Connect with us

ECONOMIE

România, printre țările unde prețul la gaze a crescut cel mai mult. Activiștii clujeni spun ce profit au făcut producătorii

Publicat


flame g94f669beb 640

„Căși sociale ACUM!”, o iniţiativă politico-activistă ce urmăreşte să pună pe agenda autorităților locuirea socială în oraşul Cluj-Napoca, a publicat o analiză privind creșterea prețului la gaz în din ultima perioadă.

„Cum se face profit excesiv din creșterea prețului la gaz? Din creșterea prețurilor pe care le plătesc consumatorii și din compensațiile primite de la stat, care tot din buzunarele noastre se plătesc.

Între prima jumătate a anului 2021 și prima jumătate a anului 2022, prețurile gazelor au crescut în 23 din cele 24 de state membre ale UE pentru care sunt disponibile date. Prețurile gazelor au crescut cel mai mult în Estonia (+154%), Lituania (+110%) și Bulgaria (+108%). A existat un singur stat membru în care prețurile gazelor naturale pentru consumatorii casnici au scăzut marginal în aceeași perioadă: Ungaria (-0,5%), unde prețurile sunt reglementate”, se arată într-o postare pe Facebook a acestora.

România este, de asemenea, printre statele unde prețul la gaze naturale a crescut cel mai mult, precum arată harta de mai jos: în prima jumătate a anului 2022, românii au plătit cu 94.53% mai mult decât în prima jumătate a anului 2021.

316171221 1792001341164515 4759331101581971478 n

„Mai poți? Intrăm din plin în sezonul rece. Ne întrebăm, retoric, cum vom arăta când ieșim din această iarnă. Până anul trecut, unii vorbeau în România despre sărăcia energetică cu referire la <<grupuri vulnerabile>>.

Dar nu puneau problema în termeni structurali, de exemplu cum să facă statul român să reglementeze piața energetică și să nu liberalizeze prețurile la energie. Astfel încât, anul acesta a venit dezastrul bine planificat și a făcut ca marea majoritate a populației României să devină vulnerabilă.

Între timp, ei o duc bine. De exemplu:

– producătorul național de gaze Romgaz a realizat un profit de 1,73 miliarde de lei, în primul semestru al anului 2022; astfel, și-a mărit profitul cu 126%;

– compania energetică globală E.ON a anunțat în vară, că în primele 6 luni ale anului 2022 a făcut un profit de 3.47 bilioane în lire sterline

Gospodăriile sărăcesc, firmele mici și mijlocii vor intra în incapacitate de plată, statul se îndatorează – firmele din domeniul energetic fac profit.

Știre recentă, din 16 noiembrie 2022: Electrica SA, companie la care cel mai mare acționar este statul român, a încheiat primele nouă luni cu un profit net de 534 milioane lei, de șapte ori mai mare decât anul trecut, în ciuda faptului că a furnizat mai puțină energie. Compania a primit 2 miliarde lei de la stat, în contul plafonării și compensării aplicate în facturi”, notează clujenii de la „Căși sociale ACUM!”.

Aceștia se alătură mișcărilor care problematizează inegalitățile și nedreptățile sociale, inclusiv cele locative, precum și rasismul ca fenomen de clasă. Totodată, se află printre organizatorii protestului împotriva prețurilor mari, care va avea loc joi, de la 18, în fața Prefecturii.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Meci greu în deplasare pentru „U” Cluj, la Petrolul Ploiești

Publicat

u cluj petro

„U” Cluj urmează să dea piept vineri, 2 decembrie, de la ora 19, cu cei de la Petrolul, în cadrul etapei a 19-a din Superliga de fotbal.

După pauza cauzată de meciurile de la Mondialul din Qatar, șepcile roșii revin în campionat cu obiectivul de a se distanța de locurile retrogradabile. La ultimul meci disputat în Superligă, echipa lui Eugen Neagoe a obținut un rezultat de egalitate contra celor de la FC Argeș. Partida s-a terminat cu scorul de 1-1.

Petrolul, pe 7

De cealaltă parte, ploieștenii se prezintă într-o formă ceva mai bună. Cu toate că Petrolul a suferit o înfrângere în ultima etapă înainte de întreruperea campionatului, când au pierdut în fața celor de la Sepsi Sf. Gheorghe, înainte de acest eșec, au avut 3 victorii consecutive în campionat.

Trupa lui Nae Constantin se poziționează pe locul al 7-lea, la egalitate de puncte cu ultimul loc de play-off, ocupat de cei de la FCSB. Petrolul are 2 partide în plus disputate față de bucureșteni.

În ceea ce privește întâlnirile directe dintre cele două echipe, duelul este unul echilibrat. În ultimele 8 partide, Petrolul s-a impus de 4 ori iar cei de la „U” au reușit să câștige de 3 ori. Ultima victorie a șepcilor roșii în fața ploieștenilor a fost în luna aprilie a acestui an, atunci când s-au impus cu 3-1, în cadrul unui meci din Liga a 2-a.

Daniel Cucu-Kovaci

Sursa foto: FC Universitatea

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Feerie la Târgul de Crăciun din Florești. Winter Dream a atras mii de spectatori. Patinoarul, vedeta principală

Publicat

flore c 1

Târgul de Crăciun Winter Dream a atras miercuri seara mii de spectatori la Florești, care s-au dat cu patinele pe patinoar, au băut vin fiert, au ascultat concertul susținut de The Motans iar cei mici s-au plimbat cu Trenulețul lui Moș Crăciun.

Primarul Bogdan Pivariu a fost cel care a dat startul începerii distracției care va dura o lună.

flore c 3

Winter Dream a început în forță cu un spectacol oferit de echipa de patinaj artistic (grupa Avansaţi şi grupa Performanță) Transylvania Skating, care au deschis singurul patinoar în aer liber din Florești.

De asemenea, a fost aprins și iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă.

flore c 4

Târgul de Crăciun este organizat de Primăria Florești împreună cu EC GARDEN și aduce publicului pe lângă o serie de concerte live cu artiști îndrăgiți ai momentului, și colinde, tradiții, sau ateliere pentru copii și piese de teatru.

Joi pe scenă va urca trupa Compact, iar vineri cei de la Bere Gratis, care vor încânta publicul cu cele mai cunoscute hituri are lor. Nu vor lipsi nici momentele dedicate iubitorilor de folclor puse în scenă de Adina Hada și Ansamblul Șoimii Carpaților sau Adriana Irimieș.

program floresti

Organizatorii s-au pregătit pentru gradele cu minus din luna decembrie oferind publicului numeroase spații încălzite unde se pot răsfăța cu băuturi calde și delicii culinare pentru toate gusturile.

Târgul de Crăciun Winter Dream are loc în perioada 30 noiembrie – 31 decembrie 2022, în Parcul Poligonului din Florești.

Despre EC GARDEN

Deși Winter Dream Florești își începe anul acesta istoria cu o primă ediție, cei de la EC Garden nu sunt la primul lor eveniment. EC Garden și EC Garden Florești au în portofoliu organizarea de târguri, concerte și festivaluri, fiind totodată și organizatorii Florești Fest din acest an.

flore c 7

flore c 6

flore c 5

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. JCI Cluj lansează “Cutia cu bucurie”. 60 de copii vor primi daruri în prag de Crăciun

Publicat

De

jci campanie bun

JCI Cluj lansează “Cutia cu bucurie” – campania umanitară de Crăciun prin care peste 60 de copii din medii defavorizate vor zâmbi larg în prag de sărbătoare. Voluntarii îndeamnă comunitatea clujeană să se alăture într-un demers menit să genereze emoții de ambele părți.

Organizația JCI Cluj continuă faptele bune în comunitate, după ce anul trecut a livrat aproape 100 de cadouri pentru tot atâția copii din întreg județul Cluj. Bucuria a fost pe măsură, astfel că dorința de a duce mai departe acest proiect a fost pe lista priorităților.

“În luna decembrie ne gândim și la cei mai puțin norocoși. Ne-am propus să aducem bucurie prin cadourile pe care le vom livra unor copii care poate ani la rând nu au primit niciun cadou de Crăciun. Nouă, celor din JCI, ne place să credem că nu există vreo limită și că atâta vreme cât există dorință de implicare activă, orice proiect poate prinde contur”, explică Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj.

Ajutoarele Moșului

campanie jci foto 1

Voluntarii JCI vor ajunge în grădinița care aparține de Școala Poiana Turda, acolo unde își desfășoară activitățile zeci de copii din familii care cu greu se descurcă de la o zi la alta. Pachetele vor conține jucării, rechizite, haine, produse de igienă și dulciuri.

“Noi vom fi în acest an ajutoarele Moșului pentru ca darurile de sărbătoare să ajungă în casele acestor copii mai puțin norocoși. Sărbătorile sunt despre bucuria din ochii celor mici, despre empatie și despre bunătate. Însă pentru a transforma aceste visuri în realitate avem nevoie, implicit, de sprijin. Iar împreună suntem mai buni”, spune Georgiana Țilia, project manager al campaniei.

O parte din fondurile dedicate acestei campanii provine de la ReClothing – proiectul JCI care aduce o nouă șansă hainelor, iar o altă parte o reprezintă donațiile venite din partea comunității și a firmelor partenere.

Cum vă puteți implica? Donații prin:

  • prin Revolut sau BT Pay la 0759041959
  • sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania

Toate detaliile pot fi găsite pe site-ul https://jcicluj.ro/ și pe paginile JCI de pe rețelele de socializare.

Despre JCI Cluj

campanie jci foto 2

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.

JCI are proiecte precum ReClothing – unde dăm hainelor o nouă viață, HUB-ul dedicat copiilor ucraineni – unde aceștia au parte gratuit de ateliere și workshop-uri, Serile JCI – evenimente prin care inspirăm publicul sau TOYP (Ten Oustanding Young Persons).

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină RĂSTURNATĂ în județul Cluj. Intervine Ambulanța. O tânără a ajuns la SPITAL

Publicat

jucu a 1

Un accident rutier cu un autoturism răsturnat a avut loc joi între localitățile Jucu de Sus și Gădălin, anunță ISU Cluj.

La fața locului intervine un echipaj SAJ, nefiind anunțate persoane încarcerate, și două autospeciale de descarcerare de la ISU.

O persoană a fost consultată medical.

Este vorba despre o tânără de 20 de ani, conștientă, care va fi transportată la spital.

Aceasta a fost găsită în afara mașinii.

UPDATE. Cum s-a răsturnat mașina

 

jucu a 2

”La data de 1 decembrie a.c., în jurul orei 15.20, polițiștii au fost sesizați pentru a interveni la un accident rutier produs pe DJ161, în afara localității Jucu de Sus.

Din primele informații, o tânără în vârstă de 20 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe sectorul de drum menționat mai sus, după un viraj la dreapta ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, ulterior rasturnându-se în afara părții carosabile.

În urma evenimentului, tânăra a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

Testarea acesteia cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ”, au spus polițiștii clujeni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax