Connect with us

EVENIMENT

„Scutul Pădurii”. Hoți de lemne, amenzi de 38.000 de lei la Cluj. Polițiștii au confiscat 48 de metri cubi de material lemnos

Publicat


foto silvic (1)

15 amenzi au fost date de polițiștii clujeni în urma unor controale pentru combaterea furtului de lemn.

Polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au acționat, în perioada 22-24 februarie, împreună cu polițiști din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin în baza planului comun de acțiune „Scutul Pădurii”.

Acțiunea are loc pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier.

„Scutul Pădurii”. Hoți de lemne, amenzi de 38.000 de lei la Cluj. Polițiștii au confiscat 48 de metri cubi de material lemnos

Astfel, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 15 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 38.000 de lei.

Totodată, ca măsură complementară a fost dispusă confiscarea materialului lemnos, în cantitate de 48 de metri cubi, având o valoare de peste 16.000 de lei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Turiști blocați pe telescaun, SALVAȚI de salvamontiști. EXERCIȚIU pe domeniul schiabil de la Mărișel

Publicat

De

Mai mulți turiști au rămas blocați pe telescaun la Mărișel. Acesta a fost scenariul unui amplu exercițiu la care au participat salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Cluj, împreună cu cei din Formația Salvamont Vlădeasa.

Astfel, salvamontiștii montani au trebuit să salveze, conform scenariului, mai multe victime dintr-un ipotetic incident în care instalația de transport prin cablu a unei pârtii este oprită.

Turiști blocați pe telescaun, SALVAȚI de salvamontiști. EXERCIȚIU pe domeniul schiabil de la Mărișel

Utilizând echipamentele omologate salvării din astfel de instalații, salvamontiștii s-au deplasat pe cablu și au lansat la sol victimele blocate în telescaun.

„Organizarea de către Salvamont a acestui exercițiu de salvare, la începutul sezonului de iarnă, este mai mult decât benefică. Este important ca salvatorii montani să exerseze diverse scenarii iar turiștii și iubitorii sporturilor de iarnă să știe că pot veni cu încredere în zonele și stațiunile noastre montane”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care are în subordine cele două structuri de salvatori de pe munte.

Astfel de exerciții au loc la începutul fiecărui sezon de iarnă, și fac parte din pregătirea continuă a salvamontiștilor.

Și în acest an, la exercițiu au participat și salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Avram Iancu” Cluj.

Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Cluj-Napoca, arestat pentru că a incendiat mașina concubinii sale

Publicat

catuse la miini bun

Polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au dispus, în decembrie, reținerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat, de 52 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de distrugere.

Bărbat din Cluj-Napoca, arestat pentru că a incendiat mașina concubinii sale

”La data de 1 decembrie, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un autoturism este cuprins de flăcări, în localitatea Șoimeni.

La fața locului au fost dirijat un echipaj de poliție, alături de pompieri din cadrul I.S.U. Cluj, care au lichidat incendiul și au stabilit că incendiul a fost provocat intenționat.

Polițiștii au demarat de îndată cercetări în vederea identificării persoanelor vinovate de producerea incendiului.

Concubina mai tânără

Astfel, în contextul activităților investigativ-operative, în data de 2 decembrie a.c. aceștia au identificat și depistat persoana bănuită de săvârșirea infracțiunii, fiind vorba despre un bărbat, de 52 de ani, din Cluj-Napoca.

Din primele cercetări, polițiștii au constatat că bărbatul ar fi incendiat autoturismul, care se afla parcat pe drumul public, în urma unor neînțelegeri avute cu concubina sa, în vârstă de 41 de ani”, arată polițiștii clujeni.

În cauză a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, iar la data de 3 decembrie a.c., bărbatul a fost prezentat magistraților Judecătoriei Gherla, care au dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.

Citește mai departe

CULTURA

Sânt Nicoară, călăuza sufletelor în tradiția populară. Colind cântat în satele clujene în presara de Sfântul Nicolae

Publicat

De

În tradiția populară, Sânt Nicoară vine la ,,praznicul” dumnezeiesc călare pe un cal alb, care conduce sufletele bune spre Rai, iar pe cele păcătoase spre Iad.

Sânt Nicoară este „alintul popular” pentru Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie.

Sânt Nicoară, călăuza sufletelor în tradiția populată. Colind cântat în satele clujene în presara de Sfântul Nicolae

Atât sfântul, cât și calul său sunt învestiți cu rolul de călăuze ale spiritelor, simbol care argumentează și o remanență a vechilor credințe și rituri solare autohtone precreștine, la confluența cu cele universale, se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, scris de Maria Bocșe și editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

În satul românesc există colinde care întăresc aceste credințe.

O astfel de colindă a fost consemnată de preotul Grigoriu Crăciunaș, în anul 1881, în satul Jurca, pe Someș din județul Cluj, cu mențiunea că ,,se colindă în presara de Sfântul Nicolae”, mai arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

„Cu masă, pe cine-așteaptă?/ Așteaptă pe Sânicoară”

,,Asta-i casa boierească
Dumnezeu să o trăiască…
Înaintea căsii
Este-o masă-ntr-aurită,
Păstă masă ce mi-i trasă?
Față albă de mătasă.
Cu masă, pe cine-așteaptă?
Așteaptă pe Sânicoară.
Îl tot așteaptă din zi în zi
Ce-o dată nu mai veni,
C-un căluț albuț,
Dalb de spumegat,
Negru de-asudat.
Nainte-i ieșiră
Și-l întrebară:
– Unde-ai zăbăvit, Nicoară?
– Io am zăbăvit
Și am întâlnit
Nouă cetine
Plini de suflete
Și le-am petrecut.
Care-o fost mai drepte, Doamne,
Pe sub mâna dreaptă
La poarta de Raiu,
Raiu luminos,
Bun loc de folos.
Cine-o fost mai strâmbe, Doamne,
Eu le-am petrecut
Pe su’ mâna stângă,
Pe cărarea strâmbă.
La poarta de Iad.
Iad întunecos,
Rău loc de folos”, sună colinda.

Foto: Sfântul Nicolae, pictură murală în pronaosul bisericii de lemn din Finișel, județul Cluj, realizată la 1807 de Dimitrie Ispas/ Arhiva CJCPCT Cluj – Nicu Cherciu

Citește mai departe

EVENIMENT

Zeci de kilograme de droguri vândute în Cluj. 7 persoane reţinute. Droguri aruncate în toaletă şi banii pe geam

Publicat

De

droguri (1)
Clujul a devenit, cel puţin în ultima vreme, o piaţă preferată a vânzătorilor de droguri. Unul dintre ultimele astfel de cazuri de vânzare a unei cantităţi mari de droguri în Cluj a avut loc în perioada trecută.
„La data de 05.12.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea a 7 inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.
S-a reţinut că, pe parcursul anului 2023, membrii unei reţele  de dealeri au introdus  în  România   cantităţi mari de droguri de risc pe care le-au distribuit ulterior către alţi dealeri din municipiile Cluj Napoca şi Iaşi care,  la rândul lor, au  aprovizionat pieţele de droguri de risc din cluburi, cămine studenţeşti şi  unităţi şcolare.
Cu ocazia acţiunii finalizate în cursul zilei de astăzi au fost  puse în aplicare 10 mandate de  percheziţie domiciliară în cele două municipii şi s-au realizat două operaţiuni de prindere în flagrant a inculpaţilor, în timp ce tranzacţionau sau transferau cantităţi mari de droguri”, informează Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iaşi
Potrivit DIICOT, au fost identificate şi ridicate cantităţile de 40 kilograme muguri de canabis (ambalate în  48 pungi vidate), 12 kilograme haşis, porţionat şi ambalat (125 pachete), aproximativ  120 grame cristal  precum şi o maşină de numărat bani.

Droguri aruncate în toaletă

Conform DIICOT, în momentul pătrunderii în locaţiile percheziţionate,  un inculpat a încercat să arunce în vasul de toaletă o parte din cantitatea de drog de risc descoperită, iar un alt inculpat a aruncat pe geam o geantă în care se afla suma de 130.000 euro,  fiind recuperată  de poliţişti.
„Facem precizarea că din cantităţile de drog de risc identificate se puteau realiza aproximativ 50.000 doze a căror valoare este estimată la 800.000 euro. Urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul  Tribunalului Iaşi cu propunerea de  arestare preventivă a celor 7 inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile. Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi – Serviciul Antidrog. Acţiunile au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi IPJ Cluj, cu sprijinul  jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi, IJJ Cluj şi  Grupării Mobile de Jandarmi Cluj”, precizează DIICOT.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax