Connect with us

EVENIMENT

Remus Lăpușan, despre strategia PSD Cluj pentru SPORTUL de masă: MODERNIZAREA infrastructurii sportive din mediul rural

Publicat


remus lapusan

Candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj, Remus Lăpușan și-a prezentat strategia pentru încurajarea comportamentului sportiv la nivel de masă.

Domnule Remus Lăpușan, v-am tot auzit în emisiuni că ați vorbit despre dezvoltarea comunităților locale, în special despre susținerea producătorilor locali. Însă nu avem dezvoltare fără sănătate, și nu avem sănătate fără sport. Aveți o strategie și pentru încurajarea comportamentului sportiv, la nivel de masă? Poate face ceva Consiliul Județean în acest sens? Vă întreb pentru că sunteți candidat pentru un post de consilier județean.

Remus Lăpușan, despre strategia PSD Cluj pentru SPORTUL de masă: MODERNIZAREA infrastructurii sportive din mediul rural

Da, sigur că se poate încuraja acest comportament de masă de la nivel de politică publică. Este chiar necesar, pentru că ajută la îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a locuitorilor, la creșterea coeziunii sociale și inclusiv la stimularea dezvoltării economice locale.

Probleme sunt și în mediul rural, și în mediul urban: la sate ne lipsește infrastructura sportivă, în cele mai multe locuri, iar la oraș – lipsește educația sportivă.

„Avem nevoie de mai multe parcuri”

În primul rând, vom sprijini UAT-urile să dezvolte și să modernizeze infrastructura sportivă. Sunt multe locuri în care încă nu sunt terenuri de sport – ar trebui să existe în fiecare comună, nu neapărat pentru că s-ar face performanță cu fotbalul sau cu volei sau baschet, dar am încuraja copiii să înlocuiască device-urile electronice cu o oră-două de mișcare în aer liber. Se pot accesa fonduri nerambursabile pentru construirea sălilor de sport – care iarăși e o problemă în mediul rural. Mai greu să ții orele de educație fizică afară, atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile (ori e prea frig, ori e prea cald, ori sunt precipitații…). Și -sigur, pot fi construite inclusiv bazine de înot. La aceste facilități ar putea avea acces persoanele de toate vârstele, nu doar copiii și adolescenții.

De asemenea, avem nevoie de mai multe parcuri – și la sat și la oraș: mai mult spațiu verde amenajat, unde să existe și aparate de fitness în aer liber.

Păi în Cluj-Napoca sunt deja multe zone dintr-acestea.

Da, dar nu vorbim de Cluj-Napoca acum, avem celelalte municipii – Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii, alături de orașul Huedin – unde se simte lipsa unor astfel de locuri. Peste tot se pot organiza clase de fitness gratuite sau la prețuri accesibile în parcuri și alte locații publice. Iarăși se pot dezvolta programe de sport și exerciții fizice adaptate pentru seniori pentru a promova un stil de viață activ la toate vârstele.

„Competiții putem organiza și pentru mediul rural”

Putem lua exemplul din Cluj-Napoca și să organizăm și în celelalte orașe tot felul de competiții sportive deschise publicului larg – crosuri, maratoane. În primă fază putem să le organizăm noi, de la Consiliul Județean, și apoi să dezvoltăm parteneriate cu firmele din zonă ca parte a responsabilității lor sociale.

Competiții putem organiza și pentru mediul rural – avem cupă județeană la fotbal, dar putem extinde la baschet sau handbal.

În plus, avem zona de munte – pe de-o parte în jurul Cheilor Turzii și spre Băișoara (cu Iara, Valea Ierii, Petreștii de Jos, Moldovenești, Băișoara), pe de altă parte în jurul Țării Călatei (Călățele, Mărgău, Măguri Răcătău, Mănăstireni, Beliș) unde putem gândi zone integrate de agrement: se pot amenaja trasee montane pentru drumeții, pentru alergat sau pentru biciclete, pot fi instalate corzi pentru tiroliană, se pot practica sporturi pe apă – gen kait, windsurf, se poate face caiac pe pâraiele de munte, sunt zone de escaladă, zone de parapantă – practic, posibilitățile sunt nelimitate.

„Educația joacă un rol cheie în dezvoltarea unui comportament sportiv”

Dar, pe lângă dezvoltarea în sine a acestor proiecte, trebuie să sprijinim UAT-urile să rezolve problema modernizării drumurilor, și inclusiv Consiliul județean ar trebui să revizuiască starea drumurilor pe care le are în gestiune. Nu merge nimeni să își rupă planetare, bucși sau capete de bară de dragul sportului și al peisajelor.

Spuneați că este vorba și de educație…

Da, categoric. Educația joacă un rol cheie în dezvoltarea unui comportament sportiv. Ar trebui să plecăm de la îmbunătățirea programelor de educație fizică în școli pentru a cultiva obiceiuri sportive de la o vârstă fragedă – dar aici Consiliul Județean nu poate interveni direct.

Dar ceea ce poate să facă este să lanseze campanii de conștientizare a beneficiilor sportului asupra sănătății și bunăstării, utilizând mass-media locală, rețelele sociale și alte canale de comunicare. De asemenea, poate să ofere finanțare și granturi pentru cluburile sportive locale și organizațiile non-guvernamentale care promovează sportul de masă.

Prin implementarea acestor idei de proiecte și programe, putem avea în județul Cluj un mediu propice pentru sportul de masă, promovând astfel un stil de viață sănătos și activ pentru toți locuitorii.

CMF: 21240002

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

„Între pite”, în satul clujean Ceaba. Din ce făceau strămoșii pâine, când nu mai aveau nici făină de grâu, nici de porumb

Publicat

În satul Ceaba din județul Cluj, una dintre cele mai grele perioade era cunoscută sub numele de „între pite”, ce desemna perioada dintre seceriș și treierat. În acest interval, gospodarii trăiau cu ce aveau la îndemână.

În „vremea dintre pite”, oamenii nu mai aveau făină nici de grâu, nici de porumb, așa că mergeau în holde, secerau câțiva snopi de grâu, îi îmblăteau cu bâta pe un lipideu mare și duceau sacii cu greu, în spate, la moara din Batin – consemnează Monografia satului Ceaba, semnată de Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

Dacă cineva întreba când s-a petrecut un anume eveniment, răspunsul putea fi: „a fost între pite”. Așa se spunea și despre cineva care a murit în acea perioadă grea – „a murit între pite”.

„În perioada «dintre pite» (de la secerat până la treierat) nu aveau oamenii nici făină de grâu, nici de porumb, ca să facă pâine sau mălai și atunci mergeau în holdă și secerau câțiva snopi și îi îmblăteau cu o bâtă pe un lipideu mare și duceau grâul cu sacul în spate la moară, la Batin, aflăm din Monografia satului Ceaba, autori Vasile Lechințan și Ioan Zegrean.

În sat era vorba că un eveniment sau altul a avut loc „între pite”, ca perioadă de timp. De exemplu, se spune că cineva «a murit între pite»”, arată pagina Tradiții Clujene.

Mălaiul, comoara copilăriei

Când nu era post, mălaiul devenea deliciul casei. Se punea slănină în aluatul de mămăligă, iar după ce se cocea, aroma era de neuitat. Se cocea doar o dată pe săptămână, iar acea zi era o adevărată sărbătoare pentru copii.

„Pe vremuri se făcea și mălai și abia așteptau copiii să mănânce mălai cald. Când nu era post «obiceiul la noi era să se pună slănină în aluatul de mălai și când se cocea era foarte bun, cu slănina noaptă în mălai». Se cocea o dată pe săptămână și «o săptămână tot rodeam la mălai». De multe ori oamenii mergeau la lucru doar cu mălai în traistă și când se întâlnea cu cineva era întrebat: «Măi, Grigor, ce-ai merinde?», și el răspundea: «Mălai sân(g)ur!»”, se mai arată în postare.

Vaca cu lapte, nelipsită din zestrea miresei

Odată cu măritișul, mireasa aducea în casa soțului o vacă cu lapte, parte din zestrea obligatorie: „De regulă, la mirese se dădea ca zestre o vacă cu lapte, pe care o ducea în gospodăria soțului și se zicea la masă, mai ales pentru copii, ca să nu mănânce prea mult lapte: «mai ptitos/mai mămăligos, că vaca-i a nevestei»”.

Astfel de povești, expresii și obiceiuri locale sunt o oglindă a vieții rurale de altădată, în care fiecare fir de grâu era muncit cu trudă, iar fiecare bucată de mălai era savurată cu recunoștință.

Foto: Mălai cu slănină / Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate ca fiind ale unor agenți sau ofițeri de poliție sau chiar ca fiind pagini oficiale ale MAI sau structurilor din minister.

Postările de pe aceste conturi sunt special concepute pentru a induce în eroare cetățenii și pentru a aduce prejudiciu de imagine Ministerului Afacerilor Interne și angajaților instituției noastre.

Pentru a câștiga credibilitate, pe aceste conturi sunt preluate fotografii, clipuri video, sau postări publicate de paginile instituționale ale structurilor ministerului”, a avertizat MAI.

Care sunt conturile vizate?

Conturile identificate ca făcând parte din acest ecosistem sunt următoarele: @emiemiemi84, acesta fiind și contul principal, @politisti_ro.fp, @politia.romana66, @politia.roman, @politiaromanaofficial, @jandarmeria_romana_112, @_mai.romania, @politisti.romania, @politisti112, @politistui_ro, @denis_politia_romana.

„Reiterăm faptul că aceste conturi sunt false, nu aparțin Ministerului Afacerilor Interne, iar cei care le gestionează postează conținut care contravine eticii profesionale și care aduc atingere intereselor cetățenilor români.

Evitați să comentați la postările acestor conturi, să urmăriți conturile, ori să distribuiți postările promovate în ecosistemul prezentat”, a mai transmis MAI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas cele 2 ghiozdane pe care le aveam în spate). Fiind cu un copil mic, am pus cele 2 ghiozdane între noi pe bancheta din spate, nu le-am ținut în brațe. Domnul a început să strige la noi să punem bagajele pe jos, iar după ce l-am întrebat de ce să facem asta, a spus că nu e obligat să ne explice de ce și că dacă nu ne convine ne dă jos. Și ne-a dat jos”, relatează pasagerul.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt”

Din păcate, nu este un caz izolat. Situațiile tensionate și atitudinea lipsită de respect a unor taximetriști de la aeroport au fost semnalate și în alte rânduri.

„Ca de fiecare dată, am ajuns să chemăm Bolt cu standul plin de taximetriști”, mai spune reclamantul, semnalând că pasagerii evită serviciile taxi din fața aeroportului din cauza comportamentului prestatorilor.

Sesizarea este însoțită și de poze cu indicativul mașinii, iar autorul sesizării subliniază că nu cere altceva decât un serviciu corect pentru banii plătiți: „Mi-aș dori mult ca acest gen de situație să nu mai existe și să pot beneficia de un serviciu corect pentru banii pe care îi plătesc”.

Sesizarea figurează pe platformă ca fiind „în lucru”.

FOTO: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Publicat

rabla

Anumiți șoferi vor fi vizați de o nouă taxă auto care va fi introdusă în România. Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a făcut noi precizări.

Este vorba despre taxa auto pentru mașinile poluante, iar printre cei afectați vor fi proprietarii de autoturisme vechi. Măsura taxării autovehiculelor va fi introdusă în urma solicitărilor de la Bruxelles, fiind prevăzută în PNRR, conform Fanatik.

Taxă auto pentru mașinile poluante din România. Vizați, proprietarii de mașini VECHI

Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest subiect în cadrul ședinței de Guvern de joi, menționând că până acum nu s-a luat o decizie asupra formulei de calcul. Ministrul spune că propunerile vor fi făcute de autoritățile locale.

El a precizat că noua taxă auto va fi „la pachet” cu celelalte schimbări din sistemul fiscal. „Nu s-a stabilit formula de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete cu reprezentanţii autorităţilor locale, asociaţia comunelor, asociaţia oraşelor sau municipiilor, pentru că trebuie să vină la pachet cu celelalte modificări ale sistemului fiscal.

Cu siguranţă, la momentul oportun, o să avem o dezbatere şi pe această temă. Şi aici, în principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociaţii, pentru că primăriile sunt cele care aplică implementarea, sau implementează aceste colectări de taxe locale şi, în mod normal, primele propuneri trebuie sa vină din partea lor”, a declarat Tanczos Barna, conform Agerpres.

Modificarea impozitării autovehiculelor

În luna februarie, ministrul de finanțe spunea că statul român va trebui să implementeze aceste schimbări privind taxarea autovehiculelor care poluează. România și-a asumat măsură în 2021 prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Tanczos Barna a subliniat atunci că cei care dețin mijloace de transport mai poluante față de alte autovehicule vor fi nevoiți să plătească o taxă mai mare. Cel mai probabil, aceasta va fi stabilită ținându-se cont de nivelul de poluare al fiecărui autoturism.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate