Connect with us

ACTUALITATE

Se modernizează Liceul Tehnologic Special „Samus” din Cluj cu bani europeni

Publicat


Liceul Tehnologic Special „Samus” va fi modernizat cu fonduri europene. Mai exact, este vorba de creșterea eficienței energetice a clădirilor care intră în componența acestuia.

„Consiliul Județean Cluj a publicat în S.E.A.P (Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice) anunțul de participare simplificat pentru executarea lucrărilor de construcții și instalații în cadrul proiectului cu finanțare europeană „Creșterea eficienței energetice a clădirilor școală, atelier și sală de sport cu bază de recuperare de la nivelul Liceului Tehnologic Special Samus”, unitate de învățământ special aflată în subordinea forului administrativ județean.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea eficienței energetice a celor trei corpuri de clădire prin reabilitarea termică a anvelopei, a instalațiilor electrice, precum și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei.

Implementarea proiectului va conduce la scăderea semnificativă a consumului anual de energie primară atât din surse neregenerabile, cât și regenerabile, a nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră aferent clădirilor școală, atelier și sală de sport cu bază de recuperare și, implicit, la reducerea costurilor de mentenanță și întreținere a acestora. De asemenea, prin realizarea acestui proiect vor fi asigurate condiții optime de studiu și practică pentru cei aproximativ 400 de elevi școlarizați în cadrul instituției de învățământ clujene.

Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 8.698.974,71 lei iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 9 iunie a.c., ora 15:00”, se arată în comunicatul CJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXIT POLL. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-ar putea înfrunta în turul II. Călin Georgescu, marea surpriză

Publicat

De

Potrivit a două exit poll-uri prezentate la ora 21.oo, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României. Acesta este urmat, în funcție de numărul de voturi de Elena Lasconi și candidatul independent Călin Georgescu.

Exit pollul nu cuprinde însă și voturile românilor din diaspora.

Prezența la vot, mai mare decât în turul I, dar și turul II al alegerilor prezidențiale din 2019

La ora 21.oo, votaseră 52,40% dintre alegători .

În anul 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale prezența la vot a fost de 47,66 %.

S-a depășit inclusiv prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2019, când prezența a fost de 49,87 %.

În 2014, în primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18%.

În ceea privește județul Cluj, în 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 10 noiembrie, prezența la vot a fost de 59,20%.

Atunci au fost pe liste 608.661 de alegatori, iar pe liste permanente au votat 282.852 de persoane. 74.768 de români au votat la Cluj pe liste suplimentare în primul tur din 2019.

Revenim cu amănunte.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Reclamații PSD Cluj privind alegerile: Aglomerație nejustificată în interiorul secțiilor de votare. Crește riscul de fraude

Publicat

psd

PSD Cluj și-a exprimat îngrijorarea profundă față de comportamentele neconforme înregistrate în mai multe secții de votare din județ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural la alegerile prezidențiale de duminică și susține că aceste nereguli pun sub semnul întrebării respectarea normelor legale și corectitudinea procesului electoral.

Printre cele mai grave situații semnalate se numără aglomerație nejustificată în interiorul unor secțiil de votare.

”În mai multe secții, s-a constatat prezența simultană a unui număr de votanți mult peste cel permis de lege, care prevede că în interior pot fi doar atâția alegători câte cabine de vot sunt disponibile. Această aglomerație îngreunează supravegherea operațiunilor electorale, crescând riscul unor fraude și încălcând normele privind organizarea procesului de vot”, arată PSD Cluj.

Urnă mobilă cu dosar penal

De asemenea, reprezentanții PSD din secțiile de votare au raportat cazuri în care urna mobilă a fost scoasă din secție fără a fi însoțită de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), caz în care a și fost întocmit un dosar penal

”Aceste comportamente nu doar că încalcă legea, dar creează și un climat de neîncredere în procesul electoral. PSD Cluj a sesizat deja organele competente, inclusiv Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj și Biroul Electoral Central, pentru investigarea acestor nereguli și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare.

Cerem autorităților să intervină de urgență pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, să elimine neregulile semnalate și să protejeze dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul într-un cadru legal și sigur. Vom monitoriza îndeaproape situația și vom continua să raportăm orice comportament neconform pentru a asigura integritatea procesului electoral”, precizează PSD Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 20.00, în continuare sub cea din 2019

Publicat

urna

Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 20.00, în jud. Cluj votaseră 55,44%.

Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 20.oo votaseră 57,80% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 20.00

În Cluj-Napoca, până la ora 20.00 au votat aproape 63,60% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 20.00 era de 67,14%.

În județul Cluj au votat și aproape 76.000 de persoane pe liste suplimentare.

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 20.00, în continuare sub cea din 2019

La nivel național, prezența la vot este de 51,1%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 10.000.000.

Județul Cluj se situa la 19.00 pe locul 2 ca prezență la vot, în timp ce Cluj-Napoca era pe primul loc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sute de buletine de vot și autocolante, redistribuite în secțiile de vot aglomerate din Cluj-Napoca

Publicat

De

stampila

Primul tur al alegerilor prezidențiale se desfășoară fără incidente la Cluj-Napoca, duminică, 24 noiembire. Numărul mare de alegători din unele secții de votare a impus însă redistribuirea buletinelor de vot.

Potrivit autorităților, prezența ridicată la urne, inclusiv a celor care votează pe liste suplimentare – studenți și persoane care locuiesc fără forme legale în Cluj-Napoca, a impus creșterea numărului de buletine de vot și autocolante în secțiile de vot din anumite zone ale orașului.

Votul se desfășoară fără incidente

„Nu avem incidente. Avem multă lume care se prezintă la vot și trebuie să redistribuim buletine de vot. Mulți votează pe liste suplimentare, iar asta ocupă mult timp, trebuie să luăm buletine de la o secție și să le ducem la alta”, a declarat președintele Biroului Electoral Județean Cluj, judecătorul Adrian Popescu.

Redistribuirile au fost necesare în special pentru secțiile din centrul orașului și din cartierele dens populate. Astfel de solicitări au fost aprobate pentru secția 142 – Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, secția 66 – Școala „Ioan Bob”, secția 143 – Liceul Teoretic Unitarian „Janos Zsigmond”, secția 63 – Liceul Teoretic Elf, secția 61 – Facultatea de Arhitectură și Urbanism, secția 1 – Colegiul Economic „Iulian Pop”.

Autoritățile monitorizează constant situația pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral și pentru a preveni eventualele sincope în aprovizionarea cu buletine de vot.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax