Connect with us
Advertisement
Advertisement

ECONOMIE

SALARIUL mediu brut a CRESCUT cu 19 lei în aprilie față de martie, iar câștigul net cu 14 lei

Publicat


În luna aprilie a acestui an, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (0,3%) mai mare decât în luna martie, iar câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.561 de lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 14 lei (0,4%), anunță INS.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice – 8.671 de lei.

Cele mai mici câștiguri au fost în hoteluri și restaurante – 1.790 de lei. Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,9%

S-au dat și prime

În luna aprilie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale.

Este vorba de prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte, dar și drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari, în funcție de contracte și sau proiecte, dar și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Unde au fost cele mai semnificative creșteri

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,1% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), respectiv cu 16,2% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

Salariul a crescut între 5,0% și 10,0% și în industria metalurgică, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, silvicultură și exploatare forestieră, inclusiv pescuit și acvacultură, activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, transporturi pe apă, extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, colectarea și epurarea apelor uzate.

Cu sume între 3,0% și 5,0% salariile au crescut și în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi aeriene, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, agricultură, vânătoare și servicii anexe, activități de servicii anexe extracției, telecomunicații, industria construcțiilor metalice şi a produselor din metal – exclusiv mașini, utilaje şi instalații.

Unde s-au înregistrat cele mai semnificative scăderi de salariu

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna martie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici, precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 18,1% în fabricarea produselor din tutun, cu 14,7% în activități de editare, respectiv cu 13,8% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale);
  • între 6,5% și 7,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, activități profesionale, științifice și tehnice;
  • între 2,0% și 5,0% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în

  • învățământ (-7,8% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare),
  • în administrație publică (-0,7%).

În sănătate şi asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă, respectiv cu 0,4%.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Banca furată din fața unei clinici veterinare din Cluj-Napoca, adusă înapoi de hoț

Publicat

De

banca

Banca din lemn furată în Vinerea Mare din fața Clinicii Veterinare Calvaria din Cluj-Napoca a fost adusă înapoi de cel care a luat-o, după apelul reprezentanților acestuia și după ce furtul a apărut în presă, inclusiv pe Cluj24.

”Marți dimineață era prezentă banca noastră într-un loc unde nu mai băteau camerele de data aceasta. În alta parte a clădirii, dar unde să o putem vedea.

Poliția locală s-a autosesizat luni și ne-au zis că este in parking Mogoșoaia legată cu lanț. Tot ei au sesizat și Poliția de la Secția 4”, au spus reprezentanții centrului veterinar pentru Cluj24.

Aceștia nu doresc să facă sesizare la Poliție, dar polițiștii Secției 4 s-au autosesizat și îl caută pe hoț.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. UPDATE. Florin Piersic, transferat de la Cluj la Institutul ”Matei Balș” din București cu un avion SMURD

Publicat

De

Piersic avion smurd

Actorul Florin Piersic, internat la Institutul Inimii ”Dr. Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca de dinainte de Paști, este transferat, marți seara, cu un avion SMURD, la spitalul ”Matei Balș” din București, la cererea sa și a familiei, pentru continuarea tratamentului.

Managerul Institutului Inimii, Florin Crișan, a declarat pentru Cluj24 că transferul nu este unul de urgență, ci unul progranat.

”Este transferat la Institutul Matei Balș din București pentru continuarea tratamentului cu antiobiotice și a celorlalte probleme legate de proteza de genunchi. Este în stare bună, se află sub tratament”, a spus Crișan.

Transferul unui pacient ”cu probleme cardiace” de la Cluj la București cu un avion SMURD a fost confirmat pentru Cluj24 și de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Aviației (IGAV), Eugen Fricosu.

UPDATE. Avionul SMURD, adus din Ungaria

”Avionul SMURD nr. 1123 execută, marți seara, o misiune secundară, pentru transportul unui pacient cu afecțiuni cardiace de la Cluj-Napoca la București.

La primirea solicitării, avionul SMURD se afla implicat în exercițiul NATO „Vigorous Warrior 2024”, desfășurat în Ungaria.

În jurul orei 19:15, aeronava a decolat din zona de desfășurare a exercițiului, respectiv Baza Aeriană Pápa din Ungaria către Cluj-Napoca.

În aceate momente, aeronava se află pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în procedura de transfer a pacientului către echipajul aeronavei, urmând să decoleze către București, unde va preda pacientul”, arată IGAV.

Sursa foto: IGAV

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș din Cluj-Napoca

Publicat

De

Bărbat găsit spânzurat la Cluj

Un bărbat în vârstă a fost găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș, în a treia zi de Paști.

ISU Cluj a fost alertat marți seara cu privire la faptul că o persoană a fot găsită spânzurată.

Bărbat găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș din Cluj-Napoca

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul are în jur de 70 de ani. Din nefericire, echipajul de la Ambulanță care s-a deplsat pe aleea Meseș nu a mai avut posibilitatea de a aplica manevre de resuscitare.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oameni buni. Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

Publicat

Candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

Cinci din primii zece candidați ai Alianței Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) pentru Consiliul Local Cluj-Napoca sunt femei.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Adriana Cristian

Lista de candidați este deschisă de Adriana Cristian, ingineră telecomunicații cu un master în Studii Europene și cu experiență de peste 14 ani ca manager de proiect, de risc și de schimbare în diverse companii.

De trei ani, Adriana este consilier local USR, cu numeroase proiecte pentru un oraș al viitorului și al comunității. Cel mai important proiect care se implementează la inițiativa Adrianei este Centrul de tratare a adicțiilor, dar activitatea ei a presupus susținerea repetată a nevoii de eficientizare a administrației, un management performant al proiectelor, construirea de spitale și infrastructură educațională modernă, nouă.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Alexandra Oană

Pe poziția a treia se află Alexandra Oană (39 de ani), cadru didactic cu 15 ani de experiență atât în sistemul public de învățământ, cât și în cel privat.

Începând din 2020, Alexandra este liderul de grup al consilierilor locali USR Cluj-Napoca și unul dintre cei mai activi consilieri locali din municipiu. De-a lungul primului mandat, Alexandra a inițiat numeroase proiecte pentru un Cluj mai bine conectat, mai verde și mai sănătos.

Cele mai importante inițiative implementate sau aflate în implementare includ: construirea primei școli din cartierul Bună Ziua, extinderea transportului public de noapte, înființarea Arealului Natural Hoia-Baciu, schimbarea regulamentului pentru finanțarea culturii, dar si creșterea burselor școlare și extinderea programului Masă Caldă pentru elevii din mai multe școli clujene.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Mihaela Nia

Locul șase este ocupat de Mihaela Nia (38 de ani), profesor logoped, cu un master în Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie.

Viziunea Mihaelei pentru Cluj-Napoca este despre oameni, despre empatie, despre comunicare, mai mult despre ascultat decât despre vorbit. O viziune despre un oraș în care să ne regăsim cu toții: tineri și bătrâni, antreprenori și angajați, localnici și “vinituri”.

Prioritățile Mihaelei sunt educația, familiile și copiii, dar și temele care țin de incluziunea socială.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Floarea Dan

Pe poziția a 7-a o avem pe Floarea Dan, cadru didactic care își dedică activitatea educației și performanțelor în matematică. Candidată Alianței Dreapta Unită consideră că a venit momentul ca listele electorale să conțină oameni cu rezultate profesionale, oameni care și-au terminat studiile la timp, premianți și nu corigenți.

Dedicarea de la clasă îi va ghida activitatea și în Consiliul Local, de unde va lupta pentru nevoile și grijile tinerilor, pentru ca aceștia să nu cadă, într-un moment de slăbiciune, în capcana adicțiilor.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Mădălina Corlea

Pe locul al 10-lea o regăsim pe Mădălina Corlea (28 de ani), jurist și programator. Prioritățile sale pentru Cluj-Napoca sunt: construirea unei noi maternități, creșterea numărului de școli, creșe și grădinițe, reorganizarea rutelor de transport public, dar și creșterea accesibilității în oraș pentru persoane cu dizabilități, părinți cu cărucioare pentru copii și vârstnici.

În timp ce în primii trei candidați ai Alianței Dreapta Unită se află două femei, pe listele celorlalte partide se regăsesc mult mai puține doamne pe pozițiile fruntașe: 0 din 3 la PNL, 1 din 3 la PSD și AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax