Connect with us

EVENIMENT

Remus Lăpușan, despre strategia PSD Cluj pentru SPORTUL de masă: MODERNIZAREA infrastructurii sportive din mediul rural

Publicat


remus lapusan

Candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj, Remus Lăpușan și-a prezentat strategia pentru încurajarea comportamentului sportiv la nivel de masă.

Domnule Remus Lăpușan, v-am tot auzit în emisiuni că ați vorbit despre dezvoltarea comunităților locale, în special despre susținerea producătorilor locali. Însă nu avem dezvoltare fără sănătate, și nu avem sănătate fără sport. Aveți o strategie și pentru încurajarea comportamentului sportiv, la nivel de masă? Poate face ceva Consiliul Județean în acest sens? Vă întreb pentru că sunteți candidat pentru un post de consilier județean.

Remus Lăpușan, despre strategia PSD Cluj pentru SPORTUL de masă: MODERNIZAREA infrastructurii sportive din mediul rural

Da, sigur că se poate încuraja acest comportament de masă de la nivel de politică publică. Este chiar necesar, pentru că ajută la îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a locuitorilor, la creșterea coeziunii sociale și inclusiv la stimularea dezvoltării economice locale.

Probleme sunt și în mediul rural, și în mediul urban: la sate ne lipsește infrastructura sportivă, în cele mai multe locuri, iar la oraș – lipsește educația sportivă.

„Avem nevoie de mai multe parcuri”

În primul rând, vom sprijini UAT-urile să dezvolte și să modernizeze infrastructura sportivă. Sunt multe locuri în care încă nu sunt terenuri de sport – ar trebui să existe în fiecare comună, nu neapărat pentru că s-ar face performanță cu fotbalul sau cu volei sau baschet, dar am încuraja copiii să înlocuiască device-urile electronice cu o oră-două de mișcare în aer liber. Se pot accesa fonduri nerambursabile pentru construirea sălilor de sport – care iarăși e o problemă în mediul rural. Mai greu să ții orele de educație fizică afară, atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile (ori e prea frig, ori e prea cald, ori sunt precipitații…). Și -sigur, pot fi construite inclusiv bazine de înot. La aceste facilități ar putea avea acces persoanele de toate vârstele, nu doar copiii și adolescenții.

De asemenea, avem nevoie de mai multe parcuri – și la sat și la oraș: mai mult spațiu verde amenajat, unde să existe și aparate de fitness în aer liber.

Păi în Cluj-Napoca sunt deja multe zone dintr-acestea.

Da, dar nu vorbim de Cluj-Napoca acum, avem celelalte municipii – Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii, alături de orașul Huedin – unde se simte lipsa unor astfel de locuri. Peste tot se pot organiza clase de fitness gratuite sau la prețuri accesibile în parcuri și alte locații publice. Iarăși se pot dezvolta programe de sport și exerciții fizice adaptate pentru seniori pentru a promova un stil de viață activ la toate vârstele.

„Competiții putem organiza și pentru mediul rural”

Putem lua exemplul din Cluj-Napoca și să organizăm și în celelalte orașe tot felul de competiții sportive deschise publicului larg – crosuri, maratoane. În primă fază putem să le organizăm noi, de la Consiliul Județean, și apoi să dezvoltăm parteneriate cu firmele din zonă ca parte a responsabilității lor sociale.

Competiții putem organiza și pentru mediul rural – avem cupă județeană la fotbal, dar putem extinde la baschet sau handbal.

În plus, avem zona de munte – pe de-o parte în jurul Cheilor Turzii și spre Băișoara (cu Iara, Valea Ierii, Petreștii de Jos, Moldovenești, Băișoara), pe de altă parte în jurul Țării Călatei (Călățele, Mărgău, Măguri Răcătău, Mănăstireni, Beliș) unde putem gândi zone integrate de agrement: se pot amenaja trasee montane pentru drumeții, pentru alergat sau pentru biciclete, pot fi instalate corzi pentru tiroliană, se pot practica sporturi pe apă – gen kait, windsurf, se poate face caiac pe pâraiele de munte, sunt zone de escaladă, zone de parapantă – practic, posibilitățile sunt nelimitate.

„Educația joacă un rol cheie în dezvoltarea unui comportament sportiv”

Dar, pe lângă dezvoltarea în sine a acestor proiecte, trebuie să sprijinim UAT-urile să rezolve problema modernizării drumurilor, și inclusiv Consiliul județean ar trebui să revizuiască starea drumurilor pe care le are în gestiune. Nu merge nimeni să își rupă planetare, bucși sau capete de bară de dragul sportului și al peisajelor.

Spuneați că este vorba și de educație…

Da, categoric. Educația joacă un rol cheie în dezvoltarea unui comportament sportiv. Ar trebui să plecăm de la îmbunătățirea programelor de educație fizică în școli pentru a cultiva obiceiuri sportive de la o vârstă fragedă – dar aici Consiliul Județean nu poate interveni direct.

Dar ceea ce poate să facă este să lanseze campanii de conștientizare a beneficiilor sportului asupra sănătății și bunăstării, utilizând mass-media locală, rețelele sociale și alte canale de comunicare. De asemenea, poate să ofere finanțare și granturi pentru cluburile sportive locale și organizațiile non-guvernamentale care promovează sportul de masă.

Prin implementarea acestor idei de proiecte și programe, putem avea în județul Cluj un mediu propice pentru sportul de masă, promovând astfel un stil de viață sănătos și activ pentru toți locuitorii.

CMF: 21240002

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Primarul Emil Boc propune premierea judocanului paralimpic Alexandru Bologa: Suntem mândri de performanțele sale

Publicat

Primarul Emil Boc i-a transmis felicitări judocanului Alexandru Bologa, câștigătorul medaliei de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, și propune premierea sa de către administrația locală.

„O reușită istorică pentru sportul românesc, pentru sportul clujean”

Primarul Clujului, Emil Boc, i-a transmis felicitări judocanului Alexandru Bologa, cetățean de onoare al Clujului, pentru cucerirea medaliei de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris, considerând performanța sa o reușită istorică pentru sportul românesc.

„Campionul clujean Alexandru Bologa a adus aurul pentru România la Jocurile Paralimpice de la Paris. Felicitări din suflet!

Ne bucurăm alături de Alex Bologa și pentru el! Medalia de aur la judo în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Paris este o reușită istorică pentru sportul românesc, pentru sportul clujean, suntem mândri de performanțele sale și îi mulțumim! Transmit felicitări și antrenorului Tamas Gergely și întregii echipe care este alături de campion”, a transmis edilul.

Premiu din partea administrației locale

Primarul a arătat că va propune premierea sportivului paralimpic în consiliul local, în semn de apreciere pentru eforturile sale. Alexandru Bologa este cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca din anul 2022.

„Voi propune Consiliului local premierea sportivului, un gest simbolic prin care comunitatea noastră să își arate aprecierea pentru exemplul remarcabil pe care acest tânăr ni-l oferă.

Judoka Alexandru Bologa este Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca din anul 2022 și se menține pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, cu medalii importante câștigate la Tokyo (2020), Rio (2016), la campionate mondiale și europene, fiind cel mai tânăr medaliat judoka la Jocurile Paralimpice și primul medaliat nevăzător român la judo”, a mai arătat Emil Boc.

Amintim că judoka Alexandru Bologa, sportiv legitimat la Clubul Sportiv Universitatea Cluj, a câștigat vineri seară medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris.

Citește mai departe

CULTURA

Ziua Națională a Braziliei, sărbătorită la UBB Cluj cu muzică, dansuri și mâncare tradițională

Publicat

Centrul Cultural Brazilian UBB „Casa do Brasil” a organizat, sâmbătă, un eveniment dedicat Zilei Naționale a Braziliei, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Ziua națională a Braziliei, celebrată la UBB

Centrul Cultural Brazilian UBB „Casa do Brasil”, împreună cu Ambasada Braziliei la București și Institutul Guimarães Rosa Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat sâmbătă, 7 septembrie 2024, de la ora 11, evenimentul dedicat Zilei Naționale a Braziliei.

Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca).

Demonstrații culinare, dansuri tradiționale și ritmuri de muzică braziliene

Programul a cuprins:

  • Prezentare de capoeira cu Banto dos Santos
  • Muzică braziliană cu Banto dos Santos și Sarah Santos
  • Degustare culinară braziliană
  • Vernisajul expozițiilor de fotografii și narațiuni:
  • Despre candomblé și Ilha de Itaparica cu Marta de Sàngó Alaafin Oyó, Babalorixá Bira de Sàngó și Babalorixá Ricardo Saldanha
  • Os Orixás de Luis Pereira
  • Ritmuri braziliene și capoeira de Alina Andreica.

Expozițiile vor fi deschise la Galeria Cellarium, în perioada 7-21 septembrie 2024, în intervalul orar 10.00-18.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avarii la rețeaua de apă, sâmbătă, în Florești, Chinteni și Baciu

Publicat

Compania de Apă Someșul S.A. a anunțat întreruperea temporară a furnizării apei potabile în mai multe localități din județul Cluj, din cauza unor avarii apărute la rețeaua publică de alimentare.

Zonele afectate includ străzi din Florești, Chinteni și Baciu, iar reluarea serviciului este estimată în cursul acestei zile.

Zonele afectate și orele estimate de reluare a furnizării apei

În vederea efectuării unor lucrări de remediere avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită interventie imediată, se întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

  • Florești, str. Castanilor. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 16:00.
  • Chinteni, str. Unirii – parțial. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 14:00.
  • Baciu, str. Privighetorii; str. Mierlei; str. Ciocarliei; str. Vulturului; str. Corbului; str. Uliului; str. Soimului; str. Berzei; str. Graurilor; str. Cucului. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 17:00

Compania de Apă Someșul lucrează la remedierea avariei

„Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei. Apariția unei avarii pe rețeaua publică de alimentare cu apă nu poate fi prevazuta si este însoțită, de regulă, de întreruperea imediată a furnizării apei.

În consecință, în astfel de situații, anunțarea întreruperii furnizării apei poate fi ulterioară sistării efective a alimentării cu apă. Compania de Apă Someț S.A. face eforturi să anunțe cât mai operativ avariile în scopul înștiințării utilizatorilor asupra zonei afectate și orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis Compania de Apă Someșul S.A.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbat lovit pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Publicat

Un bărbat a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital.

Un bărbat de 77 de ani a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, sâmbătă dimineață, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca.

„La data de 7 septembrie, în jurul orei 08.30, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.

FOTO: Info Trafic jud. Cluj

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un bărbat, de 46 de ani, ar fi accidentat cu autoturismul un bărbat, de 77 de ani, aflat în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni”, a transmis IPJ Cluj.

Bărbatul a fost transportat la spital

Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

„Bărbatul de 77 de ani a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital.

Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili toate împrejurările în care a avut loc evenimentul”, au mai transmis polițiștii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax