EDUCATIE
Peste 10.000 de candidați susțin, duminică, examenul de REZIDENȚIAT în medicină, medicină dentară sau farmacie

Duminică, 20 noiembrie se desfășoară concursul de Rezidenţiat, la care sunt înscriși peste 10.000 de candidați. Aproximativ 5.800 dintre aceștia vor concura pe locuri şi posturi din cadrul unităţilor sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii, scrie Alba24.ro.
Sunt 10.330 de candidaţi înscriși la concurs. Aceştia vor concura pentru 5.866 locuri şi posturi din cadrul unităţilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor publice locale, pentru cele 3 domenii de pregătire: 4.734 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 621 locuri pentru domeniul medicină dentară şi 511 locuri şi posturi pentru domeniul farmacie, potrivit Mediafax.
Rezidențiat 2022: Locuri și posturi scoase la concurs
Dintre cei peste 10.000 de candidați înscriși la concurs, 5.966 sunt la Medicină, 2.158 la Medicină dentară și 2.207 la la Farmacie.
Vezi LISTA locurilor Rezidențiat 20 noiembrie 2022
Vezi LISTA posturilor Rezidențiat 20 noiembrie 2022
Rezidențiat 2022: Reguli la examen
Ministerul Sănătății organizează în 20 noiembrie concursul de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.
Concursul se desfăşoară în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore. Întrebările sunt diferite, în funcţie de domeniu.
Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs.
Rezidențiat 2022: tipuri de întrebări şi modul de punctare
Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri, astfel:
– 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din 5; se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; dacă la aceste întrebări candidaţii marchează mai mult sau mai puţin de un răspuns corect, întrebarea se anulează (punctaj 0)
– 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu 2 – 4 răspunsuri corecte; fiecare întrebare cu răspunsuri corecte este notată cu 5 puncte; dacă la aceste întrebări candidatul marchează mai puţin de două sau mai mult de 4 răspunsuri, întrebarea se anulează (punctaj 0).
Eventualele contestaţii privind răspunsurile corecte sunt depuse de candidaţi până la data de 21 noiembrie 2022, ora 16.00 . Contestaţiile se depun la sediul comisiei locale de concurs anunţat pe site-ul universităţii de medicină şi farmacie unde a fost susţinut concursul, numai prin poştă electronică sau fax. Nu se pot depune contestaţii privind corectarea manuală a grilelor de concurs. Contestaţiile depuse după expirarea termenului mai sus menţionat sau adresate altor instituţii nu se iau în considerare.
Rezidențiat 2022: departajarea candidaților
Departajarea candidaţilor cu punctaj egal se face pe baza punctajului ponderat, care reflectă modul în care candidații au răspuns la întrebările considerate cu grad de dificultate mai mare. Acest grad de dificultate al întrebărilor este calculat în funcție de numărul de răspunsuri corecte la întrebarea respectivă raportat la numărul total de candidați.
Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica şi bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această probă are loc în ziua de sâmbătă, 26 noiembrie 2022, în centrul universitar Bucureşti. Corectura se face în mod electronic în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor. Rezultatele sunt folosite pentru alcătuirea unei ierarhizări a candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil. Candidaţii care nu se prezintă la proba de departajare figurează în clasificare în ordine alfabetică, după ierarhizarea candidaţilor care au susţinut proba de departajare.
Rezidențiat 2022: Rezultate. Alegerea postului sau a locului în specialitate şi a centrelor de pregătire
Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire se face prin teleconferinţă, pe baza punctajului şi a clasificărilor anunţate, în 3 zile consecutive, stabilite de comun acord între Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, în intervalul orar 8.30–20.30.
Candidaţii se vor putea prezenta în unul dintre centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş sau Timişoara.
Dacă repartiţia nu se finalizează în prima zi, respectiv în cea de-a doua sau în cea de-a treia zi, va continua în ziua următoare în acelaşi interval orar sau, după caz, până la epuizarea locurilor/posturilor publicate la concurs sau a candidaţilor care au drept de a alege un loc/post. Locurile şi posturile rămase disponibile se vor afişa pe pagina de internet la sfârşitul fiecărei zile de repartiţie.
Comisiile desemnate vor elibera fiecărui candidat care alege loc/post o adeverinţă în care se vor menţiona locul/postul, specialitatea şi centrul universitar alese.
Sursa: Alba24.ro
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Cursă de alergare montană prin Cheile Turzii. Peste 200 de participanți, așteptați la prima ediție

Duminică, 27 aprilie 2025, alergătorii pasionați de munte sunt așteptați la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, un eveniment sportiv dedicat mișcării în aer liber și descoperirii spectaculoaselor peisaje ale Trascăului.
Organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project și cu sprijinul și asistența de specialitate a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, evenimentul propune două curse de alergare montană:
- Cros 9 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 700 m
- Semimaraton 23 km – cu o diferență de nivel de aproximativ 1400 m.
Curse pentru toate nivelurile de experiență
Traseele sunt tehnice, cu un grad de dificultate de la mediu la avansat, fiind o provocare atât pentru alergătorii experimentați, cât și pentru cei aflați la început de drum. Cursele se desfășoară pe poteci turistice marcate, drumuri forestiere și drumuri publice, semnalizate corespunzător. De-a lungul acestora, alergătorii se vor putea bucura de frumusețea defileului Cheile Turzii, de zona Cascadei Ciucaș, de valea Hășdate și de pădurile care îmbracă spectaculoasele calcare ale Trascăului.
Alergare printr-un peisaj de poveste
Evenimentul are ca obiective principale promovarea Rezervației Naturale Cheile Turzii, încurajarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, educația pentru protejarea mediului, respectiv descoperirea și promovarea peisajelor naturale din zonă.
La această competiție sunt așteptați peste 210 alergători, iar organizatorii pun un accent deosebit pe protejarea mediului, urmând ca întreaga zonă să fie curățată după eveniment, lăsată exact așa cum a fost găsită.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Civilizație la Sâncraiu. Cablurile de curent electric și de internet vor fi introduse în subteran, nu mai atârnă pe stâlpi

Comuna clujeană Sâncraiu continuă să inoveze și să calce pe urmele localităților urbane. Ultimul proiect edilitar al primăriei vizează introducerea în subteran a cablurilor de curent electric și a celor de internet, astfel că acestea nu vor mai atârna pe stâlpi.
Primarul Poka Andras susține că proiectul prevede și înlocuirea stâlpilor Electrica, urmând ca în locul lor să fie puși stâlpi ornamentali.
”Avem în derulare un proiect ambițios, vrem să introducem în subteran cablurile de curent electric și cele de internet. Speră să dispară poluarea vizuală, să nu mai atârne aceste cabluri pe stâlpi, iar comuna va avea un aspect mult mai frumos, mai civilizat.
Sperăm că în maximum într-un an și jumătate vom termina această investiție în cadrul căreia vom schimba și stâlpii de Electrica, pe care îi vom înlocui cu stâlpi ornamentali, mai aspectuoși.
Jumătate din investiție este suportată de Electrica. Proiectul total se ridică la o sumă de aproximativ 4 milioane de euro, din care 50% va fi acoperită de Primăria Sâncraiu”, a spus Poka.
EVENIMENT
Înalta Curte desființează decizia Curții de Apel Ploiești privind anularea hotărârii CCR de anulare a alegerilor din 6 decembrie

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, vineri, recursurile declarate de recurenta-pârâtă Curtea Constituţională a României şi recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal care a anulat hotărârea CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2024.
”Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghiţa, ca inadmisibile. Definitivă”, se arată în hotărârea ÎCCJ.
EVENIMENT
ANAF: Informații despre DEPUNEREA declarației privind impozitul pe profit. Care este data LIMITĂ

ANAF anunță modificări în ceea ce privește data limită pentru depunerea declarației anuale D101, privind impozitul pe profit. Modificările s-au operat prin intermediul Ordonanței de Urgență nr. 153/2020 ce va fi aplicată și pentru anul 2025. Aceste prevederi au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie 2021.
Mai mult, ele se aplică pe perioada 2021-2025. Așadar, termenul pentru depunerea declarației anuale privind impozitul pe profit aferent anului fiscal este până la data de 25 iunie, scrie Fanatik.
ANAF: Informații despre DEPUNEREA declarației privind impozitul pe profit. Care este data LIMITĂ
„Pe perioada aplicării art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menţinerii/creşterii capitalurilor proprii, precum şi pentru completarea unor acte normative, prin derogare de la prevederile art. 41 și art. 42 din Codul fiscal (anterior menționate) termenul pentru depunerea declarației anuale privind impozitul pe profit aferent anului fiscal de raportare, este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor, iar pentru contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Codul fiscal până la data de 25 a celei de-a șasea luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.
Prevederile ordonanței anterior menționate nu se aplică contribuabililor pentru care reglementările contabile sunt emise de Banca Naţională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Pentru acești contribuabili termenul de depunere a declarației anuale privind impozitul pe profit aferent anului fiscal de raportare este cel prevăzut de art. 42 alin. (1) și alin. (2) din Codul fiscal respectiv până la data de 25 martie inclusiv a anului următor, iar pentru contribuabilii care intră sub incidența art. 16 alin. (5) din Codul fiscal până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat”, a transmis ANAF.
Cine poate depune Formularul 230
ANAF a informat și cu privire la Formularul 230, care vizează persoanele ce doresc redirecționarea impozitului anual pe venit de 3,5%. Acesta poate fi depus de persoanele fizice care au obținut, în anul 2024, venituri din salarii sau asimilate acestora.
Aceste sume de bani pot ajunge la ONG-uri legal înființate și funcționale sau biserici. Banii pot fi redirecționați doar către organizații, lăcașe de cult, sau pentru burse private.
Acest lucru este posibil doar pentru organizațiile sau bisericile care figurează, la data plății sumelor, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Pentru anul 2025, Formularul 230 trebuie depus la ANAF până cel târziu la data de 26 mai 2025.