Connect with us

ACTUALITATE

Regulamentul pentru votul din Diaspora. Românii care doresc să voteze prin corespondență trebuie să o facă mai repede de 6 decembrie

Publicat


Nereguli la vot Cluj

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis regulile pe care românii cu domiciliul sau reședința în străinătate trebuie să le aibă în vedere pentru alegerile de pe 6 decembrie. Astfel, românii din Diaspora vor putea vota la orie secție doresc, iar cei care doresc să voteze prin corespondență trebuie să expedieze plicul în așa fel încât acesta să ajungă la sediul biroului electoral cu cel puțin trei zile înaintea alegerilor.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoştinţa cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate următoarele informaţii actualizate privind exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, după cum urmează:

1. Persoanele care fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare din străinătate, pe baza unui act de identitate, dintre cele prevăzute la art. 83 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, iar în cazul cetăţenilor români cu reşedinţa în străinătate şi pe baza unui document care atestă reşedinţa în străinătate, dintre cele prevăzute în anexa la Ordinul Ministrului Afacerilor Externe nr. 1627/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

Aceste prevederi se aplică şi membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Documentul care atestă reşedinţa în străinătate poate fi prezentat biroului electoral al secţiei de votare din străinătate, în original, în copie sau în format electronic, după caz.

Alegătorul cu reşedinţa în străinătate care deţine un document ce atestă reşedinţa în străinătate, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot conform regulilor mai sus menţionate.

În cazul în care prevederile legislaţiei statului care a emis documentul ce atestă reşedinţa sunt mai favorabile, acestea se aplică cu prioritate.

Până cel mai târziu cu 48 de ore înaintea primei zile a votării, Ministerul Afacerilor Externe întocmeşte şi aduce la cunoştinţă publică lista documentelor ce atestă reşedinţa în străinătate ale căror termene de valabilitate au expirat anterior datei de 1 martie 2020 şi care sunt considerate valabile de statul emitent.

Condiţia domiciliului sau a reşedinţei în străinătate, respectiv a prezentării unui document ce atestă reşedinţa în străinătate, nu se aplică următoarelor categorii de alegători care se prezintă la vot la secţiile de votare din străinătate:

a) candidaţilor, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării;

b) personalului misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate;

c) militarilor, poliţiştilor şi personalului civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţii din străinătate.

Se poate vota cu un buletin expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020

Potrivit art. 1 din Decizia nr. 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deţine un act de identitate dintre cele prevăzute de lege, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020 în baza acestuia.

Votul prin corespondență se va exercita mai repede

2. Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care a optat să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă şi pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară trebuie să expedieze plicul exterior conţinând opţiunile de vot pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, mai precis data de 3 decembrie 2020, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.

În cazul în care alegătorul apreciază că plicul conţinând opţiunile de vot nu va ajunge la timp în ţară, are posibilitatea de a-l depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular, după caz, pe cheltuiala sa.

De asemenea, plicul exterior sigilat poate fi depus şi personal de către alegător la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular, după caz.

 

Agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

O familie de clujeni în slujba semenilor. Tatăl este pompier, iar fiul polițist. Ioan și Ionuț, un exemplu de curaj

Publicat

Familie de clujeni în slujba oamenilor

Ioan, Sanda și Ionuț Aștelean. O familie împlinită, asta și pentru că tată și fiu, au ales să se pună în slujba oamenilor.

Chiar dacă poartă o uniformă diferită de tatăl său, Ionuț a fost sprijinit de părinți să își urmeze drumul în viață.

O familie de clujeni în slujba semenilor

Acum doi ani, Ioan Aștelean, care este pompier, și-a văzut visul devenind realitate. Fiul său, Ionuț, avea să urmeze o meserie în slujba patriei. „Vă rog să mă credeți, iubesc enorm uniforma! Am vrut să am o astfel de amintire alături de fiul meu, să fim amândoi în uniformă la festivitate. A fost o ocazie unică”, spune cu emoție pompierul de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca, despre poza pe care colegii săi de la IGSU au publicat-o pe Facebook, cu ocazia Zilei Poliției Române.

De-a lungul carierei sale, „Nelu”, cum îl alintă colegii din tură, a trecut prin încercări ce i-au testat cu adevărat limitele. A fost acolo la fiecare accident rutier major, a luptat cu incendii devastatoare, uneori până la ultima picătură de energie. Nu a lăsat niciodată vreo provocare să-l doboare. A făcut parte din echipa de pompieri români trimisă în misiunea dificilă din Grecia și, ca alpinist de intervenție, îl găsești anual, coborând în rapel cu tricolorul pe clădirea Cercului Militar din Cluj-Napoca, de Ziua Națională. Fiecare realizare îl împlinește, dar nimic nu îl face mai mândru decât succesul fiului său.

„Ca părinte, trebuie să îți susții copilul necondiționat. Întotdeauna i-am spus: ‘Dragu’ tatii, tu alegi ce vrei, iar noi vom fi mereu lângă tine. Orice ai alege, noi suntem mândri de tine.’”

”Cine știe, poate copilul meu va lucra la Jandarmerie”

După absolvirea liceului, Ionuț a decis să urmeze o carieră în serviciul comunității și s-a înscris la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. Încă din copilărie, visa la o astfel de profesie, fiind mereu cel care intervenea pentru a aduce armonie, atunci când prietenii se certau. Aceste momente din trecut reflectă valorile care îl definesc și astăzi: cinstea, corectitudinea și empatia.

„Școala de poliție m-a format ca profesionist și m-a ajutat să mă dezvolt ca om. Mi-a dat încredere în mine și m-a învățat cum să stabilesc conexiuni mai ușor cu cei din jur. Prima mea repartiție a fost chiar la Cluj-Napoca, unde am fost primit cu brațele deschise de întreaga echipă. Cred că un polițist bun trebuie să fie mai mult decât un profesionist, trebuie să fie corect, empatic și să cunoască legea, astfel încât să știe cum să reacționeze în orice situație. Când voi avea un copil, cine știe, poate va alege o carieră la Jandarmerie…așa vom fi reprezentați și acolo,” a spuns Ionuț, zâmbind.

Colegii de la IGSU le-am mulțumit, de Ziua Poliției Române, celor doi, pentru exemplul de curaj, perseverență, determinare și iubire de semeni! ”Suntem recunoscători pentru tot ceea ce faceți zi de zi și pentru inspirația pe care o aduceți celor din jur”, au transmis reprezentanții IGSU.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se OPREȘTE gazul temporar, joi, în Florești și Cluj-Napoca. Vezi străzile afectate

Publicat

Plafonare preț gaz și energie electrică

Serviciul de distribuție a gazelor naturale va fi sistat temporar, joi, pe câteva străzi din Florești și o stradă din municipiul Cluj-Napoca.

„Pentru relocarea unei conducte de gaz, solicitată de autoritățile locale, Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaz, joi, 27 martie a.c., între orele 09.00 și 19.00, pe următoarele străzi din localitatea Florești: Valea Gârbăului, Răzoare, Vălean Mărgineanu, Crizantemelor, Traian, Avram Iancu (între nr. 486-504) și strada Colinei din municipiul Cluj-Napoca.

Se OPREȘTE gazul temporar, joi, în Florești și Cluj-Napoca. Vezi străzile afectate

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuției gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).

Regretăm disconfortul creat și le mulțumim clienților pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări”, se arată în comunicatul companiei.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), după ce și-a prelungit contractul: Cred că acest club are nevoie de CONTINUITATE

Publicat

sabau

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, a semnat prelungirea contractului până în vara anului 2027. Inițial, Sabău avea de gând să renunțe. Tehnicianul a dezvăluit care au fost motivele care l-au făcut să se răzgândească.

Sabău a ales, în cele din urmă, să îi ofere continuitate clubului pe care l-a adus pentru prima oară în istoria sa în play-off. În plus, antrenorul a fost făcut să se răzgândească de anumiți elevi ai săi.

Sabău („U” Cluj), după ce și-a prelungit contractul: Cred că acest club are nevoie de CONTINUITATE

„Am semnat pentru că mi-am dorit să am continuitate. Alături de fani, de jucători, de conducere, de sponsori am avut un an deosebit. Am considerat că e normal să rămân, chiar dacă am fost tentat să renunț.

Până la urmă, a fost o muncă făcută bine și cred că acest club are nevoie de continuitate. Am vrut să îi răsplătesc pe cei care m-au susținut foarte mult până acum.

M-au încurajat și jucătorii să semnez acest contract. Sigur, în general jucătorii care joacă (n.r.- râde). Am lucrat bine și am început să ne cunoaștem foarte bine. Ne dorim să continuăm ce am făcut până în acest moment”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău, conform sport.ro.

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. O echipă de specialiști de la UTCN a scanat 3D artefacte romane pentru un muzeu din Portugalia

Publicat

De

Scanare 3D artefacte romane

Mai multe artefacte romane au fost scanate 3D de specialiștii Universității Tehnice din Cluj-Napoca – UTCN.

Specialiștii de la Departamentul de Ingineria Proiectării și Robotică – IIRMP s-au deplasat pentru asta la Beja, în Portugalia.

O echipă de specialiști de la UTCN a scanat 3D artefacte romane pentru un muzeu din Portugalia

Artefactele romane se află la muzeul Rainha Dona Leonor din Beja. Orașul portughez, arată reprezentanții UTCN, era cunoscut în perioada romană sub numele de Pax Julia. Mai mult, Beja a fost un important centru administrativ și comercial în provincia Lusitania, fiind și capitala regiunii administrative Conventus Pacensis.

”Acum, colegii noștri contribuie la digitizarea patrimoniului cultural din expoziția Nucleo Visigotico, păstrând astfel vie istoria acestor locuri”, au transmis reprezentanții UTCN.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate