Connect with us

EVENIMENT

România și alte 8 țări NATO, declarație comună de susținere a ADERĂRII Ucrainei

Publicat


9 tari,aderare,declaratie comuna,nato,rusia,stiri cluj,Stoltenberg,sustinere,ucraina,Zelenski,evenimentul de cluj

România și alte 8 țări NATO din Europa Centrală și de Est sprijină o cale de aderare a Ucrainei la alianță și au cerut tuturor celor 30 de state membre să sporească ajutorul militar pentru Kiev, potrivit Sky News.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut vineri o mișcare surprinzătoare și a solicitat aderarea rapidă la NATO, după anexarea de către Rusia a patru regiuni din țara sa.

Toți cei 30 de membri trebuie să aprobe cererea pentru ca aderarea să fie aprobată, dar este puțin probabil ca Ucraina să adere la pact în viitorul foarte apropiat. De asemenea, faptul că este o țară aflată deja în război complică cererea.

Nouă membre NATO au cerut insistent un răspuns la anexare, deoarece sunt îngrijorate de faptul că Rusia le-ar putea viza în continuare dacă nu este oprită în Ucraina.

Citește și: Rusia ar putea BOMBARDA baze de aprovizionare NATO din România și Polonia, spun americanii. Răzbunarea lui Putin

„Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei”

Liderii Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei, României și Slovaciei au publicat o declarație comună pe site-urile lor, în care se spune că „Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem (ca Rusia) să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să își mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei”.

În declarație se precizează că liderii „susțin cu fermitate decizia summitului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”.

La summitul din 2008, membrii NATO au salutat aspirațiile de aderare ale Ucrainei și Georgiei, dar au refuzat să ofere un calendar clar pentru posibila aderare a celor două țări. Declarația de duminică nu a menționat nici ea un calendar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost nehotărât atunci când a fost întrebat despre apelul dlui Zelenski de ca Ucraina să adere la NATO.

Sursa: MediafaxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. ”Un secol de dor”, concert Grigore Leșe la Opera Română Cluj-Napoca

Publicat

lese 3

Rapsodul Grigore Leșe susține miercuri de la 18,30 la Opera Națională Română Cluj-Napoca un concert amplu care prezintă o poveste despre trecutul nostru istoric.

„Un secol de dor” este un concert despre tradițiile și istoria neamului român, în care vor fi lucrări muzicale semnate de Béla Bartók, Serghei Rahmaninov, Johann S. Bach și Frederic Chopin.

Absolvent al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București, interpretul de muzică tradițională românească Grigore Leșe este primul muzician român care a adus în scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria și Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient.

Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multor filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia (producție Travel Channel).

Concertul nu are pauză și se încheie în jurul orei 20:00.

Biletele sunt disponibile pe bilete.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Drumul Cluj-Oradea, BLOCAT. Viteza melcului. Șoferii sunt disperați. ”Nu am văzut în viața mea așa ceva”

Publicat

ora 1

Blocaj pe drumul Cluj-Oradea, miercuri, spre disperarea șoferilor prinși în traficul care se desfășoară bară la bară, cu viteza melcului, și care nu au ce să facă. 

”Așa ceva nu am mai văzut. Am ajuns cu chiu cu vai până la Izvorul Crișului unde efectiv se stă”, a spus un șofer pentru Cluj24.

ora 3

Blocajul se datorează ceremoniilor militare organizate în orașul Aleșd din județul Bihor, potrivit Companiei Naționale de Administrarea a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

”Miercuri, 30.11.2022, se va închide traficul rutier pe DN 1 (km 590+460 – km 591+340), pe raza orașului Aleșd, în intervalul orar 12:00 – 13:00, pentru aproximativ 15 minute în vederea organizării unei ceremonii militare cu ocazia Zilei Naționale a României.
Pentru sensul de mers Oradea – Cluj traficul rutier se va devia la km.591+340 pe DJ 764 (strada Tudor Vladimirescu), Strada Ciocârliei, Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul.
Pentru sensul de mers Cluj – Oradea traficul rutier va fi deviat de la km. 590+460 pe străzile Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul și Ciocârliei”, arată CNAIR.

ora 4

ora 2

Citește mai departe

EVENIMENT

Asociația NUCA, de protecție a animalelor, scoasă din Târgul de Crăciun Cluj-Napoca: Nu ne integrăm. Ce spun organizatorii

Publicat

De

nuca targ craciun

Asociația pentru protejarea animalelor NUCA nu mai participă la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, după ce, spun reprezentanții acesteia, li s-a retras acordul. Motivul, arată reprezentanții organizației, este acela că nu s-ar „integra” la acest eveniment.

Organizatorului Târgului de Crăciun a precizat că nu i-a dat afară, ci că i-a rugat pe reprezentanții asociației să facă altfel activarea în piață, pentru că acum „nu se potrivesc cu povestea”.

După două zile în care au participat la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, reprezentanții Asociației pentru protejarea animalelor NUCA au anunțat că le-a fost retras acordul de a participa de către organizator.

Ca nuca-n perete? Asociația NUCA, de protecție a animalelor, scoasă din Târgul de Crăciun Cluj-Napoca: Nu ne integrăm

„Motivul este „feedback negativ și nu va integrați”, spun cei de la asociație.

„Cu părere de rău, vă anunțăm că ne-a fost retras acordul de a participa la Târgul de Craciun, de către organizator. Motivul este <<feedback negativ și nu vă integrați>>. Nu e o palmă, e o oală cu apă clocotită aruncată pe față.

Ne doare că munca noastră nu <<se integrează>> în astfel de evenimente. Ne-a durut și că un om aparent deschis la minte ne-a vorbit așa cum a făcut-o, explicându-ne și că decizia îi aparține.

Organizatorul nu a avut două mese pentru echipa noastră, așa că am adus noi mesele. Dar nici ele nu s-au integrat. Nici materialele informative, nici câinele abandonat acum două săptămâni pe marginea drumului din Cluj. Noi înșine suntem neintegrați în lumea feerică a sărbatorilor”, au arătat reprezentanții asociației pe pagina de Facebook.

Aceștia au mai precizat că nu au avut bani de investit în integrarea la Târgul de Crăciun, dar că asta nu e o rușine, având în vedere că toți banii lor sunt investiți în bunăstarea animalelor și a clujenilor.

Reprezentanții NUCA mai spun că în cele două zile în care asociația a fost prezentă la târg, copii și adulți s-au bucurat să învețe cum e bine să comunice cu un câine, și adolescenți și pensionari au donat pentru activitatea lor.

Organizator: Nu ne-a plăcut activarea lor în piață

Mihai Oprean, organizatorul Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca, spune că nu a dat afară asociația, ci că i-a rugat pe reprezentanții acesteia să găsească alte soluții de promovare la eveniment.

„Noi ajutam toate ascoiațiile să faca bani sau planul pe care și-l propun. Nu ne-a plăcut activarea lor în piață și i-am rugat să găsească altă soluție, cu fly-re, dar nu cu câini în piață, care să înghețe de frig. Nu cu modul lor de expunere.

Nu i-am dat afară, i-am rugat să iși facă altfel activarea, dar ce au făcut până acuma nu ne place, nu se potrivește cu povestea noastră”, a declarat pentru Cluj24.ro Mihai Oprean.

Acesta a mai precizat că dacă Asociația Nuca va găsi un alt „mod de expunere”, va fi de acord să îi lase să participe la târg. „Dar în casa noastră trebuie să arate bine”, a mai spus acesta.

Foto: Facebook/ Asociația pentru protejarea animalelor NUCA

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Repetiții pentru parada militară de Ziua Națională a României, la Cluj-Napoca

Publicat

repe 2
Militarii Diviziei 4 Infanterie Gemina și reprezentații IPJ, ISU și altor instituții au organizat, miercuri dimineață, o repetiție generală a paradei militare care va avea loc joi în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.
”Am dat startul repetițiilor și la Cluj-Napoca, pentru a sărbători așa cum se cuvine ziua noastră, a românilor, pe 1 Decembrie.
Are loc antrenamentul general în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca”, a anunțat Divizia 4.

repe 8

250 de militari și 40 de mijloace tehnice

Cu ocazia Zilei Naționale a României, marile unități și unități din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” organizează o serie de ceremonii militare în garnizoane din aria de responsabilitate a diviziei.

La Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie, începând cu ora 09.00, va avea loc o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, organizată la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul.

repe 1

Detașament de onoare

Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare ”Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Grupării Mobile de Jandarmi „Ştefan Cicio-Pop”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

Detașamentul de tehnică va cuprinde autovehicule blindate, transportoare amfibii blindate de cercetare și infanterie, complexe de artilerie antiaeriană GEPARD,  transportoare PIRANHA V, aruncătoare proiectile reactive precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

repe 7

repe 3

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax