Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Secția 3 Poliție Cluj-Napoca: Vârstnicii, vulnerabili la înșelăciuni. Furturi din auto și violență domestică. Ce spun polițiștii

Publicat


Cluj24, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, prezintă clujenilor secțiile de poliție de la nivelul municipiului Cluj-Napoca, unde se pot adresa dacă au o problemă, care sunt cazurile din aria de competență cu care se confruntă mai des polițiștii și ce sfaturi  oferă aceștia.

Șase cartiere cu peste 200 de străzi în aria de competență

Secția 3 Poliție este o structură din cadrul Poliției Cluj-Napoca și funcționează pe str. Albac nr. 15 iar ca arie de competență are arondate șase cartiere – Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Sopor, Becaș, Bună Ziua și Borhanci însumând peste 200 de străzi, ceea ce înseamnă un teritoriu vast, ce generează diverse „provocări”.

Clujenii pot sesiza Secția 3 personal, direct la secție, strada Albac nr. 15, prin poștă, prin email, la adresa sectia3.gheorgheni@cj.politiaromana.ro, sau la telefon 0264/414005 sau fax 0264/555177.

Cum s-a transformat cartierul Gheorgheni

Șeful secției, subcomisarul Andra Ene, explică faptul că, în ultimii ani, a crescut numărul de locuitori din aceste cartiere, fiind foarte multe imobile nou-construite, ceea ce a dus și la înregistrarea de noi cazuri care trebuie gestionate.

”Probabil clujenii sunt obișnuiți să gândească despre Gheorgheni că este un cartier peste care s-a așternut timpul, fiind unul dintre vechile și marile cartiere ale Clujului, cu populație stabilă, matură, însă de câțiva ani, asistăm la o evoluție a acestuia, la o frumoasă expansiune. Regăsim astăzi în zonă o bază sportivă modernă, un important centru comercial,  hypermarketuri, zone verzi și de agrement cu posibilități de a petrece timpul liber, la care se adaugă peste 30 de unități de învățământ – colegii, licee, școli generale, grădinițe ș.a.

Noi, polițiștii, suntem în permanență conectați la dinamica tuturor acestor zone, iar prin acțiunile noastre asigurăm prevenirea sau combaterea unor probleme”, a spus Ene.

Potrivit acesteia, măsurile pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, precum și cele de prevenire a criminalității, ar putea fi optimizate, dacă instituția nu s-ar confrunta cu deficit de personal.

Atenție la înșelăciuni

”Persoanele în vârstă fac parte din categoriile de risc victimal și cad mai ușor pradă infractorilor, mai ales în cazuri privind furturi sau înșelăciuni, fiind mai ușor de indus în eroare. Modalitățile de comitere a faptelor sunt diverse.

Un exemplu ar fi cel în care infractorii se prezintă la ușa locuinței victimei sub diverse pretexte (pretind a fi angajați ai unor societăți comerciale și încearcă să le vândă oamenilor produse la prețuri promoționale, sau se prezintă ca fiind de la diverse societăți furnizoare de utilități – apă – canal, gaze, electricitate), apoi odată ce li se permite accesul în locuință, distrag atenția victimei (ex. cer un pahar cu apă), moment în care unul dintre ei poate sustrage diverse bunuri.

Un alt mod de operare căruia îi cad victime persoane în etate este <<Metoda Accidentul>>. Se sună pe numere de fix, interlocutorul este anunțat că fiul/fiica a avut un accident și i se cer bani sau bijuterii, valori care să asigure costurile tratamentului de urgență, și care sunt mai apoi ridicate de un așa – zis asistent sau avocat, care se prezintă la adresa furnizată chiar de victimă”, a atras atenția Andra Ene.

Furturi din locuințe

În zonele de case au existat și sesizări din partea unor persoane în vârstă care reclamau conflicte cu muncitori care se ocupă cu repararea/ înlocuirea de burlane, cu repararea acoperișului, și care inițial cer un anumit preț pentru lucrări, apoi solicită o sumă mult mai mare.

Uneori, aceștia nici nu finalizează lucrarea în întregime, iar faptele respective,  în funcție de modul de comitere, se cercetează drept înșelăciuni sau alte infracțiuni.

Pe raza de competență a Secției 3, în cazuistica cu care se confruntă polițiștii se regăsesc și furturile din locuințe, din case sau apartamente de blocuri situate la parter sau chiar la primul etaj. Aici se poate pătrunde în balcon și se forțează geamul termopan dacă este rabatat sau chiar închis.

”Nu părăsiți locuința lăsând rabatate geamurile sau ușile de la balcoane, este o invitație pentru hoți”, a mai spus subcomisarul.

Furturi din autoturisme

De asemenea, printre infracțiunile înregistrate pe raza secției se află furturile stradale, mai ales din autoturisme, în condițiile în care există zone cu multe alei retrase printre imobile, întunecate, cu vegetație abundentă, fără camere video, propice pentru furturi.

”Acestea sunt zonele în care intervenim cu preponderență. Le-am identificat și, atât la vedere, prin echipaje de ordine publică, cât și prin pânde, suntem tot timpul în alertă”, a transmis Andra Ene.

Cazuri de violență domestică

De asemenea, în cazuistica polițiștilor Secției 3 intră și cazuri de violență domestică, cu intervenții prompte la orice sesizare, ”fiecare speță fiind tratată cu maximă seriozitate”.

”Deoarece este o zonă cu multe imobile și spații de locuit, implicit și multe familii, din păcate apar și cazuri privind violență domestică, conflicte, discuții contradictorii între soți sau membri de familie. Multe astfel de situații se ivesc în mod spontan, pe fondul consumului de alcool sau geloziei.

O recomandare pe care o facem victimelor, indiferent de sex, este să sesizeze orice faptă de violență domestică, din faza incipientă, pentru a preveni escaladarea conflictelor în situații mai grave. Este benefic să cerem ajutor specializat de la bun început”, a mai spus Andra Ene.

Toate sesizările, analizate și verificate

În ceea ce privește relația cu cetățenii din cele șase cartiere, din experiența de până acum, aceasta nu a observat o reticență a locuitorilor față de polițiști, drept dovadă stând numărul de intervenții la care sunt solicitați.

”Toate sesizările sunt analizate, verificate, fiind dispuse măsurile legale pe care situațiile le impun. Au fost situații în care am primit mesaje de mulțumire din partea unor cetățeni care au apreciat implicarea colegilor mei.

Nu cred că nu există și nemulțumiri cu privire la diverse sectoare ale activității noastre, însă respectăm opinia tuturor cetățenilor și continuăm desfășurarea activității cu profesionalism”, a menționat Ene.

Singura șefă de secție de poliție din Cluj-Napoca

Andra Ene este singura femeie șef de secție de poliție. A promovat concursul pentru funcția de adjunct la Secția 3 în anul 2019, iar din vara anului trecut a fost împuternicită să îndeplinească atribuțiile de șef de secție.

Este ofițer de carieră, a absolvit Academia de Poliție – profil investigații criminale, a fost lucrător operativ, judiciarist, cu activitate la nivel de secție și de birou de investigații criminale.

Programul său nu este de doar 8 ore/zi, activitățile specifice și prerogativele funcției implicând o permanentă conexiune la situația operativă.

”Încep fiecare zi de lucru cu determinarea de a face lucrurile mai bine decât în ziua precedentă. Să analizăm mai atent, să reacționăm mai rapid și să luăm decizii temeinice. Să fim mai buni decât ieri, să ne dezvoltăm, să performăm. Să fim o echipă. Pentru că o echipă unită este o forță, la orice nivel.

Cred în această meserie și o respect, îmi respect colegii, iar asta mă face să merg mai departe, dincolo de orice dificultăți”, a conchis subcomisarul Andra Ene.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Cămașa de Paști, cusută pe ascuns. Tradiții și obiceiuri de Sărbători în satele clujene

Publicat

De

Camașă de Paști cusută în satele clujene

Nu era sărbătoare însemnată în decursul anului la care fetele să nu îmbrace cămăși noi, cusute de ele în șezătoare sau acasă, pe furiș, departe de ochii celorlalte.

Astfel, pe toată durata postului, femeile torceau, ţeseau și coseau, deoarece era credinţa că de Înviere fiecare om trebuie să aibă haine noi, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cămașa de Paști, cusută pe ascuns. Tradiții și obiceiuri de Sărbători în satele clujene

„Modelul cusut pe cămașă era un mare secret și, totodată, o competiție între fete, în alegerea celui mai frumos, dar pe care să nu-l aibă nimeni”, spune Leontina Drânda din Măguri-Răcătău, județul Cluj.

Așa că, de cele mai multe ori, cusătura cămășii era atent gândită și lucrată. Fata cosea pe ascuns, ca să nu-i fure cineva modelul, ca la biserică și la joc, mai ales de Paști, cămașa ei să fie cea mai frumoasă.

Având în vedere obiceiul ca de Înviere să ai haine noi, se mai spunea despre Paşti: „Paştile falnice, tot în coji de ouă şi-n cămeşe nouă!”, conform specialiștilor de la CJCPCT Cluj.

FOTO: Detaliu cămașă – Răchițele, jud Cluj, Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Mii de clujeni au luat lumină în noaptea de Înviere și au cântat ”Hristos a Înviat!”. Cei mai mulți, la Catedrală

Publicat

De

Hristos

Mii de credicioși ortodocși au luat lumină în noaptea de Înviere la Catedrala Mitropolitană, dar și de la bisericile de cartier din Cluj-Napoca și au cântat ”Hristos a Înviat”, celebrând Învierea Mântuitorului Isus Hristos.

Cei mai mulți dintre ei au fost prezenți în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca unde au asistat la slujba oficiată în aer liber de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

La miezul nopții, credicioșii au luat lumina sfântă chiar de la mitropolit, care, cu câteva ore mai devreme, a fost după ea la Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj unde a aterizat avionul care a adus-o tocmai din Ierusalim, după care, cu lumânări și candele aprinse în mâini, au înconjurat biserica, în frunte cu IPS Andrei și preoții care îl însoțeau.

Hristos a Înviat!

Hristos

Clujenii prezenți au cântat ”Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând”, celebrând Învierea Mântuitorului Isus Hristos.

Duminică dimineață, de la ora 9, mitropolitul Andrei va oficia slujba de Liturghie de Paști unde va citi Pastorala intitulată ”Iubirea adevărată este jertfelnică”.

Sursa video principal: Radio Renașterea

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul mitropolitului Clujului pentru Florin Piersic: Să-i dea Dumnezeu sănătate, să se facă bine

Publicat

De

mitropolit Andrei

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, sâmbătă, un mesaj pentru actorul Florin Piersic, care este internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

”Să-i dea Dumnezeu sănătate să se facă bine, să mai poată merge la Ierusalim”, a spus mitropolitul Clujului.

Florin Piersic își va petrece Paștile în Institutul Inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Dinamo București scoate un egal pe Cluj Arena în fața lui ”U” Cluj, scor 3-3

Publicat

U dinamo

Dinamo București smulge, sâmbătă seara, un egal pe Cluj Arena în fața ”U” Cluj, scor 3-3, după un meci plin de răsturnări de situație din play-out-ul Superligii de fotbal.

Clujenii au deschis scorul în prima repriză prin Popa în minutul 6, Dinamo a egalat prin Bani în minutul 37, după care a preluat avantajul în repriza a doua, când Milanov a marcat în minutul 48.

”Șepcile roșii” au egalat prin Oancea în minutul 61, după care dinamoviștii au înscris prin Pavicic în minutul 87, iar clujenii au egalat prin Bic în minutul 90+1.

Meciul a avut 8 minute de prelungiri dictate de arbitrul de centru, Szabolcs Kovacs.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax