Connect with us
Advertisement

ACTUALITATE

Recomandările Poliției pentru prevenirea accidentelor, pe timp de caniculă. Ce trebuie să facă șoferii

Publicat


Poliția Română a venit cu o serie de recomandări pentru prevenirea accidentelor și circularea în siguranță pe perioadele cu temperaturi ridicate și caniculă.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă conducătorilor auto adaptarea conduitei în trafic, în condițiile temperaturilor deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic ridicat prognozate de Administrația Națională de Meteorologie pentru această perioadă.

Ce trebuie să facă șoferii, înainte de a porni la drum?

Recomandări pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere:

  • înainte de a porni la drum, asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald, iar sistemele de climatizare sunt funcționale;
  • atenție la faptul că reflexiile date de razele solare foarte puternice pot crea dificultăți conducătorilor auto în perceperea obstacolelor și anticiparea conduitei celorlalți participanți la trafic;
  • evitați pe cât posibil călătoriile în jurul după-amiezii, în special șoferii cu probleme de sănătate;
  • în cazul călătoriilor pe distanțe mai lungi, efectuați opriri regulate, în spațiile de servicii sau în parcările amenajate, pentru odihnă și hidratare corespunzătoare, pentru a preveni instalarea stării de oboseală, cu consecințe negative asupra vigilenței la volan;
  • păstrați o distanță adecvată față de autovehiculul din față, pentru a putea reacționa în siguranță în caz de nevoie; folosiți centura de siguranță și dispozitivele de fixare pentru protejarea pasagerilor;
  • încercați să vă păstrați calmul pe toată durata deplasării și să manifestați respect în trafic, întrucât comportamentul agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări tragice!

Amintim că întreaga țară se află sub avetrizare meteo cod portocaliu și cod roșu până marți, 16 iulie.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Admitere la LICEU, etapa a 3-a. Câte locuri libere mai sunt la Cluj. Cele pentru romi depășesc 250

Publicat

De

Admitere la liceu, etapa a 3-a, Cluj

Începe a 3-a etapă de admitere la liceu și în învățământul profesional și dual. În județul Cluj locurile libere pentru elevii romi sunt mai mult decât dublul celor pentru ceilalți elevi.

Atenție! Înscrierile la liceu, învățământ de zi, se fac în data de 28 august.

Admitere la LICEU, etapa a 3-a. Câte locuri libere mai sunt la Cluj. Cele pentru romi depășesc 250

La nivelul județului Cluj au rămas 108 locuri libere la licee pe filiera vocațională, unde elevii susțin probe de aptitudini, și la filiera teoretică, potrivit Inspectoratului Școlar Cluj.

Citește și: Admitere la liceu Cluj. 3.670 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au fost admiși. Ce școli au ales elevii de 10

De asemenea, sunt 154 de locuri libere pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.

251 de locuri pentru elevii romi

La nivelul județului Cluj, în licee sunt disponibile 251 de locuri pentru elevii romi. Acestea sunt locuri speciale și nu sunt redistribuite dacă nu se ocupă.

În a treia etapă de admitere în învățământul liceal se pot înscrie candidați din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.

Pot depune solicitări doar candidații care NU au fost repartizați în etapa I și a II-a de admitere la liceu.

Lista locurilor libere și modelul de cerere de înscriere

Cererile de înscriere a candidaților se depun la registratura Inspectoratului Școlar Județean Cluj, sau se pot trimite electronic pe adresa contact@isjcj.ro în 28 august 2024, în interval orar 10:00-14:00.

Orice solicitare depusă înafara acestui interval orar nu va fi luată în considerare.

Lista cu locurile libere pe unități de învățământ o puteți consulta AICI.

Formularul de înscriere AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

Containere mobile pentru călători în stațiile unde opresc autobuzele în locul trenului la Aghireșu și Gârbău. Ce spun oamenii

Publicat

cale ferata Aghireșu

Primăriei Aghireșu a găzduit, joi, o nouă rundă de discutii între reprezentanții societăților de transport și primarii, respectiv locuitorii comunelor Aghireșu și Gârbău, pentru a găsi soluții la problemele navetiștilor după ce trenurile au fost înlocuite cu autobuze în urma începere lucrărilor de electrificare a căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor.

La întâlnire au participat directori de la cele trei companii (CFR Călători, Interregional Călători și Transferoviar Călători),  primarul Sorin Lehene și Both Gheorghe din partea Primăriei Aghireșu și primarul Gheorge Broaină și Balint Gyongyi din partea Primăriei Gârbău, cât și reprezentanții călătorilor din cele două comune.

”La întâlnire au fost discutate sesizările făcute de călători față de neregulile constatate pe parcursul călătoriei: atitudinea ostilă a unor șoferi față de călători, locurile puține din autocare, prețul biletului.

Cei de la Interregional au comunicat faptul că ei deja s-au pregătit pentru afluxul ridicat de călători de după începerea școlii și vor suplimenta în plus toate autobuzele, atât pe cele de dimineață cât și pe cele de după masa.

TFC a transmis că dacă va fi cazul, și ei sunt dispuși să suplimenteze toate cursele deservite de ei. După finalizarea discuțiilor, cei de la CFR au revenit cu un telefon și au transmis faptul că vor suplimenta autocarele de la trenurile 3630 cu plecare din Aghireșu-Fabrici la 5.30, 3631, cu plecare din Cluj la 14.35 și vor modifica mersul trenului 3624 cu plecare din Aghireșu Fabrici la 6.25 ca să ajungă în Cluj înainte de ora 7.00 (deci va pleca cu circa 15 minute mai repede).

În acest sens, deocamdată avem certitudinea că toți copii vor avea loc în autobuze”, a relatat Bartha Zoltan, care a participat la întâlnire.

Containere și toalete

Potrivit acestuia, din păcate, nu s-a primit aprobare din partea Autorității pentru Reformă Feroviară pentru înființarea unor stații în Leghia și Viștea, ci doar promisiunea că fiecare operator de transport va transmite șoferilor ca în cazul în care se solicită, să se oprească și în aceste localități.

”Din păcate nu se va putea emite bilete pentru aceste stații, astfel că cei din Viștea și Leghia vor cumpăra bilete pentru stațiile următoare (Gârbău, respectiv Șaula).
Primăriile Aghireșu și Gârbău vor încerca achiziționarea unor containere mobile care să servească ca refugii pentru călători în stațiile unde se opresc autobuzele. La fel, în stațiile din Gârbău și Aghireșu-Fabrici se va încerca amplasarea unor toalete mobile, în special pentru călătorii care sunt în tranzit”, a mai spus acesta

Persoanele care cumpără abonamente de la CFR Călători sunt rugate să anunțe la casele de bilete cursele cu care circulă mai des (același lucru și la cei de la Interregional).

Cei care pleacă de la Cluj cu autocarele CFR sunt obligați să-și cumpere bilet de la casierie, în caz contrar prețul biletului vândut în autocar va fi mai mare. La CFR Călători prețul unui bilet, cu supliment de loc, pe relația Cluj-Aghireșu este de 7.50 lei.

De asemenea, se va discuta cu Primăria Cluj-Napoca pentru modificarea refugiului din fața Gării, astfel încât autobuzele să poată parca în siguranță.

Păstrați curățenia pe autobuze

”Vă rog să încercăm să păstrăm curățenia și ordinea pe autobuze, să nu aruncăm pe jos biletele, să nu lăsăm sticle și ambalaje pe scaune, și mai ales să nu folosim perdelele de post de prosoape.
Pentru orice nemulțumire sau reclamație legat de calitatea transportului (atitudinea șoferilor și a șefilor de tren, curățenie, preț bilet, etc) vă rog să depuneți sesizări pe paginile de internet a celor trei operatori (cu menționarea numărului de tren/autocar, ora de plecare/sosire și problema ivită), fiindcă doar așa vor putea să rezolve aceste cazuri
În legătură cu alternativa CTP, cele două primării vor veni cu comunicative oficiale.
S-a convenit ca după 20 septembrie să mai avem o întâlnire pentru discutarea problemelor ivite odată cu începerea școlii”, a conchis Bartha Zoltan

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Expoziție de plante carnivore la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Programul de vizitare

Publicat

grădina
Grădina Botanică „Al. Borza” Cluj-Napoca găzduiește în perioada 23 august – 8 septembrie 2024 o expoziție de plante carnivore, care promite să cucerească publicul prin frumusețea și ingeniozitatea acestor specii fascinante.
Expoziția va avea loc în incinta Serelor Mici, în apropierea Grădinii Japoneze, și va putea fi vizitată zilnic între orele 09:00 și 18:00.
”Veți avea ocazia să admirați specii carnivore tropicale, dar și din zone temperate, inclusiv din România.
Fiecare dintre ele vă va surprinde cu tehnicile rafinate de capturare a prăzii: de la capcane ingenioase, precum „capcana de prins urși” și „hârtia de prins muște”, până la urnele spectaculoase ce atrag și prind fără scăpare”, arată reprezentanții grădinii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Jucătorul Karlo Muhar a lăsat-o pe CFR Cluj pentru echipa Al-Orobah din Arabia Saudită

Publicat

Muhar

Cluburile CFR 1907 Cluj și Al-Orobah au ajuns la un acord privind transferul definitiv al jucătorului Karlo Muhar la formația din prima ligă a Arabiei Saudite

Potrivit clubului din Gruia, mijlocașul croat a venit în Gruia în vara anului 2022, a bifat 97 de meciuri în tricoul alb-vișiniu, reușind să devină rapid unul dintre jucătorii de bază ai echipei.

”Mai mult, din postura de mijlocaș defensiv, Muhar a reușit să marcheze 18 goluri, zece dintre ele chiar în stagiunea precedentă, fiind inclus de LPF în echipa ideală a sezonului
Îți mulțumim, Karlo, pentru munca depusă la CFR Cluj și îți urăm mult succes la noua ta echipă!”, a transmis CFR Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax