ADMINISTRAȚIE
Sărbătoare la un monument controversat. Cum trebuia să arate statuia lui Avram Iancu

Controversată încă de dinainte de construire, cel puţin din punct de vedere artistic, statuia lui Avram Iancu din piaţa cu acelaşi nume din Cluj-Napoca, moşită de fostul primar Gheorghe Funar, a supravieţuit criticilor, dar şi vremurilor, iar acum se împlinesc tocmai 30 de ani de la ridicarea ei. Deşi vremurile s-au schimbat în oraş, şi oamenii politici la fel, statuia lui Avram Iancu rămâne un simbol al oraşului, iar oficialităţile s-au gândit că ar fi potrivită sărbătorirea aniversării acesteia la 30 de ani, de Ziua Naţională a României.
Emil Boc: nimeni nu se atinge de statuia lui Avram Iancu
Statuia este sărbătorită cu un şir de evenimente sub genericul „Avram Iancu de 30 de ani în inima Clujului”. Organizatorii sunt Societatea cultural-patriotică Avram Iancu şi Primăria Cluj-Napoca. Ca să-l gireze parcă şi mai mult pe înaintaşul său la primărie, Gheorghe Funar, actualul primar, Emil Boc, chiar a declarat că deşi Piaţa Avram Iancu intră în program de reamenajare, nimeni nu se va atinge de statuia lui Avram Iancu, cel puţin atâta vreme cât va fi el primar.
Sărbătoare la un monument controversat. Cum trebuia să arate statuia lui Avram Iancu
„Se lucrează la caietul de sarcini pentru modernizarea Pieței Avram Iancu pe fonduri europene, din exercițiul financiar 2021-2027, cu o singură mențiune: să nu se atingă de statuia lui Avram Iancu. Orice plan, orice discuție începe cu statuia lui Avram Iancu. De acolo încolo, discutăm cu arhitecții despre orice. Repet, un singur lucru este foarte clar, statuia nu se mișcă. Oricât de contrariați unii de afirmația mea, rămân la această părere. Simbolurile nu se ating, se păstrează”, afirma primarul Emil Boc.
Cu ocazia construirii statuii, în 1993, dar şi după, au fost numeroase voci care au criticat modul în care aceasta a fost construită, mai ales din punct de vedere artistic.
De exemplu, arhitectul Eugen Pănescu spunea că statuia lui Avram Iancu este „cea mai nereuşită construcţie, iar asta deoarece implicaţiile politice dau uitare scopului adevărat al statuii”.
La fel, arhitecţii Adrian Iancu şi Ionel Vitoc: „Toate sunt gafe nefericite care nu respectă ce se află în jur. La Iancu îţi suceşti gâtul uitându-te la el”.
Pe de altă parte, unul dintre marii specialiști ai Clujului, arhitectul Șerban Țigănaș, fost lider al unor structuri ale arhitecților din România, dar și internaționale, a fost de aceeaşi părere. „Eu aș face un nou concurs, de data aceasta adevărat și cu sculptori reputați, cu miză, în speranța că vom găsi un nou Avram Iancu. Nu l-aș elimina pe Avram Iancu, acela e locul lui consacrat. Dar actuala statuie merge spre a nu-i aduce un omagiu, ba din contră”, a subliniat arhitectul, în emisiunea Urbea9, produsă de Media9.
O statuie pe măsura primarului
Şi presa vremii a avut o atitudine critică faţă de statuie şi de modul în care a fost realizată aceasta.
Un exemplu este editorialul jurnalistului Florin Danciu, în Mesagerul Transilvan:
O statuie pe măsura primarului
Trebuie să mărturisim că în primăvara anului 1992, după al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, când a devenit primar al Clujului Gheorghe Funar, în redacția Mesagerul transilvan domnea o nedisimulată satisfacție, o stare de autentică bucurie. leşise, care va să zică, omul nostru! La vremea aceea. competiția electorală s-a dus între partide (mai exact spus între orientări politice), iar nu, cum ar fi fost normal, pentru un asemenea post, între personalităţi. O spunem acum, aproape convinşi că avem dreptate: dacă în locul domnului Liţiu candida aproape oricare alta dintre personalităţile opoziţiei, care să îndeplinească elementara condiţie de a fi clujean în adevăratul sens al cuvântului, alegerile puteau fi câştigate fără probleme.
Am aşteptat, aşadar, cu emoţie, primele luări de poziţie, primele declaraţii şi primele măsuri adoptate în virtutea noilor prerogative ale domnului Gh. Funar. Domnia sa s-a pus pe treabă, a început să „mişte” câte ceva în acest oraş, s-au asfaltat străzi, curăţenia locurilor publice a început să facă faimă municipiului, se mai dădea din când în când câte un bobârnac UDMR-ului, pus la colţ de nenumărate ori de primăria clujeană. Cu timpul, acest ultim aspect a devenit un obicei, luând, din ce în ce mai mult, locul muncii anonime şi lipsite de spectaculozitate de primar. Curând aveam să descoperim că, de fapt, nu votaserăm un primar, ci un preşedinte de partid şi chiar un viitor candidat la … Preşedinţia României.
Uimindu-şi chiar şi colaboratorii apropiaţi cu teribilismele de „lider politic”, făcut peste noapte, ridicat de valul Caritas (acum în coborâre), domnului Funar a început să nu-i mai ajungă strâmta carapace administrativă şi apolitică a primăriei pe care, de altfel, a transformat-o rapid în tribună politică! Cam prea mult, totuşi, pentru un singur om, dacă adăugăm la acestea şi „anosta” muncă de primar. Ieşirile anti maghiare extrem de dure ale dlui Funar au început să-i „obosească” până şi pe propriii susţinători, iar „filipicele” preşedintelui PUNR-ului la adresa actualei puteri nu au avut darul de a-l face foarte ageat în cercurile politice înalte ale ţării, domnia sa practicând micile şantaje politice ori de câte ori i s-a ivit ocazia. Şi, ca oricare mare „tribun” (cum îşi închipuie domnia sa că este) domul Funar este dornic să lase în urma sa semne palpabile şi cât mai vizibile.
Cum să ne explicăm osârdia cu care s-a lucrat şi se lucrează la ridicarea unui statui a lui Avram Iancu în chiar centrul municipiului şi asupra căreia părerea unanimă a specialiştilor a fost că avem de-a face cu un kitsch veritabil. Am fost poate singurul ziar care am dus o campanie împotriva acestui „monument” la jurizarea căruia decisivă a fost opțiunea inginerilor, politicienilor și funcționarilor evident de sorginte demagogică! S-au pompat în acest aşa-zis monument sute de milioane de lei (evident apelându-se la donațiile firmei „Caritas” administrate de primărie) vreme în care clinicilor, caselor de copii etc. li se acordau sume simbolice. Ne punem fireasca întrebare dacă, în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic, ne putem permite luxul de a investi în kitsch-uri cu diplomă? Mai era nevoie ca pentru aceasta să fie chemat un artist anonim pe scara de serviciu a Primăriei, tocmai din Elveţia? Un răspuns la toate aceste întrebari s-ar putea da, şi anume că avem o statuie pe măsura primarului! Răspuns care naşte, totuşi, o nouă întrebare: avem oare un primar pe măsura oraşului Cluj-Napoca? (Florin Danciu)
Moartea l-a găsit cu fluierul de cireş şi jalba către împărat
Avram Iancu, “Crăişorul munţilor”. A murit în urmă cu 151 de ani, pe 10 septembrie 1872. Felul în care a murit este povestit de istoricul Silviu Dragomir în cartea sa “Avram Iancu”.
“În cursul anului 1872, Iancu se simţea bolnav şi istovit de puteri. În lunile de primăvară a fost îngrijit timp mai îndelungat în spitalul din Baia de Criş. Avusese o puternică hemoragie. Tusea ce‑l chinuia nu mai era chip să se potolească. Către sfârşitul lunii august petrecu câteva zile la preotul Toma Faur din Valea Bradului. Pe urmă a plecat din nou spre Baia de Criş. Aici îl ajunge secera morţii la 10 septembrie a aceluiaşi an. S‑a culcat pe o rogojină de cu seară la cartierul său obişnuit, în casa brutarului Ion Stupină, zis Lieber. A doua zi dimineaţa şi‑a dat sufletul în urma unei noi hemoragii, înfrânt acum definitiv de „viforele timpului”. Nu avea nimic asupra lui decât o năframă zdrenţuită, fluierul de cireş şi jalba către împărat, unsă şi mototolită”, povesteşte Silviu Dragomir.
Înmormântarea a avut loc pe 13 septembrie.
Statuie cu Iancu călare la Cluj
Puţină lume ştie că Avram Iancu urma să aibă o altă statuie la Cluj, înaintea celei actuale din piaţa care-i poartă numele.
În cartea intitulată “Povestire pe scurt a vieţii lui Avram Iancu (în imagini, arhiva Cluj24), autorul, Alexandru Ciura, explica, la începutul anilor 1920, necesitatea ridicării unei statui a “Crăişorului munţilor”. Era în 1924, la 100 de ani de la naşterea sa.
“În Clujul cel nou, în Clujul românesc de mâine se va ridica o statuie pentru preamărirea eroului nostru național: Avram Iancu. Hotărârea a fost întâmpinată cu multă însufleţire, şi nu ne îndoim, că suma ce se va aduna va fi aşa de mare, încât la 1924, când vom sărbători o sută de ani de la naşterea lui Iancu, statuia se va înălţa frumoasă şi mândră, pe o piaţă a Clujului”, spunea Alexandru Ciura, în cartea sa.
De altfel, cartea era editată tocmai de “Comitetul pentru ridicarea unei statui lui Avram Iancu în Cluj”. Şi se vindea “în favorul monumentului eroului, ce se va ridica la Cluj”. În carte se arătau şi locurile de la prefectură, prefectură, primărie sau comitetul constituit unde puteau să se facă donaţii.
Istoricul Vladimir Alexandru Bogosavlievici a confirmat faptul că urma să fie ridicată la Cluj o statuie ecvestră a lui Avram Iancu.
“Alături de Catedrala Ortodoxă, al doilea simbol naţional românesc se dorea un monument închinat memoriei lui Avram Iancu. Monumentul urma să fie construit în mijlocul pieţei. În spaţiul dintre Catedrală şi Teatrul Naţional. În acest scop, s-a constituit un comitet executiv şi s-a înfiinţat un fond pentru adunare de bani pentru statuia lui Avram Iancu. Au fost o serie de donaţii începând din anii 1921-1922. Iar în primăvara anului 1924 a avut loc un concurs organizat de acest comitet. Dar nu s-a încheiat cu un rezultat notabil”, explică istoricul clujean.
Criza economică a doborât statuia Iancului
Tot el spune că un alt concurs a fost organizat pe 15 ianuarie 1926, dar că, din cauza crizei economice care venea, s-a renunţat la proiectul care trebuia să-l prezinte călare pe Avram Iancu.
“Proiectul trebuia să fie a unei statui ecvestre şi să fie aşa cum îl descria tradiţia populară şi cu imaginea din diferitele tablouri. Locul era clar, în faţa teatrului şi a catedralei, care era în constucţie atunci. Costul era de 1,5-2 milioane de lei şi se acorda un premiu de 50.000 de lei, o sumă considerabilă la acea vreme. S-a aprobat contractul, dar a venit criza economică şi s-a abandonat proiectul”, mai spune Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Potrivit acestuia, unul dintre proiecte era al lui George Cristinel – arhitectul care a proiectat şi Catedrala Ortodoxă, precum şi Mausoleul de la Mărăşeşti- şi prevedea o amenajare urbanistică semicirculară, foarte fumoasă.
Actualul monument al lui Avram Iancu din piaţa cu acelaşi nume a fost realizat în 1993 de scuptorul Ilie Berindei, la iniţiativa primarului de atunci, Gheorghe Funar. Dar, potrivit specialiştilor, aspectul monumentului lasă mult de dorit din punct de vedere artistic.
*Avram Iancu (1824-10 septembrie 1872) a fost avocat, a făcut Dreptul la Cluj. A fost revolutionar în 1848, conducătorul Ţării Moţilor în 1849. A condus armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare, conduse de Kossuth Lajos.
*Alexandru Ciura (15 noiembrie 1876-26 martie 1936) a fost preot, scriitor, primul director al Liceului “George Bariţiu” din Cluj (1919-1936).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Dacă stai la bloc și vrei să-ți deschizi o afacere, trebuie să ții cont de anumite reguli, dar mai ales de vecini, atunci când spune legea.
Pentru a putea transforma un apartament în spațiu comercial, românii trebuie să țină cont de câteva reguli. Înainte de a începe o afacere, propietarul este nevoit să înființeze o societate și să stabilească un sediu social, scrie Fanatik.
Ce nu poți să faci la bloc, dacă nu ai ACORDUL vecinilor. AMENZI usturătoare
Mai mult decât atât, este necesar acordul scris al vecinilor direct afectați, atât în plan orizontal, cât și vertical, pentru a schimba destinația unui apartament, potrivit Legii nr. 196/2018, care reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari.
Articolul 40, alineatul (1) din această lege arată că „schimbarea destinației locuințelor se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați”.
Totuși, potrivit noilor prevederi, dacă la sediul social nu se desfășoară activități comerciale, avizul vecinilor nu mai este necesar. Râmâne doar ca administratorul firmei să completeze o declarație pe propria răspundere în acest sens.
Amenzi, dacă vecinii sunt deranjați
Gălăgia de la blocuri reprezintă, adesea, o problemă pentru locatari. În multe cazuri, oamenii se plâng de zgomot, iar amenzile nu sunt tocmai mici. Polițiștii intervin în cazul în care sunt chemați.
Legea 61/1991 prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Teoretic, orele de liniște sunt 22.00-8.00 și 13.00-14.00.
În cazul în care nu se respectă această regulă, iar oamenii legii sunt sesizați, sancțiunea constă într-o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. Totuși, există o amendă și în cazul în care vecinii sunt deranjați și în afara acestor ore de liniște.
Este considerată tot contravenție, iar în acest caz, sancțiunea este ceva mai blândă. Amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Așadar, românii care locuiesc la bloc trebuie să țină cont în permanență de anumite reguli.
EVENIMENT
ETA. Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE. Cât costă

Românii care călătoresc în UK, ca de altfel toți cetățenii Uniunii Europene, vor fi obligați, începând de miercuri, 2 aprilie 2025, să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA).
Această autorizație, fără de care românii nu mai pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), se eliberează online contra-cost.
Românii care călătoresc în UK au nevoie de o AUTORIZAȚIE electronică, începând cu 2 APRILIE
ETA este necesară pentru călătoriile în UK anunță Ministerul de Externe român care, au arătat că deja au fost semnalate cazuri în care autoritățile din Insula Tortola, care face parte din Insulele Virgine Britanice au refuzat recent intrarea turiștilor români, asta deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist, iar ETA este necesară doar din data de 2 aprilie.
De aceea este necesar ca românii să dețină Autorizația Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA), care poate fi achiziținată deja.
ETA reprezintă o autorizație prealabilă de călătorie în UK, pentru anumite categorii de persoane care nu sunt supuse obligativității deținerii vizei. Atenție! Deținerea ETA nu garantează intrarea în UK, posesorul ETA trebuind să obțină din partea autorităților britanice, la frontieră, permisiunea de intrarea în UK.
Exepții de la obligativitatea obținerii ETA
Cu anumite excepții, toți cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români care urmează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), începând cu data de 2 aprilie 2025, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA), arată reprezentanții MAE.
Cetățenii români care se înscriu într-una dintre categoriile de mai jos NU au nevoie de ETA pentru a intra în UK:
- pe lângă cetățenia română, dețin și cetățenia britanică sau irlandeză și călătoresc în baza pașapoartelor emise de aceste state.
- au statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme; ATENȚIE – Este foarte important, dacă v-ați schimbat recent pașaportul, să vă actualizați documentul asociat statutului de rezident în UK. Pentru a fi exceptat de la obținerea ETA trebuie să călătoriți cu pașaportul care este înregistrat în EU Settlement Scheme/contul UKVI. În caz contrar, chiar dacă aveți statut de rezident în UK, veți avea nevoie de ETA.
- dețin o viză pentru UK (de studii, de muncă etc.); ATENȚIE –Transportatorii români care operează pe cale rutieră în UK trebuie să se asigure că șoferii autovehiculelor (care nu au statut de rezident sau viză de muncă) dețin ETA înainte de a intra în UK.
- Cetățenii români care au viză de student, viză de muncă în UK sau alt tip de viză NU au nevoie de ETA.
- diplomații acreditați în UK (posesori de vinietă în pașaport).
Informații furnizate de autoritățile britanice cu privire la ETA, inclusiv link-uri pentru descărcarea aplicației menționate anterior sunt disponibile AICI.
Cum se poate obține ETA?
Cea mai rapidă modalitate de obținere a ETA este prin utilizarea unei aplicații online, care poate fi descărcată din App Store (pentru aparate IPhone) sau Google Play (pentru telefoane care utilizează sistemul Android). Autoritățile române îi sfătuiesc pe cei care călătoresc în UK să folosească aplicația oficială – la secțiunea ”Apply for an ETA”pentru că alte aplicații pot solicita taxe mult mai mari.
Atenție! Aplicați cu cel puțin 3 zile înainte de călătorie
La completarea cererii se introduc informațiile personale, detaliile/copia pașaportului și o fotografie a persoanei care călătoreste. La finalul cererii trebuie plătită taxa aferentă. Odată transmisă, aceasta nu mai poate fi retrasă sau modificată. Confirmarea obținerii ETA se trimite prin e-mail. Procesul poate fi realizat de pe dispozitive cu acces la internet, anunță MAE român.
Solicitanții vor primi o confirmare de primire automată atunci când utilizează aplicația UK ETA, însă pentru primirea autorizației propriu-zise, autoritățile britanice sfătuiesc pasagerii să aplice cu aproximativ 3 zile lucrătoare anterior datei călătoriei, ținând cont că pot exista și cazuri complexe, care necesită o examinare mai detaliată.
ETA. Cât costă și cât timp este valabilă
ETA costă 10 lire pentru toate categoriile de vârstă, deci și pentru minori, iar din data de 9 aprilie 2025, taxa va fi mărită la 16 lire. Aceasta se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.
Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă, dacă titularul călătorește cu documentul de călătorie în baza căruia a făcut aplicația. În eventualitatea expirării acestuia în intervalul de 2 ani, solicitarea de obținere a ETA va trebui refăcută, în baza noului pașaport eliberat.
ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK
Deținerea ETA se va verifica pentru fiecare persoană în parte de către companiile aeriene care operează zboruri spre destinații din UK. ETA nu reprezintă o viză de ședere, studii sau muncă în UK. În funcție de activitatea pe care intenționați să o desfășurați în Regatul Unit, este posibil să aveti nevoie de un tip de viză. Puteți să verificați acest aspect AICI.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii statelor membre UE, respectiv cetățenii români, trebuie să solicite viză de muncă pentru a putea lucra în UK. Cererile de viză se depun online. Informații detaliate privind regimul de vize, inclusiv cerințele pentru lucrători, AICI.
De la aceeași dată, intrarea/tranzitul cetățenilor români, nerezidenți în UK, este posibilă doar în baza pașaportului (simplu electronic sau simplu temporar) valabil pe toata perioada șederii pe teritoriul acestui stat. Cu titlu de excepție, până la data de 31 decembrie 2025, pot călători în baza cărții naționale de identitate (cu condiția ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UKVI) persoanele care dețin un drept de ședere în Regat (presettled sau settled), un permis de ședere pentru membri de familie sau un permis pentru lucrătorii frontalier. În cazul în care doriți să studiați în UK, este necesar să obțineți în prealabil o viză de studiu.
Călătoriile în alte teritorii britanice
Nu este necesară viza de intrare în scop turistic pentru cetățenii români care călătoresc în teritoriile britanice de peste mări, cum ar fi Anguilla, Cayman, Insulele Virgine Britanice Faukland Islands, Montserrat, Turks and Caicos, Pitcairn Islands sau Gibraltar. Perioadele de ședere fără viză de turist pot varia. Conform informațiilor disponibile pe pagina web a autorităților Poliției de Frontieră din Gibraltar, intrarea cetățenilor români în Gibraltar este permisă atât în baza pașaportului, cât și în baza cărții de identitate românești, aflate în termen de valabilitate.
Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Insulele Virgine Britanice, însă, recent, au fost semnalate cazuri în care autoritățile locale au refuzat intrarea turiștilor români în Insula Tortola, deși aceștia întruneau condițiile de intrare în calitate de turist. Până la remedierea situației, se recomandă turiștilor români să aibă în vedere acest risc în cazul deciziei de a se deplasa în Insula Tortola/Insulele Virgine Britanice.
Începând cu 1 ianuarie 2025, toate persoanele care doresc să călătorească în Insulele Virgine Britanice vor trebui să completeze online un formular de îmbarcare (Embarkation/Disembarkation ED card). Aplicațiile pot fi făcute cu până la 72 de ore înainte de sosire. Aplicația poate fi realizată AICI, iar mai multe informații se regăsesc AICI .
Foto: pixabay.com
EDUCATIE
Simularea exemenului de Evaluare Națională. Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10. Rezultatele evaluării

Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj, care au susținut probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluarea Națională, au aflat luni, 31 martie 2025, rezultatele obținute.
La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională 2025 s-a desfășura în 112 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 45 de unități de învățământ sunt din Cluj-Napoca.
Niciun elev din Cluj nu a luat nota 10 la simularea examenului de Evaluare Națională
Elevii claselor a VIII-a au susținut probele scrise în cadrul simulării examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2025, la disciplinele limba și literatura română, matematică și limba și literatura maternă, în perioada 17–19 martie. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, în județ, în clasa a VIII-a sunt 6.099 de elevi, dintre care 3.314 învață în școli din Cluj-Napoca.
În județul Cluj, rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a, la simularea examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2025, evidențiază o rată a notelor peste 5, de 80,87%. Dintre cei 5.740 de elevi care au participat la simulare, cei mai mulți, respectiv 1.235, au luat note între 8 și 8,99. Niciunul nu a obținut nota 10 la vreo probă.
Rezultatele evaluării

Notele se trec în catalog doar la cerere scrisă
Lucrările elevilor au fost scanate și încărcate în platforma națională destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise, fiind evaluate, aleatoriu, de către profesori evaluatori, din alte județe, decât cel de proveniență a lucrărilor, au transmis reprezentanții IȘJ Cluj. Rezultatele simulării au fost comunicate luni, 31 martie, individual elevilor, de către cadrele didactice care predau la clasă.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog. Rezultatele, arată reprezentanții IȘJ Cluj, urmează să fie analizate, în perioada următoare, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, dar și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.
CLUJ24 TV
VIDEO. George Simion (AUR): N-am văzut în sprijinul lui Georgescu susținerea din Rusia, dar reclame plătite de PNL am văzut.

Candidatul AUR la prezidențiale, președintele partidului, George Simion, vorbește în podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, despre suveranism, despre relația cu UE și cu SUA, dar și despre Călin Georgescu și Rusia.
Mai jos, câteva declarații ale lui George Simion.
”Au fost la Cluj 45 de lideri conservatori din Uniunea Europeană, din Marea Britanie și din Statele Unite, sub egida Partidului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR Party). Eu sunt vicepreședintele acestui partid european, cel mai proatlantic partid la nivel european și sper și aici aportul nostru să conteze, pentru că trăim în niște zile complicate în care e posibilă ruperea lumii libere în două falii geopolitice, Statele Unite pe o parte, și Uniunea Europeană pe cealaltă parte și încercăm să împiedicăm acest lucru, pentru că unirea face puterea, spune o vorbă din bătrâni”.
”Dacă voi fi ales președinte, mom menține relații bune cu toate statele, în special cu aliații noștri europeni și euroatlantici. Sigur că, din punct de vedere ideologic, o parte a Partidului Național Liberal este orientat preponderent către Franța. Sigur că unul dintre candidații la alegerile prezidențiale, adică Nicușor Dan, are și el această orientare.
Și sigur că unii fosti șefi ai serviciilor secrete, precum domnul Coldea, vor să revină în prim plan și au procuror general la nivel european. Există mai multe mișcări care au loc acum.
Aliniere ideologică la Administrația Trump
Noi vrem să ne aliniem din punct de vedere ideologic la administrația Trump și suntem în contact cu aceste partide suveraniste. Eu cred că o cale normală este de a menține relația specială dintre Uniunea Europeană și Statele Unite. Și vital pentru noi este să menținem actuala formulă de pace în lumea liberă, Pax Americana”.
”Actualii conducători ai României și închipuie că cetățenii acestei țări sunt idioți. Dacă cred ei că nimeni nu va face nimic în momentul în care anulezi alegeri, fără a oferi dovezi, fără a justifica acest lucru, dacă cred ei că merge doar pe vorbe, nu merge. Și, din păcate, suntem în pericol”.
”Toate eforturile mele, deși sunt un lider tânăr, totuși cred că am contacte serioase și la nivelul european și la nivelul american pentru a spune că îmi voi folosi toată energia pentru a împiedica plecarea soldaților americani din România și ruperea alianței NATO, care este vitală pentru viitorul nostru ca țară”.
A fi suveranist
”A fi suveranist, cred că este o datorie pentru oricine respectă Constituția acestei țări. Sigur că doar noi încercăm să o respectăm și vrem să rămânem democrați și să împiedicăm momente penibile, cum s-a întâmplat cel cu anularea legilor, pentru că nu ne-a plăcut de persoana care câștiga”
”Nu sunt adeptul creării unei armate europene, nu sunt adeptul schimbărilor culturale dorite de unele elite de la Bruxelles, care să implice o altă educație pentru copiii noștri. Pentru că s-a ajuns inclusiv acolo să ne fie impus prin CEDO să respectăm dreptul persoanelor de același sex de a se căsători. Urmează după aceea adopțiile.
Noi suntem un partid conservator, noi suntem un popor, din punct de vedere social, cu valori conservatoare și ne-am dorit să fim acceptați așa cum suntem de către partenerii noștri europeni”.
Prima vizită ca președinte, în Polonia
”Dacă voi fi ales președinte, prima vizită o voi face în Polonia. Republica Moldova va fi al doilea stat unde voi merge, al doilea stat românesc și a doua destinație pe care o voi vizita.
Eu cred mult în parteneriatul dintre România și Polonia, un parteneriat care exista și în perioada interbelică și care poate genera pace pe termen lung în regiune”.
”N-am văzut în sprijinul domnului Georgescu susținerea din Rusia, dar reclame plătite de PNL am văzut”.