Connect with us

Clujul de altădată

RETRAGEREA lui Steinhardt la Rohia s-a datorat lui Noica. Filosoful a aflat la Cluj de mănăstire. 112 ani de la naştere

Publicat


Probabil, cu toţii am avut parte de întâmplări aparent nesemnificative, dar care, prin fire nevăzute, s-au legat determinant de lucruri importante din viaţa noastră. Acesta a fost şi cazul lui Nicolae Steinhardt, care a aflat de la Constantin Noica de existenţa celebrei acum Mănăstiri Rohia, asupra căreia şi-a pus o importantă amprentă. Iar Noica a aflat de Mănăstrirea Rohia întâmplător, la o lansare de carte la Cluj. Pe 12 iulie se împlinesc 112 ani de la naşterea lui Constantin Noica, îndrăgostit de Cluj, după cum scrie şi Ovidiu Pecican. Iar tot pe 12 iulie (29 iulie după alte surse) s-a născut şi Nicolae Steinhardt, 109 ani de la naştere.

În imagini e un plic expediat de Noica profesorului clujean Petre Hossu, în 1975, de la domiciliul său din Drumul Taberei, Bucureşti (arhiva Cluj24), precum şi o fotografie din august 1992, cu mormântul lui de la Păltiniş (arhiva Cluj24).

vezi şi:

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Noica la Cluj

Un strop de Noica

*“Am găsit încă un om de care mă pot despărţi. Căci un om plin, bogat, valabil, e unul căruia printr-un cuvânt îi poţi spune nespus de mult. Vă strângeţi mâna, vă uitaţi unul în ochii altuia şi s-a întâmplat ceva. E un pact între voi: „acum ne putem despărţi”. Căci orice v-ar despărţi de acum înainte, sunteţi doi oameni care s-au întâlnit. Ăsta e esenţialul: să te întâlneşti cu celălalt”, Constantin Noica.

*”De altfel e şi cea mai frumoasă declaraţie de dragoste: „Simt că te pot părăsi. Te iubesc atât de mult, încât s-a împlinit ceva în mine – şi acum te pot părăsi”. E inutil să întorci capul. S-ar putea să vezi nedumerire. Când pleci, e bine să crezi că ai socotelile încheiate”, Constantin Noica.

*”Orice sfat dat cuiva apropiat e impur: te priveşte şi pe tine. Dar trebuie să-l dai, dacă trimite mai departe pe celălalt; dacă-l sporeşte”, Constantin Noica, Îndrumător pentru tineri.

*”Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături”, Constantin Noica, Jurnal filozofic.

*”Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Să trăieşti liniştit şi cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câţiva oameni tineri ai lumii, să vină acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Căci totul şi toţi dau lecţii. Totul trebuie învăţat pe din afară şi pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebări. Dar nu vedeţi că au şi ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Şi nu vedeţi că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei şi ei înşişi…”, Constantin Noica, Jurnal filozofic.

Despre Noica

*Constantin Noica (12 iulie 1909, 4 decembrie 1987), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor. În 1949-1958 are domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel, iar în 1958 este arestat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Este eliberat de la Jilava după 6 ani, iar din 1965 se stabilește în București, unde e cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române, având drept domiciliu un apartament cu două camere unde ținea seminarii private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice sau kantiene. Printre participanți se numără mai tinerii săi colegi de la Centrul de Logică (Sorin Vieru) sau de la Institutul de Istoria Artei (Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu).

În 1976, Noica îl întâlnește, la o lansare de carte în Cluj-Napoca, pe Iustinian Chira, şi aşa ajunge la Mănăstirea Rohia, care îl impresionează prin cadrul natural şi vasta bibliotecă, despre care îi povesteşte lui Nicolae Steinhardt, care avea în gând să se retragă la o mănăstire. Din 1975 locuieşte la Păltiniș, cămăruţa sa devenind loc de pelerinaj și de dialog de tip socratic pentru admiratorii și discipolii săi, aşa-numita Şcoală de la Păltiniş. Părintele Rafail Noica este fiul său.

 

Despre Steinhardt

*Nicolae Aurelian Steinhardt (12 (29) iulie 1912, 29 martie 1989), scriitor, critic literar, eseist, jurist. De origine evreu, s-a convertit la ortodoxism în închisoarea Jilava şi şi-a luat numele de fratele Nicolae. S-a călugărit după punerea sa în libertate.

În 1958 a fost arestat Constantin Noica și grupul său de prieteni din care făceau parte și Nicolae Steinhardt, alături de Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Vladimir Streinu, Păstorel Teodoreanu etc. Pe 31 decembrie 1959 este convocat la Securitate, cerându-i-se să fie martor al acuzării, punându-i-se în vedere că dacă refuză să fie martor al acuzării, va fi arestat și implicat în „lotul intelectualilor mistico-legionari”. Anchetat pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva lui Constantin Noica, este condamnat în „lotul Pillat-Noica” la 12 ani de muncă silnică, 7 ani de degradare civică și confiscarea totală a averii personale, sub acuzația de „infracțiune de uneltire contra ordinii sociale”.

După moartea tatălui său, în 1967, începe să-și caute o mănăstire. În 1975 merge la mănăstirea unde se afla ieromonahul Mina Dobzeu, însă episcopul Partenie Ciopron refuză să-i permită șederea. Părintele Mina îl trimite la arhiepiscopul Teofil Herineanu, la Cluj, şi la episcopul Iustinian Chira, în Maramureş.

Întâmplarea

a făcut însă ca în 1976, Constantin Noica să îl întâlnească, la o lansare de carte care a avut loc la Cluj-Napoca, pe Iustinian Chira, bun prieten al lui Ioan Alexandru. Invitat de acesta, Noica ajunge în scurt timp la Mănăstirea Rohia, unde stă 3 zile. Cadrul natural și biblioteca vastă îl impresionează pe filosof care îi povesteşte lui Steinhardt despre cele văzute la Rohia, mai ales că îi știa gândul de a se retrage într-o mănăstire.

În 1978, Steinhardt stă vara la Rohia pentru ca în anul următor să se stabilească definitiv acolo ca bibliotecar. Pe 16 august 1980 el intră în monahism. La Rohia, el pune în ordine cele peste 23.000 de volume ale mănăstirii, se integrează în viața mănăstirii (participă la slujbe, povățuiește pelerinii, predică), iar, în paralel, își intensifică activitatea literară.

Despre ceilalţi

*Școala de la Păltiniș a fost o academie în sens platonic, inițiată de Constantin Noica, unde aveau loc seminare private de istoria filosofiei, cu analiza și interpretarea textelor fundamentale, precum și discuții libere. Printre participanţi s-au numărat Mihai Şora, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru.

*Rafail Noica (n. Răsvan Noica, 1942), ieromonah ortodox, a viețuit la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Maldon, Essex, Anglia, iar din 1993 este sihastru la schitul Lăzești, Munții Apuseni. Prelegerile sale adună de fiecare dată mii de ascultători.

*Petre Hossu (1922, 1998), discipol al lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Blaga.

*Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia, este un lăcaș de cult ortodox din Maramureş, în Ţara Lăpuşului. A fost înfiinţată în 1923 de preotul Nicolae Gherman. Preotul a zidit mănăstirea în numele fiicei sale, Anuța, care a murit la vârsta de 10 ani. Din 1965-1970, când s-a introdus curentul electric, s-au construit: „Casa de stejar”(1965), „Casa stăreției”(1969-1970), „Casa cu paraclis”(1973-1976) – în care se găsește și biblioteca, una dintre cele mai mari comori din zonă a cărui ctitor este P.S. Justinian, „Casa Poetului”(1978-1980), „Altarul de vară”(1983), „Poarta Maramureşană”(1988), „Casa Albă”(1989-1992), „Muzeul”.

După 1990 obștea mănăstirii condusă de tânărul stareț Justin Hodea ajunge la peste 25 de viețuitori, motiv pentru care se dorește construirea unei biserici mult mai mare. În 1996, vechea bisericuță este demolată, iar pe locul ei se construiește o nouă biserică. La Mănăstirea Rohia se află mormântul episcopului Iustinian Chira (1921 – 2016).

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Alin Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

Publicat

De

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Peste 12 milioane de euro au fost investiți în Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, în ultimii 8 ani.

Investițiile, care au dus la creșterea actului medical, dar și la modernizarea fluxurilor în clădirea care a fost dată în folosință în anul 1970, au fost realizate de Consiliul Județean Cluj.

YouTube video

Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, printre cele mai performante din țară. Tișe: Am investit peste 12 milioane de euro

De când Spitalul de Boli Infecțioase a fost preluat de Consiliul Județean Cluj, acum aproape un deceniu, au fost implementare proiecte, care să ducă la creșterea actului medical, de milioane de euro.

Alin Tise, Ioan Mureșan

„Un moment important a fost când am decis preluarea acestui spital la Consilul Județean, când Ministerul Sănătății ne-a cerut acordul și am spus <<da>>, iar un altul a fost când am preluat Centrul de Diagnostic și Tratament care era falimentar. Atunci, împreună cu managerul spitalului am spus <<da>>.

Doar în cele 5 spitale din Cluj, aflate în subordinea CJ am investit peste 75 de milioane de euro. În spitalul de Boli Infecțioane, în 8 ani am investit peste 12 milioane de euro, din care aproape 7,5 milioane de euro provin din fonduri europene”, a declarat președintele CJ Cluj Alin Tișe, care a vizitat joi unitatea sanitară.

În medie, 1.500 de pacienți se prezintă zilnic la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a fost în prima linie în pandemia de Covid-19 și, de altfel, printre primele 6 din țară care au făcut teste de depistare a virusului.

În anul 2023, în spital au fost consultați, în medie 1.500 de pacienți pe zi. Tot anul trecut, au fost efectuate aici peste 933.000 de analize medicale, au fost înregistrate aproape 5.500 de cazuri de spitalizate continuă și peste 50.000 de cazuri de spitalizare de zi. În 2023, în spital și în Amulatorul acestuia au fost oferite peste 180.000 de consultații.

Singurul spital unde există sistem de ventilație în toate saloanele

Ioan Mureșan, managerul unității sanitare a declarat că una dintre investițiile importante a fost instalarea sistemului modern de ventilație.

„În pandemia de Covid-19, nevoia de oxigen pentru pacienți era de 3.000 de metri cubi la 24 de ore. Saloanele noastre nu aveau sistem de ventilație. Consumul mare de oxigen, cu mult peste limitele normale, a dus la incendii în alte spitale din țară.

Noi am avut noroc, am ținut geamurile deschise, dar atunci a devenit clar că avem nevoie de un sistem modern de ventilație”, a spus Ioan Mureșan.

Alin Tișe, Ioan Mureșan

Acum, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase este singurul spital în care toate saloanele există sistem de ventilație, o investiție de peste 13 milioane de lei. În majoritatea spitalelor există doar în sala de operație sau ATI. Prin intermediul acestui sistem, aerul se recirculă de 6 ori pe oră în saloane și de 12 ori pe oră în terapie intensivă.

Dotări de ultimă generație

O altă investiție esențială a fost dotarea cu echipamente de ultimă generație a Laboratorului de Biologie Moleculară.

Aici se face testare sindromică pentru meningită, pentru infecții respiratorii de tract superior, pneumonie, pentru boli gastro-digestive, în aproximativ 70 de minute se caută materialul genetic pentru diferiți patogeni, o procedură de nișă, care se realizează pentru pacienții în stare gravă.

Aparatură, Spital Boli Infecțioase Cluj

Acum, pentru diagnosticarea bacteriei, se poate face în 24 de ore, față de 48 de ore.

„Laboratorul este foarte bine dotat și se poate pune un diagnostic rapid. Rezistența la antibiotice este foarte mare, iar noi ajutăm medicii să aplice tratamentul cu antibiotice corect”, a precizat și dr. Mirela Flonta medic primar microbiolog, șef laborator la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Dotări Spitalul de Boli Infecțioase Cluj

Investițiile nu se opresc aici

Consiliul Județean Cluj implementează și un proiect cu finanțare europeană care vizează reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Într-o primă etapă, CJ Cluj va achiziționa 32 de dotări, respectiv o platformă automată pentru procesarea probelor microbiologice, un sistem automat de identificare a microorganismelor, bazat pe spectrometru de masă, 10 sisteme de purificare și dezinfectare a aerului, 10 aparate de curățare cu abur uscat și 10 sisteme de troliu modular flexibil pentru colectarea și distribuția lenjeriei.

Camera de gardă va fi modernizată

Camera de gardă a spitalului va fi transformată în Compartiment de Primiri Urgenţe de Specialitate.

Pentru acest proiect Consiliul Județean Cluj a propus alocarea, din bugetul instituției, a sumei de 2 milioane de lei.

Managerul spitalului, Ioan Mureșan, spune că și acest acest proiect este foarte important, pentru că în această cameră de gardă vin zilnic 70-100 de pecienți, iar structura este asigurată doar de un medic și echipa de asistenți.

În același timp, Consiliul Județean Cluj gestionează și proiectul ce vizează reabilitarea termică și eficientizarea energetică a unității sanitare, cu o valoare de aproape 37 de milioane de lei și care a fost depus spre finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Publicat

isu

Un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost lovit de o mașină, joi, pe str. Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta este conștient și a primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii. Echipajul SMURD acorda îngrijiri medicale unui pieton, conștient și cooperant.

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani”, a transmis ISU Cluj.

Vom reveni.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

Publicat

autobuze ctp

Începând cu data de 04.03.2024, CTP Cluj-Napoca și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.

„Au fost analizate toate doleantele locuitorilor comunei Savadisla impreuna cu Primaria Savadisla. A fost suplimentat programul de transport al elevilor si s-a modificat orele de plecare in intervalul de dupa-masa. Au fost infiintate doua noi statii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in comuna Floresti in zona Podul Lunii, statiile ʺFerma 9ʺ si ʺLuna 2 Nordʺ.

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

In continuare vom analiza cu atentie toate sugestiile primite pe adresa electronica sugestii@ctpcj.ro si vom incerca sa venim in intampinarea utilizatorilor liniei M81. Va asiguram pe aceasta cale de preocuparea noastra permanenta de a oferi servicii de calitate.

Programul de circulatie al liniei metropolitane M81, valabil din data de 01.04.2024:

Ore de plecare din Savadisla: 04:40, 05:50, 06:30, 08:30, 11:50, 15:35, 16:35, 17:35, 18:35, 20:20, 21:45, 23:05.

Ore de plecare din Cluj-Napoca: 05:10, 05:45, 06:45, 11:05, 14:35, 15:35, 16:35, 17:35, 19:35, 21:05, 22:30. Programul de circulatie va putea fi consultat pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită pentru mobil Tranzy.

Mentionam faptul ca prima cursa de 04:40 cu plecare din Cluj-Napoca cat si ultima cursa de la ora 22:30, vor fi comune cu lina M23. Acestea vor avea plecarea de pe Calea Floresti statia Taberei”, se arată în comunicatul CTP Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Publicat

steag ue, romania

România intră de duminică, 31 martie,  în spațiul Schengen, aerian și maritim. Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, consideră că este doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european.

„Abia aștept să călătoresc la Bruxelles ca un adevărat cetățean european. Este, deocamdată, doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european. Să termine și domnul Nehammer cu alegerile în septembrie ca să putem să punem din nou problema aderării totale a României la Schengen, asta însemnând și acolo unde-i  doare mai tare pe  români, pe  cale rutieră.

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Este vorba și de o formă de respect pentru cele 4 milioane de români care au contribuit la PIB-ul țărilor în care au lucrat și care să nu fie umiliți când se întorc acasă de sărbători, stând ore în șir la coadă  la graniță.

Să ne bucurăm de acest moment. Cea mai mare provocare pentru români este libertatea de a alege să rămână acasă”, a spus edilul la Napoca Live.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax