Connect with us

ADMINISTRAȚIE

SALARIILE aleșilor locali vor fi MAJORATE. Câți BANI vor primi în PLUS primarul Emil Boc și președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Publicat


boc tise colaj facebook

Majorarea salariilor în administrația locală a fost votată și în Camera Deputaților, care este for decizional. Lefurile aleșilor locali ar urma, astfel, să crească, având ca referință salariul minim din anul 2021. De majorări de salarii vor beneficia și angajații din administrația locală.

Majorarea salariilor aleșilor locali a trecut și de Camera Deputaților, după ce a fost votată în Senat, de bani în plus urmând să beneficieze primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene, dar angajații din administrațiile locale.

Majorarea se va aplica după ce Legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Aleșii locali vor avea salarii mai mari

Astfel, în plină criză, salariile primarilor au urma să crească cu sume cuprinse între 1.800 și peste 4.000 de lei brut. De asemenea, peste 4.000 de lei brut vor primi, în plus, și cei care conduc consiliile județene.

Potrivit Legii adoptate în Parlament, aceste măriri de salariu vor intra în vigoare cu data de 1 noiembrie 2022.

Conform acestei legi, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, ar urma să primească în plus la salariu 4.230 de lei brut De asemenea, vicepreședinții CJ ar urma să beneficieze de o majorare de salariu de 3.760 de lei brut pe lună.

Primarul Clujului, Emil Boc, alături de ceilalți primari de municipii reședință de județ, va beneficia de o majorare de salariu de 4.230 de lei brut. În același timp, salariile viceprimarilor Clujului vor crește cu 3.760 de lei brut.

Cea mai mare creștere de salariu, de 4.700 de lei brut, va merge către primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan.

Suma cu care se majorează salariile scade apoi pentru primarii de sector din Capitală, primarii de orașe sau municipii mai mici și pentru cei de comune, în funcție de numărul de locuitori.

Creșterea va fi cuprinsă între 1.880 de lei pentru un primar de comună cu până la 3.000 de locuitori și 3.225 de lei pentru un primar de oraș sau municipiu cu peste 100.001 locuitori.

De asemenea, de creșteri salariale ar urma să beneficieze, conform legii, și personalul din administrațiile locale. Salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

Ce salarii au acum primarii și președinții de CJ

Potrivit notei de fundamentare pentru creșterea salariilor, la ora actuală, în funcție de coeficienți, președinții de CJ au un salariu de 18.720 de lei brut, iar vicepreședinții primesc un salariu de 16.640 de lei brut.

În ceea ce îi privește pe primarii municipiilor reședință de județ, cum este și cazul lui Emil Boc, salariul actual este egal cu cel al președintelui CJ Cluj, respectiv 18.720 de lei brut.

Viceprimarii au un salariu brut de 16.640 de lei.

Sursa: digi24.ro, hotnews.ro

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Cât câștigă un funcționar public la Cluj-Napoca? Salariile angajaților Primăriei, de la primar la muncitori necalificați

Publicat

De

primaria cluj napoca foto primarie

Primăria municipiului Cluj-Napoca a publicat lista salariilor angajaților pentru luna martie 2025. Cel mai mare venit îl are primarul, cu un salariu brut lunar de 32.603 lei.

În comparație cu luna septembrie 2024, când lista a fost actualizată ultima dată, salariile au rămas aceleași. Singura excepție o constituie salariul muncitorilor necalificați, care a crescut de la 3.717 lei la 4.051 lei, ca urmare a majorării salariului minim pe economie.

Lista publicată de Primărie include salariile de bază brute pentru diferite funcții administrative, conform Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Documentul prezintă veniturile pentru funcții precum primar, viceprimari, directori, inspectori și muncitori.

Cele mai mari salarii din Primăria Cluj-Napoca

  • Primar: 32.603 lei brut/lună
  • Viceprimari: 28.980 lei brut/lună
  • Secretarul general al municipiului: 19.215 lei brut/lună
  • Salarii pentru funcții cheie din administrație
  • Director general: 18.932 lei brut/lună
  • Director general adjunct: 18.806 lei brut/lună
  • Arhitect-șef: 18.932 lei brut/lună
  • Director executiv: 17.798 lei brut/lună
  • Director adjunct, contabil șef, inginer șef, șef sector, director executiv adjunct: 17.672 lei brut/lună
  • Șef serviciu: 17.262 lei brut/lună

Alte salarii din administrația locală

  • Auditor (Clasa I): 6.300 – 9.513 lei brut/lună
  • Consilier, consilier juridic, consilier achiziții publice, inspector, polițist local (Clasa I): 4.473 – 9.009 lei brut/lună
  • Referent de specialitate, polițist local (SSD) (Clasa II): 4.190 – 7.151 lei brut/lună
  • Referent, polițist local (Clasa III): 4.095 – 5.828 lei brut/lună
  • Agent agricol (Clasa I): 4.536 lei brut/lună
  • Șef depozit (Clasa I): 5.513 lei brut/lună
  • Casier, magaziner: 5.418 lei brut/lună
  • Portar, paznic, pompier, guard, agent de securitate intervenție, bufetier, manipulant bunuri, curier: 4.631 lei brut/lună
  • Șofer (Clasa I): 5.513 lei brut/lună
  • Muncitor calificat: 4.410 – 5.513 lei brut/lună
  • Muncitor necalificat: 4.051 – 4.095 lei brut/lună

Sporuri și indemnizații suplimentare

Angajații Primăriei Cluj-Napoca beneficiază și de diverse sporuri și beneficii financiare, în funcție de condițiile de muncă și specificul activităților desfășurate. Printre acestea se numără:

  • Spor pentru muncă de noapte: 25% din salariul de bază
  • Spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare: până la 15% din salariul de bază
  • Indemnizație de hrană: 347 lei/lună pentru angajații cu salarii nete sub 8.000 lei
  • Vouchere de vacanță: 1.600 lei anual pentru angajații cu salarii nete sub 8.000 lei

De asemenea, angajații care dețin titlul științific de doctor primesc o indemnizație suplimentară echivalentă cu 50% din salariul minim brut pe economie. Persoanele implicate în proiecte finanțate din fonduri europene pot beneficia de o majorare salarială de până la 50%, proporțional cu timpul alocat activităților specifice proiectului. În plus, există sporuri speciale pentru persoanele cu handicap (15%) și pentru cei care desfășoară activitate de control financiar preventiv (10%).

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump. Cum mută Europa?

Publicat

Rareș Bogdan, europarlamentar

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vorbește despre ”Ziua Eliberării”, anunțată de președintele SUA Donald Trump, cea în care trebuie să fie introdusă taxă de 25% pe produsele din Europa, inclusiv asupra care nu sunt fabricate peste Ocean.

”Care vor fi țările cele mai afectate? Va fi un conflict comercial fără precedent, o negociere la sânge urmată de pace sau un tsunami economic?” Rareș Bogdan face un tablou al relațiilor dintre SUA și UE.

Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump

”După cum se știe, președintele SUA e gata să anunțe noi bariere comerciale – a numit 2 aprilie <<Ziua Eliberării>>, iar întreg sistemul comercial al planetei ar putea fi răsturnat. După tarifele pentru China, Canada și Mexic, Donald Trump are în cătare Uniunea Europeană, mai precis excedentul comercial al acesteia față de SUA: 198,2 miliarde de euro”, arară europarlamentarul.

”Mai jos, alte câteva cifre care arată tabloul anului 2024.

  • Schimburile comerciale SUA – UE – 1,3 trilioane de euro
  • deficitul comercial total al SUA pe 2024: 1,2 trilioane dolari, jumătate fiind în relația cu China (295 mld), Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Vietnam
  • SUA au deficit comercial cu majoritatea țărilor europene, însă există și excepții: 56 mld. dolari excedent cu Olanda datorită exporturilor de petrol și gaze și 12 mld. cu UK, datorită exporturilor de aur și avioane.
  • Totodată, SUA au surplus comercial pe servicii în relația cu UE, peste 120 mld euro. Aici avem marii giganți digitali americani, ale căror servicii n-au fost prinse acum 7 ani, când Donald Trump a făcut primele mutări în materie de tarife
  • în 2024, UE a exportat în SUA bunuri de 531 mld euro și a important de 333 mld; comparativ cu 2023, exporturile UE au crescut cu 5,5%, iar importurile au scăzut cu 4%
  • cele mai exportate în SUA: medicamente și produse farma (22,5%), vehicule (9,6%, 821.000 de bucăți), mașini și echipamente industriale (6,4%), mașini electrice, aparate și piese electrice (6%), mașini pentru diverse industrii (5%)
  • exportul de mașini fabricate în SUA către UE: 75 miliarde;
  • exportul de mașini fabricate în UE către SUA: 35 miliarde;
  • cele mai multe mașini exportate în SUA: Volkswagen 237.000 de bucăți, Mercedes 207.000, BMW 157.000, Volvo 110.000 – grupul chinez Geely, dar produse în Europa;
  • În 2024, SUA devin cel mai important partener comercial al Germaniei, devansând China; volumul comerțului – 255 mld. euro
    BMW produce și în Carolina de Nord de 10 ani și e cel mai mare exportator din SUA – 10 mld dolari doar în UE
  • companiile europene produc în SUA cca 3 milioane de autovehicule anual, peste 25% din producția auto a SUA, ceea ce înseamnă peste 100.000 de angajați americani
  • UE a exportat în SUA oțel, aluminiu și derivate în valoare de 26 mld. euro
  • deficit de 87 mld. față de Irlanda, din care 50% bunuri farmaceutice
  • deficit de 85 mld. cu Germania, din care 68 din vehicule și echipamente industriale;
  • analiștii Deutsche Bank consideră că tarifele forfetare de 10% față de UE ar putea reduce cu până la 0.9% PIB-ul UE”.

Europa și-a pus singură tarife vamale

”Ce spune Mario Draghi, fost președinte BCE, într-un editorial: Uitați de SUA! Europa și-a pus singură tarife vamale. Tot el: Barierele comerciale interne ridicate și obstacolele de reglementare din UE sunt mult mai dăunătoare pentru creșterea economiei europene decât orice taxe vamale ar putea impune America asupra bunurilor UE. Și tot el: barierele interne ale UE, echivalente cu tarife vamale de 45% pentru industria manufacturieră și de 110% pentru servicii, sunt mult mai dăunătoare decât orice măsuri ar putea lua SUA. Aceste bariere reduc piața internă europeană: comerțul total între țările UE este mai mic decât jumătate din cel dintre statele americane.

Încă ceva:

  • companiile europene au investiții de 4 miliarde de euro în SUA
  • În SUA lucrează 10 milioane de europeni

Câteva întrebări puse de eurparlamentarul Rareș Bogdan

Rareș Bogdan are și câteva întrebări care privesc Uniunea Europeană:

  • Este corect ca mașinile exportate de Germania către SUA să fie taxate cu 2,5%, iar mașinile exportate de SUA către Germania cu 10%, cum a subliniat Peter Navarro, consilierul comercial al lui Donald Trump?
  • Are Uniunea Europeană furnizori alternativi pentru ce importă acum din SUA, pentru ca fluxurile să nu fie afectate?
  • Vor exista derogări, excepții, ca acum 7 ani, negociate de Franța sau Germania?
  • Cum vor reacționa companii emblematice, precum Mercedes, care sunt expuse la presiuni și oferte financiare teoretic de nerefuzat (reduceri de impozite) pentru a se muta în SUA?
  • Cum rămâne cu vehiculele electrice, carnea de porc, cognacul, șampania, pe care au mai existat taxe, la care s-a renunțat după reacția UE?
  • Cum rămâne cu 10% taxă europeană pe mașinile electrice din China, în timp ce mașinile Tesla construite în China sunt scutite de taxe?
  • Ce urmează pentru comerțul digital, care nui a făcut parte din vechile înțelegeri? Vor fi și aici negocieri individuale? Va permite asta Comisia? Pentru cine va permite și pentru cine nu?
  • Cum va suna pachetul de retaliere anunțat de Ursula von der Leyen?
  • va juca UE cartea de a cumpăra mai mult gaz natural lichefiat din SUA?

Ce spun americanii: regulile fitosanitare au fost puse de UE tocmai ca să împiedice accesul pe piață, taxele sunt nejustificate la produse alimentare, taxele sunt disproporționate la autovehicule, reglementarile sunt excesive, mai ales pe materialul lemnos și industria farma, toate nedreptățind SUA în ultimii ’70 de ani, schimburile prin Canalul Suez sunt de 10 ori mai profitabile pentru UE

Ce spun europenii: cetățenii americani știu că vor plăti mai mult pentru autoturisme și șampanie? Cum rămâne cu faptul că au participat la misiuni militare doar pentru că sunt buni parteneri, în conflicte care nu erau ale Europei? De ce să nu existe contingente comune de oțel, etc, pentru a face față asaltului Chinei? Mai ales că Republica Populară Chineză a anunțat că ridică toate interdicțiile pentru actuali și foști deputați și jurnaliști, deci joacă pe toate planurile, atacând în forță.

Rareș Bogdan: Cum va fi afectată România

Europarlamentarul PNL arată și câteva date privind schimburile comerciale dintre țara noastră și SUA.

”CUM STĂ ROMÂNIA

  • în 2024 (primele 11 luni) România a exportat în SUA de 2,1 mld euro și a importat de 1,2 mld
  • am exportat aparate electrice și electronice și piese componente de 480 mil. Euro; articole din fier, fontă și oțel de 400 mil euro – este domeniu unde vom fi afectați; vor fi probleme la oțel – am exportat aproape 500.000 de tone, creștere cu 27% față de 2023; industria RO de oțel este dependentă de exporturi; RO este pe locul 11 între furnizorii globali
  • exportul de aluminiu – valoarea totală de 11 milioane euro;
  • anvelope 168 mil euro, mașini și echipamente 216 mil euro
  • cele mai multe importuri – sisteme de rachetă și muniție, aeronave de luptă”, arată Rareș Bogdan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape 8.000 de alergători înscriși la Maratonul Wizz Air de la Cluj-Napoca

Publicat

wizz air maraton

În perioada 5-6 aprilie 2025, municipiul Cluj-Napoca și stadionul Cluj Arena vor găzdui cea de-a 14-a ediție a evenimentului internațional „Wizz Air Cluj-Napoca Marathon”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România.

Un număr de 7.888 de participanți din țară și din străinătate sunt așteptați să ia startul de pe stadionul Cluj Arena și să se bucure de traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului, îmbinând performanța sportivă cu frumusețea urbană a Clujului.

Evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de sport, indiferent de vârstă sau pregătire fizică, oferind probe pentru alergători profesioniști și amatori:

Maratonul Wizz Air (42,2 km)
Semimaratonul Parapet (21,1 km)
Ștafeta Staystrong (4×10,5 km)
Cross Garmin (10 km)
Crosul Mindera (4 km)
curse speciale pentru familii (Family Race Mega) și persoane în scaun rulant.

Cei mai mulți concurenți – 1787 – s-au înscris la crosul de 4 km, în timp de la maratonul de 42,2 km s-au înscris 932 de competitori din țară și străinătate.

Detalii despre curse aici.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Turnul OKI – Zai, prezentat de studenții UTCN la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Publicat

De

UTCN

Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca a susținut marți, la Universitatea Berkeley din California (SUA) cu succes prezentarea proiectului său în cea de-a doua zi a competiției internaționale Seismic Design Competition 2025.

”Printr-o prezentare bine structurată și o abordare tehnică riguroasă, studenții au reușit să capteze atenția tuturor celor prezenți, evidențiind atât inovația, cât și precizia ingineriei din spatele modelului lor structural.

În următoarea etapă a competiției, echipa UTCN se pregătește pentru Shake Day, testul suprem al concursului, care va avea loc în cea de a 3 a zi de concurs, miercuri la ora 01:15 (ora României). În cadrul acestei probe, machetele construite de echipele participante vor fi supuse unei simulări de cutremur, menită să evalueze rezistența și eficiența soluțiilor de design seismic implementate”, a spus pentru Cluj24 prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei.

Potrivit acestuia, competiția continuă, iar echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca este pregătită să demonstreze, încă o dată, nivelul ridicat de pregătire și determinarea studenților săi pe scena internațională.

53 de universități participante, din toată lumea

Ovidiu Prodan a precizat că studenții clujeni sunt pregătiți să câștige, din nou, concursul de design seismic care se desfășoară la Berkeley, în SUA, cu macheta unei structuri din lemn de balsa construită special, un zgârie nori botezat OKI-Zai. Modelul structural proiectat de echipă, un zgârie nori construit din lemn de balsa, trebuie să răspundă cerințelor unui sit situat în Kobe, Japonia, o zonă cu un istoric seismic semnificativ.

În plus, prezența unui gol central în interiorul clădirii adaugă complexități structurale suplimentare, la care studenții au lucrat cu dedicare pentru a găsi soluții optime.

”La competiția de design seismic din SUA s-au înscris 53 de universități din întreaga lume, care au proiectat și construit structuri menite să reziste la simularea unor cutremure puternice. Printre aceste universități se numără unele americane de top, precum California State University, New York University, Cornell, Berkeley sau University of California San Diego”, a explicat profesorul clujean.

Echipa UTCN

Echipa studenților UTCN este compusă din Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.

Mai mult decât o competiție

”Această experiență reprezintă mai mult decât o competiție – este o oportunitate de a îmbina inovația cu principiile fundamentale ale ingineriei și arhitecturii, iar echipa UTCN este pregătită să își demonstreze abilitățile și creativitatea pe această scenă internațională. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru îndrumarea constantă a profesorilor și a mentorilor noștri, dar și pentru încurajarea familiilor care ne-au fost mereu alături. Această susținere ne-a inspirat să ne depășim limitele și să privim cu încredere spre această competiție”, a mai spus Ovidiu Prodan

Anul trecut, echipa UTCN a obținut locul 2 la competiția de design seismic care a avut loc la Seattle, SUA.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate