Connect with us

EVENIMENT

Sărbătoarea Sfântului Dumitru. Focul lui Sâmedru – TRADIȚIE veche românească. Obiceiuri, semnificații și superstiții

Publicat


foc

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie Sâmedru este una dintre cele mai importante în luna octombrie este. În ajunul acestei sărbători este ”Focul lui Sâmedru”, un obicei pitoresc ce se regăsește în unele zone rurale din țară.

În noaptea de 25 spre 26 octombrie, oamenii fac focuri la răspântii. Peste acestea sar copiii, ca să fie sănătoşi sau tinerii, ca să se căsătorească.

Se spune că dacă recolta de gutui şi nuci este bogată, iarna va fi grea, scrie Alba24.ro.

Focul lui Sâmedru

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție veche românească, de peste două mii de ani.

Obiceiul se mai păstrează în județele Argeș, Dâmbovița, Brașov și Bacău.

Pe vremuri, focurile se aprindeau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru. Focul lui Sâmedru – TRADIȚIE veche românească. Obiceiuri, semnificații și superstiții

În unele zone, copiii satului îl fac din brad și cauciucuri.

În jurul focului se strâng oamenii satului și împart dulciuri copiiilor.

Potrivit unei legende, focul este aprins pentru a alunga spiritele rele. Se spune că este o sărbătoare românească asociată celei de Halloween.

Focul lui Sâmedru. Ritualul și semnificații

În preajma unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului, se adună localnicii. În formele vechi ale sărbătorii, în mijlocul grămezii de lemne şi al cetinii de brad se punea, pentru a fi incinerată, tulpina unui arbore tăiat din pădure, substitut al zeului care moare şi renaşte anual.

În jurul focului se strigă în cor ”Hai la Focu lui Sumedru!”, iar despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoşi tot anul.

La final, femeile împart mere şi covrigi.

Momentul cel mai aşteptat este prăbuşirea bradului incinerat, care indică renaşterea simbolică a zeului mort. Direcţia în care cade ‘trupul divin’ (jarul sau tăciunii aprinşi) prevesteşte care dintre tineri urmează să se căsătorească în noul an.

Sumedru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Sumedru a preluat numele şi data de celebrare ale Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic din calendarul ortodox. În legende, credinţe sau basme, Sumedru era un om obişnuit, crescător de animale sau un sfânt care umbla pe pământ însoţit adesea de Sângiorz.

Sâmedru sau Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

La 26 octombrie se sărbătoreşte Sâmedru, patronul păstorilor şi soroacelor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir).

Este considerat patronul caselor, al păsărilor, animalelor şi garantul soroacelor.

Cad frunzele arborilor şi cum este ziua aşa va fi iarna: dacă este lună plină şi senin, iarna va fi mănoasă, iar dacă bate vântul şi plouă, vor fi zăpezi mari.

Sărbătoarea are semnificații importante şi pentru păstori. În această zi, ciobanii puteau afla cum va fi vremea. Ei îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.

Sfântul Dimitrie este considerat stăpânul iernii. Căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.

Se mai spune că Sfântul Dimitrie ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

În octombrie, ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Sociologul Ioan Hosu, despre candidații independenți: Nu există! Întotdeauna trebuie să vezi cine trage sforile

Publicat

Hosu

„Vedem afișe în Cluj:  sunt independent. (…) Nu există așa ceva! Politica se construiește împreună cu comunitățile. Nu se face singură. Putin face politică singur!”, afirmă prof. dr. Ioan Hosu, sociolog la Facultatea de Științe Politice și Comunicare de la UBB. Aveți mai jos cîteva dintre afirmațiile profesorului Hosu, invitat la podcastul „Contraste” de pe Cluj24 realizat de Florin Danciu.

„Nu vă mai uitați strict la cifre. Uitați-vă la tendința ultimelor două, trei, patru luni de zile. Și tendința vă va spune ceva. Uitați-vă la intenția de vot, dar uitați-vă și la nivelul de încredere.”

„Cercetarea din spațiu social nu e o cercetare simplă și nu e o cercetare la îndemâna oricui. Unii s-ar putea să greșească! Oricum în România toți fac consultanță politică. Cum o termina 12 clasa, e consultant. Deci e plin de consultanți, de strategi, de „specialiști”! Deci toată lumea e consultant. Toată lumea știe să facă de toate.”

„Independent față de ce? Ai stat atâți ani într-o formație politică. N-ai intrat la 12 ani. N-ai intrat în prima fază a adolescenței și să te trezești la 20 de ani că a fost o decizie fortuită, greșită, alterată de părinți. Și îți dai seama, subit, că nu te mai reprezintă partidul!

Independent de ce? Independent de votul popular? Ești dependent de votul popular. Corect. Prin urmare, vei furniza narațiuni și povești și perspective care trebuie să fie auzite și înțelese.

Să placă. Și atunci, sigur, intri poate într-o zonă ușor populistă, că se poartă ușor populară, ca să nu spunem neapărat populistă. Independent de ce? Independent de clasă politică? Când ajungi la nivelul ăla de decizie, tu trebuie să fii un bun negociator cu toți. Nu poți să spui că toți sunt hoți.”

Putin și președintele Chinei fac politică singuri

„Vedem afișe în Cluj. Sunt independent. Eu sunt pentru voi, ei sunt pentru ei. Nu există așa ceva. Politica se construiește împreună cu comunitățile. Nu se face singură. Putin face politică singur și președintele Chinei face politică singur sau o fac cu un grup de oligarhi, cu un grup mic de oameni de zona puterii militare, industrial-militare. În sistemul democratic, așa cum îl cunoaștem noi, există multă negociere în spațiu public.”

„Povestea asta cu independenții o văd mai degrabă ca o mișcare tactică pe care, sigur, în confruntările politice, și dacă tot mergem către o terminologie de asta ce ne inspiră sau inspirată de zona militară, sunt mai degrabă formațiuni auxiliare, care atacă pe un front tactic în prima linie, iar în spate vedem cu adevărat armatele grele sau centrele strategice. Deci totdeauna trebuie să vezi, cum să zic, nu te uiți doar pe scenă la teatru de păpuși, la marioneta respectivă. Trebuie să vezi cine trage sforile.”

„Rolul independentului e foarte important în ceea ce înseamnă economia jocului democratic. Pentru că, din când în când, atrag atenția asupra unor disfuncționalități. Au o libertate mai mare comparativ cu cei care sunt în partide politice, cu carnet de partid. Eu nu le-as spune independenți temporar, fără carnet de partid. Pentru că înainte l-au avut sau după, o să-l aibă!”

O dezbatere e necesară

„Eu cred că e important să avem dezbatere cât mai consistentă, atâta cât este. Pentru că, până la urmă, noi trăim într-un vremuri de incertitudine și democrația asta face, gestionează aceste incertitudini, că sunt economice, că sunt politice. Dacă în acest moment candidatul meu pierde, peste 4 ani candidatul meu sau opțiunea pentru această ideologie va câștiga.”

„Democrația e  fragilă pentru că ne obligă să respectăm reguli și principii. Ori, nu putem renunța la reguli și principii, că atunci e simplu, ne întoarcem în România lui Ceaușescu. Cine pune mâna pe putere nu o mai lasă, e singura preocupare în sistemele autocrate. Cum să păstrezi puterea!”

„Asistăm și în România, și la nivel global, la o dezinstituționalizare a politicii. Deci partidele își pierd din rolul și importanța pe care le au pe scenă, în spațiu public, pe scena publică. În anii 90, vorbim de o puternică personalizare, contau locomotivele de partid. Acum nu mai contează locomotivele electorale.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sărbătoritul zilei: Cristian Dulca, fost fotbalist la „U” Cluj și CFR Cluj

Publicat

cristi dulca

Fost fundaș central și actual antrenor, Cristian Dulca s-a născut la 25 octombrie 1972 în Cluj. În cariera de fotbalist, a evoluat printre altele pentru Gloria Bistrița, Gaz Metan Mediaș, CFR Cluj, Rapid București, „U” Cluj, Pohang Steelers sau Kispest Honved și a strâns șase selecții pentru echipa națională de fotbal a României, participând și la Campionatul Mondial de Fotbal din 1998.

În prima ligă a jucat 103 meciuri și a înscris 11 goluri. Primul său meci a avut loc în 19.08.1995, Gloria Bistrița – Petrolul Ploiești 1-0 iar ultimul pe 13.06.2001, Gaz Metan Mediaș – Oțelul Galați 0-3.

cristi dulca

 

Sărbătoritul zilei: Cristian Dulca, fost fotbalist la „U” Cluj și CFR Cluj

La naționala mare a debutat în 19.11.1997 într-un meci contra Spaniei și încheiat 1-1. A jucat în 6 partide.

Și-a început cariera de antrenor la FC Vaslui în mai 2009, în sezonul 2008-2009 al Ligii I și a calificat echipa în Liga Europa. A fost demis la 21 septembrie 2009. În 4 octombrie 2009 a fost instalat în funcția de antrenor principal al echipei „U” Cluj. După obținerea promovării în Liga I, a fost înlocuit în funcție de Marian Pană, dar a revenit la U Cluj 3 ani mai târziu.

cristi dulca

La începutul anului 2021, Cristi Dulca a fost numit selecționerul naționalei de fotbal feminin. Mandatul său pe banca României a ajuns la un final în martie 2024,  înlocuitorul său fiind Massimo Pedrazzini.

În anul 2011 el a reușit să învingă de două ori cancerul și s-a vindecat de fiecare dată.

Sursa: Wikipedia, RomanianSoccer

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujenii pot afla secția la care vor vota la alegerile prezidențiale de pe site-ul Primăriei

Publicat

Locuitorii din Cluj-Napoca pot afla online care sunt secțiile de votare la care sunt arondați pentru alegerile prezidențiale.

Primăria Cluj-Napoca anunță că alegătorii pot verifica online la care secție de votare sunt arondați pentru alegerile prezidențiale, care vor avea loc pe 24 noiembrie 2024 – turul I și 8 decembrie 2024 – turul II.

Arondarea secțiilor de votare

Informațiile pot fi accesate fie pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea „Alegeri 2024” (www.primariaclujnapoca.ro), fie pe portalul Registrului Electoral, în secțiunea „Află care este secția ta de votare” (www.registrulelectoral.ro).

„Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziția alegătorilor din municipiu posibilitatea identificării secțiilor la care urmează să voteze. Arondarea străzilor din municipiul Cluj-Napoca, stabilită pentru scrutinele electorale din 24.11.2024, respectiv 08.12.2024, poate fi consultată pe siteul www.primariaclujnapoca.ro, secțiunea «Alegeri 2024» sau pe www.registrulelectoral.ro, secțiunea «Află care este secția ta de votare».

Publicarea acestor date se realizează în conformitate cu prevederile art. 20 alin (5), din Legea nr. 208/2015, modificată și completată și cu art. 41 din Legea nr. 370/2004, pentru alegerea Președintelui României”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfaturi pentru șoferi. FRAUDAREA kilometrajului: cum să identificați și cum să evitați mașinile cu kilometrajul dat înapoi

Publicat

kilometraj

Piața auto din România este plină de mașini care au kilometrajul dat înapoi, iar unii proprietari s-ar putea să nu știe că și odometrul vehiculelor proprii au fost cândva manipulate. Astfel de mașini cauzează probleme majore, se defectează frecvent și necesită costuri substanțiale de reparații.

Potrivit lui Matas Buzelis, expert auto din cadrul companiei carVertical, decât să repari continuu o mașină care a avut kilometrajul dat înapoi, uneori este mai rentabil s-o vinzi și să cumperi un alt vehicul. Cum puteți observa că odometrul mașinii a fost manipulat?

Un kilometraj scăzut poate sugera că citirile odometrului au fost modificate

Vehiculele din România, care au fost verificate prin intermediul platformei carVertical, parcurg de obicei o medie de 20.338 km pe an. Prin urmare, în 5 ani de zile o mașină parcurge în medie peste 100.000 de kilometri. Dacă kilometrajul unei mașini second hand indică o valoare mai mică decât media, acest lucru ar putea indica faptul că vânzătorul a manipulat odometrul pentru a vinde vehiculul la un preț mai mare.

Sfaturi pentru șoferi. FRAUDAREA kilometrajului: cum să identificați și cum să evitați mașinile cu kilometrajul dat înapoi

„Mașinile cu kilometraj redus sunt la mare căutare pe piața vehiculelor la mâna a doua. Cu toate acestea, este indicat să nu vă grăbiți să cumpărați un astfel de vehicul și să verificați în primul rând istoricul kilometrajului. Vânzătorii necinstiți dau kilometrajul înapoi și la modelele mai vechi de mașini și la cele mai noi”, spune Buzelis.

Potrivit datelor carVertical, 6,5% dintre toate mașinile din România care au fost verificate pe platformă în prima jumătate a anului 2024 au avut kilometrajul manipulat, ceea ce indică faptul că nu există încă suficientă transparență pe piața vehiculelor rulate.

Piesele uzate ar trebui să trezească suspiciuni

Piesele uzate semnificativ sunt și ele posibile indicii ale unui kilometraj ridicat. Frâne care scârțâie, un volant care zdrăngăne sau un ambreiaj greu de apăsat pot fi semne clare că vehiculul a fost condus pe distanțe mult mai mari decât se pretinde în reclamă. Desigur, totul depinde de obiceiurile de condus ale proprietarului și de modul în care a întreținut vehiculul.

Atunci când alegeți să vă cumpărați o mașină rulată, se recomandă să fiți atenți la modul în care a fost folosită. Dacă vehiculul a fost condus în mare parte în zone muntoase, atunci ambreiajul, frânele și motorul acestuia vor fi uzate semnificativ.

Mașinile importate au deseori kilometrajul dat înapoi

Datorită popularității serviciilor de verificare a istoricului vehiculelor, atât cumpărătorii cât și vânzătorii pot verifica cu ușurință istoricul oricărei mașini. Nu sunt puține cazurile în care, după ce au analizat înregistrările istorice ale vehiculelor pe care le dețin, unii proprietari sunt surprinși să afle că mașinile lor au fost importate din străinătate, au fost avariate semnificativ sau au kilometrajul modificat.

„Deși importurile de mașini extind opțiunile cumpărătorilor atunci când caută o mașină la mâna a doua, vehiculele importate din străinătate nu sunt întotdeauna în stare bună. Mașinile importate au șanse de 3 ori mai mari să aibă kilometrajul dat înapoi. Verificând istoricul mașinii, vă reduceți șansele de a fi înșelat.”, spune Buzelis.

Mașinile care au odometrul modificat se strică mai des

Defecțiunile frecvente pot indica, de asemenea, citiri modificate ale odometrului. Dacă vânzătorul susține că mașina a parcurs 100.000 de kilometri, dar kilometrajul real este de două ori mai mare, atunci unele piese vor avea un grad ridicat de uzură.

Cumpărarea unei astfel de mașini poate duce la cheltuieli imense de reparații și veți întâmpina dificultăți în planificarea reviziilor și a lucrărilor sale de întreținere.

Interior în stare proastă – un prim semn că mașina a parcurs mai mulți kilometri decât vi s-a spus

Uneori, kilometrajul real al unei mașini poate fi dezvăluit de starea generală a vehiculului. Cu cât acesta a fost folosit mai mult, cu atât este mai probabil ca interiorul să fie uzat.

Dacă vedeți că volanul, schimbătorul de viteze și pedalele sunt uzate, asta indică de obicei faptul că mașina a parcurs zeci de mii de kilometri. Starea proastă a scaunelor poate sugera, de asemenea, că vehiculul a fost utilizat intens.

Cu toate acestea, există cazuri când vânzătorii înlocuiesc piesele interioare uzate pentru a face mașina mai atractivă. Acest lucru poate induce în eroare potențialii cumpărători, încurajându-i să cumpere mașina fără să-i facă o verificare amănunțită într-un service auto.

Sursa: CarVertical

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax