ACTUALITATE
“Sacrificaţi-vă pentru ţară, nu sacrificaţi ţara pentru voi”. In Memoriam Doina Cornea – Vocea libertății de la Cluj

Doina Cornea una dintre cele mai puternice și lucide voci ale rezistenței românești împotriva dictaturii comuniste, care s-a făcut auzită de la Cluj, ar fi împlinit astăzi 96 de ani.
Născută la Brașov în data de 30 mai 1929, a devenit un simbol al opoziției față de regimul Ceaușescu.
In Memoriam Doina Cornea, dizidenta anticomunistă a Clujului
Doina Cornea a trăit și s-a stins din viață la Cluj-Napoca, fiind activă și după căderea regimului comunist în societatea civilă și implicată în diverse organizații și inițiative care promovau democrația și statul de drept.
Doina Cornea a crescut într-o familie simplă, cu rădăcini în satul Ileni din județul Făgăraș și în Apahida, lângă Cluj. Copilăria și adolescența i-au fost marcate de multiple mutări, urmându-și tatăl, Iacob Cornea, prim-pretor, prin Săcele, Râci și Reghin. A studiat în limba germană și maghiară, apoi la liceul românesc „Unirea” din Târgu Mureș, iar după război a absolvit Facultatea de Filologie la Cluj, devenind profesoară de limba franceză.
A fost dată afară de la UBB după ce a trimis o scrisoare deschisă la Radio Europa Liberă
Între 1952 și 1958, Doina Cornea a predat la Zalău, unde s-a căsătorit și a devenit mamă. Din 1958 a revenit la Cluj, ca asistentă la Facultatea de Filologie a UBB. Deși o intelectuală rafinată și un cadru didactic respectat, a refuzat să se supună compromisului ideologic.
Nu s-a înscris în Partidul Comunist, iar acest refuz i-a închis orice cale spre avansare profesională. A rămas asistentă universitară până în 1983, când a fost concediată pentru că a avut îndrăzneala de a trimite o scrisoare deschisă, difuzată de Radio Europa Liberă – o chemare către cei care „nu au încetat să gândească”.
Doina Cornea, una dintre cele mai incomode figuri pentru regimul comunist
De acolo a început un drum periculos și solitar: cel al opoziției deschise împotriva dictaturii. Scrisorile sale către Ceaușescu, către lideri internaționali, chemările la trezire morală și civică, au făcut din Doina Cornea una dintre cele mai incomode figuri pentru regim. A fost supravegheată, intimidată, arestată, agresată fizic și psihic. A plătit scump pentru curajul de a spune „nu” fricii, dar nu a cedat.
Arestată împreună cu fiul ei pentru că sprijinit revolta muncitorilor din Brașov
În noiembrie 1987, după revolta muncitorilor din Brașov, Doina Cornea a distribuit manifeste în sprijinul lor. A fost arestată împreună cu fiul ei, Leontin Horațiu Iuhas, și a suportat cinci săptămâni de detenție, urmate de un arest la domiciliu până în decembrie 1989. În toată această perioadă, copiii i-au fost sprijin – fiul în țară, fiica, Ariadna, în străinătate, care a dus lupta mamei în fața cancelariilor occidentale și a organizațiilor pentru drepturile omului.
A fost urmărită permanent de Securitate până la 21 decembrie 1989. De altfel, a participat la manifestațiile de la Cluj din 21 decembrie 1989.
A rămas un reper moral și după Revoluție
După Revoluție, în 26 decembrie 1989, a ajuns la București, membră în CFSN – structura provizorie care preluase puterea. Dar când a înțeles că vechile metehne se mențin și că idealurile Revoluției erau înșelate, a demisionat public în ianuarie 1990, demonstrând încă o dată integritatea și luciditatea care au definit-o.
În anii care au urmat, a fost activă în societatea civilă, implicată în diverse organizații și inițiative care promovau democrația, statul de drept și memoria adevărată a comunismului. A fost decorată și recunoscută, dar a rămas o prezență modestă, fără ambiții de putere, fidelă principiilor ei.
Din 2008, după un accident vascular cerebral, s-a retras din viața publică. Doina Cornea a încetat din viață în noaptea de 3 spre 4 mai 2018.A fost înmormântată, cu onoruri militare, în Cimitirul Central din Cluj.
Doina Cornea rămâne în memorie ca de un model de verticalitate și de demnitate. Într-o vreme în care cuvintele erau cenzurate, ea a vorbit. Într-o vreme în care frica era lege, ea a rezistat. Iar într-o societate care avea nevoie disperată de repere morale, ea a devenit una.
Doina Cornea a devenit, postmortem, Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca în anul 2022. Printre cele mai importante distincții primite de Doina Cornea se numără: Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000); Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Ofiţer (2000); Ordinul de Cavaler al Sfântului Silvestru Papă (Vatican, 2003); Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Comandor (2009) și Crucea Casei Regale a României (2009).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Două persoane din Cluj-Napoca, reținute după ce au furat mai multe unelte electrice dintr-o mașină parcată

Două persoane din municipiul Cluj-Napoca, bănuite că ar fi furat unelte electrice în valoare de aproximativ 6.500 de lei dintr-un autoturism, au fost reținute în urma unor percheziții domiciliare desfășurate de polițiști în dimineața zilei de 12 iunie.
La data de 12 iunie, începând cu ora 06:00, polițiștii Secției 7 Poliție Cluj-Napoca, sprijiniți de polițiști din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile și Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, au desfășurat o acțiune amplă pe raza de competență.
În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare două mandate de percheziție domiciliară, în urma cărora au fost identificate și reținute două persoane, respectiv un bărbat de 33 de ani și o tânără de 21 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de furt.
Au furat unelte electrice dintr-o mașină parcată
În fapt, la data de 6 iunie, în jurul orei 10:55, cele două persoane ar fi sustras mai multe unelte electrice, dintr-un autoturism parcat în zona Pieței Oser din municipiul Cluj-Napoca.
Prejudiciul cauzat fiind în valoare de aproximativ 6.500 de lei, nefiind recuperat până la acest moment.
Față de aceștia au fost emise ordonanțe de reținere, pentru 24 de ore, fiind depuși într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe bunuri de interes în cauză. Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale și luării măsurilor legale ce se impun.
Sute de persoane și autoturisme verificate
Totodată, în cadrul acțiunii, au fost legitimate 158 de persoane și verificate 52 de autoturisme, fiind aplicate 32 de sancțiuni contravenționale.
De asemenea, polițiștii au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis pe numele unui bărbat de 46 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, urmărit național.
Bărbatul a fost depistat și reținut, ulterior fiind depus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.
CULTURA
VIDEO. A început „Târgul coaselor”. Localitatea clujeană Negreni, destinația colecționarilor și iubitorilor de tradiții

A început „Târgul coaselor” la Negreni, localitate cunoscută mai ales pentru „Fechetău”, târgul care are loc anual în primul weekend al lunii octombrie.
La fel ca „fratele mai mare”, Fechetăul, „Târgul coaselor”, care recâștigă teren, este o adevărată „mină de aur” pentru colecționari și un bun prilej de întâlnire pentru iubitorii de tradiții.
A început „Târgul coaselor” de la Negreni
Localitatea clujeană Negreni găzduiește, între 12 și 15 iunie, „Târgul coaselor”, unul dintre cele mai importante evenimente tradiționale din Transilvania, care reunește anual mii de comercianți și vizitatori din întreaga țară, dar și din străinătate.
Negreni, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, este renumit pentru organizarea a două mari târguri cu o istorie de peste două secole: târgul de primăvară, cunoscut sub denumirea de „Târgul coaselor”, și târgul de toamnă de la „Fechetău”.
„Prima aprobare oficială pentru organizarea acestor târguri datează din anul 1815, însă cercetările și tradiția locală sugerează că ele au fost organizate încă din Evul Mediu, devenind repere importante ale vieții economice și sociale din zonă”, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT, care au realizat și un material video.
Ce găsiți la „Târgul coaselor”
Târgul de primăvară de la Negreni se desfășoară pe aproape cinci hectare, de-a lungul malului Crișului Repede, oferind vizitatorilor o gamă variată de produse. De la încălțăminte și îmbrăcăminte, la obiecte tradiționale de gospodărie, elemente de port popular din diverse regiuni ale țării, aparate casnice, electronice și mărunțișuri, târgul reprezintă o adevărată incursiune în diversitatea culturală și economică a zonei.
Numele „Târgul coaselor”, mai arată specialiștii clujeni, reflectă legătura strânsă a evenimentului cu viața rurală și cu uneltele folosite în gospodăria țărănească.
Dincolo de aspectul comercial, târgul este o adevărată călătorie în timp, oferind posibilitatea de a descoperi obiecte încărcate de istorie, cum ar fi îmbrăcăminte, albume foto de familie, icoane, tablouri, dar și alte mărturii ale tradițiilor românești.
Pe parcursul anilor, „Târgul coaselor” a crescut semnificativ în popularitate, atrăgând nu doar participanți din România, ci și din Ungaria, Europa de Vest și chiar America.
O atracție aparte o reprezintă secțiunea dedicată obiectelor vechi, unde colecționarii pot găsi port popular autentic, cusături tradiționale, farfurii pictate manual, cărți vechi, mobilier, unelte agricole și picturi. Această zonă a târgului este o veritabilă comoară pentru cei care doresc să păstreze și să promoveze patrimoniul cultural local.
Foto: CJCTPCT Cluj

Cel mai hot eveniment al verii se apropie la VIVO! Cluj-Napoca, centrul comercial deținut de CPI Romania care s-a consacrat în timp drept una dintre destinațiile favorite ale clujenilor pentru petrecerea timpului liber. În perioada 14 – 15 iunie VIVO! dă startul reducerilor de vară, ceea ce înseamnă că vor fi două zile pline de experiențe inedite, pentru publicul de toate vârstele.
Cei pasionați de shopping pot redescoperi brandurile favorite, iar fiecare bon de cumpărături care depășește 100 de lei asigură participarea la o loterie cu premii instant. Este vorba despre vouchere și cadouri oferite de partenerii care susțin această campanie, respectiv magazinele Benvenuti, Bigstep, Cartofiserie, Enzo Bertini, Escudo, Mado, My Geisha, Nala, Nespresso, Nobila Casa, Yves Rocher.
VIVO! Cluj-Napoca dă startul REDUCERILOR de vară cu 2 zile de petrecere și surprize
Și pentru că VIVO! Cluj-Napoca nu este doar despre shopping, ci mai ales despre experiențe, va fi amenajată o zonă de entertainment în piațeta de la intrarea nr. 2, unde cei interesați vor putea să testeze dispozitivul AI Video Booth, care îmbină tehnologia de ultimă generație cu tradiționalul concept de photo booth pentru a crea o experiență interactivă, atractivă și personalizată. Cu ajutorul inteligenței artificiale, fiecare clip surprinde energia momentului și poate fi distribuit pe loc pe canelele de Social Media, prin scanarea codului QR. În plus, buna dispoziție va fi asigurată de MC-ul evenimentului.
Pregatiţi-vă pentru o vară extraordinară, nu ratați ofertele irezistibile și atmosfera de vacanță pe care VIVO! Cluj-Napoca le-a pregătit special pentru voi!
CULTURA
TIFF 2025 x Iulius Mall: zece seri de film în aer liber, Q&A cu regizori și proiecții speciale

Timp de zece zile, Iulius Parc devine una dintre locațiile principale ale Transilvania International Film Festival (TIFF). Filmele momentului, dar și scurtmetraje românești vor fi proiectate pe ecranul din parcul de la Iulius Mall Cluj.
În perioada 13 – 22 iunie, Iulius Parc devine Iulius Parc Open Air, „un cinema” în aer liber și una dintre locațiile oficiale TIFF. Cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România readuce magia filmului și în acest an, cu producții naționale și internaționale, apreciate de critici din întreaga lume. Bilete și mai multe informații poți afla de pe site-ul oficial al evenimentului.
TIFF 2025 x Iulius Mall: zece seri de film în aer liber, Q&A cu regizori și proiecții speciale
Vineri, ești invitat la „Sunt încă aici”, povestea unui tată, veteran de război, care dispare fără urmă. Sâmbătă, va rula „Tu ești lumea mea”, un film cu accente utopice și pline de suspans. La finalul proiecției, cei mai curioși vor putea adresa întrebări regizorului Pavlo Ostrikov, prezent pentru o sesiune de Q&A. Duminică, va fi difuzat „Întoarcerea”, un film din categoria Supernova, ce îl prezintă pe fantasticul personaj Ulise.
Luni, 16 iunie, „Copilul electric” spune povestea a doi părinți și va fi urmat de o sesiune de Q&A cu regizorul filmului, în timp ziua de marți, „Alpha.” aduce pe ecran relația tensionată dintre un tată și fiul său. Miercuri, va rula „Cum aș putea trăi fără tine?”, o producție maghiară despre o poveste de dragoste din anii ’90. Joi, va fi proiectat filmul „Anul nou care n-a fost”, un succes răsunător în România, ce va fi prezentat în varianta accesibilă și persoanelor cu deficiențe de auz și vedere. Vineri, ne întâlnim la „Cronici de tinerețe”, care ne poartă în anul 1992, când personajul Rimantas încearcă să cucerească o fată misterioasă.
Ziua de sâmbătă este dedicată nostalgicilor care pot vedea pelicula „2001 – O odisee spațială”, iar duminică, seria proiecțiilor TIFF se încheie cu o prezentare specială: „Boléro”.
Iulius Mall Cluj este unul dintre partenerii de tradiție ai TIFF, oferind anual un spațiu dedicat unora dintre cele mai spectaculoase filme din festival.
Descoperă magia TIFF și bucură-te de filme în Iulius Parc!