Clujul de altădată
RETRAGEREA lui Steinhardt la Rohia s-a datorat lui Noica. Filosoful a aflat la Cluj de mănăstire. 112 ani de la naştere

Probabil, cu toţii am avut parte de întâmplări aparent nesemnificative, dar care, prin fire nevăzute, s-au legat determinant de lucruri importante din viaţa noastră. Acesta a fost şi cazul lui Nicolae Steinhardt, care a aflat de la Constantin Noica de existenţa celebrei acum Mănăstiri Rohia, asupra căreia şi-a pus o importantă amprentă. Iar Noica a aflat de Mănăstrirea Rohia întâmplător, la o lansare de carte la Cluj. Pe 12 iulie se împlinesc 112 ani de la naşterea lui Constantin Noica, îndrăgostit de Cluj, după cum scrie şi Ovidiu Pecican. Iar tot pe 12 iulie (29 iulie după alte surse) s-a născut şi Nicolae Steinhardt, 109 ani de la naştere.
În imagini e un plic expediat de Noica profesorului clujean Petre Hossu, în 1975, de la domiciliul său din Drumul Taberei, Bucureşti (arhiva Cluj24), precum şi o fotografie din august 1992, cu mormântul lui de la Păltiniş (arhiva Cluj24).
vezi şi:
LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Noica la Cluj
Un strop de Noica
*“Am găsit încă un om de care mă pot despărţi. Căci un om plin, bogat, valabil, e unul căruia printr-un cuvânt îi poţi spune nespus de mult. Vă strângeţi mâna, vă uitaţi unul în ochii altuia şi s-a întâmplat ceva. E un pact între voi: „acum ne putem despărţi”. Căci orice v-ar despărţi de acum înainte, sunteţi doi oameni care s-au întâlnit. Ăsta e esenţialul: să te întâlneşti cu celălalt”, Constantin Noica.
*”De altfel e şi cea mai frumoasă declaraţie de dragoste: „Simt că te pot părăsi. Te iubesc atât de mult, încât s-a împlinit ceva în mine – şi acum te pot părăsi”. E inutil să întorci capul. S-ar putea să vezi nedumerire. Când pleci, e bine să crezi că ai socotelile încheiate”, Constantin Noica.
*”Orice sfat dat cuiva apropiat e impur: te priveşte şi pe tine. Dar trebuie să-l dai, dacă trimite mai departe pe celălalt; dacă-l sporeşte”, Constantin Noica, Îndrumător pentru tineri.
*”Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conţinuturi, nu sfaturi, nu învăţături”, Constantin Noica, Jurnal filozofic.
*”Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Să trăieşti liniştit şi cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câţiva oameni tineri ai lumii, să vină acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Căci totul şi toţi dau lecţii. Totul trebuie învăţat pe din afară şi pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebări. Dar nu vedeţi că au şi ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Şi nu vedeţi că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei şi ei înşişi…”, Constantin Noica, Jurnal filozofic.
Despre Noica
*Constantin Noica (12 iulie 1909, 4 decembrie 1987), filosof, poet, eseist, publicist și scriitor. În 1949-1958 are domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel, iar în 1958 este arestat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Este eliberat de la Jilava după 6 ani, iar din 1965 se stabilește în București, unde e cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române, având drept domiciliu un apartament cu două camere unde ținea seminarii private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice sau kantiene. Printre participanți se numără mai tinerii săi colegi de la Centrul de Logică (Sorin Vieru) sau de la Institutul de Istoria Artei (Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu).
În 1976, Noica îl întâlnește, la o lansare de carte în Cluj-Napoca, pe Iustinian Chira, şi aşa ajunge la Mănăstirea Rohia, care îl impresionează prin cadrul natural şi vasta bibliotecă, despre care îi povesteşte lui Nicolae Steinhardt, care avea în gând să se retragă la o mănăstire. Din 1975 locuieşte la Păltiniș, cămăruţa sa devenind loc de pelerinaj și de dialog de tip socratic pentru admiratorii și discipolii săi, aşa-numita Şcoală de la Păltiniş. Părintele Rafail Noica este fiul său.
Despre Steinhardt
*Nicolae Aurelian Steinhardt (12 (29) iulie 1912, 29 martie 1989), scriitor, critic literar, eseist, jurist. De origine evreu, s-a convertit la ortodoxism în închisoarea Jilava şi şi-a luat numele de fratele Nicolae. S-a călugărit după punerea sa în libertate.
În 1958 a fost arestat Constantin Noica și grupul său de prieteni din care făceau parte și Nicolae Steinhardt, alături de Dinu Pillat, Alexandru Paleologu, Vladimir Streinu, Păstorel Teodoreanu etc. Pe 31 decembrie 1959 este convocat la Securitate, cerându-i-se să fie martor al acuzării, punându-i-se în vedere că dacă refuză să fie martor al acuzării, va fi arestat și implicat în „lotul intelectualilor mistico-legionari”. Anchetat pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva lui Constantin Noica, este condamnat în „lotul Pillat-Noica” la 12 ani de muncă silnică, 7 ani de degradare civică și confiscarea totală a averii personale, sub acuzația de „infracțiune de uneltire contra ordinii sociale”.
După moartea tatălui său, în 1967, începe să-și caute o mănăstire. În 1975 merge la mănăstirea unde se afla ieromonahul Mina Dobzeu, însă episcopul Partenie Ciopron refuză să-i permită șederea. Părintele Mina îl trimite la arhiepiscopul Teofil Herineanu, la Cluj, şi la episcopul Iustinian Chira, în Maramureş.
Întâmplarea
a făcut însă ca în 1976, Constantin Noica să îl întâlnească, la o lansare de carte care a avut loc la Cluj-Napoca, pe Iustinian Chira, bun prieten al lui Ioan Alexandru. Invitat de acesta, Noica ajunge în scurt timp la Mănăstirea Rohia, unde stă 3 zile. Cadrul natural și biblioteca vastă îl impresionează pe filosof care îi povesteşte lui Steinhardt despre cele văzute la Rohia, mai ales că îi știa gândul de a se retrage într-o mănăstire.
În 1978, Steinhardt stă vara la Rohia pentru ca în anul următor să se stabilească definitiv acolo ca bibliotecar. Pe 16 august 1980 el intră în monahism. La Rohia, el pune în ordine cele peste 23.000 de volume ale mănăstirii, se integrează în viața mănăstirii (participă la slujbe, povățuiește pelerinii, predică), iar, în paralel, își intensifică activitatea literară.
Despre ceilalţi
*Școala de la Păltiniș a fost o academie în sens platonic, inițiată de Constantin Noica, unde aveau loc seminare private de istoria filosofiei, cu analiza și interpretarea textelor fundamentale, precum și discuții libere. Printre participanţi s-au numărat Mihai Şora, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Sorin Vieru.
*Rafail Noica (n. Răsvan Noica, 1942), ieromonah ortodox, a viețuit la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Maldon, Essex, Anglia, iar din 1993 este sihastru la schitul Lăzești, Munții Apuseni. Prelegerile sale adună de fiecare dată mii de ascultători.
*Petre Hossu (1922, 1998), discipol al lui D.D. Roşca şi al lui Lucian Blaga.
*Mănăstirea Sfânta Ana – Rohia, este un lăcaș de cult ortodox din Maramureş, în Ţara Lăpuşului. A fost înfiinţată în 1923 de preotul Nicolae Gherman. Preotul a zidit mănăstirea în numele fiicei sale, Anuța, care a murit la vârsta de 10 ani. Din 1965-1970, când s-a introdus curentul electric, s-au construit: „Casa de stejar”(1965), „Casa stăreției”(1969-1970), „Casa cu paraclis”(1973-1976) – în care se găsește și biblioteca, una dintre cele mai mari comori din zonă a cărui ctitor este P.S. Justinian, „Casa Poetului”(1978-1980), „Altarul de vară”(1983), „Poarta Maramureşană”(1988), „Casa Albă”(1989-1992), „Muzeul”.
După 1990 obștea mănăstirii condusă de tânărul stareț Justin Hodea ajunge la peste 25 de viețuitori, motiv pentru care se dorește construirea unei biserici mult mai mare. În 1996, vechea bisericuță este demolată, iar pe locul ei se construiește o nouă biserică. La Mănăstirea Rohia se află mormântul episcopului Iustinian Chira (1921 – 2016).
(MaAv)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Poliția Cluj anunță că a fost sesizată, sâmbătă, despre un accident rutier produs pe strada Alexandru Vaida Voievod din municipiul Cluj-Napoca.
”Din primele cercetări a reieșit că, un bărbat de 56 de ani, din municipiu, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public prin loc nepermis.
Pietonul, respectiv un bărbat de 71 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a necesitat îngrijiri medicale, ulterior fiind transportat la spital.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, au spus polițiștii.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
EVENIMENT
Rapid – ”U” Cluj, cel mai vechi duel din istoria actualului campionat. Primul meci a fost în urmă cu 92 de ani

Etapa a cincea din play-off-ul Superligii programează cel mai vechi duel din istoria actualului campionat: Rapid-Universitatea Cluj. Meciul se joacă sâmbătă de la ora 20.00 la București.
LPF notează că prima confruntare directă dintre cele două echipe a avut loc în cel de-al doilea sezon în care întrecerea internă s-a desfăşurat în sistem divizionar, 1933-1934. „Pe 26 noiembrie 1933, elevii lui Adalbert Molnar (U) s-au impus pe teren propriu cu 2-1 (Graţian Sepi, Silviu Ploeşteanu / Ştefan Boblea). În retur, la Bucureşti (21 aprilie 1934), ceferiştii au obţinut la rândul lor victoria cu 1-0, golul fiind marcat de Geza Medve, atacantul giuleştenilor aflându-se la debut. În ediţia amintită, ambele echipe au cumulat câte 17 puncte (U Cluj locul 3, CFR locul 4)”, scrie LPF în avanacronica partidei, citată de Mediafax
În total, cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 98 de ori, de 43 de ori s-au impus giuleştenii, de 39 de ori au câştigat studenţii ardeleni, iar alte 16 partide s-au terminat la egalitate.
Sabău a jucat la Rapid
Partida va fi specială pentru Ioan Ovidiu Sabău, care a evoluat ca jucător în Giuleşti timp de patru sezoane (1998-1999, 1999-2000, 2001-2002, 2002-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de gruparea vişinie (a fost coleg cu Marius Şumudică în sezoanele 1998-1999 şi 2001-2002). De asemenea, acesta a antrenat-o pe Rapid în stagiunea 2012-2013 (16 meciuri în toate competiţiile – 9 victorii – 3 remize – 4 înfrângeri).
Marius Şumudică vs. Ioan Ovidiu Sabău, din postura de antrenori: 6 jocuri – 3 remize – 3 succese Sabău.
LPF scrie că ambele echipe au doar câte o victorie în ultimele șase runde, interval în care giuleștenii au mai înregistrat trei remize, în timp ce clujenii au pierdut patru jocuri.
EVENIMENT
Pieton accidentat pe o stradă din Cluj-Napoca. Transportat la spital de SMURD în stare gravă

Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a acordat, sâmbătă, îngrijiri medicale de urgență unui pieton accidentat pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca.
Potrivit pompierilor, a fost vorba despre un bărbat de aproximativ 65 de ani, transportat în stare gravă la spital.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Accident cu două mașini la Fundătura. Un tânăr, consultat medical de un echipaj al Ambulanței Cluj

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla au intervenit sâmbătă la un accident rutier petrecut pe raza satului Fundătura, aparținând comunei Iclod.
În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un tânăr de aproximativ 20 de ani a fost evaluat de echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital”, au spus pompierii ISU Cluj.