Connect with us

ADMINISTRAȚIE

SALARIILE aleșilor locali vor fi MAJORATE. Câți BANI vor primi în PLUS primarul Emil Boc și președintele CJ Cluj, Alin Tișe

Publicat


boc tise colaj facebook

Majorarea salariilor în administrația locală a fost votată și în Camera Deputaților, care este for decizional. Lefurile aleșilor locali ar urma, astfel, să crească, având ca referință salariul minim din anul 2021. De majorări de salarii vor beneficia și angajații din administrația locală.

Majorarea salariilor aleșilor locali a trecut și de Camera Deputaților, după ce a fost votată în Senat, de bani în plus urmând să beneficieze primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene, dar angajații din administrațiile locale.

Majorarea se va aplica după ce Legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Aleșii locali vor avea salarii mai mari

Astfel, în plină criză, salariile primarilor au urma să crească cu sume cuprinse între 1.800 și peste 4.000 de lei brut. De asemenea, peste 4.000 de lei brut vor primi, în plus, și cei care conduc consiliile județene.

Potrivit Legii adoptate în Parlament, aceste măriri de salariu vor intra în vigoare cu data de 1 noiembrie 2022.

Conform acestei legi, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, ar urma să primească în plus la salariu 4.230 de lei brut De asemenea, vicepreședinții CJ ar urma să beneficieze de o majorare de salariu de 3.760 de lei brut pe lună.

Primarul Clujului, Emil Boc, alături de ceilalți primari de municipii reședință de județ, va beneficia de o majorare de salariu de 4.230 de lei brut. În același timp, salariile viceprimarilor Clujului vor crește cu 3.760 de lei brut.

Cea mai mare creștere de salariu, de 4.700 de lei brut, va merge către primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan.

Suma cu care se majorează salariile scade apoi pentru primarii de sector din Capitală, primarii de orașe sau municipii mai mici și pentru cei de comune, în funcție de numărul de locuitori.

Creșterea va fi cuprinsă între 1.880 de lei pentru un primar de comună cu până la 3.000 de locuitori și 3.225 de lei pentru un primar de oraș sau municipiu cu peste 100.001 locuitori.

De asemenea, de creșteri salariale ar urma să beneficieze, conform legii, și personalul din administrațiile locale. Salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

Ce salarii au acum primarii și președinții de CJ

Potrivit notei de fundamentare pentru creșterea salariilor, la ora actuală, în funcție de coeficienți, președinții de CJ au un salariu de 18.720 de lei brut, iar vicepreședinții primesc un salariu de 16.640 de lei brut.

În ceea ce îi privește pe primarii municipiilor reședință de județ, cum este și cazul lui Emil Boc, salariul actual este egal cu cel al președintelui CJ Cluj, respectiv 18.720 de lei brut.

Viceprimarii au un salariu brut de 16.640 de lei.

Sursa: digi24.ro, hotnews.ro

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. S-a deschis Târgul de Crăciun din Turda. Patinoarul rămâne închis din cauza temperaturilor ridicate

Publicat

De

turda craciun (4)

Bună dispoziție, cântec și dans. Târgul de Crăciun din Turda și-a deschis porțile pentru turdeni și turiști. Din păcate, patinoarul nu este încă disponibil.

„Startul” sărbătorilor de iarnă a fost dat luni seara la Turda. Târgul de Crăciun Turda și-a deschis larg porțile pentru toți cei care vor să se bucure de momentele pline de magie și bucurie specifice acestui sezon.

turda craciun (8)

S-a deschis Târgul de Crăciun din Turda. Patinoarul rămâne închis din cauza temperaturilor ridicate

Cântăreți, dansatori, dar și actorii Teatrului Național Aureliu Manea au oferit publicului turdean un spectacol reușit. Moș Niculae a trecut și el pe la copiii cuminți și le-a lăsat o bucurie dulce.

turda craciun (1)

Târgul va fi deschis până în 18 decembrie și au fost pregătite o mulțime de evenimente.

turda craciun (10)

Pe toată perioada târgului, între orele 10:00 – 18:00 la Galeria de Artă Valer Suciu, Căsuța lui Moș Crăciun îi așteaptă toți copiii cuminți să îi treacă pragul.

turda craciun (3)

Patinoarul a rămas, îmsă, închis din cauza temperaturilor ridicate. Primăria speră că iubitorii sporturilor de iarnă vor avea ocazia s-ăși pună patinele în picioare încă din această săptămână când se așteaptă ca vremea să se mai răcească.

turda craciun (2)

turda craciun (5)

Foto: Primăria Turda

Citește mai departe

CULTURA

Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Publicat

De

tompa gabor

Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a fost reales în unanimitate în funcția de președinte al UTE.

Alegerile președintelui Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) și a consiliului director au avut loc în data de 4 decembrie la Stary Teatr din Cracovia.

Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa

Reprezentanții teatrelor care fac parte din Uniune l-au reales în unanimitate pe Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, în funcția de președinte, cu un nou mandat de doi ani.

Din noul consiliu director al UTE fac parte Nuno Cardoso (Teatrul Național São João, Porto, Portugalia), Florian Hirsch (Teatrul Național din Luxemburg), Tamara Vuckovic Manojlovic (Teatrul Dramatic Iugoslav, Belgrad, Serbia), Waldemar Raźniak (Stary Teatr, Cracovia, Polonia), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugalia) și Csaba Antal (Budapesta, Ungaria).

Gábor Tompa vrea noi companii de teatru în uniune

În calitatea sa de președinte reales, Gábor Tompa și-a exprimat intenția de a continua activitatea începută în mandatele sale anterioare și anume realizarea unor coproducții internaționale, schimburi culturale și workshop-uri, organizarea în mod regulat festivalul Uniunii, extinderea Uniunii Teatrelor din Europa cu noi teatre de o calitate artistică excepțională.

Uniunea Teatrelor din Europa, a fost fondată în anul 1990 de către Jack Lang, pe atunci ministrul Culturii din Franța și de cunoscutul regizor Giorgio Strehler, directorul Teatrului Piccolo din Milano, și a devenit de atunci una dintre cele mai importante asociații teatrale din Europa.

În prezent, UTE are 26 de membri, reunind teatre cu influență națională și internațională din întreaga Europă și nu numai.

Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, sub conducerea regizorului Gábor Tompa, a organizat în acest an cea de a 8-a ediție a Festivalului Internațional „Interferențe”. 14 companii de teatru din 11 țări au avut reprezentații pe scena Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj, la un pas de calificarea în sferturile Cupei României

Publicat

cfr 3

CFR Cluj urmează să joace, miercuri seară de la ora 20, în deplasare la Farul Constanța, în ultima etapă a fazei grupelor din Cupa României. Ardelenii sunt într-o formă de invidiat, reușind să obțină victorii pe linie în ultimele 6 partide pe care le-au disputat.

Pentru a obține calificarea în sferturile Cupei României, trupei lui Dan Petrescu îi este suficient și 1 punct în deplasarea de la Ovidiu.

Cu toate acestea, cei de la CFR nu vor avea viață ușoară. Farul Constanța vine după ce a reușit să facă scorul campionatului în meciul de duminică contra celor de la FC Botoșani. Liderul Superligii s-a impus cu 8-0, partidă în care Denis Alibec a marcat o triplă.

În ceea ce privește situația din Cupa României, pentru a fi siguri de calificare, cei de la Farul au nevoie de victorie în duelul cu campioana României.

Duelul cu trupa lui Hagi

Cele două echipe s-au întâlnit ultima oară la finalul lunii august, în cadrul etapei a 7-a din Superligă. Constănțenii au avut câștig de cauză, reușind să se impună cu 3-1 pe terenul celor de la CFR.

Înainte de acest eșec cu echipa lui Hagi, feroviarii au avut un șir de 6 partide în care nu au pierdut în fața constănțenilor. În cele 6 partide, CFR a obținut 3 victorii, iar celelalte 3 meciuri s-au terminat la egalitate.

Daniel Cucu-Kovaci

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputat USR de Cluj, un nou apel către parlamentarii olandezi pentru susținerea României de aderare la spațiul Schengen

Publicat

De

vio

Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Olanda, deputatul USR de Cluj Viorel Băltărețu, a transmis o nouă scrisoare membrilor Parlamentului Regatului Țărilor de Jos, după ce, în ultimele luni, acesta a susținut cauza României prin apeluri repetate transmise parlamentarilor olandezi, prim-ministrului și ambasadorului Țărilor de Jos în România.

În scrisoare, deputatul se referă la evoluțiile recente privind poziția Guvernului olandez în chestiunea aderării României la Schengen.

Pe de o parte, Executivul de la Haga și-a actualizat perspectiva în urma celor două evaluări pozitive ale Comisiei Europene și a progreselor identificate în recentul raport MCV privind statul de drept în România. Cele două evaluări și raportul statuează în mod neechivoc că România este pe deplin pregătită să adere la zona Schengen.

Argumente pro-aderare

Totuși, având în vedere că guvernul olandez susține că va lua în considerare opinia Parlamentului pentru a-și stabili poziția finală anterior votului din Consiliul Justiție și Afaceri interne din 8 decembrie, deputatul Băltărețu amintește parlamentarilor Țărilor de Jos argumentele pentru care cauza României merită sprijinul acestora.

“Nu doar că România respectă toate exigențele tehnice a acquis-ului Schengen, dar țara noastră a demonstrat că a gestionat în manieră eficientă un număr mare de refugiați în contextul războiului din Ucraina, în același timp, asigurând securitatea granițelor Schengen”, consideră deputatul.

În încheiere, parlamentarul român amintește că aderarea României e benefică atât românilor și companiilor românești, dar și rezilienței și competitivității economiei europene. “Un vot ‘pentru’ va fi o recunoaștere a eforturilor României în consolidarea securității interne a Uniunii și va întări relațiile bilaterale între România și Regatul Țărilor de Jos”, a conchis deputatul clujean.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax