Connect with us

Editorial Opinii

RETROSPECTIVĂ Mihai Hosu: Jurnalul unui an cum nu a fost altul: Sepsi OSB – “U” Cluj 0-0

Publicat


"U" Cluj

Terminăm anul măcar pe locul 2, cu 37 de puncte câștigate și încă vreo 7-8 pierdute pe drum din vară până în iarna.

La Sepsi OSB a fost sens unic de la poarta noastră spre a lor, dar la capăt nu am știut cum să ieșim din intersecție. Am tot dat prioritate în careu până a venit noaptea și s-a terminat meciul.

Așteptăm pe bilet un rezultat de la Genoa2, care dacă nu pierde în fața lui Dinamo ne sună pe fix la Cluj să facem rezervare de revelion: “Alo, clujenii, pentru voi. 2024 o să fie mai bun decât 2025!”

De aia zic că poate e mai bine să stăm pe locul 2, nu atragem atenția și învățăm lecția umilinței. Care sigur nu e asa: Unde e Craiova ( 1 si 2) în clasament? Unde e Rapid? Unde e UTA? Cine e CFR?

La Sfântu Gheorghe am câștigat prin neprezentare competiția orașelor-metrou. Orice ungur din oraș îți spune cu mândrie că Sfântu Gheorghe a fost primul oraș fără metrou.

Este serbarea pomului de iarna și la CFR 1907 Străzi. Vine Dan Petrescu și zice: “Dragi ceferiști, Moș Crăciun v-aduce vouă, de sub p… două ouă!”

Mai vorbim la anul. Până atunci, savurați momentul! Haide “U”!

Foto: Sepsi OSK/ Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca, victorie categorică în EuroCup împotriva Veolia Towers Hamburg, scor 104-83

Publicat

Echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca a început anul 2025 cu o victorie spectaculoasă, învingând formația germană Veolia Towers Hamburg cu scorul de 104-83, într-un meci desfășurat vineri, 3 ianuarie, la BT Arena.

Clujenii, antrenați de Mihai Silvășan, au dominat jocul încă din primul sfert, încheiat cu scorul de 30-22. Al doilea sfert a adus o continuare a formei excelente a gazdelor, care au câștigat și acest segment cu 15-13, intrând la pauză cu un avantaj de 10 puncte.

U-BT, în mare formă la început de an

Sfertul al treilea a fost cel mai spectaculos, U-BT marcând 37 de puncte, în timp ce oaspeții au reușit doar 21. În ultimul sfert, Veolia Towers Hamburg a încercat să reducă diferența, adjudecându-și parțialul cu 27-22, dar nu a putut evita înfrângerea.

Victoria este cu atât mai importantă pentru U-BT Cluj-Napoca cu cât vine după o înfrângere surprinzătoare în campionat împotriva CS Vâlcea 1924 Râmnicu Vâlcea. În EuroCup, această victorie îi ajută pe clujeni să își adjudecă poziția a cincea în clasament, menținându-se în cursa pentru o calificare în fazele superioare.

De cealaltă parte, Veolia Towers Hamburg, ocupanta ultimului loc în grupa B, a venit la Cluj cu moral ridicat după o victorie surprinzătoare împotriva Hapoel Ierusalim. Totuși, prestația echipei germane a fost departe de a amenința supremația clujenilor.

Cu această victorie, clujenii acumulează un bilanț de 7 victorii și 6 înfrângeri în grupa B a EuroCup, consolidându-și șansele de calificare. Pentru U-BT Cluj-Napoca, meciurile următoare devin decisive în vederea obținerii unui loc în play-off.

Citește mai departe

ECONOMIE

Plafonarea prețurilor la energie s-ar putea menține și după 1 aprilie 2025. Scenariile analizate de Ministerul Energiei

Publicat

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale ar putea continua și după data de 1 aprilie 2025, potrivit Ministerului Energiei. Oficialii lucrează la un plan de liberalizare etapizată, care să protejeze consumatorii și să asigure stabilitatea pieței.

Scenariile analizate în prezent în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de energie prevăd că aceasta se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor, şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025, precizează reprezentanţii Ministerului Energiei, citați de Agerpres.

„Conform programului de guvernare şi planului de acţiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică şi gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025. Programul de guvernare prevede «elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor şi asigurarea unui climat concurenţial solid, previzibil, pentru preţuri accesibile la energie electrică şi gaze naturale». Scenariile analizate în prezent de Grupul Interministerial creat în luna noiembrie 2024 prin decizia Prim-ministrului României 380/2024 prevăd foarte clar că liberalizarea se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili”, se menţionează în informarea de presă.

Scenarii luate în calcul

Potrivit sursei citate, scenariile de lucru ţin cont de implementarea unor mecanisme deja testate de statul român, precum cardurile de sprijin (de exemplu cardul de energie, cardul de alimente, cardul de vacanţă), însă nu sunt excluse ajustări sau măsuri care vor fi identificate pe parcursul întâlnirilor de lucru ale Grupului Interministerial.

„Ne-am propus ca până la finalul lunii ianuarie să identificăm cele mai bune soluţii pentru perioada post 1 aprilie 2025. Obiectivul ministrului Energiei, având şi calitatea de vicepreşedinte al comitetului interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi combaterea sărăciei energetice, este ca şi după 1 aprilie 2025, şi aici ne referim la toate categoriile de consumatori, preţurile la energie să fie corecte şi nu vină ca o povară pentru bugetele lor”, precizează sursa menţionată.

Plafonarea s-ar putea menține și după 1 aprilie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri, la Digi24, că există mai multe scenarii, unul dintre acestea fiind continuarea, o perioadă, a schemei de plafonare-compensare, pentru toată lumea.

„Şi avem argumente. Este o schemă cunoscută de piaţă, avem o instabilitate pe piaţa regională. Iată ce s-a întâmplat de la 1 ianuarie cu stoparea tranzitului de gaz rusesc şi creşterea preţului la gaze pe burse. Există argumente şi cred că şi Comisia Europeană va fi deschisă în faţa unei asemenea idei”, a explicat Burduja.

El a reiterat că în această lună va trebui să se vină cu o propunere finală de calendar şi a subliniat că în Programul de guvernare se vorbeşte despre o liberalizare etapizată, prudentă, în care, pe de o parte, să fie protejat consumatorul final şi, pe de altă parte, să se asigure lichiditatea pe piaţă, să existe energie de vânzare.

Scenariul va fi stabilit până la finalul lunii

Întrebat pe ce perioadă ar putea fi prelungită plafonarea, ministrul Energiei a precizat că din iarnă „ieşim pe baza cadrului legal actual” şi ulterior poate fi vorba de câteva luni, dar urmează să stabilească scenariul, până la finele lunii ianuarie, Comitetul interministerial.

„Poate fi vorba de câteva luni, poate fi vorba de finalul anului. România este într-o procedura timpurie de infringement pe aceste plafonări, pentru că noi am plafonat preţurile de la producători pe tot lanţul, practic, până la clientul final, ceea ce este o derogare de la principiile pieţei libere, pieţei europene.(…) Această schema trebuie să fie şi ea finanţată de undeva. Aţi văzut decizia Curţii Constituţionale. Analizăm să vedem implicaţiile ei, să vedem de unde putem finanţa o astfel de schemă (…) Discuţia trebuie încheiată până la final de ianuarie. Până atunci vrem să ne vedem cu toată piaţa, nu doar noi, instituţiile guvernamentale. În acest Comitet este şi industria reprezentată, furnizorii, distribuitorii”, a explicat Burduja.

Potrivit acestuia scenariile ar fi, pe lângă prelungirea schemei aşa cum este, prelungirea cu accent pe consumatorii vulnerabili  şi anumite mecanisme de sprijin şi pentru consumatorii non casnici, probabil pe anumite domenii pe care România le defineşte ca având nevoie de sprijin în plus din partea statului, ca de exemplu industria grea, care depinde foarte mult de preţul energiei electrice şi de cel al gazelor.

Citește mai departe

ECONOMIE

Record pe piața imobiliară la Cluj, la final de an. Prețurile apartamentelor au atins o medie de 2.549 euro/mp

Publicat

Anul 2024 a fost marcat de evoluții spectaculoase pe piața imobiliară din Cluj-Napoca. Cu prețuri care au atins o medie de 2.549 €/mp în decembrie, Cluj-Napoca a înregistrat un nou record la finalului anului 2024.

Cluj-Napoca rămâne lider pe piața imobiliară din România, atât în termeni de prețuri, cât și de cerere. Luna decembrie 2024 a adus noi recorduri pentru prețurile apartamentelor din portofoliul agenției Blitz, atingând o medie de 2.549 €/mp, ceea ce reprezintă o creștere de +3,45% față de luna precedentă.

Această evoluție se înscrie într-un trend ascendent remarcat de-a lungul întregului an, în care prețurile au depășit constant pragurile anterioare, în ton cu cererea puternică din piață.

Creștere de 7,8% în ultimul an

Comparativ cu anul trecut, când prețul mediu al unui metru pătrat în Cluj-Napoca era de 2.363 €/mp, nivelul actual indică o creștere anuală de +7,87%. Prin urmare, prețurile au crescut constant, grație cererii ridicate, în ciuda factorilor economici care îngreunează deciziile de cumpărare și vânzare.

În Cluj-Napoca, în luna decembrie 2024, cartierele cu cele mai mari creșteri ale prețurilor apartamentelor sunt:

  • Zorilor: creștere cu +19,44%, la un preț mediu de €3.066 pe mp;
  • Dâmbul Rotund: creștere cu +10,94%, la o medie €2.393 pe mp;
  • Mărăști: creștere cu +7,32%, ajungând la €2.714 pe mp;
  • Mănăștur: o creștere cu +6,23%, cu un preț mediu pe mp de €2.301.

De asemenea, s–au înregistrat creșteri moderate în următoarele zone și cartiere:

  • Baciu: o creștere cu +4,82%, iar prețul mediu pe mp a fost de €1.848;
  • Semicentrală: O creștere cu +4,06%, la un preț mediu de €3.278 pe mp;
  • Iris: O creștere cu +2,67%, cu prețuri la o medie de  €2.195 pe mp;
  • Bună Ziua: O creștere cu +2,1%, la o valoare medie de €2.919 pe mp;
  • Florești: O creștere cu +1,47%, ajungând la €1.584/ mp;
  • Someșeni: O creștere cu +1,23%, cu prețul mediu pe mp la €2.052;
  • Europa: o creștere cu +0,71%  la un preț mediu: €2.827 pe mp.

Singurele zone unde prețurile au scăzut ușor în luna decembrie 2025 sunt:

  • Apahida: Prețurile pe mp au scăzut cu -0,07%, atingând media de €1.371.
  • Gheorgheni: o scădere cu -0,31% și un preț mediu de €2.923 pe mp.
  • Central: o scădere de preț cu – 0,52% la un pret mediu: €3.059 pe mp.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbatul care a provocat accidentul de pe strada Oașului din Cluj-Napoca era beat. A fost reținut pentru 24 de ore

Publicat

catuse

Bărbatul care a provocat accidentul petrecut joi seara pe strada Oașului din municipiul Cluj-Napoca era sub influența băuturilor alcoolice. A fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a informat că polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore pe bărbatul care, pătrunzând pe sesnul opus de circulație, a provocat un accident joi seară, pe strada Oașului din Cluj-Napoca. În uma impactului cu alte două autovehicule, un tânăr de 16 ani a avut nevoie de îngrijiri medicale.

„La data de 3 ianuarie, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat în vârstă de 44 de ani, implicat într-un accident rutier produs la data de 2 ianuarie, în jurul orei 21:40, pe strada Oașului din municipiu.

Acesta, în timp ce conducea un autoturism în direcția Bulevardului Muncii, ar fi pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu două autoturisme care circulau din direcția opusă.

În urma impactului, un pasager de 16 ani, aflat în autoturismul condus de bărbat, a necesitat îngrijiri medicale”, a transmis IPJ Cluj.

Bărbatul era beat la volan

În urma testării cu aparatul etilotest, bărbatului i-a reieșit o alcoolemie de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Toți cei trei conducători auto implicați în eveniment au fost testați cu aparatul etilotest. În cazul bărbatului de 44 de ani, rezultatul a indicat o valoare de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost ulterior condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii accidentului și pentru luarea măsurilor legale”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate