locuri bugetate și aproximativ 100 de locuri cu taxă în cele 33 de școli doctorale proprii.

Admiterea începe mai devreme cu câteva zile, în 10 iulie și se va termina la sfârșitul lunii iulie, pe 29 iulie.

Noutăți în anul universitar 2025-2026

Admiterea de vară în anul universitar 2025-2026 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând nu mai puțin de nouă specializări noi la nivel licență:

Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică

  • Specializarea Chimie farmaceutică – 3 ani, învățământ cu frecvență în sistem dual – în limba română

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului

  • Specializarea Știința mediului – 3 ani, învățământ cu frecvență în sistem dual – în limba maghiară, la Sfântu Gheorghe

Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor

  • Specializarea Economia comerțului, turismului și serviciilor – 3 ani, învățământ cu frecvență în sistem dual – în limba română, la Sfântu Gheorghe
  • Specializarea Economia comerțului, turismului și serviciilor – 3 ani, învățământ cu frecvență în sistem dual – în limba maghiară, la Sfântu Gheorghe
  • Specializarea Economia comerțului, turismului și serviciilor – 3 ani, învățământ cu frecvență în sistem dual – în limba română, la Reșița
  • Specializarea Informatică economică – 3 ani, învățământ la distanță – în limba română, la Arad

Facultatea de Inginerie

  • Specializarea Inginerie mecanică – 4 ani, învățământ cu frecvență în sistem dual – în limba română, la Reșița
  • Specializarea Informatică aplicată în inginerie electrică – 4 ani, învățământ cu frecvență în sistem dual – în limba română, la Reșița
  • Specializarea Inginerie medicală – 4 ani, învățământ cu frecvență – în limba română, la Reșița

În același timp, UBB va avea șase programe noi de studiu la nivel de master:

  • Facultatea de Matematică și Informatică – Specializarea Inteligență artificială pentru industrii conectate/Artificial Intelligence for Connected Industries – 2 ani, învățământ cu frecvență – în limba engleză
  • Facultatea de Fizică – Specializarea Fizica energiilor înalte/High Energy physics – 2 ani, învățământ cu frecvență – în limba engleză
  • Facultatea de Știința și Ingineria Mediului – Specializarea Calitatea, sănătatea și securitatea mediului – 2 ani, învățământ cu frecvență – în limba română
  • Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – Specializarea Muncă și transformări sociale – 2 ani, învățământ cu frecvență – în limba română
  • Facultatea de Teologie Ortodoxă – Specializarea Cercetare avansată în teologie ortodoxă și studii religioase/Advanced Research in Orthodox Theology and Religious Studies – 2 ani, învățământ cu frecvență – în limba engleză
  • Facultatea de Litere – Specializarea Studii de limbă și literatură norvegiană în context scandinav – 2 ani, învățământ cu frecvență – în limbile română, norvegiană

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate