Connect with us

ACTUALITATE

Reguli și interdicții la Evaluare Națională. Obiectele INTERZISE în sala de examen

Publicat


corectare

Evaluarea Națională începe marți, 25 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Joi, 27 iunie, este proba la Matematică, iar vineri, 28 iunie, la Limba maternă. 

Pentru elevii claselor a VIII-a acesta este primul examen important din viața lor.

De aceea este esențial ca atât elevii, cât și părinții, să știe care sunt regulile din sălile de examen, ce au voie să facă, ce este interzis și care sunt consecințele încălcării regulamentului, scrie Alba24.ro.

Reguli și interdicții la Evaluare Națională. Obiectele INTERZISE în sala de examen

Elevii care susțin probele scrise la Evaluarea Națională nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să aibă asupra lor, în sălile de examen, telefoane mobile și căști audio.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă și elevul este eliminat din examen, conform ordinului privind organizarea EN VIII 2024.

Candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc regulile și mențiunea că știu că nerespectarea lor duc la eliminarea din sala de examen.

Elevii eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă, potrivit metodologiei.

Reguli și interdicții

„Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ – centru de examen în acest scop.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.

Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.

„Elevii pot ieși din sala de examen după o oră”

Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.

Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Elevii pot ieși din sala de examen după o oră de la începerea probei scrise.

La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Bologa, în Cluj. Ciocnire între un autoturism și o autoutilitară

Publicat

accident

Un accident rutier s-a produs pe DN1E60, în afara localității Bologa din jud. Cluj. S-au ciocnit un autoturism și o autoutilitară. O femeie a primit îngrijiri medicale.

„Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat faptul că o conducătoare auto, în vârstă de 61 de ani, din comuna Florești, care se deplasa cu autoturismul în direcția municipiului Oradea ar fi pătruns pe sensul opus, având loc o coliziune cu o autoutilitară condusă de un tânăr de 25 de ani din comuna Florești.

FOTO. ACCIDENT la Bologa, în Cluj. Ciocnire între un autoturism și o autoutilitară

Testările celor doi conducători auto au rezultat negative. Femeia a fost preluată de un echipaj medical. Momentan traficul în zonă este blocat”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

PERCHEZIȚII la Dej într-un dosar de FURT. Un bărbat de 41 de ani, REȚINUT. A furat bunuri de 8.100 de euro din mașini

Publicat

politie 4 bun

Un bărbat de 41 de ani din Dej a fost reținut pentru furt calificat. A furat bunuri de 8.100 de euro din mașini. În același dosar au fost efectuate și 3 percheziții domiciliare.

„La data de 26 iunie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dej au dispus reținerea unui bărbat de 41 de ani, din municipiul Dej, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de furt calificat și neexecutarea sancțiunilor penale.

PERCHEZIȚII la Dej într-un dosar de FURT. Un bărbat de 41 de ani, REȚINUT. A furat bunuri de 8.100 de euro din mașini

La aceeași dată, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej, au fost puse în aplicare 3 mandate de percheziție la imobile situate în municipiul Dej.

În fapt, din cercetări a reieșit că, în perioada 7 – 10 iunie a.c, bărbatul ar fi sustras bunuri în valoare de peste 8.100 de euro, din trei autovehicule parcate pe raza localității Cuzdrioara care ar fi avut portierele închise, însă neasigurate.

Totodată, bărbatului îi era interzis, ca urmare a unei sentințe judecătorești, să se afle pe raza localității în cauză.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate bunuri provenite din comiterea infracțiunilor cercetate, fiind astfel recuperat parțial prejudiciul cauzat.

Probatoriul administrat a condus la reținerea bărbatului de către polițiști, pentru 24 de ore, iar ulterior, acesta a fost prezentat instanței care a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile.

În continuare sunt efectuate cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej.

Activitățile au beneficiat de sprijinul jandarmilor detașamentelor de jandarmi Dej și Gherla”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ACCIDENT de motocicletă pe Calea Dorobanților, în Cluj-Napoca

Publicat

accident

Un accident de motocicletă a avut loc, vineri, pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Din primele informații, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.

accident

accident

VIDEO FOTO. ACCIDENT de motocicletă pe Calea Dorobanților, în Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în iulie. Caniculă și perioade cu furtuni

Publicat

soare

Debut călduros a lunii iulie, dar și variații semnificative de temperatură. Dacă prima zi a lunii aduce valori aproape de 40 de grade, mai ales în sudul țării, apoi maximele scad sub pragul de 30. Sunt anunțate și perioade cu furtuni.

Regimul termic va continua să varieze de la o zi la alta. În Transilvania, va fi mai răcoros în perioada 16-19 iulie, când va ploua. În sud însă, temperaturile rămân în jurul valori de 30 de grade. Excepție va fi intervalul 8-9 iulie, când va mai fi un episod de caniculă accentuată, cu valori de 35-40 de grade, tot în sud, scrie Alba24.ro.

Cum va fi VREMEA în iulie. Caniculă și perioade cu furtuni

Temperaturile se stabilizează după 20 iulie.

Vor fi ploi și furtuni în fiecare săptămână, cel puțin până la mijlocul lunii.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 29 iulie.

Săptămâna 1-7 iulie

Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, mai ales în sudul și sud-estul țării. În regiunile vestice, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile estice și sud-estice.

În rest va fi excedentar, mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului.

Săptămâna 8-14 iulie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 15-21 iulie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 22-29 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale, dar cu posibilitatea unui ușor deficit local, mai ales în zonele montane.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax