Connect with us

Clujul de altădată

ROMEO şi JULIETA de Cluj. O poveste de IUBIRE de 500 de ani. Lucian BLAGA. Şi alte iubiri clujene

Publicat


14 februarie. De Ziua îndrăgostiţilor. O poveste de iubire care a fascinat o lume întreagă. S-a întâmplat la Cluj, în urmă cu peste 500 de ani. Romeo şi Julieta. Dar şi alte poveşti de iubire clujene.

Îngropaţi mână în mână

Două schelete descoperite în Cluj au făcut furori în toată lumea. Un bărbat şi o femeie, scheletele lor, se ţineau de mână. Au fost descoperiţi într-o veche mănăstire clujeană. Era în 2013.

“S-au descoperit când au făcut săpături în Piaţa Muzeului, în incinta fostei mănăstiri dominicane, unde a fost Liceul de muzică. Sunt două schelete datate 1450-1550. Bărbat şi femeie, mână la mână, se vede clar că erau îndrăgostiţi. E o poveste de dragoste cu personaje din Clujul istoric. Nu le ştim numele. Poate fi un simbol al dragostei perene a doi necunoscuţi pe care i-am numit Romeo şi Julieta. Nu se ştie cum au murit. Părerea mea e că au murit împreună, poate răpuşi de o maladie. Poate au murit acolo sau doar au fost îngropaţi acolo. Probabil că erau căsătoriţi, că altfel nu-i îngropau în mănăstire. Probabil au fost doi tineri căsătoriţi, morţi în urma vreunei maladii, ciumă, sau accident”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

Povestea a făcut înconjurul lumii

În 2013, când au fost descoperite scheletele, povestea lor a făcut înconjurul lumii.

Povestea a fost redată, printre publicaţii, de Huffington Post. Jurnaliştii au scris că cei doi au fost îngropaţi în curtea unei mănăstiri. „Bărbatul şi femeia au fost îngropaţi ţinându-se de mână, fiind parcă legaţi de o îmbraţişare veşnică a dragostei”, relata Huffington Post.

Şi Daily Mail a scris despre poveste. Scriau că, spre deosebire de Romeo şi Julieta, cei doi nu s-ar fi sinucis, pentru că în acest fel n-ar fi fost îngropaţi în cimitir.

Povestea celor doi clujeni morţi în urmă cu peste 500 de ani a mai fost relatată de numeroase publicaţii din mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Irlanda, Grecia.

Raoul Şorban şi o cunoscută balerină

O altă poveste de dragoste a Clujului este relatată de istoricul Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

“A fost o căsnicie spectaculoasă. O mare balerină a Clujului, cunoscută sub numele de Larisa Şorban, iar el a fost celebrul istoric de artă şi pictor clujean, Raoul Şorban, pe care îl cunoaştem şi din alte ipostaze. Este unul dintre cei care au ajutat evreii în anii 40-44, când Clujul era sub un regim horthyst, să evadeze în România. El a fost închis 4 ani. Au fost căsătoriţi 6 ani. Numele de domnişoară al celebrei balerine era Larisa Kleitmer. Se spune că era o brunetă foarte frumoasă, care a dansat până aproape de 50 de ani. Şi a debutat pe scena Operei din Cluj.

El, pentru a nu-i ştirbi cariera, a chemat-o pe tânăra lui soţie la închisoare, i-a spus că nu ştie cât timp va rămâne acolo, dar că o roagă să depună actele de divorţ şi să-şi refacă viaţa. Până la urmă, ea i-a îndeplinit dorinţa. Era şi o situaţie politică foarte delicată. Dacă ar fi rămas soţia lui, cine ştie ce problem ar fi avut. Astfel, ea a divorţat, dar i-a cerut un lucru: să o lase să-şi păstreze numele de Şorban. El a fost de acord. Şi au rămas prieteni toată viaţa”, mai spune, pentru Cluj24, istoricul clujean.

*Raoul Șorban (4 septembrie 1912, 18 iulie 2006), critic de artă, pictor, scriitor, eseist, memorialist.

*Larisa Șorban (30 ianuarie 1926, 2002), prim-balerină a Operei din Cluj.

Stră-străbunica reginei Marii Britanii s-a iubit la Cluj

O poveste tragică de iubire a avut la Cluj chiar stră-străbunica Reginei Elisabeta a Marii Britanii. Ea a locuit mulţi ani la Cluj, la începutul anilor 1800.

În Palatul Rhedey din Cluj-Napoca, situat la colţul Pieţei Unirii cu str. Napoca, a copilărit o stră-stră bunică a Reginei Elisabeta a II-a, Claudine Rhedey.

„Este fiica lui Ladislau Rhedey, Claudine Rhedey, născută la Sângeorgiu de Pădure. Acolo a fost şi înmormântată. Ea a copilărit în Palatul Rhedey din Cluj. La un bal, cred că la Viena, l-a întâlnit pe prinţul Alexandru de Wurttemberg, şi a fost o dragoste la prima vedere. Numai că n-a putut fi realizată căsătoria dintre cei doi fiindcă s-a opus tatăl lui Claudine. Ca să-l îmbuneze, prinţul german a învăţat şi ungureşte.

S-au căsătorit într-un târziu, din cauză că tatăl lui Claudine nu era de acord cu căsătoria. Au avut trei copii, două fete şi un băiat, Francis. De la Francis se trage Regina Elisabeta a II-a, pe linie maternă. Ea moare la 29 de ani, unii spun că în accident de călărie, fiind însărcinată, în drum spre soţul său”, mai spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

*Claudine Rhédey de Kis-Rhéde (21 septembrie 1812, 1 octombrie 1841). Pe linie maternă, prin Petru Racz, a fost înrudită cu familia Raţiu de Noşlac. Claudine Rhédey a fost înmormântată în Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure. Fiul său Francisc a fost tatăl reginei Maria, consoarta regelui George al V-lea al Marii Britanii şi bunica actualei regine a Marii Britanii.

*Ducele Alexandru de Württemberg (9septembrie 1804, 4 iulie 1885), tatăl Prinţului Francisc de Teck şi bunicul viitoarei regine Mary de Teck, soţia regelui George al V-lea al Marii Britanii.

Lucian Blaga şi iubirile sale

Nici marele poet Lucian Blaga n-a scăpat de fiorii dragostei. Dimpotrivă. A fost săgetat de mai multe ori.

“O preoteasă a fost muză a lui Lucian Blaga. Era soţia preotului Florea Mureşan. Era paroh la Biserica Ortodoxă din Deal, str Bisericii Ortodoxe. Ea se numea Eugenia şi patrona unele serate în cadrul cărora Blaga era nelipsit. A fost frapat de frumuseţea ei. I-a scris numeroase creaţii lirice. Blaga a avut mai multe aventuri sentimentale. Inclusiv cu nevasta lui Leon Daniello. Dar nu se ştie dacă aventurile astea sentimentale ale lui erau şi erotice. Dar se ştie că şi cu soţia marelui medic pneumolog a avut o idilă”, povesteşte Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

O altă idilă a avut Iuliu Coroianu.

“Dragostea între Iuliu Coroianu, care a stat pe Emil Isac 23, şi Dorina Raţiu, a doua lui nevastă. Ea era fiica lui Ioan Raţiu. Coroianu se pare că este autorul Memorandumului şi la el în casă s-a elaborat primul memorandum”, mai spune istoricul clujean.

*Iuliu Coroianu (1847, 29 martie 1927) a fost jurist, fratele Clarei Maniu, mama lui Iuliu Maniu.

*Dr. Ioan Rațiu (19 august 1828, 4 decembrie 1902), om politic român transilvănean, avocat, unul din întemeietorii Partidului Național Român din Transilvania, al cărui președinte a fost între 1892-1902. A fost unul din principalii autori ai Memorandumului adresat în 28 mai 1892 împăratului Francisc Iosif I în numele națiunii române din Transilvania.

Ziua îndrăgostiţilor

Ziua Îndrăgostiților, numită şi Ziua Sfântului Valentin.

Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca o semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și dragoste romantică.

Legenda Sfântului Valentin spune că era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. A vrut o armată puternică, dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. În consecință, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.

Valentin, care era un preot creştin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de Dumnezeu, iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat. Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind „Adu-ți aminte de Valentin al tău.”

Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270.

În tradiţia românească există Dragobetele, sărbătorit pe 24 februarie.

Este considerat patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești, fiind identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia română.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

A mai rămas o lună până când ÎNCEPE Youth Speak Forum 2024, organizat de AIESEC Cluj-Napoca

Publicat

A mai rămas o lună până când începe Youth Speak Forum 2024, locul unde afli cum poți să te integrezi în mediile de lucru și cum poți să te dezvolți profesional.

Tematica evenimentului este „Youth at Work: Mental Health & Wellbeing”. Am ales această temă pentru că la Youth Speak Forum, ne concentrăm pe promovarea bunăstării la locul de muncă și pe crearea unui mediu de lucru sănătos și inclusiv pentru toți.

A mai rămas o lună până când ÎNCEPE Youth Speak Forum 2024, organizat de AIESEC Cluj-Napoca

Pe 25 aprilie la Youth Speak Forum, organizat de AIESEC Cluj-Napoca, de la ora 11 așteptăm tineri din toate domeniile de studiu, studenți sau tineri absolvenți care doresc să afle detalii despre locul de muncă perfect și potrivit care se pliază pe dorințele lor.

Pe pagina de Facebook urmează să anunțăm partenerii evenimentului care îți vor spune în timpul spațiilor ce înseamnă să lucrezi într-un mediu sănătos.

Tinerii caută un mediu de lucru care să le permită să-și gestioneze timpul și să aibă o viață echilibrată. Ei vor să învețe continuu, să participe la training-uri și să-și dezvolte abilitățile.

Generația Z vrea să facă o diferență, caută companii cu o viziuni clare și implicate în binele comunității.

De ce să vii la Youth Speak Forum?

● networking cu companii de top.

● primești informații din interiorul unui mediu de lucru.

● îți poți cunoaște viitorul angajator.

Fă primul pas în a descoperi un loc de muncă care îți aduce satisfacție personală și împlinire profesională! Înscrie-te la Youth Speak Forum și fii parte dintr-un eveniment care îți va schimba perspectivele asupra locurilor de muncă!

Pentru eveniment te poți înscrie aici.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: A doua zi de scădere a cursului euro

Publicat

De

Cursul euro a scăzut

Tendința de ușoară apreciere a leului, conturată la sfârșitul săptămânii trecute, s-a menținut și la începutul celei prezentate.

Cursul euro a scăzut de la 4,9727 la 4,9711 lei, într-o ședință în care transferurile s-au înghesuit în culoarul 4,97 – 4,972 lei.

Indicii ROBOR au cunoscut scăderi marginale

După câteva zile fără operațiuni, piața monetară a fost ușor agitată iar indicii ROBOR au cunoscut scăderi marginale.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a alunecat de la 6,07 la 6,06%, minim care nu a mai fost atins din 6 iunie 2022.

Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,09 la 6,08%, cel mai mic nivel din 26 mai 2022, iar cel la 12 luni a coborât de la 6,10 la 6,09%, minim începând cu 19 mai 2022.

Ca de obicei, Trezoreria s-a împrumutat la începutul săptămânii. Ea a atras 962,4 milioane lei cu scadența în mai 2027, peste valoarea programată 500 milioane lei, la un randament mediu de 6,21%/an.

Euro fluctua în culoarul 1,0802 – 1,0838 dolari iar media monedei americane a scăzut marginal de la 4,5967 la 4,5956 lei.

Lira sterlină s-a apreciat

Pe plan internațional, dolarul a fost afectat ușor de deciziile luate de băncile centrale din Japonia și China de a aprecia monedele naționale.

Media francului elvețian a crescut de la 5,1049 lei, minim care nu a mai fost atins din iulie trecut, la 5,1180 lei.

La rândul ei, lira sterlină s-a apreciat la 5,8002 lei, după ce piețele s-au acomodat cu menținerea de către Banca Angliei a dobânzii de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008.

Prețul gramului de aur a crescut

Prețul gramului de aur a crescut marginal la 320,4858 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 2.164 și 2.177 dolari/uncie, valori apropiate de cele de vineri.

Gramul de aur a crescut joi la un maxim istoric de 323,3234 lei, în timp ce uncia a urcat până la 2.222,39 dolari.

Creșterea aurului, se vorbește deja de pragul de 2.300 dolari pentru a doua jumătate a anului, se datorează majorării plasamentelor într-un activ considerat drept un „refugiu” în perioadele în care riscurile geopolitice s-au amplificat (războiul din Ucraina, posibilitatea extinderii conflictului din Orientul Mijlociu sau tensiunile în creștere din Marea Chinei de Sud) iar marile bănci au semnalat începerea procesului de reducere a dobânzilor odată cu scăderea inflației.

Primul gest a fost făcut joia trecută de Banca Națională a Elveției care a tăiat rata de referință cu un sfert de punct procentual, la 1,5%/an.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 396,98 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3091 zloți/euro.

Bitcoin a crescut la 66.414 – 68.448 dolari iar ethereum la 3.422 – 3.507 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mohammad Murad este candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Constanța

Publicat

Mohammad Murad

Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat astăzi candidații pentru alegerile locale din Constnța. Dacă la primăria municipiului Constanța AUR l-a anunțat deja pe Ovidiu Cupșa, pentru președinția Consiliului Județean, Alianța pentru Unirea Românilor îl susține pe omul de afaceri Mohammad Murad.

„Toată România a crescut cu filmele lui Sergiu Nicolaescu, cu Amza Pellea, cu nea Mărin miliardar. Din păcate, în ultimii 30 de ani am trăit în beznă, în bube și mucegai.

Așa era și complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere. Iar fratele nostru Mohammad l-a transformat în AUR, i-a redat strălucirea de odinioară.

Nu este ceva ce îmi doresc mai mult de la candidații noștri decât calitatea de a fi oameni pe care îi recomandă faptele. Dacă Mohammad a făcut pentru propria familie, pentru comunitate și propriile afaceri, poate și pentru comunitatea constănțeană.

Doamnelor și domnilor, Mohammad Murad este  propunerea AUR pentru președinția Consiliului Județean Constanța. O să te rog de la Corbu până la Limanu să redai strălucirea litoralului românesc”, a susținut președintele AUR, George Simion, în cadrul evenimentului.

Om de afaceri prosper

În vârstă de 57 de ani, Mohammad Murad este un om de afaceri prosper, care a venit în România în 1967, iar de atunci luptă pentru interesele constănțenilor.

„Murad a demonstrat deja că poate transforma ruinele în afaceri prospere de care să fim mândri. El este cel care poate face din județul Constanța un paradis”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.

Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Constanța a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Președintele AUR, George Simion, a vorbit și despre tertipurile neconstituționale ale coaliției de guvernare, disperată să nu piardă alegerile.

Lovitură de stat

„Asistăm în aceste zile la o veritabilă lovitură de stat. România se află chiar acum sub asediul ilegal și neconstituțional al coaliției mafiote PSD-PNL. Totul se întâmplă pentru a îndeplini visul lui Klaus Iohannis și profeția lui Ion Iliescu. Două partide comasate într-unul, pentru deceniul care va urma, spun ei, de stabilitate.

Totul de frica noastră, de frica tuturor românilor care s-au săturat de ei, fac tot posibilul pentru a îngropa libertatea, democrația și identitatea noastră românească”, a declarat George Simion.

Înainte de evenimentul de lansare a avut loc un marș al susținătorilor AUR, la care au participat peste 1000 de constănțeni.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Ultimele zile în care poți descoperi „Dinos and Sea Monsters”, expoziția din parcul Iulius Mall Cluj

Publicat

Expoziția din parcul Iulius Mall Cluj, care reunește 35 de exponate animatronice, mai poate fi vizitată până duminică, 31 martie 2024, astfel că încă ai ocazia să te bucuri de o parte dintre misterele erei mezozoice. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters, cum ar fi Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, te va transpune în vremuri de mult uitate și vei avea parte de o experiență pe cât de amuzantă, pe atât de interactivă.

Pasionații de dinozauri, curioșii, dar și cei care vor afle mai multe despre misterele oceanului și era mezozoică sunt așteptați până pe 31 martie, în Iulius Parc, unde are loc „Dinos and Sea Monsters”, expoziție ce prezintă 35 de exponate din categoria Sea Monsters, dar și  dinozauri animatronici.

FOTO. Ultimele zile în care poți descoperi „Dinos and Sea Monsters”, expoziția din parcul Iulius Mall Cluj

„Dinos and Sea Monsters” poate fi vizitată în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar biletul de intrare costă 30 lei. De asemenea, prichindeii cu vârstă mai mică de 3 ani au intrarea liberă, toți copiii care vin în grupuri mai mari de 10 persoane plătesc 25 de lei/copil, iar însoțitorul are  intrare liberă. Acces gratuit au și persoanele cu dizabilități, alături de un însoțitor.

Vino să descoperi „dinozaurii mării”, în Iulius Parc: Mosasaur, un animal marin asemănător unei șopârle uriașe, perfect adaptat pentru a înota în mare precum un șarpe; Megalodon, un rechin ce a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani și care este considerat unul dintre cei mai mari prădători marini din istoria planetei; Plesiosaurus, un dinozaur de dimensiune gigantică ce ar putea fi strămoșul balenelor și delfinilor din prezent,  și mulți alții!

Tot aici vei putea să afli mai multe și despre Diplodocus, cea mai înaltă creatură care a existat vreodată pe Pământ și care se ridică la o înălțime de peste 11 metri echivalentul a două girafe puse una peste cealaltă; Dimetrodon – strămoșul terapsidelor (grupa de animale din care au evoluat mamiferele) se evidențiază prin creasta semicirculară, poziționată deasupra prelungirilor vertebrelor de pe spate așa că o să-l identifici ușor și alte câteva surprize.

Vino la Iulius Mall Cluj și bucură-te de experiența „Dinos and Sea Monsters”!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax