Connect with us

ECONOMIE

SALARIUL mediu brut a CRESCUT cu 19 lei în aprilie față de martie, iar câștigul net cu 14 lei

Publicat


În luna aprilie a acestui an, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (0,3%) mai mare decât în luna martie, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.561 de lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 14 lei (0,4%), anunță INS.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice – 8.671 de lei.

Cele mai mici câștiguri au fost în hoteluri și restaurante – 1.790 de lei. Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%

S-au dat și prime

În luna aprilie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale.

Este vorba de prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte, dar și drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari, în funcție de contracte și sau proiecte, dar și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Unde au fost cele mai semnificative creșteri

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,1% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), respectiv cu 16,2% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Salariul a crescut între 5,0% și 10,0% și în industria metalurgică, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, silvicultură și exploatare forestieră, inclusiv pescuit și acvacultură, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, transporturi pe apă, extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, colectarea și epurarea apelor uzate.

Cu sume între 3,0% și 5,0% salariile au crescut și în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi aeriene, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, agricultură, vânătoare și servicii anexe, activități de servicii anexe extracției, telecomunicații, industria construcțiilor metalice şi a produselor din metal – exclusiv mașini, utilaje şi instalații.

Unde s-au înregistrat cele mai semnificative scăderi de salariu

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici, precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 18,1% în fabricarea produselor din tutun, cu 14,7% în activități de editare, respectiv cu 13,8% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale);
  • între 6,5% și 7,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, activități profesionale, științifice și tehnice;
  • între 2,0% și 5,0% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în

  • învățământ (-7,8% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare),
  • în administrație publică (-0,7%).

În sănătate şi asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă, respectiv cu 0,4%.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

26.782 de înscrieri în programul Rabla Clasic, 4.553 în Rabla Plus

Publicat

În cadrul Programului Rabla Clasic 2021, s-au înscris la producătorii și dealerii auto 26.782 persoane fizice. Până în prezent au fost achiziționate 15.497 autovehicule și 107 motociclete, anunță AFM.

Pentru persoane juridice, a fost publicată săptămâna aceasta pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu o nouă listă conținând 107 dosare acceptate pentru 161 autovehicule. De asemenea, a fost publicată o contestație pentru un autovehicul.

Până în prezent au fost acceptate un număr total de 562 dosare pentru 860 autovehicule și 13 contestații pentru 18 autovehicule.

S-au înscris la producătorii și dealerii auto 394 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziționate 97 de autovehicule.

În cadrul Programului Rabla Plus 2021, s-au înscris 4.553 persoane fizice, până în prezent fiind achiziționate 701 autovehicule noi (419 pur electrice, 282 electrice hibride) și o motocicletă electrică.

Pentru persoane juridice au fost publicate săptămâna aceasta 107 dosare acceptate pentru 162 autovehicule electrice, dintre care 62 electrice hibride și 100 pur electrice. De asemenea, au fost publicate 2 contestații pentru 2 autovehicule pur electrice.

În total, pentru Rabla Plus au fost acceptate un număr de 475 dosare pentru 783 autovehicule, dintre care 296 electrice hibride, 486 pur electrice, o motocicletă electrică și 8 contestații pentru 14 autovehicule (3 electrice hibride și 11 autovehicule pur electrice).

S-au înscris la producătorii și dealerii auto 403 persoane juridice. Până în prezent au fost achiziționate 179 mașini noi (103 pur electrice și 76 electrice hibride).

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ECONOMIE

Rețeaua Dennver se extinde cu un nou depozit de materiale de construcții la Luna de Sus

Publicat

De

Brandul clujean Dennver se extinde cu un nou depozit de materiale de construcții, la Luna de Sus. Urbaniștii de la Consiliul Județean Cluj le-au dat aviz favorabil pentru amenajarea a două corpuri de clădire la ieșire din Florești, în Luna de Sus, lângă Vidcom.

Parcela studiată este în suprafață de 5200 de metri pătrați.

Dennver a început acest demers încă din anul 2019. Planul Urbanistic General al comunei Florești nu prevedea reglementări detailate pentru această zonă, urmând ca acestea să fie stabilite prin alte documentaţii urbanistice, în funcţie de cerinţele care apar în continuare.

Până la ora actuală terenul studiat a fost şi este în folosinţă agricolă.

Accesul se face cu intrare dintr-un drum secundar paralel cu DJ 107M. Artera principală de circulație în zona este drumul național DN 1, aflat la nord față de teren.

Pentru asigurarea accesului la proprietate a vehiculelor, se propune modernizarea drumului comunal colector la un profil de 6 metri, parte carosabilă plus trotuar de un metru și amenajarea unor elemente de scurgere a apelor pluviale.

Cei de la Dennver își fac planuri pentru viitor întrucât în fața depozitului va fi amenajat un sens giratoriu mare din cadrul Centurii Metropolitane Cluj.

Cele două corpuri de clădire propuse au regim de înălțime parter, respectiv parter plus un etaj.

Firma deține în prezent trei locații, dintre care două în Cluj-Napoca și una în Florești, în care își desfășoară activitatea cei peste 80 de angajați.

Rețeaua Dennver a avut o cifră de afaceri de peste 4 milioane de euro în anul 2015.

Citește mai departe

ECONOMIE

Zona fermelor din Gilău se transformă într-un cartier rezidențial modern

Publicat

De

Comisia de Urbanism a Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, miercuri, oportunitatea amenajării unui cartier rezidențial modern la Gilău, într-o zonă de hale care se restructurează.

Aici vor fi amenajate locuințe individuale cu teren de minim 500 mp și locuințe cuplate pe 800 mp.

Sunt prevăzute și un spațiu pentru grădiniță de minim 1000 mp, spații verzi cu acces nelimitat și zone dedicate sportului.

În total a fost studiată pentru acest ansamblu rezidențial o suprafață de 94.000 de metri pătrați, în zona cunoscută sub denumirea de ”Ferma 22”.

Strada Nurcăriei, de pe care se face acum accesul principal, va avea un profil de 14 m, iar în interiorul ansamblului se dorește amenajarea de tip inel a carosabilului, cu profil de 12 m, pentru a nu apărea fundături.

Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, a recomandat beneficiarilor de la IMO Invest să mai prevadă în planuri încă un drum principal de acces, care deja există, până la E60. Compania este și proprietarul terenului.

Arhitectul Vlad Negru a propus și atașarea la documentație a unor avize care să arate că halele din jur și-au încetat activitatea, pentru a nu mai exista situații precum cel al celebrei ferme de pui de la Florești.

Zona studiata prin PUZ se compune din mai multe parcele de forme neregulate. Aici s-a prevăzut un total de 140 de parcele, dintre care 62 de locuinte individuale și 39 de locuinte cuplate, toate cu regim redus de înălțime.

Potrivit proiectantului care a realizat propunerea de la Gilău, Șimon Ciprian, întreaga zonă a fermelor va fi regândită pentru urbanizare.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Boston Consulting Group: În ciuda pandemiei, bunăstarea financiară a românilor a CRESCUT cu 9%

Publicat

În 2020, bunăstarea financiară a românilor a crescut cu 9% faţă de 2019, calculată la o monedă constantă, o creştere mai rapidă decât cea a Europei de Vest de 4%, dar mai lentă decât cea a Europei de Est de 12%, care include şi ţările baltice şi Rusia, conform unui raport Boston Consulting Group.

Conform raportului Global Wealth Report, alocarea activelor româneşti este caracterizată de o creştere puternică a asigurărilor de viaţă şi a pensiilor, iar ponderea acţiunilor este mult mai mică decât la nivel global sau în alte părţi ale Europei de Est. Ponderea numera­rului şi a depozitelor este cu mult sub media est-europeană, dar se menţine la media globală, ceea ce reflectă o piaţă de economii puţin mai avansată decât a vecinilor României din estul Europei, după cum a declarat Pais.

În ceea ce priveşte România, BCG prognozează că segmentele de avere financiară vor rămâne stabile în următorii cinci ani, cu o creştere lentă a celui mai bogat segment şi o scădere foarte lentă a celui cu o avere sub 250.000 de dolari.

„În România, concentrarea bunăstării arată o societate mai puţin polarizată decât în alte părţi ale Europei de Est. Un puternic segment de oameni, care deţine mai puţin de 250.000 de dolari, reprezintă 58% din averea financiară totală. În acelaşi timp, ponderea celor cu o valoare netă de peste 100 milioane de dolari este mai mare decât la nivel global: 16% faţă de 13%, dar această rată este doar jumătate din media de 32% din Europa de Est“, a declarat Nimrod Pais, director general şi partener în cadrul BCG.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate