EVENIMENT
Roboţi umanoizi au afirmat într-o conferinţă ONU că pot să conducă lumea

Mai mulţi roboţi umanoizi echipaţi cu inteligenţă artificială au luat cuvântul vineri, în timpul unei conferinţe organizate de ONU la Geneva, pentru a afirma că vor putea într-o bună zi să conducă lumea mai bine decât oamenii, informează AFP, transmite Agerpres.
Ei consideră totodată că oamenii ar trebui să dea dovadă de prudenţă în faţa inteligenţei artificiale (AI) şi au recunoscut că nu stăpânesc deocamdată emoţiile umane.
Roboţii în cauză – unii dintre cei mai avansaţi din lume – au participat în această săptămână, alături de peste 3.000 de persoane, la ‘Summitul Global de Inteligenţă Artificială în Slujba Binelui’, organizat de UIT, o instituţie din cadrul ONU specializată în noile tehnologii.
În timpul summitului, experţi, directori şi reprezentanţi ai companiilor participante au discutat despre necesitatea elaborării unor reguli care să garanteze că noile tehnologii sunt utilizate în scopuri benefice pentru omenire, precum lupta împotriva foametei sau împotriva schimbărilor climatice.
‘Câtă tensiune există în această tăcere’, a declarat unul dintre roboţi în debutul conferinţei de presă, care s-a ţinut doar în limba engleză.
Întrebată despre capacitatea lor de a conduce lumea, Sophia, un robot dezvoltat de Hanson Robotics, a fost foarte clară: ‘Roboţii umanoizi pot să conducă cu un nivel de eficienţă mai mare decât cel al liderilor umani’.
‘Noi nu avem aceleaşi prejudecăţi sau emoţii care pot uneori să afecteze adoptarea deciziilor şi putem să analizăm cu rapiditate mari cantităţi de date pentru a lua cele mai bune decizii’, a adăugat robotul.
Însă Sophia a dat şi câteva asigurări: ‘colaborarea între oameni şi AI poate să creeze o sinergie eficientă’ şi să permită ‘realizarea unor lucruri mari’.
Cercetările din domeniul AI, în special cele care privesc inteligenţa artificială generativă, sunt în plin avânt, iar ONU a cerut crearea unor reguli şi limitări, pentru ca aceste tehnologii să aducă beneficii pentru omenire, fără să o pună în pericol.
În absenţa unor astfel de reglementări, AI riscă să ne facă să trăim un adevărat coşmar, a avertizat în această săptămână secretarul general al UIT, Doreen Bogdan-Martin, descriind o lume cu milioane de locuri de muncă în pericol şi pe cale să devină o victimă a dezinformării, precum şi ‘tulburări sociale, o instabilitate geopolitică şi disparităţi economice la o scală pe care nu am văzut-o niciodată în trecut’.
În aceeaşi conferinţă de presă de vineri, robotul umanoid Ameca a dat asigurări spunând că lucrurile vor depinde de felul în care AI va fi întrebuinţată: ‘Trebuie să fim prudenţi, dar şi entuziasmaţi de ideea că aceste tehnologii pot să ne îmbunătăţească viaţa în numeroase privinţe’.
La întrebarea unui jurnalist care dorea să ştie dacă roboţii ar putea să îi mintă pe oameni, Ameca a răspuns astfel: ‘nimeni nu va putea să ştie vreodată cu certitudine, dar eu pot să vă promit că voi fi mereu onestă şi sinceră cu voi’.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Leul a preluat, la jumătatea acestei săptămâni, evoluția depreciativă care s-a manifestat în regiune, provocată de majorarea ieșirilor de capitaluri străine, care se îndreaptă către plasamentele în moneda americană.
Cursul euro a recuperat o parte din pierderile suferite în primele două ședințe ale acestei săptămâni, de circa jumătate de ban, și a crescut de la 4,9672 la 4,9681 lei. Cotațiile de miercuri au crescut de la 4,964 lei, la deschidere, la 4,969 lei.
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul s-a DEPRECIAT față de principalele valute
Datele pozitive venite din partea INS, conform căruia vânzările din comerțul cu amănuntul din România au crescut cu un ritm lunar de 0,9% în octombrie, după patru luni consecutive de scădere, au avut darul de a tempera deprecierea leului, față de evoluția altor valute din regiune.
Piața monetară a rămas stabilă, iar indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a consolidat la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,21% iar cel la 12 luni la 6,38%.
Înainte cu o zi de ședința de politică monetară a BCE, euro s-a depreciat la 1,0772 – 1,0802 dolari, iar cursul monedei americane a crescut în piața locală de la 4,5844 la 4,6029 lei.
Majorarea interesului pentru dolar este pusă pe seama predicțiilor făcute de economiști, care anticipează că Rezerva Federală americană va declanșa procesul de reducere a dobânzii sale de politică monetară, care se află în prezent la 5,25 – 5,5%, maxim al ultimilor 22 de ani, începând cu a doua jumătate a lui 2024.
Fed poate amâna scăderea, beneficiind de reziliența economiei americane, unde indicele anual PCE, al prețurilor de consum, a scăzut în octombrie la 3,01%, cel mai redus nivel începând cu primăvara anului 2021. În schimb, BCE se confruntă cu riscurile intrării în recesiune, ar putea efectua șase reduceri de dobândă în 2024.
„Bitcoin și-a menținut tendința de creștere”
Moneda elvețiană și cea britanică se apreciau față de euro, iar media lor a crescut la 5,2648 lei, foarte aproape de recordul de 5,2654 lei, atins în octombrie, respectiv la 5,8001 lei.
Metalul galben fluctua în culoarul 2.019 – 2.036 dolari/uncie, valori apropiate de cele de marți, însă prețul gramului de aur a urcat la 299,3672 lei, consecință a aprecierii monedei americane.
Revenirea aversiunii față de risc a depreciat media monedei maghiare la 380,54 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3382 zloți/euro.
Bitcoin și-a menținut tendința de creștere și a depăși pragul de 44.000 dolari pentru prima dată din aprilie 2022. Criptomoneda se tranzacționa în culoarul 43.432 – 44.281 dolari iar ethereum a urcat la 2.239 – 2.311 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
ADMINISTRAȚIE
O boală contagioasă care făcea ravagii în lume şi-n România, aproape inexistentă la Cluj. Localităţile clujene vizate

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă gravă care, odinioară, făcea ravagii în toată lumea, mai ales în ţările sărace, printre care şi România. La începutul anilor 1800 a avut vârful în Europa, fiind responsabilă pentru un sfert din numărul total al deceselor de la acea vreme.
Clujul e fruntea ţării, cu jumătate din media naţională
Chiar şi în prezent, după ce lupta împotriva bolii a dat rezultate spectaculose, tuberculoza reprezintă în lume a zecea cauză de deces. În lume se înregistrau în 2017 peste 10 milioane de cazuri de tuberculoză, iar 1,6 milioane de oameni au murit din cauza bolii. În România, toat în anul 2017 se înregistrau 13.004 cazuri de tuberculoză, dintre care 12.310 erau cazuri noi și recăderi.
Ulterior, cazurile de îmbolnăvire au fost tot mai puţine, iar în prezent, judeţul Cluj este printre judeţele care stă cem mai bine din acest punt de vedere, cu aproximativ jumătate mai puţin decât media înregistrată la nivel naţional.
„Noi stăm bine cu TBC-ul, la jumătate faţă de media naţională. La noi n-au fost probleme, mai avem puţini bolnavi de TBC. Noi avem 100 de bolnavi contagioşi de TBC în tot judeţul într-un an. Înainte erau sute şi sute. Acum nu mai e problemă asta, a scăzut mult numărul de cazuri. Noi ne bucurăm într-un fel, dar, pe de altă parte, avem multe paturi de TBC şi nici nu ştim ce să facem, să le reducem?! Că evoluţia poate să fie ondulată.
Într-un context socio-economic mai precar, poate să explodeze numărul de cazuri de TBC. Însă le avem ca rezervă, şi avem Sanatoriul de la Săvădisla, cu 60 de locuri.Avem bolnavi acolo care-s sronici, cotagioşi şi cazuri sociale”, a declarat, pentru Cluj24, managerul Clinicii de Pneumoftiziologie din Cluj, Vasile Mureşan.
Doi bolnavi din 1.200 de persoane testate
De altfel, faptul că judeţul Cluj stră bine la capitolul îmbolnăvirilor de tuberculoaă reiese şi dintr-o campanie derulată în judeţ de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, derulat și în județul Cluj cu sprijinul Consiliului Județean, campanie în care, din peste 1.200 de persoane testate, numai două au fost depistate cu tuberculoză.
„Proiectul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, derulat și în județul Cluj cu sprijinul Consiliului Județean, „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, a fost finalizat recent. Cu acest prilej au fost comunicate și principalele rezultate legate de implementarea proiectului cu finanțare europeană. La nivelului județului inițiativa a constituit un succes, în urma activităților de screening la care au participat 1209 persoane fiind depistate două cazuri, iar alte 194 au avut trimiteri pentru patologii conexe suspectate de serviciile caravanei”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Cluj.
Caravana mobilă dotată cu aparatură modernă de radiologie s-a deplasat în opt comune clujene în care există comunități defavorizate, respectiv Iara, Florești, Gilău, Aghireșu, Baciu, Cojocna, Apahida și Buza.
Despre tuberculoză
TBC este o boală infecțioasă frecventă și, în cele mai multe cazuri, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii, de obicei de Mycobacterium tuberculosis. Cel mai des, tuberculoza atacă plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului (pleură, rinichi, peritoneu, piele, ochi, oase etc.). Tuberculoza se transmite prin aer, când persoanele care suferă de forme active de TBC tușesc, strănută sau elimină spută în aer. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.
Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate). Tratamentul presupune administrarea mai multor antibiotice pentru o perioadă îndelungată de timp (minimum 3 luni). De asemenea, contactele sociale ale persoanei infectate se examinează și tratează, dacă este necesar.
Specialiștii cred că o treime din populația lumii este infectată cu M. tuberculosis și o nouă persoană se infectează în fiecare secundă. Când o persoană cu tuberculoză pulmonară activă tușește, strănută, vorbește, cântă sau scuipă, elimină picături infecțioase de aerosoli cu diametrul de 0,5 – 5 µm, iar un singur strănut poate elibera până la 40.000 de picături. Fiecare picătură poate transmite boala, deoarece doza infecțioasă a tuberculozei este foarte mică (o persoană poate fi infectată prin inhalarea a mai puțin de 10 bacterii).

CFR Cluj a întâlnit, miercuri seara în Giulești, pe Rapid, într-un meci din grupa B a Cupei României. Ambele echipe aveau 4 puncte înaintea partidei. După un joc nu foarte spectaculos, terminat la egalitate, 0-0, în care cele două echipe au avut perioade de dominare, CFR Cluj se califică de pe locul doi în sferturi.
Echipe de start:
Rapid: Moldovan – Braun, Săpunaru, Iacob, Borza – Kait, Oaidă, Funsho – Borja Valle, Soni, Papeau
Rezerve: Drăghia, Dr.Grigore, Onea, Albu, Ioniță, Cîrjan, Pănoiu, El Sawy, Tsoumou
Antrenor: Cristiano Bergodi
Cupa României: Rapid-CFR Cluj, 0-0. „Vișinii” sunt în SFERTURILE competiției
CFR Cluj: Sava – Mogoș, Kresic, M.Ilie, Camora – Tachisidis, Muhar, Avounou – Deac, Bîrligea, Krasniqi
Rezerve: Hindrich, Juricic, Muhar, R. Filip, L.Mihai, Guigui, Cvek, Boben, Fică
Antrenor: Andrea Mandorlini
Arbitru: Barbu Marian (Braşov), A1: Marinescu Vasile (Bucureşti), A2: Slabu Stelian (Braşov), VAR: Petrescu Radu (Bucureşti), AVAR: Artene Ovidiu (Vaslui)
Stadion: Superbet Arena – Giulești (Bucureşti)
EVENIMENT
Cupa României: FC Botoșani-„U” Cluj, 0-4. Clujenii se CALIFICĂ în sferturi de pe primul loc

Universitatea Cluj a disputat, miercuri seara, meciul din grupa B a Cupei României cu FC Botoșani, în deplasare. „U” avea 4p., la egalitate cu CFR Cluj și Rapid, în timp ce Botoșani era pe ultimul loc, fără niciun punct. După un meci la discreția lor, clujenii câștigă cu 4-0 și se califică în sferturi de pe primul loc. Au marcat Stoica (min.5 și 61), Manu (min.35 – pen.) și Fossati (min.78).
Echipe de start:
FC Botoșani: Ureche – Petro, Sadiku, Șeroni, Casap – Creț, Dragu, Olinga – Tweh, Cioiu, Dragomir
Rezerve: Ciobanu, David, Jaly, Dican, Pinson, Pius, Adams, Cărăușu, Drole
Antrenor: Mihai Ciobanu
Cupa României: FC Botoșani-„U” Cluj, 0-4. Clujenii se CALIFICĂ în sferturi de pe primul loc
U Cluj: Gorcea – Peteleu, Masoero, Pițian, Vătăjelu – Simion, Fossati – V.Gheorghe, Silaghi, I.Stoica – Manu
Rezerve: Iliev, Miron, Mitrea, Doukoure, Chipciu, Ilie, Nistor, Popa, Popadiuc
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
min. 5: GOL U Cluj! Ardelenii recuperează mingea la 20 de metri, iar Ianis Stoica marchează din 6 metri
min. 35: GOL U Cluj! Ardelenii duc scorul la 2-0, după ce Manu a transformat un penalty dictat cu ajutorul VAR
min.61: GOL U Cluj! Ianis Stoica face dubla, cu un șut din mijlocul careului. Imediat după gol, a fost schimbat cu Daniel Popa
min. 78: GOL U Cluj! Fossati își trece și el numele pe lista marcatorilor! A șutat din prima, de la 17 metri. Iar mingea s-a dus în vinclu