Connect with us

ACTUALITATE

Parlamentul Rusiei a aprobat trimiterea de TRUPE în Ucraina ca să APERE locuitorii din regiunile Doneţk şi Lugansk

Publicat


Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat marţi cererea preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura militari în susţinerea separatiştilor proruşi din cele două regiuni din estul Ucrainei a căror independenţă a recunoscut-o luni, Doneţk şi Lugansk.

După o dezbatere fulger, Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate, cu 153 de voturi, această cerere.

Ministrul-adjunct al apărării al Rusiei, Nikolai Pankov, a citit cererea preşedintelui Putin în faţa Consiliului Federaţiei reunit în sesiune extraordinară, argumentând că „la frontierele republicilor populare Doneţk şi Lugansk, au fost desfăşuraţi 60.000 de soldaţi şi blindate”.

„Nu avem de ales”, a spus Pankov, „trebuie să luăm apărarea locuitorilor din aceste tinere state. Vă cer să susţineţi propunerea preşedintelui”, a insistat el.

Potrivit TASS, Consiliul Federaţiei a autorizat cererea preşedintelui Putin „pentru utilizarea de forţe armate ale Federaţiei Ruse în afara ţării (Rusiei), în legătură cu situaţia din Donbas.

Documentul a intrat în vigoare din momentul adoptării lui.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a precizat, însă, că decizia Consiliului Federaţiei privind aprobarea misiunii militare externe nu înseamnă că armata rusă va interveni imediat pentru protejarea regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk.

„În primul rând, eu nu am spus că trupele vor interveni acolo imediat. Dar este imposibil să anticipăm evoluţia acţiunior de acolo, totul depinde de situaţia de pe teren”, a afirmat Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti.

Sursa: Agerpes

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie. 2,3 milioane de români poartă numele Sfintei Maria

Publicat

nasterea domnului

Pe 8 septembrie, creștinii din România și din întreaga lume sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria Mică. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători religioase ale toamnei.

Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică marchează un moment semnificativ atât în calendarul bisericesc, cât și în cel popular. În credința tradițională, această sărbătoare reprezintă trecerea dintre vară și toamnă, simbolizând începutul lucrărilor agricole de toamnă și instaurarea noului anotimp.

Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie

Fecioara Maria s-a născut într-o familie de creștini evlavioși, Ioachim și Ana, care, deşi înaintaţi în vârstă, și-au dorit un copil și s-au rugat îndelung pentru acest dar divin. Îngerul Gavriil le-a vestit că rugăciunile lor au fost ascultate, iar Dumnezeu le-a dăruit o fiică pe care au botezat-o Maria.

Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

2,3 milioane de români își serbează onomastica

În România, numele Maria și derivatele sale rămân printre cele mai răspândite, în ciuda tendințelor moderne de a alege nume internaționale. Aproximativ 2,3 milioane de români, adică peste 11% din populația țării, poartă numele Maria sau diverse variante ale acestuia. Dintre aceștia, aproape 2 milioane sunt femei, cele mai comune forme fiind Maria (1.486.913 persoane), Mariana (264.991) și Mărioara (51.460).

În rândul bărbaților, cele mai frecvente nume derivate sunt Marian, purtat de 316.800 de români, și Marin, cu 72.868 de purtători. De asemenea, numele Marius, purtat de peste 259.705 de persoane, este considerat de unii ca fiind legat de Maria, deși există dezbateri în privința originii acestuia.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mică

În această zi sfântă, tradițiile populare aduc în prim-plan rugăciunile adresate Maicii Domnului, considerate deosebit de puternice, mai ales pentru femeile care își doresc un copil.

De asemenea, sărbătoarea marchează începutul toamnei și în lumea naturală, când păsările migratoare încep să plece spre țările calde, iar plantele își pierd proprietățile vindecătoare.

Și vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe şi plante, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.

Ce nu este bine să faci în această zi?

În ziua de Sfânta Maria Mică, se obișnuiește să se aprindă candela în dreptul icoanei Maicii Domnului și să ardă pe tot parcursul zilei. De asemenea, se fac pelerinaje la mănăstiri și biserici, unde credincioșii aduc fructe, pâine și lumânări pentru a fi sfințite.

Pentru mulți credincioși, această sărbătoare este un moment de reculegere și rugăciune, dar și de respectare a unor obiceiuri vechi. În această zi, bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe.

Citește mai departe

POLITICA

Simion face vlog de pe șantier. Care este stadiul casei pe care o construiește în 12 zile

Publicat

George Simion a prezentat pe blogul său cum a decurs a treia zi de lucrări la casa pe care vrea să o construiască în 12 zile.

Liderul AUR precizează costul lucrărilor în fiecare zi, pentru a demonstra că Planul Simion pentru locuințe este viabil.

Casa va fi gata în 15 septembrie

„În ziua a treia, am avut de închiriat un buldoexcavator de 2.500 de lei și un compactor cu 250 de lei. Tot aici se adaugă și alte costuri, precum betonul, 8,5 metri, care a costat 4.000 de lei, o mașină de balastru – 2.000 de lei și plasă fier, șapte bucăți, 2.100 de lei”, a spus George Simion, într-un videoclip postat pe blogul său.

Casa va avea 60 de metri pătrați utili și va fi gata pe 15 septembrie. Costul total al construcției ar urma să fie de 30 de mii de euro, fără profitul constructorilor, anunță George Simion.

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu: „Minciuna originară”

Publicat

„Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei.

Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le obțin din partea băncilor care activează pe piața internă. În același timp, prețul energiei în România este cel mai ridicat din întreaga Uniune.

Un creion produs în România are un cost mai mare decât oriunde altundeva în UE

În aceste condiții, un creion produs în România are un preț de cost mai mare decât același obiect produs oriunde altundeva în UE.

Spre deosebire de concurenții săi din țările dezvoltate, fabrica românească nu are decât două posibilități: fie vinde creionul mai scump și își dinamitează singură afacerea, fie acceptă un profit mai mic, ceea ce îi limitează în mod natural capacitatea de dezvoltare.

Guvernanții de la București favorizează cu bună știință companiile străine

Acesta este adevărul gol-goluț despre modul în care guvernanții de la București favorizează cu bună știință companiile străine în detrimentul celor românești.

Pentru asta au închis minele, au distrus sistemul energetic național și au scos la mezat toate băncile cu capital românesc.

Atâta vreme cât nu vom avea finanțare la dobânzi decente, energie ieftină și resurse suficiente, nu ne vom depăși condiția de clienți captivi într-o lume în care profitul se împarte doar între cei puternici”, spune Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu de vegetație de proporții, în Maramureș. Pompieri din Cluj, trimiși în sprijinul echipajelor locale

Publicat

Un incendiu puternic de vegetație uscată și litieră de pădure a izbucnit între localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure, în județul Maramureș. Flăcările, întinse pe o suprafață de aproximativ 500 de hectare, au determinat mobilizarea forțelor de intervenție din mai multe județe, inclusiv din Cluj.

O autospecială de mare capacitate din cadrul Detașamentului Dej a fost trimisă în sprijinul echipajelor locale din Maramureș, unde peste 150 de pompieri încearcă să stingă un incendiu de vegetație de proporții.

„A fost trimisă în sprijin o autospecială de mare capacitate din cadrul Detașamentului Dej. Colegii noștri au fost trimiși să acționeze în localitatea Lăpușel, alături de celelalte forțe implicate. Colegii noștri acționează în continuare în acea zonă”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, sâmbătă seară.

FOTO: Facebook/ DSU

Incendiu de vegetație scăpat de sub control

Până în acest moment, două dintre cele trei focare au fost localizate și sunt în curs de lichidare, iar eforturile se concentrează acum asupra celui de-al treilea focar.

Incendiul de vegetație uscată și  litieră de pădure s-a produs între localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure. Conform informațiilor de la fața locului, arderea s-a manifestat violent, cu flacără deschisă și degajare de fum și s-a extins la 7 locuințe fără a fi înregistrate victime. Pentru gestionarea optimă a situației de urgență s-a dispus  creșterea capacității operaționale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu a fost suplimentat cu cel aflat în turele libere.

FOTO: Facebook/ DSU

90 de persoane evacuate

Din cauza intensității incendiului și a riscului pentru comunitățile locale, au fost evacuate preventiv aproximativ 90 de persoane, inclusiv dintr-o pensiune din apropiere. Până la acest moment, nu au fost raportate victime.

Dat fiind faptul că aeronavele Black Hawk intervin în  Mehedinți în scopul limitării incendiilor de vegetație din zonă, la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență a fost solicitat sprijin aerian din partea Ministerului Apărării Naționale, pentru a interveni cu aeronave aflate în dotare, în scopul limitării răspândirii  focarelor și în alte zone.

Pentru protecția populației din zonă, autoritățile au transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, având în vedere degajările mari de fum produse de incendiu.

Mobilizare masivă de forțe

La acțiunea de stingere participă aproximativ 250 de subofițeri și 12 ofițeri de la ISU Maramureș, sprijiniți de alți 40 de subofițeri din județele limitrofe. În total, sunt implicate 15 autospeciale de stingere ale ISU Maramureș, suplimentate cu alte 8 autospeciale trimise din județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj și Sălaj.

De asemenea, forțele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) contribuie cu 25 de subofițeri și 2 ofițeri de la Jandarmeria Română, 20 de subofițeri și 3 ofițeri de la Poliția Română, precum și cu aeronave Spartan ale Ministerului Apărării Naționale. În sprijinul operațiunii au fost trimise și două cisterne de la ISU Bihor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax