Connect with us

ACTUALITATE

SEAL TEAM, made in Romania. E 150% mai mult decât în filme

Publicat


Peste 30 de militari şi civili, care vor să devină luptători în Forţele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Române, se pregătesc în aceste zile cu instructorii Şcolii de Instruire a FOS din Vlădeni. Limitele fizice şi psihice împinse la maximum, mărşăluit pe teren accidentat cu greutăţi, simularea contactului direct cu „inamicul”, exerciţii inclusiv pe timpul nopţii şi puţine momente de respiro. Acestea sunt elementele care conturează o zi din programul de selecţie a cursanţilor, program care debutează sugestiv cu „Hell Week”.

Pregătirea viitorilor luptători din Forţele pentru Operaţii Speciale durează între 6 şi 11 luni, în funcţie de specialitate, şi a început pe 15 februarie cu 65 de cursanţi. De două săptămâni, candidaţii care vor să intre în elita armatei au început procesul de selecţie şi evaluare, în care li se testează rezistenţa fizică şi psihică, nu mai au niciun contact cu lumea exterioară şi nu au voie nici să folosească dispozitive inteligente.

„Integritatea, voinţa de fier şi pregătirea fizică sunt calităţile pe care trebuie să le întrunească cei care sunt selectaţi”

Până vineri, mai rămăseseră în cursă 34 de candidaţi. Evaluarea şi selecţia candidaţilor se desfăşoară la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

Integritatea, voinţa de fier şi pregătirea fizică sunt calităţile pe care trebuie să le întrunească cei care sunt selectaţi, spune colonelul Adrian Sileanu, locţiitor al comandantului Şcolii de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale din Vlădeni.

„Probabil că la prima vedere toată lumea se gândeşte că trebuie să se pregătească extraordinar din punct de vedere fizic. Este adevărat că şi calităţile fizice ale cursanţilor contează foarte mult şi le maximizează şansele de a trece de selecţie şi de a termina programul, însă contează mai mult calitatea oamenilor din punct de vedere al integrităţii, al voinţei lor.

„Urmărim să-i aducem pe cursanţi la limita maximă controlabilă”

Un om care îşi asumă tot ceea ce face, chiar dacă ştie că poate fi în detrimentul lui la un moment dat, şi un om care are o voinţa de fier să reuşească şi să treacă de selecţie şi să finalizeze programul este, practic, ceea ce căutăm noi la aceşti candidaţi”, explică col. Sileanu.
Psihologul şcolii insistă şi el că selecţia este „proba de foc” a programului de pregătire a viitorilor luptători din Forţele pentru Operaţii Speciale.

„În general, noi urmărim să-i aducem pe cursanţi la limita maximă controlabilă. În momentul în care sesizăm că nu mai avem controlul, îi oprim. Ei sunt opriţi în momentul în care ar putea ajunge în posibilitatea de a se accidenta. De foarte multe ori sunt aduşi la nivelul maxim de stres şi de capacitaţi psihice.

„Sunt trei săptămâni ‘de foc’, prima fiind denumită sugestiv ‘Hell Week’”

În principiu, noi urmărim nu neapărat să-i aducem la nivelul stresului din teatrele de operaţii, ci la potenţialul de stres maxim pe care l-ar putea întâlni în carieră lor. Avem şi module mult mai încărcate din punct de vedere al stresului şi din punct de vedere emoţional, unde urmărim, într-adevăr, limita maximă de stres şi îi aducem la nivelul teatrelor de operaţii şi nivelul la care ei ar putea să ajungă în punctul de a fi stresaţi.

Ce simulăm aici este nivelul de stres – încărcătura emoţională, tensiune psihică – pe care ei îl pot avea în carieră lor. Îi evaluăm comportamental, psihic, strict în viaţa de zi cu zi”, spune psihologul.
Cât de intens este programul de selecţie ne povesteşte unul dintre instructori, care s-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale la 45 de ani, după doar un an de armată, unde a intrat din rândul civililor: „Sunt trei săptămâni ‘de foc’, prima fiind denumită sugestiv ‘Hell Week’. Mai sunt câteva zile. Cursanţii nu ştiu lucrul acesta. Vor fi supuşi la exerciţii fizice şi psihice sub stres, încercând astfel să-i punem în situaţii tactice şi să ia decizii la limită”.

Cursanţii sunt împărţiţi în două grupe. O echipă a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES a însoţit una din grupe, compusă din 17 cursanţi care aspiră să devină luptători ai Forţelor pentru Operaţii Speciale, în una din ultimele zile ale programului de selecţie.
La prima oră, instructorii stabilesc ultimele detalii şi le prezintă cursanţilor misiunea pe care o au de îndeplinit. Echipaţi cu rucsacuri de aproximativ 20 de kilograme şi armamentul individual, cursanţii primesc coordonatele misiunii, materiale necesare şi indicaţiile pentru modul în care trebuie să reacţioneze la „contactul” cu inamicul.

„Cursanţii preiau prin rotaţie comanda pe durata misiunii”

Scenariul acestei misiuni presupune realizarea unui podeţ, la câţiva kilometri de punctul de plecare, din doi buşteni de aproximativ şapte metri şi cu o greutate de zeci de kilograme.

„Cei doi buşteni nu trebuie să atingă solul şi să fie atinşi cu mâna, cu excepţia momentului în care se execută podeţul. Pentru transportul acestora veţi folosi corzi. Nu aveţi voie să vă abateţi de la drum. Veţi vorbi în şoaptă, cu excepţia comandantului. Patru oameni vor face siguranţa, unii verifică timpul şi coordonatele de deplasare”, sunt indicaţiile pe care le dă unul dintre instructori.

Cursanţii au zece minute să-şi planifice misiunea, sub comandă unuia dintre ei. „Ideea e să fim o echipă. Să tragem toţi!”, spune cel desemnat să comande. Cursanţii preiau prin rotaţie comanda pe durata misiunii.

„Atmosfera e detensionată de instructori”

După câteva flotări executate rapid pentru încălzire, echipa porneşte la drum cărând buştenii în paralel. Din când în când, instructorii le solicită cursanţilor date precise despre distanţa parcursă sau direcţia în care se deplasează. De-a lungul traseului, se simulează foc de artilerie sau foc uşor de infanterie, iar cei 17 cursanţi execută diverse manevre.

Efortul e colosal. Instructorii constată că „au pierdut” un om. Cursanţii trebuie să-şi redistribuie sarcinile, să-şi care camaradul şi bagajul acestuia. Misiunea devine mai dificilă.

„Contact!”, strigă unul dintre cursanţi. Atmosfera e detensionată de instructori. „Era John Wayne?”, întreabă unul dintre instructori. „Aveţi voie să cântaţi”, le transmite un altul.

Exerciţiul continuă, cursanţii cântă „Transilvanie frumoasă” şi merg în cadenţă, pe terenul neprietenos, accidentat sau mlăştinos. Se simulează alte focuri din partea „inamicului” şi candidaţii sunt anunţaţi că au un alt „rănit”. Pentru transportul lui se foloseşte o targă, ceea ce înseamnă doi oameni în minus la căratul buştenilor, iar unul care trebuie să care şi rucsacul camaradului.

„M-am inspirat şi din filme, Call of duty – seria de jocuri, apoi de pe YouTube – ce am văzut la Navy Seal, la Green Berets”

După câteva sute de metri, „rănitul se reface” şi cursanţii îşi reîmpart sarcinile. Ceva mai încolo, echipa îl ajută pe unul dintre camarazi ajuns aproape la limita puterilor.
După aproape patru ore de la începutul misiunii, în care au urcat şi coborât dealuri cărând cei doi buşteni imenşi, cursanţii ajung la coordonatele indicate şi execută podeţul trecând prin apă. Misiunea este îndeplinită. Primesc un respiro de o oră, timp în care îşi schimbă ţinuta şi mănâncă.

„Ceea ce m-a determinat pe mine în mod special să aleg această profesie este nevoia de a ieşi din tipar, de a ieşi din normal şi de a face parte din forţele de elită ale Armatei române. (…) M-am inspirat şi din filme, Call of duty – seria de jocuri, apoi de pe YouTube – ce am văzut la Navy Seal, la Green Berets (…) şi din videoclipurile făcute de Armata română despre Forţele pentru Operaţii Speciale, fiindcă este o branşă ceva mai nouă la noi.

Acum mi-am dat seama că una este să vizionezi acele videoclipuri şi altă este să participi. 150% aş spune că e aici, faţă de ce e în filme”, spune unul dintre cursanţi, la baza inginer agronom şi arbitru profesionist în liga a III-a de fotbal.

„Aş vrea să fac parte din echipa de elită a Armatei României”

Şi nu este singurul cu o specializare interesantă în viaţa civilă. „Este o experienţă nouă, la un nivel foarte ridicat de efort, dar sunt motivat când văd în jurul meu atâţia camarazi care pun umăr la umăr, îşi doresc să ne ridicăm unul pe altul, să ne motivăm unul pe altul şi să finalizăm cu toţii. (…) Suntem o echipă în devenire”, completează un alt candidat, şi el tot din rândul civililor. A urmat Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi profesează că graphic designer şi fotograf profesionist.

„Am studiat Silvicultură. Am fost foarte interesat de Forţele pentru Operaţii Speciale din ce am văzut pe internet, filme, din ce am auzit de la prieteni şi am zis că aş dori să ies din ritmul de viaţă sedentară şi aş vrea să fac parte din echipa de elită a Armatei României, să fiu printre cei mai buni”, îşi spune povestea un alt cursant.

„Victoria zilei este că la final niciunul dintre cei 34 de candidaţi nu a fost eliminat”

Câteva minute mai târziu, vremea se schimbă brusc, plouă torenţial. Urmează alte ore „de foc” în care cursanţii primesc o nouă misiune.

Ceilalţi 17 cursanţi care aspiră să treacă selecţia au executat în paralel aceleaşi misiuni. Victoria zilei este că la final niciunul dintre cei 34 de candidaţi nu a fost eliminat sau nu a renunţat, cu atât mai mult cu cât, doar cu o zi înainte, zece dintre aspiranţi fuseseră eliminaţi.

Aşa arată o zi din programul de selecţie a viitorilor operatori ai Forţelor pentru Operaţii Speciale, program care se va încheia pe 7 aprilie. Apoi ei vor urmă cursul de bază şi cursul de specializare.

„De la înfiinţarea şcolii, peste 300 de cursanţi au fost procesaţi de şcoală în programul de formare a operatorilor FOS”

FOS sunt structuri special pregătite şi echipate pentru a acţiona în medii ostile, sensibile din punct de vedere politic sau diplomatic sau acolo unde alte tipuri de operaţii nu pot fi executate. Primul batalion al Forţelor pentru Operaţii Speciale a fost înfiinţat în 2003, la Târgu Mureş.

Din 2018, de la înfiinţarea Şcolii de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale de la Vlădeni, peste o sută de candidaţi au finalizat programul de formare a celor mai buni luptători ai Armatei române.

„De la înfiinţarea şcolii, peste 300 de cursanţi au fost procesaţi de şcoală în programul de formare a operatorilor FOS. În general, procentul de succes a fost de aproximativ 30%. (…) Este un procent normal. Noi nu avem un număr fixat de eşaloanele superioare în ceea ce priveşte absolvenţii programului.

„Sunt într-adevăr elită armatei”

Calitatea contează mai mult decât cantitatea în Forţele pentru Operaţii Speciale şi atunci cei care într-adevăr trec de selecţie şi reuşesc să finalizeze programul sunt cei pe care, într-adevăr, ne putem sprijini în cadrul detaşamentelor care acţionează în cadrul structurilor FOS. (…)

Din punctul meu de vedere, având în vedere modul în care îi selecţionăm pe aceşti oameni şi modul în care îi pregătim, sunt într-adevăr elită armatei”, punctează col. Adrian Sileanu.

„Atât candidaţii bărbaţii, cât şi candidaţii femei trebuie să treacă peste aceleaşi probe”

El a explicat şi că nu există condiţii de gen în ceea ce-i priveşte pe candidaţi.

„La acest moment, derulăm programe atât pentru militari cât şi pentru civili. Trebuie însă să precizez că probele nu sunt diversificate în funcţie de gen, probele sunt unice. Atât candidaţii bărbaţii, cât şi candidaţii femei trebuie să treacă peste aceleaşi probe, deoarece un detaşament de forţe pentru operaţii speciale se deplasează cu o singură viteză şi trebuie să aibă aceleaşi performanţe.

(…) Invităm toate candidatele care ar dori să facă o carieră în Forţele pentru Operaţii Speciale să vină şi să încerce, fiindcă altfel nici nu au de unde să ştie dacă pot sau nu să treacă de probele de selecţie.

M-aş bucura că pe timpul carierei mele aici, la FOS, să ştiu că am reuşit să promovăm şi să încheie programul prima femeie din FOS”, subliniază locţiitorul comandantului şcolii, care mai afirmă că, de la înfiinţarea instituţiei, trei candidaţi femei au încercat să treacă de programul de selecţie, însă au fost respinse din motive medicale sau pentru că nu au trecut probele fizice.

În plus, şcoala intenţionează să accepte, în următorii ani, şi candidaţi din afara ţării.

„Școala a fost orientată în special pentru nevoile structurilor din cadrul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale”

„Şcoala este înfiinţată foarte recent, pe 1 iunie 2018, la Vlădeni într-o cazarmă care a avut o altă destinaţie şi care în prezent va suferi modificări destul de importante în ceea ce priveşte infrastructură care a fost proiectată pentru acest obiectiv. Lucrurile sunt deja în linie dreaptă, în sensul în care deja se licitează pentru un agent economic care să realizeze obiectivele şcolii.

Este adevărat că lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte, având în vedere amploarea lucrărilor. De la înfiinţare, şcoala a fost orientată în special pentru nevoile structurilor din cadrul Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, însă evident că şcoala şi structura din care face parte privesc şi spre exterior, către parteneri strategici ai României, către parteneri de interes ai României”, spune colonelul Sileanu.

Potrivit HG 1026/2020, valoarea totală a investiţiei pentru lucrări în cazarma de la Vlădeni este de 332.254.000 de lei, eşalonată pe cinci ani.

În contextul pandemiei de COVID-19, singura perioadă în care cursurile şcolii au fost suspendate a fost în timpul stării de urgenţă.

Sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Antonia își face operații de ”îmbunătățire”. Toate serviciile Primăriei Cluj-Napoca vor fi online

Publicat

Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT s-a întrunit în Sala de sticlă a Primăriei Cluj-Napoca pentru a discuta despre Strategia de transformare digitală a municipiului.

Strategia a fost prezentată de Călin Hințea, decanul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) și de Nicolae Urs, prodecan FSPAC.

Primăria urmărește să facă funcționarul public virtual Antonia disponibil pentru toate serviciile publice, non-stop.

”Utilizarea tehnologiei pentru creșterea calității vieții în Cluj-Napoca este una dintre prioritățile municipalității clujene, astfel încât administrația să fie una deschisă iar serviciile oferite cetățenilor să se ridice la exigențele acestora.

Documentul are la bază o analiză temeinică și subliniază câteva priorități strategice cheie pentru transformarea digitală a orașului: centrarea pe cetățean, rolul esențial al educației și al educației digitale, prioritizarea inovării în toate domeniile și în toate formele, interoperabilitate, integrarea serviciilor și deschiderea seturilor de date ș.a.m.d.

Utilizarea tehnologiei pentru creșterea calității vieții în Cluj-Napoca este una dintre prioritățile municipalității clujene, astfel încât administrația să fie una deschisă iar serviciile oferite cetățenilor să se ridice la exigențele acestora. Pentru o colaborare strânsă și eficientă între comunitatea de IT și administrația locală, Primăria Cluj-Napoca a constituit la începutul anului 2017, alături de cele două clustere clujene de specialitate, Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare in IT”, a declarat primarul Emil Boc.

Noi ne dorim ca toate operațiunile să fie online

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat pentru Cluj24 că administrația locală își dorește ca toate interacțiunile cu clujenii să se poată face online.

”Cetățeanul de oriunde din Cluj sau din Lume să poată accesa serviciile Primăriei. Momentan sunt peste 300 de operațiuni case se pot efectua online, toate cererile se pot depune online prin intermediul lui Antonia. De asemenea, plățile pentru taxe, impozite și amenzi se pot face prin 4 modalități, la distanță: platforma ghiseul.ro, prin cod QR primit ce cetățeni în scrisoarea primarului, cetățenii pot să se conecteze la contul Primăriei, respectiv cu ordin de plată.

Suntem într-un proces în care facem achizițiile pentru semnătura electronică calificată, să putem emite și între noi hârtiile oficiale, iar acestea să circule și în afara instituției, online. Pe lângă CF-uri și prelungirea autorizațiilor de construcție ne dorim și mai departe să emitem documente în format digital calificat.

Sunt niște avantaje clare: omul câștigă timp, se evită mica corupție sau supărare între funcționar și cel care depune o cerere”, a spus Dan Tarcea.

Primăria Cluj-Napoca promovează Tichetul Albastru – un nou serviciu de comunicare directă cu cetățeanul

Tichetul albastru permite cetățenilor să intre în contact direct cu funcționarii Primăriei Cluj-Napoca, online. Astfel, peste 550 de funcționari publici sunt la dispoziția clujenilor.

În 48 de ore se poate face o programare și se poate intra în direct, 15 minute, cu funcționarii, pentru a se solicita documentele necesare sau clarificări. La final, funcționarul face un istoric al convorbirii și punctează în scris pașii care trebuie să fie făcuți mai departe de către solicitant.

”Asta este direția pe care vrem să mergem, în Estonia există 95% grad de digitalizare. Mai trebuie făcuți, desigur, și pași la nivel național, câteva legi să fie modificate. Noi tot ce trimitem, mai ales către furnizorii de servicii publice, trimitem cu semnătură digitală, totul se desfășoară deja cu semnătură digitală. Toți funcționarii, cel puțin aceia care au atribuții de păstrare a legăturii cu alte entități, vor avea semnătura electronică”, a adăugat Dan Tarcea.

În perioada următoare, Strategia de transformare digitală a municipiului Cluj-Napoca va fi supusă dezbaterii publice.

Strategia de transformare digitală a municipiului poate fi consultată la următorul link: https://digitalcluj.fspac.online/

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primele NFT-uri lansate de UNTOLD, două colecții magice de cărți de tarot

Publicat

Primele NFT-uri lansate de organizatorii festivalului UNTOLD sunt două colecții de cărți de tarot intitulate Arcana Majoră și Arcana Minoră. Fiecare personaj al Arcanei Majore reprezintă un personaj principal al unei ediții UNTOLD, iar Arcana Minoră este asemănătoare unui set de cărți de joc, unde în loc de suitele clasice, inima roșie, inima neagră, romb și treflă, există suitele specifice, Rhuna, Cupele, Spadele și Bâtele.

Cărțile de tarot vor fi lansate succesiv, iar cele pe care organizatorii festivalului UNTOLD le lansează astăzi sunt “The Dragon” – personajul principal al poveștii magice UNTOLD, dar și prezența impunătoare de pe mainstage-ul ediției Untold 2017, și “The Moon Priestess”, personajul următoarei ediții Untold. Acestea fac parte din colecția Arcana Majoră. Așadar, fanii festivalului au șansa să achiziționeze în premieră și să devină proprietarii exclusivi ai personajului The Moon Priestess care va apărea pe mainstage-ul festivalului UNTOLD de la următoarea ediție.

Arcana Majoră este compusă din 22 de cărți, fiecare reprezentând o figură alegorică, un simbol, un personaj sau o personificare a unui obiect. Aceste cărți dețin „marile secrete” ale conștiinței spirituale, iar fiecare personaj reprezintă o călăuză către calea magică și misterioasă a descoperirii de sine. Cărțile Arcanei Majore dezvăluie mesaje despre imaginea de ansamblu a vieții și direcția sa pe termen lung.

„Pot fi achiziționate de pe cea mai mare piață de bunuri digitale din lume”

Arcana Minoră este compusă din 56 de cărți împărțite în 4 suite, Rhuna, Cupele, Spadele și Bâtele, unde fiecare suită are propriul său set de reguli. Se consideră că aceste cărți dețin „micile secrete” ale vieții de zi cu zi. Cărțile Arcanei Minore au de obicei o influență temporară și descriu expresii din viața noastră de zi cu zi.

În Arcana Minoră, Bâtele expun situații ce privesc mediul de afaceri și ambițiile noastre legate de carieră, Cupele au în vedere dragostea și relațiile de zi cu zi, Săbiile ne vorbesc de acțiune și conflict, iar Rhuna ne prezintă situația financiară și bani, confortul material. Mesajul cărților din Arcana Minoră este unul de stabilitate și structură, dinamism creativ și iubire adevărată, având la bază experiențele din lumea exterioară.

NFT-urile lansate astăzi pot fi achiziționate de pe cea mai mare piață de bunuri digitale din lume, OpenSea, https://opensea.io/collection/untold-festival.

Pentru fiecare carte de tarot lansată astăzi există un număr limitat de bucăți pentru care se poate licita.

· The Moon Priestess, 11 bucăți, prețul de pornire 3000 de dolari/bucata

· The Dragon, 22 de bucăți, prețul de pornire 2000 de dolari/bucata

· Asul de Cupă, 99 de bucăți, prețul de pornire, 60 de dolari/bucata

· Asul de Spadă, 99 de bucăți, prețul de pornire 60 de dolari/bucata

· Asul de Rhuna, 99 de bucăți, prețul de pornire 60 de dolari/bucata

· Asul de Bâtă, 99 de bucăți, prețul de pornire 60 de dolari/bucata

Perioada de licitație este cuprinsă între 7 și 13 zile.

Despre Tarot

Cu o istorie ce datează de sute de ani, Tarotul, cunoscut în vechile timpuri sub numele de “tarocchi appropriati”, reprezintă o minunată alegorie plină de semnificații și simboluri antice. Semnificația cărților s-a tot schimbat de-a lungul veacurilor, iar astăzi misterul și magia ajung să învăluie minunatele miniaturi.

Universul mistic UNTOLD prinde astfel viață, iar personajele conturează firul narativ al unei povești menite să dăinuie în inconștientul colectiv al fiecărui erou. Călătoria fiecăruia este unică iar cărțile de tarot îi sunt călăuze pe drumul plin de mistere.

Colecția de NFT-uri UNTOLD este pregătită în parteneriat cu StakeBorg. StakeBorg este o companie ce își propune, prin multiplele inițiative pe care le întreprinde, popularizarea industriei crypto și a beneficiilor tehnologiei blockchain.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinarea cu AstraZeneca, fără programare, doar cu buletinul. Ce trebuie să faceți dacă decideți să vă imunizați cu acest ser

Publicat

Vaccinarea fără programare cu serul produs de AstraZeneca se va putea face peste câteva zile. Cei care vor să se imunizeze cu acest ser se vor putea prezenta direct la centru, dar trebuie să urmeze câțiva pași înainte.

Potrivit reprezentanților Comitetului Național de Coordonare a vaccinării,

„Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează AstraZeneca și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni”, au arătat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.

Ce trebuie să faceți:

-Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;

-Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;

-Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului;

-Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Capitalei cercetează decesele de la spitalul Babeș

Publicat

Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul celor trei pacienți aflați ăn unitatea mobilă de terapie intensivă de la spitalul Babeș.

 

Cercetările vizează stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul. Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei, precizează Poliția Capitalei.

 

O defecțiune la instalația de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș a dus la decesul a trei pacienți. Alți cinci pacienți au fost transferați.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate