Connect with us

EVENIMENT

Să vină CHEFURILE. Cîţu: E MOMENTUL ca ROMÂNII să se BUCURE de NUNŢI, botezuri, evenimente

Publicat


Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că pandemia nu a trecut încă, dar ‘este momentul ca românii din nou să se bucure de nunţi, botezuri’ şi alte evenimente.

Masca nu mai e obligatorie

 

Cîţu a spus că măsurile de relaxare decise de la 1 iunie pentru persoanele vaccinate nu reprezintă un privilegiu pentru acestea, ci o încurajare a oamenilor să se imunizeze pentru a reveni la normalitate şi a menţionat că de la 1 iulie vor fi discutate alte relaxări.

‘Fiecare pas pe care îl facem şi în care vedem că pandemia este depăşită oarecum, suntem încă în luptă cu pandemia, încă nu am depăşit totul, dar avem un program, pe care l-am anunţat, relaxări de la 1 iunie, 1 iulie, 1 august, în funcţie de ce se întâmplă cu mai mulţi parametri. Astăzi am continuat exact aşa cum am anunţat pe 15 mai, cu relaxări. Cred că mult aşteptate sunt cele pentru evenimente publice private, care au fost de un an de zile amânate, au fost suspendate. Este momentul ca românii din nou să se bucure de nunţi, botezuri şi aşa mai departe. Deci, de la 1 iunie, cu anumite condiţii, dar putem să vorbim de o nouă etapă după un an de zile care a fost dificil pentru foarte mulţi dintre români’, a afirmat Cîţu, la B1Tv.

Potrivit acestuia, şi în legătură cu portul măştii s-a făcut un pas important, nefiind obligatorie într-un spaţiu închis în care sunt maximum cinci persoane, dar acestea să fie vaccinate.

Alte relaxări de la 1 iulie

‘Vom discuta de la 1 iulie alte relaxări’, a adăugat premierul.

El a apreciat că beneficiile pentru persoanele vaccinate nu reprezintă ‘privilegii’, ci sunt ‘normalitate’.

‘Nu, nu sunt privilegii, sunt beneficii pentru noi ca societate să revenim la normal. De fapt, nici nu sunt beneficii, sunt normalitate. De fapt asta facem, paşi spre normalitate. Ne întoarcem la a fi fără mască în interior, într-un spaţiu închis, apoi în toată instituţia şi aşa mai departe. Aşa era înainte, asta era normalitatea. Deci nu este un privilegiu, nu este nimic special, este cum aveam viaţa înainte de pandemie’, a susţinut premierul.

 

Cluburi, baruri, discoteci

De asemenea, în opinia sa, măsurile referitoare la deschiderea la capacitatea de 50% a cluburilor, barurilor şi discotecilor pentru persoane vaccinate nu reprezintă un privilegiu, ci o ‘încurajare’.

‘Este o încurajare, nu este un privilegiu. Eu aşa vreau să văd lucrurile. (…) Îi încurajăm pe oameni să se vaccineze pentru a reveni la normalitate. Până la urmă, asta este singura soluţie. Vă aduc aminte, anul trecut, cu toţii aşteptam vaccinul pentru a reveni la normalitate, nu ne gândeam că o să vină aşa de repede, a venit vaccinul, avem doze suficiente pentru toţi românii care doresc să se vaccineze şi acum implementăm aceste soluţii pentru a fi mai aproape de normalitate. Încă nu suntem în normalitate, dar mergem aproape’, a spus prim-ministrul.

 

Risc zero la vaccinaţi

El a explicat că specialiştii spun că riscul de răspândire a bolii între persoanele vaccinate ‘este aproximativ zero’.

‘Toţi specialiştii ne spun că riscul de răspândire a bolii între persoanele vaccinate este aproximativ zero. Deci de aceea mergem pe acea variantă unde sunt mai multe persoane şi dacă nu sunt persoane vaccinate într-un număr mai mare se răspândeşte mai mult. Asta este ce ne spun specialiştii. Eu ascult de specialişti. Dar, în acelaşi timp, eu sunt foarte atent să iau măsurile care să ducă spre normalitate. Şi guvernul a făcut tot ce a putut să facă. Avem doze de vaccin şi acum am văzut că s-a redus numărul pe persoane infectate, am venit cu aceste măsuri. Toţi ne dorim să revenim la normalitate. Nu este un secret pentru nimeni. Eu vreau să revenim cât mai repede la normalitate şi de aceea luăm aceşti paşi. Avem şi eu un calendar, ceea ce nu cred că vedem într-o altă ţară din Europa, să ai un calendar clar de Paşte, la 1 iunie, 1 iulie, 1 august’, a adăugat Florin Cîţu.

Întrebat în legătură cu faptul că nu a fost atinsă ţinta de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, premierul a răspuns: ‘Ţinta nu era de 5 milioane de persoane vaccinate, ţinta era să scăpăm de pandemie. (…) Este o estimare pe care am făcut-o cu toţii, că atât avem nevoie să depăşim această etapă. Ne-am vaccinat mai rapid şi se pare că am depăşit mai repede. Ăsta este scopul campaniei de vaccinare, de a depăşi pandemia’. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Uite Popa, nu e Popa! CFR Cluj are în vizor un PORTAR de 2m

Publicat

zima

După plecarea lui Sava la Udinese, CFR Cluj l-a titularizat pe Popa. Tânărul portar, însă, nu sigilează, nici pe departe, la fel de bine poarta ardelenilor. În loc să-i acorde o șansă și lui Hindrich, veșnica rezervă, CFR își lungește gâtul peste gardul vecinilor.

Așa a apărut varianta Lukas Zima, un portar ceh de 30 de ani, actualmente la Petrolul. Atâta doar că lunganul de 2m este și în vizorul lui Becali, care-și dorește o variantă viabilă pentru Târnovanu. Clubul ploieștean ar vrea pe el 500.000 de euro și l-ar „împinge” spre gruparea feroviară însă cehul ar opta pentru FCSB.

Uite Popa, nu e Popa! CFR Cluj are în vizor un PORTAR de 2m

Oferta lui Gigi Becali ar fi fost de 250.000 de euro, dar Petrolul ar fi  dispus să-l dea CFR-ului pentru dublul sumei. Cehul preferă, însă, postura de rezervă la FCSB decât cea de titular la CFR.

Zima, care a venit la ploieșteni în vara lui 2023, mai are contract până în iunie 2026.

850.000 de euro e cota lui Lukas Zima, potrivit Transfermarkt.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Au apărut primele probleme cauzate de CEAȚĂ pe Aeroportul Cluj-Napoca. Două zboruri redirijate pe Sibiu

Publicat

Platforma stationare avioane Cluj

Odată cu sosirea toamnei, apar și primele probleme cauzate de ceață pe Aeroportul Cluj-Napoca. Marți dimineața, două zboruri care urmau să aterizeze la Cluj-Napoca au fost redirijate pe aeroportul din Sibiu.

Conform site-ului Aeroportului Cluj-Napoca, din cauza vizibilității reduse, zborurile TAROM RO641 București – Cluj-Napoca și Ryanair FR9548 Paris BVA – Cluj Napoca au aterizat la Sibiu. După realimentare, acestea se vor îndrepta spre Cluj. Zborul de București este așteptat să aterizeze în jurul orei 11.10.

sosiri

Au apărut primele probleme cauzate de CEAȚĂ pe Aeroportul Cluj-Napoca. Două zboruri redirijate pe Sibiu

Din cauza acestor întârzieri, și zborurile de întoarcere spre București, respectiv Paris, au fost la rândul lor, întârziate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Marți, 8 octombrie, se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca. Care sunt străzile

Publicat

robinet

Compania de Apă „Someș” anunță că în vederea efectuării unor lucrări de remediere ale unor avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită intervenție imediată, se întrerupe furnizarea apei potabile pe unele străzi din Cluj-Napoca.

Data efectuării lucrării: 08 Octombrie 2024
Localitatea/Localitățile: Cluj-Napoca

Marți, 8 octombrie, se întrerupe furnizarea APEI în Cluj-Napoca. Care sunt străzile

Strada/lista străzilor afectate: Str. Țebei între str. Octavian Goga și B-dul 1 Decembrie 1918; B-dul 1 Decembrie 1918 între str. Gavril Muzicescu si str. Țebei;

Ora estimată pentru reluarea serviciului: 17:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Dacă primești PENSIE din altă țară, trebuie să plătești IMPOZIT? Ce spun experții

Publicat

Pensionarii vor primi mai mulți bani

Sunt români care au lucrat în străinătate și au ieșit sau ies la pensie în perioada următoare. Aceștia trebuie să știe anumite lucruri legat de impozitarea acelor venituri dacă revin în România.

Răspunsuri legate de acestă temă au fost oferite de către Daniel Jinga, director KPMG în România, conform HotNews.

Dacă primești PENSIE din altă țară, trebuie să plătești IMPOZIT? Ce spun experții

Persoanele aflate în astfel de situații trebuie să depună Declarația unică.

Ce venit declară (în Declarația unică 212) un cetățean român care obține pensie plătită de un stat UE? Ce poate deduce din acest venit?

În conformitate cu art. 130 Cod fiscal, veniturile obținute din străinătate (inclusiv cele din pensie) sunt supuse declarării și plății impozitului pe venit, dacă persoana care obține aceste venituri este considerată rezidentă fiscal în România.

În cazul în care venitul din pensie este deja taxat în țara-sursă cu care avem încheiată o Convenție pentru evitarea dublei impuneri și Convenția nu acordă drept exclusiv de taxare statului-sursă, România va recunoaște un credit fiscal care va fi dedus din impozitul datorat sau va scuti acel venit de la impozitare, conform metodei de evitare a dublei impuneri prevăzute în Convenția respectivă.

Faptul că acest venit este deja impozitat în țara-sursă nu înseamnă că este dublu impozitat și în România. În general, dar în funcție și de metoda de evitare a dublei impuneri prevăzută în Convenție, atât timp cât impozitul plătit în țara-sursă este mai mic decât cota de impozitare de 10% din România, rezidentul fiscal român va plăti impozit în România doar pe diferența cotelor de impozit.

Este important de precizat că la calculul impozitului pe venitul din pensii este impozabilă doar suma care depășește plafonul de 3.000 de lei pe lună.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax