Connect with us

EVENIMENT

Semnal de alarmă! Mafia medicamentelor ameninţă vieţile românilor! Depozitele ascund medicamente indispensabile

Publicat


Mai multe medicamente indispensabile românilor lipsesc din farmacii în această perioadă. Iar cei cu anumite afecţiuni riscă să-şi piardă viaţa din această cauză. Unul dintre medicamentele de negăsit în farmacii este euthyrox. Acesta este indispensabil celor cu anumite afecţiuni ale tiroidei. Dar situaţii similar sunt şi în cazul altor medicamente. Aşa e şi în cazul medicamentului siofor, pentru diabet, betaloc, pentru hipertensiune etc.

 

Pacienţii sunt disperaţi

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, Conf. Dr. Elena Dinte, face dezvăluiri şi spune că multe tipuri de medicamente nu ajung în farmacii, pentru că depozitele de medicamente nu vor să le livreze, deşi producătorii îşi respectă contractile cu statul roman.

Criza generată de epidemia COVID-19 adâncește criza de medicamente. Criza medicamentelor în România, în continuă creștere în ultimii ani, se adâncește și mai tare în perioada de urgență, declanșată de epidemia COVID 19.

Acest lucru scoate la iveală anomaliile sistemului de sănătate, mai ales pe cele care țin de domeniul medicamentului, adică al farmaciei. Medicamente aparținând tot mai multor clase farmacologice (antidiabetice, antihipertensive, anticanceroase), sunt tot mai greu accesate de farmaciile românești.

Pacienții caută disperați medicamentele necesare, iar cei mai norocoși și le cumpără din farmaciile de peste hotare. Nu la fel de ușor este și acum, când, din cauza crizei, libertatea de mișcare este limitată. În ultima vreme s-a vorbit mult despre Euthyrox, medicament pe bază de levotiroxină sodică, utilizat în tratamentul unor afecțiuni ale tiroidei”, arată Elena Dinte.

 

Depozitele de medicamente sunt de vină

Acuzaţiile merg şi mai departe.

„Acest medicament este deficitar de mai multă vreme, punând în dificultate procesul de eliberare a medicamentelor în farmacie: pacienții sunt puși pe drumuri, eliberarea în regim compensat fiind imposibilă, deoarece nu există stocuri în farmacii pentru a onora cantitățile pentru o luna/trei luni. Ca urmare, s-a ajuns în situația în s-au întocmit liste de așteptare în farmacie, o cutie fiind împărțită mai multor pacienți, asigurând, astfel, necesarul săptămânal, lucru strict contraindicat în această perioadă, când cetățenii sunt sfătuiți să stea în casă.

Explicația potrivit căreia Euthyrox nu se gasește în farmacii pentru că pacienții și-au făcut stocuri pentru o perioadă mai lungă de timp, iar farmaciile au eliberat cantități prea mari “la cerere” NU este corectă, deoarece medicamentul NU ajunge în farmacii. Pe de altă parte, fiecare pacient urmează o schema personalizată de tratament, fiind nevoie, lunar, de mai multe cutii dintr-o concentrație, sau chiar de comprimate de concentrații diferite. Farmaciile au făcut toate demersurile legale necesare pentru a obține acest medicament, dar depozitele fie refuză să le onoreze comenzile, fie le livrează cantități foarte mici (2-3 cutii din fiecare concentrație, la interval de câteva luni)”, spune Elena Dinte.

 

Exportul paralel la preţuri mult mai mari

Una dintre cauze o reprezintă şi exportul paralel, creat de o adevărată mafie din domeniu.

„Din discuțiile cu producătorii reiese faptul că aceștia își respectă contractele cu statul român și livrează în România cantitățile stabilite. Cu toate acestea, medicamentul nu ajunge în farmacii. O explicație ar fi exportul paralel, favorizat și de prețul foarte mic al medicamentului în țara noastră. Chiar dacă exportul paralel a fost sistat în perioada de criză, medicamentele deficitare tot nu ajung în toate farmaciile, fiind prezente mai frecvent doar în unele farmacii, care aparțin distribuitorilor de medicamente”, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, Elena Dinte.

 

Sesizarea Consiliului Concurenţei

Aceasta propune o serie de măsuri şi spune că trebuie să se autosesizeze Consiliul Concurenţei.

“Considerăm că lipsa acestui medicament este de neacceptat și că se încalcă drepturile farmaciștilor, ca profesioniști, de a-și exercita profesia, neputând elibera medicamente necesare omului bolnav; pe de altă parte, se încalcă grav drepturile pacienților, care nu pot trăi fără acest medicament.

Având în vedere situația critică în care ne aflăm, este nevoie de implementarea de măsuri urgente prin care să se responsabilizeze toate entitățile implicate în circuitul medicamentelor:

-Elaborarea de măsuri urgente privind definirea obligațiilor ce revin tuturor partenerilor din circuitul medicamentului.

-Implementarea obligației depozitelor de a aproviziona farmaciile cu medicamentele solicitate, nu potrivit unor criterii comerciale, sau dupa alte preferințe, ci în conformitate cu nevoile comunității pe care aceste farmacii o deservesc.

-Autosesizarea Consiliului Concurenței pentru identificarea poziției dominante în care se află depozitele de medicamente deținătoare de lanțuri de farmacii, care promovează concurența neloială prin aprovizionarea preferențială a farmaciilor proprii, în detrimentul farmaciilor tradiționale cu capital autohton”, propune preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.

 

Euthyrox cutie cu 100 comprimate 25 micrograme 50 micrograme 100 micrograme
Prețuri în Germania 13.19 EUR 14.24 EUR 15.92 EUR
Prețuri în România 9.04 RON 9.04 RON 12.80 RON

 

Cerem transparentizarea situaţie

De asemenea, cerem explicații privind datele furnizate de Siteul https://ser.ms.ro/access/user, unde se raportează stocurile de medicamente de la toate entitățile implicate, în special farmacii și distribuitori. Consultarea periodică arată existența unor cantități de zeci de mii de cutii, care nu se regăsesc în farmacii. Cerem transparentizarea situației acestor raportări și identificarea exactă pe site a numelui farmaciilor și depozitelor care au produsul în stoc.

Atașăm o captură de ecran din data de 5 aprilie 2020, ora 22:00, unde figurează o cantitate de 24.766 cutii de Eutyrox 100 micrograme. Unde sunt aceste cutii de Euthyrox???

Farmaciștii sunt alături de autorități în lupta ce ne așteaptă pe toți, dar pentru a ne putea face treaba avem nevoie de măsuri urgente prin care pacienții noștri să fie protejați și să aibă acces la tratament”, mai arată Conf. Dr. Elena Dinte.

(M. A.)

vezi şi:

Atentat grav la sănătatea populaţiei! Colegiul Farmaciştilor Cluj cere explicaţii în legătură cu medicamentele



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

AUR propune modificarea Legii Curții Constituționale pentru a preveni abuzurile electorale

Publicat

aur

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus în Parlament un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu scopul de a preveni pe viitor abuzurile electorale și de a restabili încrederea publicului în procesul democratic.

Inițiativa vine ca urmare a loviturii de stat din 6 decembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis anularea întregului proces electoral prezidențial, fără existența unei contestații prealabile și în lipsa unui cadru legal clar care să permită o astfel de măsură radicală.

Proiectul legislativ inițiat de parlamentarii AUR urmărește armonizarea legislației naționale cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția în raportul publicat în luna martie.

Principalele modificări propuse sunt:
* Interzicerea expresă a posibilității ca procesul electoral să fie anulat din oficiu de către Curtea Constituțională, în lipsa unor contestații temeinic motivate și dovedite.
* Introducerea unor condiții stricte pentru invalidarea alegerilor, care să presupună fraude sau încălcări grave, de natură să influențeze rezultatul scrutinului.
* Obligația Curții Constituționale de a motiva în mod detaliat orice decizie de invalidare, prin prezentarea dovezilor și a modului în care neregulile au afectat rezultatul votului.

Românii au dreptul la alegeri corecte și la certitudinea că votul lor este respectat. Nu putem permite ca procesul electoral să fie viciat în urma unor decizii netransparente și lipsite de temei. Prin această inițiativă, AUR dorește să protejeze democrația și să se asigure că astfel de abuzuri nu se mai pot repeta.

AUR reafirmă angajamentul său pentru un stat democratic, în care vocea poporului să fie ascultată și respectată!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

Publicat

termopan

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat oficial joi că va finanța, în premieră, un program denumit „Rabla pentru termopane”. Programul urmează să fie finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va avea în acest an un buget de 50 de milioane de lei.

Rabla pentru termopane ar urma să sprijine înlocuirea ferestrelor vechi cu geamuri termoizolante moderne, pentru creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de căldură din locuințe, scrie Alba24.

RABLA pentru termopane. Ferestre noi cu BANI de la stat

„Ne propunem să finanțăm în premieră și am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program, pe care îl vom numi Rabla pentru termopane”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul ședinței de Guvern de joi, 24 aprilie.

Conform declarațiilor ministrului aproximativ 40% din căldura produsă într-o locuință se pierde prin spațiile vitrate, prin ferestre. Mulți români au încă geamuri foarte vechi sau termopane din primele generații instalate în perioada de după Revoluție, care nu mai corespund standardelor actuale de eficiență energetică.

50 de milioane de lei buget alocat în 2025

Un aspect important subliniat de ministru este impactul pozitiv asupra economiei naționale. Spre deosebire de alte programe, precum cele pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau acumulatori, unde fondurile ajung preponderent la producători din afara țării, din China, industria termopanelor este bine reprezentată în România.

Deși bugetul alocat pentru acest an este considerat „infim” de către ministru – 50 de milioane de lei – acesta va permite:

– Elaborarea Ghidului de finanțare
– Parcurgerea procedurii de consultare publică
– Asigurarea unui program bine structurat
– Demararea unui proiect-pilot, posibil într-un județ din țară sau pentru o anumită categorie socială

Ministrul Mediului s-a arătat încrezător că programul își va dovedi utilitatea și că în anii următori fondurile ar putea fi suplimentate, posibil prin redirectarea unor fonduri de la alte programe.

Statul ar putea finanța și anveloparea locuințelor cu vată bazaltică

Mircea Fechet a menționat că acest program face parte dintr-o viziune mai amplă pentru îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor, sugerând că în viitor ar putea fi lansate și alte inițiative similare, cum ar fi finanțarea anvelopării locuințelor cu vată bazaltică, un alt material produs în România.

Această nouă inițiativă se înscrie în tendința de încurajare a economiei locale și de reducere a consumului energetic, având beneficii atât pentru mediu, cât și pentru bugetele familiilor române.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zarzavat expirat și putrezit, vândut de un magazin Mega Image din Florești. Client: „Să vină Piedone și aici!”

Publicat

Un cititor Cluj24 a avut parte de o surpriză neplăcută astăzi, când a cumpărat o cutie cu zarzavat de la magazinul Mega Image de pe strada Răzoare din Florești. Deși produsul părea în regulă la prima vedere, sub etichetă se ascundeau legume putrezite, iar produsul era expirat încă din 14 aprilie!

Clientul susține că pe raft se mai aflau doar două cutii și nu a observat la fața locului produsele degradare și data de expirare a acestora.

El anunță că va depune plângere la Protecția Consumatorilor: „Să vină Piedone și la Florești!”, a spus acesta.

Situația ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care sunt verificate produsele puse la vânzare în marile lanțuri de magazine, mai ales când vine vorba de produse proaspete sau perisabile.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Publicat

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.

Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj

Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.

„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.

Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate