Connect with us

EVENIMENT

Respect! Medic de la Infecţioase Cluj: „Nu-s curajoasă, asta mi-e meseria, trebuie să ajuţi”

Publicat


Nici nu ştiu cum să încep. Aşa că încep, şcolăreşte, cu începutul. (Şi nu-i un material jurnalistic, că n-are nicio regulă jurnalistică. Sunt doar nişte trăiri de om).

În încercarea de a prezenta şi lucruri pozitive în oceanul acesta de negativ, de a prezenta şi lucruri mobilizatoare în noianul de spaime şi frici, am încercat să iau legătura cu un medic din prima linie în lupta cu coronavirusul, printr-un alt medic, cunoscut, care mi-e apropiat. După alte discuţii, am aflat de la medicul acesta apropiat, ORL-ist, că s-a transferat, de unde era, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, adică exact în prima linie a luptei cu inamicul. Deşi avea alte variante comode, fără nicio bătaie de cap. Mi se pare că e un exemplu demn de urmat. Aşa cum sunt multe alte cadre medicale cu la fel de mult bun simţ şi la fel de anonime…

 

Ar trebui să scrii despre infecţioniştii din prima linie

Cu toate că n-a vrut în ruptul capului să scriu ceva despre ea, încalc deontologia profesională –şi-mi asum asta- şi reproduc o parte din conversaţie, fără să ştie (încă):

Reporter: Şi, nu ţi-e frică, nu ţi-e groază de ceea ce-i acolo la Infecţioase?

Medic: Nu mi-e groază, pentru că sunt de toate şi circuitul e foarte bun. Acuma, te poţi infecta de oriunde… Cine îţi spune că nu se gândeşte că poate să se infecteze, minte… Dar sunt dezinfectanţi peste tot, avem toate cele necesare pentru protecţie.

Rep: Eşti curajoasă…

Medic: Nu-s curoajoasă… Asta mi-e meseria. Trebuie să ajuţi, să faci… Trebuie să faci bine cât poţi….

Rep: Eşti un exemplu, mi se pare. Sunt situaţii în care medicii au renunţat –la Orăştie, de exemplu-, iar tu te-ai mutat de unde erai chiar în prima linie… Aş putea să scriu despre tine…

Medic: Nu, nu… Ar trebui să scrii despre medicii care-s acolo, mai în prima linie, infecţioniştii, nu despre mine. Cel mai bine e să discuţi cu ei. Mie mi se pare că ei muncesc foarte mult. Noi doar îi ajutăm. Colegii mei din prima linie sunt şi foarte obosiţi, lucrează în ture, şi dimineaţa, şi după masă, şi noaptea…

 

Managerul de la Infecţioase: Vrem să ne facem doar treaba

Am încercat şi mai sus în schemă, la managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, Ioan Mureşan.

Încalc iar deontologia profesională şi reproduc un fragment din discuţie:

Ioan Mureşan: Noi suntem în stare de urgenţă şi nu facem declaraţii presei…

Reporter: Nici nu vă cer asta. Am vrea să vorbim cu nişte oameni de acolo de la dvs, cadre medicale, să povestească despre viaţa lor în această situaţie, cum le e viaţa ca oameni care sunt tot timpul faţă în faţă cu coronavirusul, cum sunt cu familia, cu apropiaţii, cu ei înşişi… Fiindcă şi ei sunt oameni ca noi toţi, cu fricile noastre…

IM: Ar putea să fie… O să mă gândesc…. O să văd dacă vrea cineva… Avem nişte consemne şi nu vrem să ieşim de sub ele. Dacă noi ne apucăm să povestim, toate lumea vine apoi şi nu ne mai lasă în pace. Şi noi suntem aşa de mulţumiţi acum că putem lucra… Nu cred că ar fi bine pentru noi. Dacă vă dăm d-voastră informaţii, vin toţi, ne caută, ne cer şi vrem să ne facem doar treaba. Vă rog să înţelegeţi lucrul acesta. Din punctul acesta avem rezerve…

(Marius Avram)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Bursucul” mai vrea un ATACANT. Este un jucător crescut de PSG

Publicat

kalifa coulibaly

„Bursucul” mai vrea un atacant la CFR Cluj. Kalifa Coulibaly (32 de ani), un atacant din Mali, a retrogradat din Ligue 2 în Ligue 3 cu Quevilly – Rouen Metropole (QRM).

Vârful a avut însă individual un sezon solid în al doilea eșalon al fotbalului francez, în care a marcat 12 goluri și a furnizat 4 pase de gol în 30 de apariții, scrie GSP.

„Bursucul” mai vrea un ATACANT. Este un jucător crescut de PSG

Angajamentul lui Kalifa Coulibaly cu QRM va expira la finalul lunii curente și este de așteptat ca atacantul să nu își dorească să continue în Ligue 3. Astfel, CFR Cluj va putea să îl aducă în calitate de jucător liber de contract, o modalitate la care Nelu Varga a apelat frecvent în ultimii ani pentru a-și întări echipa.

Coulibaly a fost crescut de PSG

Kalifa Coulibaly a fost crescut de echipa a doua a celor de la PSG, care l-a adus în Europa din țara sa natală, Mali, de la Real Bamako.

Fără să aibă vreo șansă de a debuta pe Parc des Princes într-un meci oficial, Coulibaly a ajuns liber de contract, în vara anului 2014, la Charleroi, pentru care a marcat 7 goluri în 32 de meciuri, trecându-și în cont și un assist.

Un an mai târziu, Gent l-a remarcat și a plătit pentru el suma de 500.000 de euro. La a doua sa experiență în Belgia, a marcat de 25 de ori și a pasat decisiv de 10 ori în 85 de jocuri.

Evoluțiile sale l-au făcut remarcat și i-au adus transferul la Nantes în august 2017, în schimbul sumei de 4,5 milioane de euro. A jucat pentru francezi de 110 ori, înscriind de 26 de ori și furnizând 6 pase decisive. Cu Nantes are în palmares Cupa Franței în sezonul 2021-2022.

La finalul stagiunii soldate cu un trofeu important, Kalifa Coulibaly a plecat din Franța liber de contract la Steaua Roșie Belgrad, unde și-a trecut în palmares campionatul și Cupa Serbiei, chiar dacă nu a reușit să se impună. A marcat doar un gol în 7 apariții.

În septembrie 2023, Kalifa Coulibaly a revenit în Franța, la Quevilly – Rouen Metropole, la care se pare că își va termina aventura după un singur sezon.

Dacă aducerea lui Coulibaly se va concretiza, CFR Cluj va efectua al 6-lea transfer din perioada curentă de mercato.

Foto: Facebook

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ALEGERI CLUJ 2024. Candidați la șefia CJ Cluj și la Primăria Cluj-Napoca au luat mai puține voturi decât partidele lor

Publicat

De

candidati

Doi din cei șase candidați la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj și șapte din cei opt care au candidat din partea unor partide la Primăria Cluj-Napoca au obținut mai puține voturi decât partidele pe care le-au reprezentat la alegerile locale din 9 iunie, semn că nu au fost tocmai locomotivele care să tragă filialele după ei.

Cei care au obținut mai multe voturi decât partidul, sunt Alin Tișe (PNL) care a primit 120.436 voturi (40,06%), mai mult cu 23.957 voturi decât a luat partidul, candidatul ADU, Adrian Oros, care a obținut 51700 voturi (17,20%), cu 7152 de voturi mai multe decât alianța, Cristian Șipoș (AUR) – 31.908 voturi (10,61%), cu 738 mai mult decât AUR, și Florian Nicula (SOS) – 10512 voturi (3,49%), mai mult cu 1948 voturi decât partidul.

De cealaltă parte, Alexandru Cordoș (PSD) a primit 45.621 voturi (15,17%), cu 7824 de voturi mai puțin decât partidul, iar Csoma Botond a primit 40403 voturi (13,44%), cu 3074 voturi sub UDMR.

Conform datelor comunicate de Biroul Electoral Județean (BEJ) Cluj, PNL a primit 96479 voturi (32,26%) , PSD – 53445 voturi (17,87%), ADU – 44548 voturi (14,89%),  UDMR a primit 43.477 voturi (14,53%), AUR – 31170 voturi (10,42%), REPER – 13166 voturi (4,40%), SOS – 8564 voturi (2,86%), Partidul Alternativa Dreaptă – 2782 voturi (0,93%), PUSL – 2757 voturi (0,92%) și PRM – 2668 voturi (0,89%).

Singurul din 8

În ceea ce privește cei 10 candidați la Primăria Cluj-Napoca, Emil Boc (PNL) a fost singurul care primit mai multe voturi decât paridul: 53.481 voturi (42,50%), cu 13001 mai multe voturi decât PNL.

Candidata Olah Emese a primit 11.766 (9,35%), cu 5939 voturi mai puține decât UDMR, Viorel Băltărețu de la ADU a primit 7414 voturi (5,89%), cu 15.562 mai puține decât alianța, Aurelia Cristea (PSD) a obținut 5745 voturi (4,56%) cu 8085 de voturi mai puține decât partidul, Călin Cozma (AUR) a primit 4474 voturi (3,55%), cu 6444 mai puține decât AUR, Ramona Strugariu (REPER) a avut 3544 voturi (2,81%), cu 6531 mai puține decât partidul, Sorin Naș (SOS) – 1137 voturi (0,90%), cu 1751 de voturi mai puține decât partidul, iar Dan Iacob de la PUSL a înregistrat 471 voturi (0,37%), cu 556 de voturi mai puține decât partidul.

Conform datelor transmise de Biroul Electoral Municipal Cluj-Napoca, PNL a obținut 40480 de voturi (32,44%), ADU – 22976 voturi (18,41%), UDMR – 17.705 voturi (14,19%), PSD – 13830 voturi (11,08%), AUR – 10918 voturi (8,74%), REPER – 10075 voturi (8,07%), independentul Sorin Vamoș – 3717 voturi (2,97%), SOS – 2888 voturi (2,31%), PRM – 1154 voturi (0,92%) și PUSL – 1027 voturi (0,82%), și Sabin Sărmaș (independent) – 37017 voturi (29,41%).

Citește mai departe

CULTURA

Azi începe TIFF.23. Gala de deschidere este SOLD-OUT

Publicat

tiff

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai important eveniment cinematografic din România, debutează vineri, 14 iunie, cu o Gală de Deschidere sold-out la care sunt așteptați peste 3.500 de spectatori. Este doar începutul a 11 zile cu sute de proiecții, cine-concerte, expoziții, concerte, discuții și evenimente speciale. La Cluj sunt așteptați peste 1.000 de invitați – actori, regizori, producători și alți profesioniști din industrie –, pentru o ediție ce va depăși 100.000 de spectatori.

Festivalul începe în forță cu un weekend plin de evenimente. Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, va avea loc proiecția filmului Încredere (Confidenza), cel mai recent al cineastului italian Daniele Luchetti, invitat special la TIFF.23 și omagiat în cadrul secțiunii 3×3. Cu această ocazie, el va primi Premiul special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale.

Azi începe TIFF.23. Gala de deschidere este SOLD-OUT

Duminică, 16 iunie, de la ora 17:00, fanii o vor putea întâlni în TIFF Lounge din Piața Unirii pe actrița Jojo T. Gibbs din Dogman, thrillerul despre răzbunare și izbăvire semnat Luc Besson prezentat în deschiderea oficială a festivalului. Este doar primul eveniment cu intrare liberă găzduit de TIFF Lounge, dintr-o serie foarte generoasă programată pentru cele 10 zile.

tiff

„Weekend la castel” înseamnă anul acesta două seri unice. Sâmbătă, la Castelul Bánffy din Bonțida, proiecția specială a filmului Metropolis (r. Fritz Lang), o capodoperă a cinemaului expresionist, deschide seria de cine-concerte de la TIFF.23. Muzica originală a fost compusă de italienii de la Edison Studio, și tot ei se ocupă de acompaniamentul muzical. În următoarea seară, același loc va fi cadrul unei proiecții nerecomandate celor slabi de înger: Imperiul simțurilor (r. Nagisa Oshima), un film erotic din 1976 cenzurat la vremea apariției, care rămâne controversat și în ziua de azi.

tiff

 

„Cinematografia și cultura japoneză sunt în focusul ediției TIFF.23”

Vineri, 14 iunie, au loc vernisajele primelor expoziții ce vor putea fi descoperite la Muzeul de Artă: Frânturi, care prin fotografiile și interviurile realizate de artista și activista Ruth Borgfjord aduce în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ și a persoanelor non-binare, Căutând sinceritate, expoziție de portrete în care fotograful Vlad Braga încearcă să surprindă un moment de vulnerabilitate al subiecților, dar și Changing environments. Together, parte din Anula de Știință Neo Art Connect. În completarea expoziției, publicul va putea vedea și Inima Festivalului, o instalație creată din elemente reciclate, amplasată  în Piațeta Universității.

Muzeul de Artă este și locul unde în aproape fiecare seară de festival vor avea loc concertele unor artiști din zone cât se poate de diverse. Cei care vor urca pe scenă sâmbătă și duminică sunt Dimitri’s Bats și Kadjavsi.

tiff

Cinematografia și cultura japoneză sunt în focusul ediției TIFF.23. Pe parcursul weekendului sunt programate ateliere de origami, ikebana, manga în Piața Unirii, cu acces gratuit în baza înscrierilor. De neratat în cinematografe: capodopere clasice, precum Guvernatorul Sansho (r. Kenji Mizoguchi), Balada lui Narayama (r. Shohei Imamura) și Poveste din Tokyo (r. Yasujiro Ozu), trei filme ale maestrului contemporan Ryûsuke Hamaguchi, precum și unele dintre cele mai incitante producții nipone recente.

tiff

De asemenea, TIFF.23 organizează proiecții în fiecare seară a festivalului și în Florești, unde sunt programate în aer liber, în Parcul Poligon, filme de top, dar și cine-concerte. Programul îl puteți găsi aici.

tiff

 

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro sau în aplicația oficială TIFF Official App, disponibilă pe Google Play și Apple Store.

Citește mai departe

EVENIMENT

EXPLOZIE urmată de incendiu la o casă din Fizeșu Gherlii. Un bărbat a suferit arsuri grave

Publicat

De

Explozie la o casă din Fizeșu Gherlii

Un bărbat a fost grav rănit într-o explozie care a avut loc în casa în care locuiește din localitatea Bonț, comuna Fizeșu Gherlii.

Două autospeciale pentru stingerea incendiilor au fost trimise la locul exploziei.

EXPLOZIE urmată de incendiu la o casă din Fizeșu Gherlii. Un bărbat a suferit arsuri grave

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gherla și a Detașamentului Dej au fost alertați de puține momente cu privire la o solicitare care a anunțat o posibilă explozie, într-o casă de locuit, din localitatea Bonț

La fața locului au fost trimise două autospeciale pentru stingerea incendiilor din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentului Dej.

Echipajele operative au lichidat imediat incendiul, iar un bărbat în vârstă de aproximativ 55 de ani a primit primul ajutor calificat la fața locului.

Conform primei evaluări acesta prezenta arsuri pe o mare suprafață din corp.

UPDATE 1

Potrivit ISU Cluj, bărbatul este în stare de conștiență.

A fost solicitat sprijinul elicopterului SMURD pentru transportul acestuia la spital.

Revenim cu amănunte și imagini.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax