Connect with us

ECONOMIE

România se împrumută tot mai des și tot mai mult. 46 de miliarde de euro este necesarul de finanțare în acest an

Publicat


România se împrumută tot mai mult

Odată depășit super-anul electoral 2024, care s-a încheiat fără a avea un nou președinte ales, cadourile făcute de PSDNL trebuiesc achitate, motiv care România să continue să se împrumute tot mai des și mai mult, arată analistul economic Radu Georgescu.

Anul acesta, pentru acoperirea deficitului bugetar şi rostogolirea unor împrumuturi anterioare, necesarul de finanţare este de aproximativ 231 de miliarde de lei, aproximativ 46 de miliarde de euro.

Ce împrumuturi a făcut Trezoreria într-o singură zi

Joi, Trezoreria a atras din piață 1,11 miliarde de lei, pentru care va achita o dobândă medie anuală de 6,64%, prin intermediul unei emisiuni scadente în ianuarie 2026, care a avut o valoare programată de 800 milioane lei.

Tot joi, statul a redeschis o emisiune cu scadența în septembrie 2032, care a avut o valoare programată de 600 de milioane de lei. Și de această dată suma atrasă a fost mai mare, 775 de milioane de lei, pentru care a acceptat un randament mediu anual de 7,43%, arată economistul Radu Georgescu.

Emisiuni de eurobonduri de 13 miliarde de euro

Pentru a acoperi marile goluri de buget, Finanțele apelează și la piețele externe, pentru acest an fiind programate emisiuni de eurobonduri (denominate în euro sau dolari) în valoare de 13 miliarde de euro, în condițiile în care ajung la scadență euro obligaţiuni în valoare de circa 2 miliarde euro, precizează analistul economic clujean.

Primul pas a fost făcut la începutul acestei luni când România s-a împrumutat pentru o scadență de 12 ani cu 1,25 de miliarde de dolari pentru care a acceptat o dobândă de 7,5%/an, respectiv 1,4 miliarde de euro scadente la 5 ani la o dobândă de 5,25%/an și 1,4 miliarde euro cu scadența la 9 ani la o dobândă de 6,25%/an.

Indicele ROBOR la trei luni a stagnat

Reglarea lichidității din piața monetară a stabilizat în ultimele zile nivelul indicilor ROBOR. Joi, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,0% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Presiunea pe leu se menține

În piața valutară se observă menținerea unei presiuni pe leu, cotațiile crescând miercuri seară, după închiderea celei locale, la 4,98 lei, în ciuda declarațiilor făcute de guvernatorul BNR, conform căruia „nu este cazul să se deprecieze cursul”, arată Radu Georgescu.

Joi, tranzacțiile se realizau între 4,977 și 4,9775 lei, astfel că media euro a crescut de la 4,9772 la 4,9773 lei. Euro se tranzacționa în culoarul 1,0419 – 1,0446 dolari, astfel că media monedei americane a scăzut de la 4,9764 la 4,7671 lei.
Cursul francului elvețian a scăzut la 5,2843 lei iar cel al lirei sterline a crescut marginal la 6,0138 lei.

Un nou record la prețul aurului

Metalul galben a atins un nou record pe piețele specializate de 2.955,80 dolari/uncie, ceea ce a ridicat prețul gramului de aur de la maximul istoric înregistrat miercuri de 452,2632 lei la unul nou de 452,3179 lei.
Media monedelor din regiune se deprecia la 4,1723 zloți/euro, respectiv 402,45 forinți/euro.

Bitcoin fluctua între 96.449 și 97.571 dolari iar ethereum 2.711 – 2.756 dolari.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Publicat

garsonieră

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.

O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.

Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.

Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.

Altă garsonieră ”chilipir”

Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.

Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.

Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.

Garsoniere pe Coasta de Azur

Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.

Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.

E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

Publicat

soare

După o săptămână în care frigul și ninsoarea par să fi pus stăpânire pe România, temperaturile devin mai blânde, chiar mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, potrivit prognozei pentru perioada 17 martie – 14 aprilie, transmisă marți de ANM.

17 – 24 martie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

24 – 31 martie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.

31 martie – 7 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.

7 – 14 aprilie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor excedent în zonele montane.

Citește mai departe

CULTURA

Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”. De ce se temeau femeile din satele clujene din vechime de Marțolea, o ființă fabuloasă

Publicat

De

Marți, ,ziua cu trei ceasuri rele

În satul tradițional clujean, zilele săptămânii aveau o semnificație profundă care s-a pierdut, însă, până în timpurile noastre.

Fiecare zi era încărcată cu simboluri și interdicții, care guvernau activitățile zilnice ale comunității, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Marți, ziua cu ”trei ceasuri rele”

Marțea, în mod particular, reprezenta o zi cu un statut aparte, marcată de superstiții și credințe populare cu o conotație negativă. Oamenii satului spuneau că nu-i bine să începi nici un lucru din ziua de marți.

„Nu te pornești la drum, nu pui războiu’ și nu începi să-ți faci casă în asta zi”, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Se credea că femeile care spală hainele într-o zi de marți vor rămâne văduve, iar cine semăna, nu avea rod, „că marța îi zi de primejdie, iar grăuntele nu răsare niciodată”. Se mai spunea că cine se naște în această zi, va avea o viață grea. Totodată, cine se îmbolnăvește marțea, nu se mai face sănătos, căci această zi are trei ceasuri rele.

Marțolea, ființa fabuloasă care făcea rău

Totul culmina cu Marți Sara, sau Marțolea, o ființă fabuloasă care făcea rău și aducea primejdie în casele în care femeile fix atunci, arată specialiștii clujeni.

„În tata marț’ sara, muierile nu lucră mai nimic, că să tem rău de Marțolea. Asta-i o muieră de nu știe unde, ie ști cine lucră ce nu-i îngăduit. Vine când iești sângură șî-ț face ie ce ști, de nu mai poț lucra pânî-i lumea”, spuneau femeile din satul clujean Boju.

Astfel, marțea, ca simbol al unei zile nefavorabile, reflectă o viziune despre o lume în care ordinea socială și activitățile cotidiene erau guvernate de forțe nevăzute, iar evenimentele din viața oamenilor erau adesea atribuite unui sistem complex de credințe și superstiții. Dar deși în prezent aceste tradiții nu mai sunt respectate, ele continuă să fie o fereastră prin care putem înțelege mai bine mentalitatea comunităților rurale tradiționale, arată spcailiștii de la CJCPCT Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Cum pot elevii de liceu să fie intre la Facultatea de Automatică și Calculatoare a UTCN fără testul de admitere

Publicat

De

UTCN

Elevii din clasele a XI-a și a XII-a pot fi admiși la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN, fără testul de admitere.

Totuși, ei vot trebui să participe la două concursuri de tradiție ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar acestea au loc peste câteva zile.

Elevi admiși direct la Facultatea de Automatică și Calculatoare

Astfel, elevii de liceu care participă la competițiile „Concursul de Programare 2025” sau „Concursul individual de proiecte D’AIA 2025” au șansa de a fi admiși la facultatea dorită fără test de admitere. Pentru aceasta, arată reprezentanții universității, elevii trebuie să se claseze pe locurile 1, 2 sau 3, dar și să obțină cel puțin nota 8 la proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat.

Concursul de Programare 2025 este destinat elevilor de liceu din clasele XI-XII și este organizat de Departamentul de Calculatoare al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Înscrierea la concurs se poate face până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, printr-un e-mail la adresa alin.suciu@cs.utcluj.ro.

Concursul se va desfășura în Laboratoarele UTCN, de pe strada Dorobanților nr. 71-73, etaj 1, Cluj-Napoca, în data de 29 martie 2025, între orele 10:00 – 15:00.

Elevii vor trebui să rezolve problemele propuse de organizatori fără ajutor extern și fără utilizarea inteligenței artificiale. Mai multe informații, AICI.

Concurs pentru pasionații de microcontrolere și programare în C/C++

În ceea ce privește Concursul individual de proiecte D’AIA 2025, acesta este o competiție adresată elevilor de liceu din clasele XI-XII, pasionați de microcontrolere, programare în C/C++ și alte idei creative din domeniul IT.

Potrivit reprezentanților UTCN, acesta va avea loc în data de 22 martie 2025, între orele 09:00-13:00, în clădirea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, situată pe str. George Barițiu nr. 6, etaj VI.
Concursul este organizat de către Departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Elevii de liceu se pot înscrie până la data de 20 martie 2025, ora 23:59, AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate