Connect with us

EVENIMENT

Revoltă în Rusia. Prigojin: Suntem gata să murim. Putin: Ameninţare mortală. Iohannis: România monitorizează situaţia

Publicat


soldati rusi lift

Revolta mercenarilor Wagner: Prigojin: Suntem gata să murim

Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie” şi ” să elibereze poporul rus” de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, transmite sâmbătă AFP, scrie Agerpres.
„Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă”, a declarat Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.

Putin: Ameninţare mortală

Vladimir Putin a luat poziţie sâmbătă împotriva „ameninţării mortale” şi a riscului de „război civil” reprezentate de şeful grupului paramilitar Wagner Evgheni Prigojin care a declanşat o revoltă împotriva comandamentului rus, relatează AFP.
Îmbrăcat complet în negru, cu un aer grav şi pe un ton marţial, şeful de la Kremlin a susţinut un discurs la ora 07.00 GMT, fără a-l numi pe omul care-l sfidează, acuzând „trădătorii” naţiunii ruse şi promiţând să-i pedepsească.
„Este o lovitură de pumnal în spatele ţării noastre şi a poporului nostru”, a spus Putin în discursul către naţiune. „Cu asta ne confruntăm, nu este nimic altceva decât o trădare. O trădare provocată de ambiţiile nemăsurate şi interesele personale”, a afirmat el.
„Este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Şi acţiunile noastre pentru a apăra patria de o asemenea ameninţare vor fi dure”, a adăugat el, citat de Reuters.
„Toţi cei care au păşit deliberat pe calea trădării, care au pregătit o insurecţie armată, care au luat-o pe calea şantajului şi a metodelor teroriste, vor suferi o pedeapsă inevitabilă, vor răspunde şi în faţa legii şi a poporului nostru”, a dat asigurări Putin.
Vladimir Putin a fost nevoit să recunoască că situaţia de la Rostov-pe-Don este „dificilă”. El a spus însă că „forţele armate şi alte agenţii guvernamentale au primit ordinele necesare”.
Preşedintele rus le-a cerut combatanţilor Wagner să pună capăt imediat participării lor la acte criminale. De asemenea, el a confirmat că Prigojin a ocupat instalaţiilor militare din oraşul rus Rostov-pe-Don.
Nu în ultimul rând, liderul de la Kremlin a făcut un apel la unitate.
„Soarta Rusiei este decisă acum şi toate forţele ar trebui să se unească. Această bătălie, în care soarta poporului nostru este decisă, cere unificarea tuturor forţelor, unificare, consolidare şi responsabilitate”, a subliniat Putin.
„Tot ce ne slăbeşte, orice dispute pe care inamicii noştri externi le pot folosi pentru a ne submina din interior, ar trebui eliminate”, a mai spus el.

Iohannis: România monitorizează situaţia

Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia, a precizat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.
„Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia. Sunt permanent informat despre dezvoltări. Suntem în contact constant cu aliaţii”, a transmis şeful statului român, într-o postare pe Twitter, preluată pe pagina de Facebook a Administraţiei Prezidenţiale a României.
Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a afirmat sâmbătă că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna conducerea militară, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus”.
Procuratura generală rusă a anunţat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin, care s-a revoltat după ce a acuzat armata că i-a bombardat oamenii.
Autorităţile au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a apărut sâmbătă dimineaţă la televiziunea rusă şi a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toţi cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiţi.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Au aprins un foc în pădurea Făget, de Rusalii. Fără să le pese că puteau provoca un incendiu

Publicat

faget

Mai mulți clujeni au fost surprinși, duminică, în pădurea Făget, mai sus de baza sportivă ”La Terenuri” din Mănăștur, în timp ce făceau un foc pentru grătar între copaci, lucru interzis de lege.

Fără să se gândească la consecințe, petrecăreții au pus lemne pe foc culese din zonă și au încins grătarul unde au vrut ei.

Asta deși pompierii i-au avertizat pe cei au ales să-și petreacă weekendul prelugit de Rusalii în natură, să nu facă foc în locuri neamenajate și să evite utilizarea grătarelor în condiții nesigure,

Potrivit Legii grătarelor, legea privind desfăşurarea activităţilor de picnic, ”grătarele în aer liber se pot organiza numai în zonele special amenajate pentru asta, iar cei ce nu respectă această regulă pot fi amendați cu sume de până la 5.000 de lei”.

Amenzi usturătoare

faget

Conform reglementărilor, focul poate fi făcut doar în locurile special amenajate şi trebuie supravegheat în permanenţă, cei prinși că fac altfel riscând amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei.

Amenzile pot fi aplicate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, inclusiv cei locali, de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.

Pompierii, polițiștii și jandarmii clujeni vor intensifica controalele în zona Făget pentru a-i ”arde” cu amenzi pe cei care nu respectă legile și fac foc în pădure.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Mii de clujeni la Procesiunea de Rusalii din centrul orașului. Cuvântul de învățătură al ÎPS Andrei

Publicat

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Mii de clujeni au participat, duminică seara, la procesiunea de Rusalii prin centrul municipiului Cluj-Napoca, începută în fața Catedralei Mitropolitane din Piața Avram Iancu.

Procesiunea a fost deschisă de peste 150 de preoți, cu spice de grâu în mâini, avându-l în mijlocul lor pe mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei.

Mii de clujeni la Procesiunea de Rusalii

Mitropolitul a rostit, înainte de procesiune, un cuvânt de învățătură.

„Preacuvioși și preacucernici părinți, iubiți frați și surori, în această mărită zi de Rusalii, cuvântul meu de învățătură e inspirat din ceea ce spune Sfântul Pavel: Toți dorim bucuria pe care o dă Dumnezeu. E adevărat că uneori pierdem această bucurie, că de multe ori suntem necăjiți, supărați, încercați, și lucrul acesta l-au simțit oamenii întotdeauna. Dreptul Iov, în cartea sa, în capitolul XIV, zice așa: «Omul născut din femeie are puține zile de trăit și se satură de necazuri». Încercăm să depășim aceste necazuri, dar nu întotdeauna găsim calea cea bună. Li se pare oamenilor că pot scăpa de necazuri atunci când au parte de patimi erotice sau atunci când au parte de patimi legate de bunătăți, de bani… care, pe moment, pot da senzația că ți-ai regăsit bucuria”, a spus mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei.

Procesiunea de Rusalii, o tradiție la Cluj-Napoca

Procesiunea de Rusalii de la Cluj îi aduce împreună în rugăciune pe ierarhii, preoții și credincioșii ortodocși clujeni, la marele praznic al Cincizecimii, care reactualizează evenimentul pogorârii Duhului Sfânt, actul mântuitor prin care ia ființă Biserica în chip văzut, ca realitate istorică concretă, ca anticipare a Împărăției viitoare a lui Dumnezeu.

Evenimentul de astăzi continuă o veche tradiție din Ardeal, care are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător și pentru roadele pământului, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt.

Peste 150 de preoți și mii de credincioși au fost la procesiune

Tradiționala Procesiune de Rusalii a fost condusă de Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.

Aceasta a început cu Vecernia plecării genunchilor, de la ora 17:00, pe platoul din fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Acolo, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care au participat toți preoții clujeni și credincioșii de la parohiile din municipiu, dar și din parohiile învecinate Clujului.

Procesiunea propriu-zisă a pornit din fața Catedralei. Participanții s-au deplasat pe B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii – B-dul Eroilor și înapoi în fața Catedralei.

De-a lungul traseului s-au făcut trei opriri și s-au rostit ectenii speciale.

Mii de credincioși clujeni au fost alături de fețele bisericești la procesiune, chiar dacă afară a fost foarte cald.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Fază-şcoală cu Nicuşor Dan la Gala Cristinei Neagu. Cum s-a terminat şi care a fost reacţia spectatorilor

Publicat

Nicușor dan la Gala Cristina Neagu

Gala pentru retragerea Cristinei Neagu, cea mai mare jucătoare de handbal din istoria României, a avut loc astăzi la Sala Polivalentă din Bucureşti, în faţa a peste 5.000 de spectatori. 

A fost un eveniment în care Neagu, handbalistă cu 221 de selecţii şi 972 de goluri la naţională şi 4 titluri de cea mai bună jucătoare a lumii, le-a avut lângă ea, pe teren, pe prietenele şi colegele ei de la Naţionala României şi de la echipele de club, într-o carieră de 18 ani în handbal.

Pe parcursul meciului au fost mai multe momente spectaculoase şi surprize pentru spectatori, care au scandat numele jucătoarelor şi au fost recompensaţi cu mingi şi tricouri.

Preşedintele Dan a intrat pe teren

Preşedintele Nicuşor Dan, prezent la meci şi aclamat de tribune în momentul în care şi-a făcut apariţia în sală, a fost invitat şi pe teren pentru o fază de atac a echipei Home Legends. Şeful statului a condus bine mingea până la marginea careului, a făcut un un-doi cu Narcisa Lecuşanu, dar a ratat execuţia în momentul în care a vrut să tragă la poartă.

Arbitrii au intervenit imediat, au fluierat o presupusă încălcare a regulamentului şi au arătat semicercul, Nicuşor Dan nu a reuşit să înscrie nici de la 7 metri, dar asta n-a oprit tribunele să-l aplaude şi să-i scandeze numele.

Meciul de retragere al Cristinei Neagu s-a încheiat cu scorul 21-20 pentru Home Legends în faţa World Stars, potrivit gsp.ro.

Echipele la Gala Cristinei Neagu

World Stars

Jelena Grubisic (38), Siraba Dembele (38), Clara Woltering (42), Carmen Martin (37), Radmila Miljancic Petrovic (37), Dragana Cvijic (35), Emilie Arntzen (31), Elizabeth Omoregie (28), Djina Jaukovic (28), Andrea Lekic (37), Isabelle Gulden (35), Amanda Kurtovic (33), Katarina Bulatovic (40), Linnea Torstenson (42), Bojana Popovic (45), Alexandrina Barbosa (39)

Home Legends

Luminiţa Huţupan Dinu (53), Paula Ungureanu (45), Iulia Curea (43), Alice Elisei Ardean (42), Cristina Vărzaru (45), Adriana Nechita (41), Ionela Stanca (44), Oana Manea (40), Crina Pintea (35), Adina Meiroșu (39), Gabriela Perianu (30), Aurelia Brădeanu (46), Eliza Buceschi (31), Melinda Geiger (38), Patricia Vizitiu (36), Cristina Neagu (36)

Foto: Gazeta Sporturilor

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. „Boul înstruțat”. Unul dintre cele mai vechi și spectaculoase ritualuri agrare, păstrat cu sfințenie la Mintiu Gherlii

Publicat

De

Boul înstruțat, obicei Cluj

Localnicii din Mintiu Gherlii, județul Cluj, au luat parte duminică la tradiționalul obicei cunoscut ca „înstruțatul” sau „împănatul boului”.

Obiceiul este astăzi, ca și în vechime, o sărbătoare a comunității, la care oamenii participă cu mic, cu mare, îmbrăcați în haine de sărbătoare.

„Boul înstruțat”, sărbătoare mare la Mintiu Gherlii

În ziua de Rusalii, la Mintiu Gherlii s-a desfășurat unul dintre cele mai vechi și spectaculoase ritualuri agrare din spațiul transilvănean: „boul împănat”, cunoscut și sub denumirea de „boul înstruțat”.

Acest obicei este o reminiscență a unor credințe arhaice, în care relația omului cu natura era sacralizată, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, care au oferit și imaginile.

„În centrul universului spiritual tradițional se aflau forțe mitice sau spirite ale fertilității, invocate și îmbunate prin ritualuri colective. Natura, considerată dătătoare de viață, putea aduce atât belșug, cât și foamete, în funcție de cum era «împăcată» prin asemenea practici simbolice”, explică specialiștii clujeni.

Celebrarea omului harnic

„Împănatul boului” era și o celebrare a gospodarului harnic – cel care deținea boi, simboluri ale statutului social și ale puterii de muncă.

Obiceiul este încă viu în câteva sate de pe Valea Someșului Mic, cum ar fi Batin și Mănăstirea, pe lângă Mintiu Gherlii, și reprezintă un veritabil patrimoniu cultural imaterial.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate