Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Se construiește mai prost acum decât în epoca Funar. Pe Emil Boc nu-l mai interesează ce cred cetățenii

Publicat


Președintele Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC), Elek Levente, a declarat, luni, că ceea ce se întâmplă acum la nivel de urbanism în Cluj este mult mai grav față de ce se întâmpla în epoca fostului primar, Gheorghe Funar.

”O bancă vopsită sau o statuie amplasată prost le mai putem desființa, dar un bloc construit greșit ne va afecta pe 100 de ani”, a adăugat Elek Levente.

Acesta a observat cu după 2004 a luat avânt haosul imobiliar din Cluj.

De ce clujenii trebuie să observe că blocul a intrat pe trotuar și nu administrația?

Invitat la Napoca Live, Elek Levente a subliniat că de foarte multe ori cetățenii sunt cei care sesizează neregulile din urbanism și nu Primăria, care are în subordine servicii specializate.

Exemplu în acest sens este blocul nou construit de pe bulevardul Teodor Mihali, care nu a trecut prin filtrul comisiilor de urbanism și abia când a fost construit s-a văzut că era lipit de trotuar, pe când toate celelalte imobile din zonă au o retragere față de trotuar.

”E important să vedem cine sunt criminalii din urbanism, cum spune primarul, dar cine sunt cei care au autorizat criminalii?”, a spus Elek Levente.

Și chiar dacă acest bloc respectă Planul Urbanistic General, oricând administrația locală putea să facă amendamente.

Peste 1000 de imobile construite fără autorizație în Cluj

În Cluj ar exista peste 1000 de imobile construite fără autorizație, care ar trebui să fie demolate, după cum promite primarul Emil Boc. Asta însă nu se va întâmpla, consideră liderul APUC.

”Primarul să spună lucruri credibile. Nu-l crede nimeni că va demola 1000 de locuințe sau că le va asigura locuințe sociale. Emil Boc a ajuns la un nivel la care nu-l mai interesează ce cred cetățenii, ci spune doar ce crede că vor să audă cei care îl susțin. Prin 2016 am numărat noi 500 asemenea imobile, dar probabil depășim 1000. Dar întrebarea este cum de nu le-a observat nimeni? Primăria are serviicii specializate care trebuie să circule în aceste zone de șantier. Cum e posibil să crească cartiere întregi precum e cazul de la Steluța, și Primăria să nu observe?

Probabil vor fi câteva exemple de demolări, dar e posibil să nu fie deloc pentru că putem număra pe degete câte lucrări au fost desființate. Pe strada Trifoiului există un schelet de bloc de 2-3 nivele și nimeni nu s-a atins de clădire. Avem sub contract firme pentru desființarea imobilelor abuzive, care nu fac nimic și rămân în continuare în picioare”, a adăugat Elek Levente.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ciprian Deac (CFR Cluj), după victoria din Bănie: Am tăcut din gură și am MUNCIT mai mult

Publicat

deac

Duminică seara, CFR Cluj a învins-o cu 2-0 în Bănie pe CSU Craiova. Veteranul Ciprian Deac a spus care a fost secretul din spatele formei bune a „feroviarilor”, care i-a adus pe aceștia pe primul loc în Superliga.

„Ne-am dorit foarte mult să ajungem pe primul loc am reușit astăzi. Am muncit foarte mult. Craiova este o echipă foarte bună. Ne-a presat, a venit peste noi, dar am rezistat. Fotbalul înseamnă și suferință, nu doar spectacol. Ne-am propus să câștigăm și să urcăm pe primul loc, este cel mai important pentru club.

Ciprian Deac (CFR Cluj), după victoria din Bănie: Am tăcut din gură și am MUNCIT mai mult

Nu cred că e un mare secret ce s-a schimbat. Am tăcut din gură și am muncit mai mult. La fotbal nu există bagheta magică, doar muncă și dărurie. Cred că am intrat pe un drum bun, pentru că aveam fluctuații. E bine că și apărarea a început să dea siguranță, apărarea îți câștigă campionate.

Meciul cu „U” Cluj va fi special, o atmosferă frumoasă. Toată suflarea Clujului așteaptă acest meci. Nu țin minte un meci între noi și ei în care amândouă echipele să fie atât de sus”, a spus Ciprian Deac.

Etapa următoare, CFR va juca derby-ul local, cu „U” Cluj, dar până atunci, clujenii mai au un meci, joi în cupă, cu Ceahlăul Piatra Neamț.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate parțiale ale alegerilor parlamentare. PSD conduce clasamentul electoral, urmat de AUR și PNL

Publicat

Alegeri parlamentare Cluj

După centralizarea a peste 87% din secțiile de votare, PSD își menține poziția de lider în preferințele alegătorilor, atât la Senat, cât și la Camera Deputaților. În urma sa, AUR își consolidează locul doi, urmată de PNL și USR.

Situația la Senat arată că PSD râmâne partidul cu cele mai multe voturi, urmat de AUR, PNL și USR. De asemenea, PSD este în continuare pe primul loc la Camera Deputaților, urmat de AUR, PNL și USR.

După centralizarea datelor din peste 87% dintre secții de votare, clasamentul arată în felul următor:

Rezultate parțiale la nivel național – Camera Deputaților

  • Partidul Social Democrat – 23,47%
  • Alianța pentru Unirea Românilor – 17,51%
  • Partidul Național Liberal – 14,02%
  • Uniunea Salvați România – 10,98%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,15%
  • Partidul S.O.S. România – 6,79%
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,88%

Rezultate parțiale la nivel național – Senat

  • Partidul Social Democrat – 23,94%
  • Alianța pentru Unirea Românilor – 17,89%
  • Partidul Național Liberal – 14,59%
  • Uniunea Salvați România – 11,01%
  • Partidul S.O.S. România – 7,22%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 7,21 %
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,78%

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL, AUR și PSD conduc în județul Cluj, după procesarea a peste 75% din procesele verbale

Publicat

Vot parlamentare Cluj

La nivelul județului Cluj, la alegerile parlamentare din 1 decembrie, cei mai mulți alegători au votat cu Partidul Național Liberal, urmat de Alianța pentru Unirea Românilor, după procesarea a peste 75% din procesele verbale.

După procesarea a 75,52% din procesele verbale pentru Senat și a 75,82% din cele pentru Senat, în județul Cluj rămâne fruntaș PNL, urmat de AUR și de PSD.

Rezultate parțiale județul Cluj – Senat

  • Partidul Național Liberal – 20,49%
  • Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,22%
  • Partidul Social Democrat – 14,30%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,65%
  • Uniunea Salvați România – 12,92%
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,86%

Rezultate parțiale județul Cluj – Camera Deputaților

  • Partidul Național Liberal – 19,11%
  • Alianța Pentru Unirea Românilor – 16,31%
  • Partidul Social Democrat – 14,66%
  • Uniunea Democrată Maghiară din România – 13,46%
  • Uniunea Salvați România -12,75%
  • Partidul Oamenilor Tineri – 5,46%

Candidatul independent Sabin Sărmaș are, până acum, 2,54% din voturile pentru Camera Deputaților.

Procesele verbale din localitățile din zona metropolitană a Cluj și din municipiul Cluj-Napoca rămân în continuare sub nivelul de procesare a celorlalte procese verbale, până la această oră, față de localitățile din mediul urban mic și din mediul rural.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi

Publicat

vot

Duminică, 1 decembrie, s-au desfășurat în România alegeri parlamentare. Prezența la vot la nivel național a fost de 52,49%, adică peste 10 milioane de alegători.

În urma procesării a 44% din voturi, rezultatele la nive național sunt următoarele:

Alegeri parlamentare 2024. Rezultate PARȚIALE la nivel național după numărarea a 44% din voturi

Senat

Partidul Social Democrat 24,1%

Alianța pentru Unirea Românilor 17,85%

Partidul Național Liberal 13,89%

Uniunea Democrată Maghiară din România 10,96%

Uniunea Salvați România 9,16%

Partidul S.O.S. România 7,11%

Partidul Oamenilor Tineri 5,4%

Camera Deputaților

Partidul Social Democrat 23,58 %

Alianța pentru Unirea Românilor 17,45 %

Partidul Național Liberal 13,58 %

Uniunea Democrată Maghiară din România 9,78 %

Uniunea Salvați România 9,46 %

Partidul S.O.S. România 6,71 %

Partidul Oamenilor Tineri 5,70 %

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax