EVENIMENT
Sărbătoarea Sfântului Dumitru. Focul lui Sâmedru – TRADIȚIE veche românească. Obiceiuri, semnificații și superstiții
Sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie Sâmedru este una dintre cele mai importante în luna octombrie este. În ajunul acestei sărbători este ”Focul lui Sâmedru”, un obicei pitoresc ce se regăsește în unele zone rurale din țară.
În noaptea de 25 spre 26 octombrie, oamenii fac focuri la răspântii. Peste acestea sar copiii, ca să fie sănătoşi sau tinerii, ca să se căsătorească.
Se spune că dacă recolta de gutui şi nuci este bogată, iarna va fi grea, scrie Alba24.ro.
Focul lui Sâmedru
Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție veche românească, de peste două mii de ani.
Obiceiul se mai păstrează în județele Argeș, Dâmbovița, Brașov și Bacău.
Pe vremuri, focurile se aprindeau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an.
Sărbătoarea Sfântului Dumitru. Focul lui Sâmedru – TRADIȚIE veche românească. Obiceiuri, semnificații și superstiții
În unele zone, copiii satului îl fac din brad și cauciucuri.
În jurul focului se strâng oamenii satului și împart dulciuri copiiilor.
Potrivit unei legende, focul este aprins pentru a alunga spiritele rele. Se spune că este o sărbătoare românească asociată celei de Halloween.
Focul lui Sâmedru. Ritualul și semnificații
În preajma unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului, se adună localnicii. În formele vechi ale sărbătorii, în mijlocul grămezii de lemne şi al cetinii de brad se punea, pentru a fi incinerată, tulpina unui arbore tăiat din pădure, substitut al zeului care moare şi renaşte anual.
În jurul focului se strigă în cor ”Hai la Focu lui Sumedru!”, iar despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoşi tot anul.
La final, femeile împart mere şi covrigi.
Momentul cel mai aşteptat este prăbuşirea bradului incinerat, care indică renaşterea simbolică a zeului mort. Direcţia în care cade ‘trupul divin’ (jarul sau tăciunii aprinşi) prevesteşte care dintre tineri urmează să se căsătorească în noul an.
Sumedru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Sumedru a preluat numele şi data de celebrare ale Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic din calendarul ortodox. În legende, credinţe sau basme, Sumedru era un om obişnuit, crescător de animale sau un sfânt care umbla pe pământ însoţit adesea de Sângiorz.
Sâmedru sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
La 26 octombrie se sărbătoreşte Sâmedru, patronul păstorilor şi soroacelor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir).
Este considerat patronul caselor, al păsărilor, animalelor şi garantul soroacelor.
Cad frunzele arborilor şi cum este ziua aşa va fi iarna: dacă este lună plină şi senin, iarna va fi mănoasă, iar dacă bate vântul şi plouă, vor fi zăpezi mari.
Sărbătoarea are semnificații importante şi pentru păstori. În această zi, ciobanii puteau afla cum va fi vremea. Ei îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.
Sfântul Dimitrie este considerat stăpânul iernii. Căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.
Se mai spune că Sfântul Dimitrie ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.
În octombrie, ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Pentru că iubești reducerile, Iulius Mall Cluj a pregătit mai multe surprize dedicate celui mai așteptat eveniment de cumpărături. Weekendul acesta, 8 – 10 noiembrie 2024, Black Friday vine cu oferte la brandurile tale preferate, iar tu vei găsi reduceri de până la 70% la o gamă extinsă de produse din categorii variate: de la articole vestimentare, încălțăminte, accesorii, cosmetice, până jucării. Catalogul reducerilor este disponibil online pe site-ul Iulius Mall Cluj.
Black Friday este un bun prilej pentru a-ți lua ceva ce ți-ai dorit de mult timp sau pentru a vâna articole inedite la prețuri accesibile. Este momentul oportun să vii la Iulius Mall Cluj pentru distracție, socializare și, în special, shopping inteligent!
De Black Friday, Iulius Mall Cluj a dat STARTUL reducerilor de până la 70%
Marc O’Polo, Motivi, U.S. Pollo Assn., Lee Cooper, Tom Tailor și Bigotti afișează reduceri de până la 50%. Vei găsi haine practice, încălțăminte minimalistă pentru pasionații designului versatil, precum și accesorii variate care vor da o notă fresh ținutelor tale. De la treningurile comode sau deux-piece-ul casual-sport și până la accesoriile necesare unei plimbări în aer liber, la Under Armour, Nike, U-Man, 4F și Adidas găsești reduceri de până la 70%. La Anna Cori, Tezyo și Ecco ai încălțăminte redusă cu până la 50%, pe care să o poți integra în mai multe ținute.
Locații ce fac parte din categoria ,,must-visit” sunt și Marionnaud, Sabon, Nala, My Geisha, Nala, Cupio, Xpert Beauty și Gerovital, care afișează promoții de până la 50%. Magazinele favorite ale celor mici, Noriel, Jacadi și Coccodrillo, au oferte și reduceri care ajung și până la 70%, la articole selecționate. Îți poți completa ținutele pe care le creezi cu accesorii de la Sabrini, Swarovski și Tessora.
Nu uita că Iulius Mall Cluj abia a dat startul reducerilor, iar în perioada următoare te întâmpină cu și mai multe promoții. Pentru a vedea toate ofertele, accesează catalogul online!
EVENIMENT
Casă cuprinsă de flăcări, în comuna Cornești din Cluj. Incendiul ar fi pornit de la o defecțiune electrică la centrala termică
O casă din localitatea Lujerdiu, comuna Cornești a fost cuprinsă de flăcări, vineri dimineață. Focul a cuprins inițial acoperișul locuinței, extinzându-se ulterior și la fațada clădirii.
Pompierii din Dej au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins vineri dimineață o casă din localitatea Lujerdiu, comuna Cornești. Au fost trimise trei autospeciale cu apă și spumă, din Dej și Jucu.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care se manifestă la acoperișul unei case din localitatea Lujerdiu, comuna Cornești. Din fericire, nu sunt înregistrate persoane care să solicite îngrijiri medicale până acum. Acționează la fața locului trei echipaje cu trei autospeciale cu apă și spumă de la Detașamentul Dej, Punctul de Lucru Gherla, respectiv Punctul de Lucru Jucu”, a transmis ISU Cluj, în această dimineață.
Incendiul s-a extins la fațada clădirii
Incendiul a izbucnit la acoperișul casei, extinzându-se ulterior și la fațadă și cuprinzând izolația din polistiren.
„Pompierii au finalizat în urmă cu puține momente intervenția desfășurată în localitatea Lujerdiu, comuna Cornești. Mai exact, incendiul s-a manifestat la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați.
Flăcările s-au extins cu repeziciune și la fațada casei, respectiv la izolație, din cauza materialelor combustibile din care era construită, cum ar fi polistiren. Astfel, atunci când forțele noastre au ajuns la fața locului, incendiul se manifesta generalizat. Din fericire, în urma acestui eveniment nu s-au înregistrat victime”, a mai arătat ISU Cluj.
Potrivit pompierilor, cel mai probabil, incendiul a pornit de la o defecțiune electrică la centrala termică.
Furnizarea cu apă potabilă va fi întreruptă, în cursul săptămânii viitoare, timp de două zile, în cinci localități din județul Cluj, pentru realizarea unor lucrări la conducta de aducțiune Cluj-Sălaj.
Furnizarea apei potabile va fi întreruptă, timp de două zile săptămâna viitoare, în vederea efectuării unor lucrări programate la conducta de aducțiune Cluj – Sălaj, anunță Compania de Apă Someș SA.
Cinci localități nu vor avea apă timp de două zile
Cinci localități vor fi afectate: Chinteni, Deușu, Măcicașu, Sânmărtin, Vechea. Întreruperea furnizării va avea loc în intervalul marți, 12 noiembrie 2024, ora 9 – miercuri, 13 noiembrie 2024, ora 6.
„Rugăm Clienții Companiei să ia măsuri de stocare a acelor cantități de apă care să le acopere necesitățile pe perioada anunțată.
În cazul întreruperilor datorate unor lucrări PROGRAMATE, clienții din zonele afectate sunt anunțați cu cel puțin 24 h înainte prin publicare pe website, facebook și anunț în mass-media. În cazul clienților care au furnizat un număr de telefon mobil, se transmite o notificare prin SMS.
Recomandăm insistent tuturor clienților și utilizatorilor să transmită pe email cassa@casomes.ro numărul de telefon mobil în vederea introducerii în baza de date a Companiei pentru a fi notificați prin SMS în cazul întreruperilor programate ale alimentării cu apă”, a transmis Compania de Apă Someș SA.
CULTURA
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie. Aproape 1,5 milioane de români își serbează astăzi onomastica
Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe data de 8 noiembrie. Aproape 1,5 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în această zi.
Pe data de 8 noiembrie, aproape 1,5 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, una dintre cele mai importante sărbători religioase din calendarul ortodox.
Aproape 1,5 milioane de români își serbează astăzi onomastica
Potrivit datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, peste 1,45 milioane de români poartă numele Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela sau alte derivate ale acestora. La aceștia, cu ocazia onomasticii li se pot transmite mesaje, felicitări și urări de Sfinții Mihail și Gavriil.
La bărbaţi, cele mai întâlnite prenume sunt Mihai – 370.136 şi Gabriel – 319.293. Se mai întâlnesc prenumele Mihail – 60.421, Mihăiţă/Mihaiţă – 29.385, Mihnea – 11.093, Gavril – 17.141, Gavrilă – 6.105, Gabi – 4.122 şi Mihalache – 1.447.
La prenume feminine, cele mai frecvente sunt Mihaela – 367.761 şi Gabriela – 253.517.
Conform site-ului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, la femei se regăsesc şi următoarele prenume: Mihaiela – 6.504, Gabi – 3.431, Mihaila – 793, Mihăiţa/Mihaiţa – 578 sau Găbiţa/Gabiţa – 180.
Semnificația religioasă a sărbătorii
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt prăznuiți în Biserica Ortodoxă pentru a cinsti legătura lor veșnică cu Dumnezeu și rolul protector pe care aceștia îl îndeplinesc.
Ziua a opta indică veșnicia, semn că acești îngeri au înveșnicit legătura lor cu Dumnezeu, iar luna a noua de la Buna Vestire a Nașterii Domnului, simbolizează cele noua cete îngerești. Numele Mihail, în limba ebraica, înseamna: „Cine este ca Dumnezeu?”, iar Gavriil, inseamna „puterea lui Dumnezeu”, potrivit crestinortodox.ro.
În data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși nu îi prăznuiesc doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci toate cetele îngerești. Parintele Ene Braniste afirma că la originea acestei sărbători a fost prăznuirea Sfântului Arhanghel Mihail. În secolul al V-lea a fost construită o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail la Thermele lui Arcadius din Constantinopol. La început, sărbătorirea era legată de amintirea sfințirii acestei biserici. Mai târziu a fost sărbătorit și Sfântul Arhanghel Gavriil, ca în cele din urmă, sărbătoarea să devină o zi de prăznuire a tuturor cetelor îngerești.
Biserica Ortodoxa învață că îngerii sunt ființe spirituale create de Dumnezeu înaintea lumii văzute. Îngerii sunt prezenți în nouă cete îngerești. Acestea sunt: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Puterile, Stapaniriile, Domniile, Incepatoriile, Arhanghelii și Ingerii. Între Sfintii Arhangheli, Sfinții Părinți au distins șapte nume diferite: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil.
Sfinții Mihail și Gavriil, protectorii Jandarmeriei Române
Jandarmeria Română îi are ca ocrotitori spirituali pe Arhanghelii Mihail și Gavriil, deviza instituției fiind „Lex et ordo” („Lege și ordine”). Mihail, simbol al legii și al dreptății, și Gavriil, simbol al ordinii și armoniei, reflectă valorile acestei instituții.
Pentru români, această zi este una de rugăciune și introspecție, cu dorința de a avea parte de protecția și binecuvântarea arhanghelilor. În tradiția ortodoxă, îngerii sunt pomeniți în fiecare duminică seara și la fiecare slujbă de Utrenie de luni, rugăciunile adresate lor subliniind protecția lor divină asupra sufletului și trupului celor credincioși.