Connect with us

EVENIMENT

România se apropie de cifra de 56.000 de decese cauzate de Covid-19. 115 au fost raportate în ultimele 24 de ore

Publicat


copii covid

115 decese asociate Covid-19 au fost raportate pentru ultimele 24 de ore. De asemenea, la ATI sunt 1.312 pacienți și au fost confirmate 2.000 de cazuri noi.

Până astăzi, 26 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.773.845 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.234 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.670.101 pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.958 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 38 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Aproape 56.000 de decese

Până astăzi, 55.989 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 25.11.2021 (10:00) – 26.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 160 de decese (73 bărbați și 87 femei), din care 45 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 160 de decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 10-99 ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 ani, 3 la categoria de vârstă 40-49 ani, 21 la categoria de vârstă 50-59 ani, 34 la categoria de vârstă 60-69 ani, 51 la categoria de vârstă 70-79 ani și 48 la categoria de vârstă peste 80 ani.

150 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 6 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 45 de decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Arad, Bacău, Brașov, Bihor, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Suceava și Municipiul București, în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 115 decese.

Din totalul de 160 de pacienți decedați, 142 erau nevaccinați și 18 vaccinați. Cei 18 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.338. Dintre acestea, 1.312 sunt internate la ATI. Dintre cei 1.312 pacienți internați la ATI, 130 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 130 sunt minori, 116 fiind internați în secții și 14 la ATI.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Clujul dă tonul. Emil Boc anunță reguli obligatorii pentru livratorii de mâncare: „Dacă nu, începem cu amenzile!”

Publicat

De

Cluj-Napoca va deveni primul oraș din România care reglementează siguranța livratorilor de mâncare. Autoritățile locale cer firmelor de food delivery să asigure echiparea corespunzătoare a livratorilor pe biciclete sau scutere.

Primarul Emil Boc a anunțat, în ședința Consiliului Local de vineri, 17 ianuarie, că Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Instituția Prefectului Cluj, a constituit un grup de lucru pentru a discuta cu reprezentanții firmelor de food delivery.

Scopul principal al acestei inițiative este de a cere firmelor să echipeze corespunzător vehiculele utilizate de livratori, pentru a preveni producerea de accidente, a explicat Emil Boc.

Firmele au termen până în 15 februarie să se conformeze

Astfel, firmele de food delivery au termen până pe 15 februarie să implementeze măsurile cerute. După această dată, autoritățile vor începe să aplice amenzi celor care nu respectă noile reguli.

Clujul este primul oraș din țară care introduce astfel de măsuri pentru protejarea livratorilor, un segment de lucrători aflat în creștere rapidă, dar adesea expus riscurilor.

Tot mai multe acccidente cu livratori

Emil Boc a subliniat că această inițiativă vine pe fondul numărului tot mai mare de accidente în care sunt implicați livratorii. Cel mai recent incident a avut loc luni, în Florești, când un livrator de 22 de ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de un șofer.

„Este o problemă pe care nu o mai putem ignora” a adăugat primarul.

Firmele de livrare vor fi obligate să echipeze bicicletele și motocicletele livratorilor cu elemente de siguranță obligatorii, precum lumini, veste reflectorizante și alte dotări conforme normelor de siguranță rutieră. În caz contrar, autoritățile vor aplica amenzi.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, lecție de patriotism pentru consilierii locali AUR Cluj-Napoca. Cer un buget mai mic pentru Mica Unire

Publicat

De

O dezbatere din Consiliul Local Cluj-Napoca pe tema bugetului alocat pentru sărbătorirea Micii Uniri a culminat cu o lecție de patriotism oferită de primarul Emil Boc consilierilor locali AUR, care au solicitat reducerea bugetului alocat evenimentului.

Consilierul local AUR, Aurel Damian, a deschis discuția subliniind că suma alocată – 200.000 de lei – este semnificativă, având în vedere situația economică actuală a României. El a sugerat identificarea unor alternative mai ieftine pentru sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie.

„Ținând cont de situația economico-financiară a țării, nu înțeleg de ce este nevoie de a avea o sumă care nu este mică pentru această sărbătoare. Aș vrea să vă întreb dacă nu am putea găsi altă modalitate de a putea sărbători ziua de 24 Ianuarie”, a declarat Aurel Damian.

Emil Boc: „Istoria trebuie respectată”

Replica primarului Emil Boc a fost fermă și argumentată, insistând asupra importanței cunoașterii istoriei naționale.

„Eu cred că o țară care nu își respectă istoria nu are viitor. 24 Ianuarie este momentul în care primul nucleu al statului unitar român a fost format. Poate, mai mult ca niciodată, avem nevoie de unitate națională, să ne arătăm rădăcinile și de unde venim, pentru a vedea unde mergem”, a arătat edilul.

Boc: „Nu avem 200.000 lei pentru a-i omagia pe înaintași?”

Primarul a făcut referire la dificultățile istorice prin care a trecut România, comparând sacrificiile de atunci cu resursele minime necesare pentru omagierea înaintașilor.

„Cum să spunem noi, în 2025, că nu avem 200.000 de lei pentru a-i omagia pe cei care au făcut posibil acest moment? Tot poporul a făcut unirea. Istoria nu trebuie să ne divizeze, ci să îi dăm importanța meritată”, a mai spus Emil Boc.

Consilierii AUR, sugestii pentru reducerea bugetului

Consilierul local AUR, Călin Cozma, a intervenit cu o sugestie, propunând implicarea artiștilor locali pentru reducerea costurilor.

„Mulțumim pentru lecția de istorie, domnule primar. Am o mică sugestie, pentru că cred că este tardiv să mai modificăm acum acest buget, probabil artiștii sunt pregătiți să vină, dar să nu uităm că avem cel mai bun colegiu național de muzică la Cluj-Napoca, putem să avem soliști de acolo care nu costă așa mult. Să nu uităm că avem și o Școală Populară de Arte, avem o Academie de Muzică și putem, naționaliști, patrioți și clujeni, să ne promovăm tinerii de aici din Cluj, pe bani mai puțini, pe viitor”, a arătat acesta.

Boc: „Patriotismul nu trebuie să fie împotriva cuiva”

Primarul Emil Boc a răspuns propunerii reiterând sprijinul constant acordat artiștilor locali, dar a atras atenția asupra riscurilor unei viziuni naționaliste înguste:

„Vă asigur că artiștii locali sunt susținuți, și nu într-o manieră naționalistă, pentru că eu nu cred că trebuie să promovăm pe cineva împotriva altcuiva. Când ești patriot, nu promovezi pe cineva împotriva altcuiva, ci pui în valoare ceea ce suntem toți și respectându-ne identitatea culturală a fiecăruia dintre noi.

După părerea mea, a fi un bun patriot înseamnă să îți pui în valoare ce ai tu bun, dar nu împotriva celuilalt, pentru că altfel readucem demonii trecutului cu care nu mai vrem să ne întâlnim. A fi patriot și a fi, din acest punct de vedere, naționalist, cred că trebuie să înțelegem că ne promovăm ceea ce avem bun. Nu trebuie făcut împotriva cuiva, ci cu toții să ne bucurăm unii de alții”, a mai subliniat edilul.

Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 250.000 de lei din bugetul local pe anul 2025 pentru organizarea evenimentului „24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române”, cu concerte, paradă și artificii de zi.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident în Piața Avram Iancu. O femeie, lovită de o mașină

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc vineri în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, o femeie în vârstă fiind lovită de o mașină. 

Din primele informații, femeia traversa strada ca pieton când a fost suprinsă de un autoturism.

Aceasta a fost transportată la spital de un echipaj de la SMURD, fiind conștientă și cooperantă.

Traficul rutier a fost blocat în zonă mai mult timp.

Polițiștii de la Rutieră încearcă să stabilească exact cauzele accidentului.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

ECONOMIE

Firmă din Cluj cu pierderi de 2 milioane de lei vrea exploatarea a 99 de milioane de tone de sare. Ce promite Avram Gal

Publicat

De

Gal

Președintele PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, a anunțat că pregătește un proiect în domeniul sării în România, care prevede exploatarea a până la 99 milioane de tone de sare, cu un combinat estimat la o valoare totală de până la 500 milioane de euro, realizat în următorii 5 ani.  

Gal, care se prezintă ca vicepreședinte al ”Saltmin”, a precizat că aceasta este o companie 100% românească care își propune să dezvolte un proiect de amploare în zona Turda – Câmpia Turzii.

”În calitate de vicepreședinte al Saltmin, am plăcerea de a anunța că, în zilele următoare, voi avea mai multe întâlniri cu fonduri de investiții din America, pentru a discuta despre oportunitățile de dezvoltare pe care le oferim. Proiectul nostru vizează exploatarea a până la 99 milioane de tone de sare, cu un combinat estimat la o valoare totală de până la 500 milioane de euro, care va fi realizat în următorii 5 ani.

Începând cu data de 1 mai, vom demara exploatarea în mina proprie, marcând astfel un pas semnificativ în implementarea acestui proiect strategic. Suntem încrezători că, prin intermediul Saltmin, vom contribui la dezvoltarea economică a regiunii și la crearea de locuri de muncă”, a spus Gal.

Firmă cu pierderi de aproape 2 milioane de lei

Potrivit termene.ro, în Registrul Comerțului nu este înregistrată nicio firmă cu numele Saltmin, ci apare una numită Salt Min SRL, cu sediul social în Cluj-Napoca și cu cel fiscal în satul Valea Florilor, comuna Ploscoș din județul Cluj.

Firma are ca obiect de activitate ”extractia altor minereuri metalifere neferoase” și a fost înființată în anul 2014 având 3 angajați.

În 2023, Salt Min SRL a raportat o cifră de afaceri de 25.000 de lei și pierderi de aproape 2 milioane de lei, astfel că prezintă un risc comercial ridicat.

Din istoricul firmei reiese că în 2022 a avut pierderi de peste 800.000 de lei, un profit de 623.000 de lei în 2021, iar în 2020 din nou pierderi de 112.000 de lei.

De remarcat că Salt Min SRL a fost pe pierdere în fiecare an începând cu 2015.

Firma are un număr de 15 asociați/ acționari, printre care și Ana Gal, fiica lui Avram Gal, cu 1% din acțiuni, iar administrator este o anume Andreea Dumitru cu domiciliul în Constanța.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate