EDUCATIE
RECTOR UMF CLUJ: Toți studenții vor intra în spitale, vaccinați sau nevaccinați. Găsim metode alternative
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj, Dr. Anca Buzoianu, a clarificat situația studenților care nu se vor vaccina anti-COVID din diferite motive. Potrivit celor spuse de aceasta, se va găsi o soluție de a intra în contact cu pacienții și pentru studenții care nu doresc să se vaccineze.
,,Pentru studenții care nu se vor vaccina vom găsi metode alternative. Nu pot să intre în spitale dacă noi nu suntem siguri că nu sunt purtători ai virusului. Pacienții ar putea fi în pericol. Datoria noastră ca Universitate de Medicină este să protejăm pacienții”, spune rectorul UMF Cluj pentru Cluj24.
Studenții care nu se vaccinează vor fi testați înainte de a merge în spitale
Dacă vor exista cazuri de studenți care să nu dorească vaccinarea, aceștia vor fi testați anti-COVID înainte de a intra în contact cu pacienții. Reamintim faptul că la UMF Cluj, aproximativ 90% dintre studenți au optat pentru vaccinare, iar procesul va continua.
„Nu există situații în care să nu găsim soluție. Nu obligăm pe nimeni să se vaccineze. Dacă studenții nu vor putea să se vaccineze, din diferite motive, atunci îi vom testa anti-COVID. Avem centru de testare. Dacă vor refuza și testarea vor avea posibilitatea să își întrerupă anul până când se va termina pandemia. Există soluții”, a explicat Dr. Anca Buzoianu.
Trebuie să ne asumăm
„Cineva trebuie să își asume răspunderea în țara aceasta și să îi protejăm pe cei din jurul nostru. Studenții sunt mobili. Circulă foarte mult și pot să transmită virusul. Dacă nu ne asigurăm că ei sunt vaccinați sau testați este foarte mare riscul pentru pacienții vulnerabili. Noi ca insituție trebuie să ne asigurăm că diminuăm acest risc”, precizează rectorul UMF.
S-a găsit soluția pentru redeschiderea facultății
Rectorul UMF Cluj este de părere că s-a găsit soluția pentru ca studenții să poată învăța pe viu după o perioadă în online. În acest condiții, redeschiderea Facultății de Medicină din Cluj pare doar o chestiune de timp și documentație.
„Noi am găsit soluția și mă bucur foarte mult că am reușit să cuprindem toți studenții în procesul de vaccinare. Ne bucurăm că am avut această șansă și că Ministerul Sănătății a aprobat vaccinarea studenților de la Facultatea de Medicină în prima etapă. Acest lucru ne va permite să deschidem școala din semestrul al doilea. Acesta este scopul nostru. Să învățăm pe viu. Este enorm pentru ei, fiind lipsiți de partea practică.
Suntem aproape siguri că putem redeschide facultatea din semestrul doi. Trebuie să obținem și aprobarea. Deja lucrăm la un orar care să fie foarte eficient. Nu putem să mergem foarte mulți într-un loc, se va face prin rotație. Semestrul doi va începe la 1 martie. Am făcut planificarea în așa fel încât studenții care se vaccinează să poată primi și a doua doză până atunci”, a mai spus Dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF Cluj.
FOTO @ Facebook Anca Buzoianu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Clujenii, chemați să doneze PET-uri și pungi. Artista Sânziana Tarța va crea un „copac” care va fi instalat la Teatrul Cluj
Clujenii sunt chemați să fie parte dintr-un proiect artistic și de conștientizare ecologică prin artă: EcoAct.
Cei mai activi “EcoActiști” vor participa la o tombolă cu premii.
Clujenii, chemați să doneze PET-uri și pungi. Artista Sânziana Tarța va crea un „copac” care va fi instalat la Teatrul Cluj
EcoAct este un proiect lansat de Teatrul Național “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, care presupune implicarea activă a spectatorilor.
Aceștia sunt așteptați în perioada 3-19 noiembrie să contribuie cu cât mai multe pet-uri transparente, de 5, 2, 1 sau 0,5 litri și cu pungi de plastic.
Toate acestea pot fi depuse în containerele special amenajate, atât la Agenția de bilete din Piața Ștefan cel Mare nr. 14, în timpul programului de funcționare, cât și în foaierul teatrului sau la intrarea în Studioul Euphorion, înainte de începerea spectacolelor.
Actrița și artista plastică Sânziana Tarța va crea o operă de artă, respectiv un copac, instalație care va fi inaugurată în 7 decembrie, cu ocazia Nopții Porților Deschise, pe esplanada din fața Teatrului.
Cum puteți contribui la acest act artistic și ecologic
Noaptea Porților Deschise este un eveniment care, de mai bine de un deceniu, aduce împreună artiștii și spectatorii pentru o celebrare a solidarității și spiritului comunitar care stau la baza artei teatrului.
Prin intermediul acestui proiect, clujenii sunt invitați să facă și un exercițiu civic: să identifice câte pungi de plastic și PET-uri se adună săptămânal în casele lor, să le curețe, să le dea jos etichetele, să le preseze pe lungime și să le aducă la teatru.
“O pungă de plastic se descompune în 15-20 de ani, iar o sticlă de plastic în patru sau cinci secole.
Împreună putem atrage atenția publicului larg asupra cantității de deșeuri acumulate în casele noastre, încercând să devenim astfel mai conștienți, mai atenți cu ce produse cumpărăm și cu felul în care le folosim”, arată organizatorii proiectului.
Pentru cei mai activi „EcoActiști” va fi organizată și o tombolă cu premii.
EVENIMENT
Aeroportul Cluj organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu în zona restricționată
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu comercial destinat activităților de suport în zona restricționată.
Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj anunță organizarea unei licitații publice pentru închirierea unui spațiu comercial destinat activităților auxiliare și serviciilor specifice pentru utilizatorii aeroportului.
Detalii despre spațiul licitat
Este vorba de un spațiu situat la subsolul aeroportului, în zona restricționată din corpul de legătură, cu o suprafață de 45 mp. Licitația va avea loc pe 21 noiembrie 2024, la ora 9.
Spațiul comercial S-01A este destinat depozitării și desfășurării unor activități auxiliare care să sprijine utilizatorii aeroportului.
Procedura și documentația de licitație
Pentru persoanele interesate de participarea la licitație, documentația completă, inclusiv fișa de date, caietul de sarcini și clauzele contractuale, poate fi obținută de la Serviciul Achiziții Publice al Aeroportului. Documentele sunt disponibile în format electronic sau pe hârtie, la solicitare scrisă, prin email la office@airportcluj.ro.
Costul documentației este de 200 lei (TVA inclus), achitabil fie în numerar la casieria Aeroportului, fie prin transfer bancar.
Data limită pentru solicitarea clarificărilor este 12 noiembrie 2024, ora 16.
Ofertele trebuie depuse la sediul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, situat pe str. Traian Vuia, nr. 149, Cluj-Napoca, până cel târziu la 21 noiembrie 2024, ora 08:50. Deschiderea publică a ofertelor va avea loc la sediul Aeroportului, pe 21 noiembrie 2024, la ora 9.
EVENIMENT
U-BT a pierdut în fața lui Dinamo, scor 93-88, într-un meci strâns din Liga Națională de Baschet Masculin
U-Banca Transilvania Cluj a pierdut la o diferență de cinci puncte partida disputată sâmbătă seară în deplasare împotriva lui Dinamo București, scor 93-88.
Deși clujenii au pornit cu un moral ridicat după victoria de senzație cu Reyer Veneția, de miercuri, ei nu au reușit să depășească echipa bucureșteană, într-un meci cu scor strâns și cu evoluții fluctuante.
Dinamo a dominat prima jumătate a jocului
Dinamo a avut un început de meci puternic, conducând cu cinci puncte la finalul primei reprize (29-24) și continuând cu același avantaj în a doua repriză, scorul la pauza mare fiind de 50-45 în favoarea „câinilor”.
Sub conducerea interimarului Dean Medan, Dinamo a profitat de șansele create, profitând de câteva ezitări ale echipei clujene în faza defensivă.
U-BT dă semne de revenire, dar Dinamo își menține avansul
După pauză, U-BT a revenit pe teren cu o determinare crescută, reușind să reducă diferența și să egaleze în momentele cheie ale reprizei a treia. La finalul acesteia, Dinamo reușise însă să rămână în față, cu un avantaj minim de un punct (73-72).
În ultima repriză, ambele echipe au luptat pentru fiecare punct, scorul oscilând. Spre finalul partidei, Dinamo a reușit să creeze un avans mai consistent și să-și mențină avantajul până la final, încheind partida cu scorul de 93-88.
U-BT Cluj, 4 victorii și 2 înfrângeri în LNBM
După această înfrângere, U-Banca Transilvania Cluj are un bilanț de patru victorii și două înfrângeri Echipa clujeană a acumulat trei victorii în competițiile internaționale. Alb-negrii au cu un meci mai puțin disputat față de majoritatea oponentelor din campionat.
Pentru Dinamo, această victorie aduce un strop de stabilitate după o serie de patru eșecuri consecutive în Liga Națională și trei înfrângeri în European North Basketball League. După demiterea antrenorului Dragan Nikolic, echipa din Ștefan cel Mare a trecut sub conducerea lui Dean Medan, fostul secund al U-BT Cluj, care a reușit să coordoneze o performanță solidă în fața echipei clujene.
Următorul meci din campionat va avea loc pe data de 9 noiembrie, când U-BT va juca contra CSU Sibiu.
CULTURA
Expoziție inedită de trenulețe și miniaturi la Cinema Dacia. Instalații interactive și obiecte realizate cu minuțiozitate
În perioada 21 noiembrie – 12 decembrie, clujenii sunt invitați la Expoziția de trenulețe și miniaturi, organizată la Cinema Dacia din cartierul Mănăștur. Copiii vor fi încântați, iar adulții – fascinați de lumea miniaturilor și a detaliilor realizate cu răbdare și pasiune.
Concret, expoziția cuprinde zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată, mii de figurine și detalii, integrate într-o dioramă de peste 150 mp, ce ilustrează cele patru anotimpuri. Există chiar și o zonă „Academy”, unde, cu ajutorul tabletelor puse la dispoziție de organizatori, vizitatorii pot controla trenulețele și garniturile.
nstalații interactive și misiuni cu recompense pentru vizitatori
Organizatorii afirmă că această expoziție ridică standardele la „următorul nivel” în comparație cu alte expoziții organizate până acum în țară. De ce? Pentru că aduce interactivitatea printre participanți: „În sfârșit, poți testa și conduce chiar tu un trenuleț pe dioramele expuse”. Copiii și părinții vor avea misiuni de căutare pe diorama și, bineînțeles, vor fi recompensați la final.
Grupurile organizate vor beneficia de ghidaj și informații detaliate, atât despre peisajul dioramelor, cât și despre tehnologia digitală folosită în realizarea lor și a locomotivelor. Prețul biletului este de 25 lei/persoană, iar pentru grupuri organizate de minimum 20 de persoane, biletul costă 20 lei.
Cea mai mare expoziție de trenulețe și miniaturi organizată până acum în Cluj-Napoca
Organizatorul, Asociația Astronomică Pluto, vă spune de pe acum „ALL ABOARD” și vă așteaptă cu drag la cea mai mare expoziție de trenulețe și miniaturi organizată până acum în Cluj-Napoca.
Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0758.365.699. Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult. În zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, locația va fi închisă, fiind zile de sărbătoare legală.
Proiectul Muzeul Trenuletelor Cluj este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.