Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Salvamontiștii clujeni au intervenit de urgență în 14 cazuri în minivacață. Cele mai multe solicitări au fost la Buscat

Publicat


salvamont cluj

Primele „semne” mai serioase de iarnă s-au suprapus peste minivacanța de 24 ianuarie, drept urmare, zonele schiabile din județ au fost pline. Zile pline au avut și salvamontiștii clujeni, care au intervenit pe munte, de urgență, în 14 cazuri.

Afluxul cel mai mare de turiști a fost la Buscat, iar la Mărișel s-a desfășurat un concurs cu peste 100 de participanți.

Salvamontiștii clujeni au intervenit de urgență la 14 cazuri în minivacață. Cele mai multe au fost la Buscat. 8 în ultimele 24 de ore

Salvamontiștiidin cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, au fos solicitați în aceste ultime patru zile pentru intervenții în zonele schiabile în 14 cazuri, dintre care 13 la domeniul schiabil Buscat și unul la Mărișel.

Cea mai solicitantă zi a fost cea de ieri, cu 8 intervenții ale salvamontiștilor clujeni la Buscat. Dintre aceste cazuri, patru au fost predate ambulanțelor.

Salvatorii montani din România au avut nu mai puțin de 174 de intervenții pentru acordarea primului ajutor si salvarea celor care au avut probleme pe munte sau pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, în cele patri zile ale mivacanței.

46 de apeluri pentru intervenții de urgență au fost înregistrate marți, în ultima zi a minivacanței.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Prăbuşirea castelului de la Beregsău

Publicat

castel b (2)

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Fenomenele ocultiste de la Beregsău au culminat într-un groaznic accident care a dat un mort şi doi răniţi.

Blocurile de ciripie medievală, cari compuneau partea cea mai masivă a castelului, vastul hall, s-au prăbuşit ieri seară, omorând pe intendentul Soshy şi rănind grav pe doi ţărani, cari veniseră să trateze cumpărarea unei perechi de boi.

Nenorocirea s-a produs tocmai în momentul când familia domnului Huniade şi profesorul cehoslovac Scheser, însărcinat cu studierea misterioaselor fenomene, evacuaseră definitiv castelul.

O şedinţă de spiritism chinuitoare

Cu o seară înainte se încercase o ultimă experienţă pentru explicarea fenomenelor. În salonul de primire s-a organizat o şedinţă de spiritism, încercându-se de către doctorul Huniade chemarea spiritelor mai multor străbuni ai familiei, pentru lămurirea neliniştei ce domină de ani de zile castelul. Şedinţa a fost chinuitoare. De câte ori invoca numele vreunui străbun, acesta răspundea prin răsturnarea mesei. Scena s-a repetat de aproape 20 de ori, determinând în cele din urmă pe dr. Huniade să renunţe la şedinţă.

Cum explică un ţăran fenomenele

Odată cu prăbuşirea faţadei castelului, misterioasele fenomene par totuşi a fi primit o dezlegare în fantezia populară.

Un ţăran bătrân, Ion Kovary auzind despre accident s-a prezentat a doua zi domnului Huniade, povestindu-i următoarele:

<<Tatăl d-tale – Ştefan Huniade – fost mareşal la Curtea din Viena la care am slujit credincios 30 de ani, mi s-a arătat Luni noaptea în vis, în hainele lui scumpe şi frumoase şi mi-a spus: Janos, când am murit, am lăsat cu limbă de moarte ca tot aurul din casa mea, 3000 de galbeni, 2 potire, 24 linguriţe şi 6 sfeşnice de aur să le dea ca danie bisericii din Beregsău iar hazna de pe moşia mea din Fârlung s-o împartă în fiecare an săracilor din sat în ziua morţii mele.

Cei rămaşi în viaţă, au făcut uitat legământul meu şi din astă pricină nu mă pot odihni şi şohan nici cei vii n-or avea linişte. Nimic nu s-ar alege din castel şi bogăţiile lor se vor nimici fără haznă, dacă n-or îndeplini legământul. Pentru tine am lăsat două perechi de junci şi puşca mea cea mare; dacă nu le-ai căpătat încă, du-te şi le ia.

N-am îndrăznit să vă tulbur – a terminat bătrânul – cu visul meu mai devreme, dar nici n-am putut tăcea şi după ce s-a prăbuşit tinda castelului>>.

Fenomene misterioase

Povestea ţăranului luată la început drept o înscenare iscusită pentru a stoarce câteva bunuri din averea domnului Huniade, truc la care recurg cu şanse de reuşită mulţi dintre exploatatorii superstiţiilor populare, a convins în cele din urmă pe domnul Huniade că nu poate fi ignorată.

Legământul afirmat de ţăran este autentic cu cel lăsat de mareşalul Huniade prin testament şi care într-adevăr n-a fost respectat decât parţial. De unde putea deci cunoaşte ţăranul conţinutul legământului când el n-a fost comunicat decât membrilor familiei.

Pe cât pare de bizar visul ţăranului Kovary pe atât poate conţine explicarea misterioaselor fenomene care turbură de atât vreme liniştea medievalului castel. Rămâne acum îndeplinirea loială a legământului pentru a se putea controla povestirea ţăranului”. [„Biruinţa”, Anul I, nr.63, Cluj, 5 iulie 1926].

smart

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi. Primar: Vor fi zone de recreere generoase

Publicat

De

default

Lucrările de reamenajare din centrul istoric al Turzii sunt în toi, iar copacii au dispărut. După modelul de la Cluj-Napoca, se montează piatră cubică în zonele pietonale.

Lucrări ample de modernizare au loc în centrul Turzii. Doar că au dispărut copacii, iar turdenii s-au arătat nemulțumiți de acest lucru.

default

Turdenii, speriați că li se betonează tot centrul și rămân fără spații verzi. Primar: Vor fi zone de recreere generoase

Primăria Turda a făcut câteva precizări după ce aceste temeri au apărut în spațiul public.

default

„Se lucrează continuu pentru transformarea centrului istoric. Au început lucrările de frezare a carosabilului, iar după realizarea fundației drumului și a sistemului de preluare a apelor pluviale, va fi montată piatra cubică pe toată suprafața carosabilă.

Având în vedere agitația din spațiul public cu privire la spațiile verzi, asigur din nou cetățenii că în locul copacilor înlăturați, care nu mai creau umbră, vor fi plantați 80 de arbori cu capacitate ridicată de retenție a nivelului de CO2. De asemenea, tot centrul pietonal va fi prevăzut cu spații verzi și zone de recreere generoase și armonios amenajate”, a anunțat primarul Cristian Matei pe pagina de Facebook.

betoane turda (6)

betoane turda (5)

betoane turda (4)

betoane turda (1)

betoane turda (3)

Foto: Primăria Turda

Citește mai departe

EVENIMENT

Papa Francisc actualizează regulile Bisericii Catolice pentru a consolida lupta împotriva abuzurilor sexuale

Publicat

De

Papa Francisc a anunțat că a actualizat regulile Bisericii Catolice în ceea ce privește modul de gestionare a abuzurilor sexuale, incluzând și liderii catolici laici, potrivit Mediafax.

Suveranul Pontif a actualizat regulile bisericii privind gestionarea acuzațiilor de abuz sexual, extinzând domeniul de aplicare pentru a include liderii catolici laici și precizând că atât minorii, cât și adulții pot fi victime.

Papa Francisc actualizează regulile Bisericii Catolice pentru a consolida lupta împotriva abuzurilor sexuale

Prevederile au fost introduse inițial cu titlu temporar, dar Vaticanul a anunțat că vor deveni definitive începând cu 30 aprilie. Acestea vor conține elemente suplimentare pentru a consolida lupta împotriva abuzurilor în cadrul bisericii.

Modificările sunt făcute după ce, în 2019, un decret istoric i-a obligat pe toți preoții și membrii ordinelor religioase să raporteze orice suspiciune de abuz. De asemenea, ordinul îi face direct răspunzători pe cei care mușamalizează abuzurile.

Scandalurile provocate de acuzațiile de abuzuri sexuale au afectat imaginea bisericii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Andorra-România, 0-2. Tricolorii încep CU DREPTUL drumul spre Euro 2024

Publicat

De

romania andorra

România și-a început sâmbătă campania de calificare pentru Campionatul European din 2024. Primul adversar pe care l-au întâlnit a fost Andorra.

Alături de tricolori, în grupa I se mai regăsesc Elveția, Kosovo, Israel, Andorra și Belarus. Selecționata lui Iordănescu s-a impus confortabil și astfel au obținut primele puncte în grupa I. Golurile au fost marcate de către Dennis Man (min.35) și Denis Alibec (min.50).

Echipele de start

ROMÂNIA: Radu-Rațiu, Olaru, Burcă, Drăgușin-Moruțan, R. Marin-Man, Stanciu, Sorescu-Alibec
REZERVE: Niță, Moldovan-Manea, Nedelcearu, Băluță, Cicâldău, Munteanu, Opruț, M. Marin, Dobre, F. Tănase, Popescu
ANTRENOR: Edward Iordănescu

ANDORRA: Alvarez-Chus Rubio, Llovera, Alavedra, M. San Nicolas-Alex Martinez, Rebes, Vales, Cervos-M. Vieira, Rosas
REZERVE: Gomes, Pires-De Pablos, X. Vieira, Pujol, Fernandez, Fernandez, Vales, Guillen, Marc Garcia, Victor Bernat, Jordi Rubio
ANTRENOR: Koldo Alvarez
Stadion: Estadi Nacional
Arbitru: Dario Bel / Asistenți: Goran Pataki, Kruno Saric
Arbitru VAR: Paolo Valeri

Andorra-România, 0-2. Tricolorii încep cu dreptul drumul spre Euro 2024

În prima repriză jocul tricolorilor nu s-a ridicat la nivelul suporterilor români din tribune, care au făcut o atmosferă incendiară, dar cu toate acestea, echipa lui Iordănescu a reușit să intre în avantaj la vestiare.

În min.30, Alibec a reușit să înscrie, însă după intervenția VAR-ului golul a fost anulat pe motiv de offside. Peste doar cinci minute, România a reușit în cele din urmă să deschidă scorul.

Man a reluat în poartă mingea venită după o centrare foarte bună din partea lui Moruțan. România a avut posesia de partea ei, astfel jucătorii din Andorra nu au reușit să-și creeze ocazii la poarta lui Radu.

În repriza secundă s-a mai îmbunătățit jocul echipei lui Iordănescu. Alibec a reușit să majoreze scorul în min. 50 când a scăpat singur cu Alvarez și l-a executat pe acesta. Inițial golul a fost anulat pentru offside, însă după intervenția VAR-ului golul a fost validat.

Jocul dur al celor din Andorra a avut efect asupra efectivului acestora. Rebes a văzut al doilea galben în min. 61 și astfel și-a lăsat în inferioritate numerică echipa. Tricolorii au continuat cu atacurile la poarta lui Alvarez, dar nu au mai reușit să înscrie și astfel s-au impus cu 2-0 în primul meci din campania de calificare la Euro 2024.

Daniel Cucu-Kovaci

Foto: FRF

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax