Connect with us

CULTURA

Recomandări de vacanță. Despre cele mai bune filme românești din istorie

Publicat


filme

Fiecare are un clasament personal de filme. Cum este vacanță ar putea fi interesant să îl transmitem pe al nostru mai ales că nu demult îl prezentam pe cel al unor instituții de specialitate. Acesta se referă la cele mai bune filme românești din istorie.

  1. Actorul și sălbaticii (1975)

Mult timp în cinematografe, filmele care aveau vedete începeau pe afiș cu : Studioul X îl prezintă pe Jean Gabin, Jane Fonda, Claudia Cardinale, Alain Delon sau care o fi fost vedetele,  în filmul ……

In loc de sinopsis și cronică am vrea să spunem că îl prezentăm pe actorul Toma Caragiu în filmul ”Actorul și sălbaticii” în regia excelentă a evreului român Manole Marcus. Am completa doar cu o secvență din ultimul monolog al protagonistului „Și poate că râsul nu e de ajuns ca să stea în calea batjocurii, în calea sălbăticiei. Poate mai trebuie și altceva. Nu poate, sigur trebuiesc opriți. Opriți să vândă țara asta …. Opriți să omoare. Opriți să otrăvească sufletele tinerilor. Opriți să facă din țara asta a noastră frumoasă și bună un lagăr de concentrare, o pușcărie. Opriți să facă din poporul român o victimă sau un călău. Opriți ciuma …. Tăiați-le calea l… Dacă vreți să vă bucurați, dacă vreți să râdeți. Dacă vreți să rămâneți oameni”. Text de mare actualitate și astăzi.

  1. Moromeții (I) (1987)

Foarte puține sunt ecranizările care se ridică la nivelul operei. Primul volum din Moromeții al lui Marin Preda este o capodoperă a literaturii române, iar filmul acesta este mai mult decât o ecranizare reușită. Victor Rebengiuc ( Ilie Moromete), Luminița Gheorghiu (Catinca), Gina Patrichi, Dorel Vișan (Bălosu), Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu au o prestație de excepție. Regia Stere Gulea . Din păcate nimic din ce a mai făcut Stere Gulea nu se mai apropie valoric de acest film. Poate de acum înainte ?

  1. Reconstituirea (1970)

Capodoperă a unuia dintre cei mai importanți regizori români, mulți spun cel mai bun, Lucian Pintilie.Un incident banal urmează să devină film educativ. Doi tineri sunt obligaţi să repete în acelaşi loc, o bătaie pe care, beţi fiind, o provocaseră cu câteva zile în urmă. Echipa anchetatorului care reconstituie „cazul” este însoţită de un cineamator zelos. Violenţa impusă se încheie cu moartea tragică a unuia dintre tineri. Regie: Lucian Pintilie forțat apoi de regimul comunist să plece din țară. Actori principali: George Mihăiţă, Vladimir Găitan, George Constantin și debut Ileana Popovici. Notorietate meritată de toți după acest film în ciuda deceniilor în care a fost interzis.

  1. Blestemul pământului-Blestemul iubirii ( 1981)

Ecranizare merituoasă a romanului Ion al lui Liviu Rebreanu, în care duritatea, arivismul, lipsa de scrupule a realității rurale din acea epocă este prezentată într-o atmosferă mirifică. Este filmul care-l lansează pe Șerban Ionescu (Ion Pop-Glanetașu) drept un mare actor. Incă unele prezențe memorabile trebuie amintite : Ioana Crăciunescu (Ana Baciu), Ion Besoiu (preotul Ioan Belciug), Octavian Cotescu (învățătorul Zaharia Herdelea),Tamara Buciuceanu ( Maria Herdelea, soția învățătorului), Catrinel Dumitrescu ( Laura, fiica cea mai mare a învățătorului),Rodica Negrea (Ghighi, fiica cea mai mică a învățătorului),Leopoldina Bălănuță ( Zenobia, mama lui Ion),Valeria Seciu ( Savista, nebuna satului). Pare o paradă a marilor noștri actori printr-un sat năsăudean. Regia Mircea Mureșan

  1. Pădurea spânzuraţilor (1964)

Primul premiu important al cinematografiei noastre, Marele premiu pentru regie de la Cannes. Ecranizare după romanul „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu. Prozatorul scria încet ca un sculptor în lemnul de cea mai tare esență. Scriiturile sale sunt însă fundamentale în literatura română. Au fost, acum se dorește ca nimic să nu mai fie fundamental. Ceva trebuie să rămână precum această capodoperă cinematografică

RegieLiviu Ciulei, silit și el să lucreze cea mai mare parte din carieră în afara țării.

Actori principaliVictor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Ştefan Ciobotăraşu, Ana Szeles.

  1. Mihai Viteazul (1971)

Everestul supraproducțiilor românești istorice. Este imposibil de imaginat aici, acum,  o mobilizare atât de mare de forte pentru a realiza un asemenea film în două serii: Călugareni și Unirea. Excelent jucat de Amza Pelea ( desi s-a dublat sincron vocea cu cea a lui Emanoil Petruț – considerată mai spectaculoasă) , excelent regizat deși unor așa zis specialiști tot ce a realizat Sergiu Nicolaescu nu le place, suntem mândri că un asemenea film a putut fi realizat în România. A avut succes international, o variantă scurtată a filmului a fost difuzată pe întreaga planetă de firma Columbia. Nu se știe ce succes ar fi avut dacă ar fi fost protagoniști Richard Burton și Elizabeth Taylor așa cum fusese preconizat initial, dar ne-am putea doar imagina. Obtuzitatea unor comuniști, omniprezentă atunci, alimentată de invidia unor cineaști români nu a permis această lovitură de imagine și de piață.

  1. Concurs(1982)

Un film de autor, Dan Pița, regia și scenariul. Smulși din instituția comunistă pentru a se relaxa printr-un concurs la iarbă verde, un grup de funcționari, camarazi își trădează și duminică lașitățile, lingușelile, frustrările.  Obsedați de a respecta instrucțiunile se fac că nu aud strigătele disperate ale unei femei care va fi ucisă până la finalul filmului.O parabola a societății comuniste, în care s-a râs, s-au făcut și spus bancuri pe un fond de agresivitate, josnicie și indiferență în care unii oameni au fost omorâți cu zile de dragul de a respecta reguli sociale și pretinse idealuri. Scriitorul Kafka avea o expresie teribilă: ” Noi oamenii am fost creați pentru a respecta aceste minunate reguli !” Povestea cinematografică este un fel de Kafka la iarbă verde duminică cu o distributie din care „cităm”: Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache, Oana Pellea, Marin Moraru, Adriana Șchiopu, Claudiu Bleonț. Ajunge ?

  1. O vară de neuitat(1994)

O tragedie, o ticolășie istorică edulcorată de un peisaj și o atmosferă precum o vrajă de amurg din Balcic.

Un été inoubliable, o capodoperă româno-franceză, marca Lucian Pintilie. Claudiu Bleonț un rol peste toate celelalte. ca și în cazul actritei britanice Kristin Scott Thomas, alături de ”monștrii clasici” Olga Tudorache și George Constantin.

  1. Explozia (1973)

Regia Mircea Drăgan. Pornind de la un eveniment real, un vapor incarcat cu azotat de amoniu poate rade Galațiul, filmul de actiune este o excelentă paradă de mari actori: Gheorghe Dinică — pompierul petrolist Gheorghe Oprișan, zis Gică Salamandră, Radu Beligan — profesorul Luca, Toma Caragiu — Ticu Corbea, prim-secretarul organizației județene de partid Galați,,Dem Rădulescu — ofițerul naval Neagu,Jean Constantin — lăutarul Tilică, George Motoi — căpitanul de marină Marinescu, Colea Răutu — Anghel, comandantul portului Galați, Draga Olteanu Matei — Angela, soția lui Salamandră, Mircea Diaconu — ofițerul naval Victoraș, Aurel Cioranu — marinarul Samoilă, Florin Piersic — marinarul strain, Cezara Dafinescu — prea frumoasă pentru a fi considerată și o mare actriță, deși era.

  1. Senatorul Melcilor (1995)

Scenariu și regia Mircea Danieliuc. Fenomenul Mircea Danieliuc care nu a făcut concesii nici politice pe vremea comunismului, nici comerciale postdecembriste, după Lovilutia din 1989 pentru cei mai tineri. L-a costat teribil acestă onestitate, dar a reușit să facă 17 filme, unele greu digerabile pentru puterea lor de a anticipa hăul corupției și mizeriei morale care va domina societatea românească precum ”Patul conjugal”, ”A 12-a poruncă” și mai ales acest ”Senatorul Melcilor”. O comedie parcă scrisă pentru Dorel Vișan. Este încă o necunoscută, un mister, cum a reușit Dorel Vișan ca toate cele 50 de roluri de film cărora le-a dat viață să îi vină ca o mănușă. Probabil este un foarte mare actor. Foarte probabil

Filme de Radu Mihăileanu

În loc de NB: Radu Mihăileanu. Excelent regizor evreu român cu savuroase  coproducții internaționale, deci greu de cuprins în clasamente naționale, nedrept de puțin premiat, prea puțin cunoscut, dar pe care îl recomandăm cu putere.

Concertul

Radu Mihăileanu, un evreu român, fiul scriitorului Ion Mihaileanu , Ion Buchner în realitate, ar fi vrut să facă film în România, dar nu a fost acceptat așa că, precum alți oameni talentati și geniali uneori ai acestui pământ a făcut carieră în străinătate.

Filmul lui de debut, Trahir ( A Trăda),  nu a avut o critică bună în special pentru că a abordat tema informatorilor Securității arătând drama celui șantajat să toarne și nemernicia perversă, politicoasă, insinuantă, a torționarului.

Au urmat alte filme excelente, ”Tren de la Vie” ( Trenul vieții) în care prezintă marele pogrom al evreilor într-o notă umoristică în stilul ”La vita e bela” care susține el, i-ar fi plagiat ideea. Un film colosal este ”Va, vis, et deviens”  ( Trăiește tradus în română)  cu saga unui copil creștin din Etiopia emigrat în Israel, dar pe care mama lui îl ”donează” ca evreu unei alte etiopience pentru a salva viața pruncului. Fără a face concesii Radu Mihăileanu își permite să critice anumite tendințe de dreapta politice, rasismul și șovinismul, așa că nici acest film nu a avut susținere în obținerea de premii.

Alte filme

”Izvorul femeilor”, alt film, prezintă într-o lumină prietenoasă, condiția femeii în lumea rurală musulmană. În filmul propus de noi în clasament,  ”Concertul”, o orchestră simfonică din Estul Europei ar fi vrut să facă un turneu în Occident și să rămână acolo.

Problema care apare este că au dispărut instrumentiștii. Aici intervine inteligența evreiască altoită cu spiritul descurcăreț în orice situație al românilor și rezultă o comedie savuroasă, dar cu și cu un puternic substrat de satiră socială proprie lui Mihăileanu. Un regizor de văzut și revăzut.

Omniprezenta Securitate

Trahir În regia lui Radu Mihăileanu, filmul de debut al acestuia. George Vlaicu, poet și ziarist, personajul principal, e închis de către comuniști pentru articole nefavorabile din perioada de după Război.

În 1959 i se propune să devină colaborator al Securității, în schimbul libertății. După mai multe ezitări, acceptă, fiindu-i promis că își va putea publica poeziile. Se reîntâlnește cu logodnica sa (care fusese și ea arestată, dar îi pierduse urma) și timp de 19 ani „dă cu subsemnatul” despre prietenii și colegii săi.

Decide să emigreze, alături de soție și tînărul său fiu, iar securistul care îl avea în grija îl ajută cu informații prețioase. Ajunge în Franța unde e așteptat de un fost prieten care scăpase de închisoare și are emisiuni la Radio Europa Liberă. Șantajat de securiști să dea în continuare informații si din emigrație, Vlaicu alege să se sinucidă.

Filmul nu a avut succes de critică. Probabil unii, (prea) mulți foști sau actuali informatori, s-au regăsit dureros în acest film de o sensibilitate și onestitate care ar fi meritat o mai mare notorietate.

Marius Moldovan

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Avarii la rețeaua de apă, sâmbătă, în Florești, Chinteni și Baciu

Publicat

Compania de Apă Someșul S.A. a anunțat întreruperea temporară a furnizării apei potabile în mai multe localități din județul Cluj, din cauza unor avarii apărute la rețeaua publică de alimentare.

Zonele afectate includ străzi din Florești, Chinteni și Baciu, iar reluarea serviciului este estimată în cursul acestei zile.

Zonele afectate și orele estimate de reluare a furnizării apei

În vederea efectuării unor lucrări de remediere avarii la rețeaua publică de alimentare cu apă, care necesită interventie imediată, se întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:

  • Florești, str. Castanilor. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 16:00.
  • Chinteni, str. Unirii – parțial. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 14:00.
  • Baciu, str. Privighetorii; str. Mierlei; str. Ciocarliei; str. Vulturului; str. Corbului; str. Uliului; str. Soimului; str. Berzei; str. Graurilor; str. Cucului. Ora estimată pentru reluarea serviciului: 17:00

Compania de Apă Someșul lucrează la remedierea avariei

„Ne cerem scuze pentru situatia creata independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistand modalitati alternative de furnizare a apei. Apariția unei avarii pe rețeaua publică de alimentare cu apă nu poate fi prevazuta si este însoțită, de regulă, de întreruperea imediată a furnizării apei.

În consecință, în astfel de situații, anunțarea întreruperii furnizării apei poate fi ulterioară sistării efective a alimentării cu apă. Compania de Apă Someț S.A. face eforturi să anunțe cât mai operativ avariile în scopul înștiințării utilizatorilor asupra zonei afectate și orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, a transmis Compania de Apă Someșul S.A.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbat lovit pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital

Publicat

Un bărbat a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca. Acesta a fost transportat la spital.

Un bărbat de 77 de ani a fost lovit de mașină pe trecerea de pietoni, sâmbătă dimineață, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca.

„La data de 7 septembrie, în jurul orei 08.30, pe strada Plevnei din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.

FOTO: Info Trafic jud. Cluj

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit că, un bărbat, de 46 de ani, ar fi accidentat cu autoturismul un bărbat, de 77 de ani, aflat în traversarea părții carosabile pe trecerea pentru pietoni”, a transmis IPJ Cluj.

Bărbatul a fost transportat la spital

Bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

„Bărbatul de 77 de ani a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital.

Ambii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În continuare polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili toate împrejurările în care a avut loc evenimentul”, au mai transmis polițiștii.

Citește mai departe

EVENIMENT

„România cea Frumoasă” aduce muzică și distracție în Florești. Vor urca pe scenă Andra, Cargo și Iris

Publicat

„România cea Frumoasă” ajunge la o nouă ediție, în acest weekend, în comuna Florești. Andra, Cargo și Iris sunt doar câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena din Parcul Poligon.

În acest weekend, comuna Florești devine epicentrul distracției, printr-un nou eveniment dedicat întregii familii, „România cea Frumoasă”. Parcul Poligon găzduiește o nouă ediție a acestui eveniment, organizat de primăria comunei, care promite activități captivante și concerte de neratat.

Ce poți face sâmbătă la „România cea Frumoasă”?

Sâmbătă, 7 septembrie, distracția începe de dimineață, cu Luna Park – parc de distracții deschis de la ora 10:00 până la 23:00, oferind atracții pentru toate vârstele.

De asemenea, pentru cei mici, vor fi organizate ateliere de olărit, țesut și pictat, în intervalul 10:00-20:00. Totodată, Asociația Meșterilor Populari își va prezenta creațiile tradiționale pe tot parcursul zilei.

Pe lângă activitățile creative, muzica va răsuna în tot parcul, cu un program diversificat. De la ora 12, Atelierul de Muzică Rock Academy va oferi o experiență interactivă pentru iubitorii acestui gen.

Seara va culmina cu concerte susținute de artiști cunoscuți, printre care ADDA, trupa Iris și legendara formație Cargo, care va urca pe scenă la ora 21:45.

Andra „încheie” evenimentul, duminică seară

Duminică, 8 septembrie, atmosfera de sărbătoare continuă. Luna Park și atelierele vor fi din nou deschise, iar Asociația Meșterilor Populari va continua să încânte vizitatorii cu creațiile lor.

Începând cu ora 15:00, pe scena din Parcul Poligon vor evolua tineri interpreți, grupuri vocale și ansambluri folclorice, culminând cu prestațiile unor artiști îndrăgiți precum Ghiță Munteanu, Andia și Andra. Evenimentul se va încheia cu un spectacol piromuzical programat la ora 23:00.

Programul complet pe zile, la România cea Frumoasă:

Sâmbătă, 7 septembrie

  • 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
  • 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPII: Olărit, Țesut, Pictat
  • 10:00-23:00 ASOCIAŢIA MESTERILOR POPULARI – Arta Meşteşugului
  • 12:00-16:00 Atelier de muzică – ROCK ACADEMY
  • 17:00-17:30 CUNUNA SOMEŞANA
  • 17:30-18:00 INCUBATORUL DE FOLCLOR
  • 18:00-18:10 IRIMIES CARISIA/ ELEONORA MARSA
  • 18:10-18:20 MUREŞAN RAISA
  • 18:20-18:30 SOFIA VIDREAN
  • 18:30-19:00 ROCK ACADEMY
  • 19:15-20:15 ADDA
  • 20:30-21:30 Iris
  • 21:45-22:45 CARGO

Duminică, 8 septembrie

  • 10:00-23:00 LUNA PARK – Parc de Distracții
  • 10:00-20:00 ATELIERE PENTRU COPIE Olărit, Țesut, Pictat
  • 10:00-23:00 ASOCIAȚIA MESTERILOR POPULARE – Arta Meşteşugului
  • 15:00-15:30 ROMINA NEMES alaturi de Copii de la „AŞEZĂMÂNTUL SFÂNTUL ONUFRIE” şi Grupul Vocal ROMINA NEMES FLOREŞTI
  • 15:30-16:15 NICUŞOR TODEA
  • 16:15-17:00 DIANA GHIRAN
  • 17:00-18:00 MUGURI DE FOLCLOR
  • 18:00-19:00 Tineri Interpreti: SARRA CU VICARA, STEFANIA COTIRILA, DIANA MOGA, ROXANA MARIA POP, STEFAN SUCIL, CRISTIAN MEZEI POP, RALUCA DRULE
  • 19:00-19:30 ȘOIMII CARPAȚILOR
  • 19:45-20:45 GHIŢĂ MUNTEANU
  • 21:00-21:45 ANDIA
  • 22:00-23:00 ANDRA
  • 23:00-23:15 SPECTACOL PIROMUZICAL

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ. Actele pentru copiii care merg la grădiniță pentru prima dată

Publicat

De

Aviz epidemiologic școală

Atenție, părinți! Elevii nu mai au nevoie de aviz epidemiologic la reîntoarcerea la școală din vacanță.

Asociația Medicilor de familie din Cluj anunță că acest act nu se mai solicită nici dacă elevii merg la o altă unitate de învățământ din acest an școlar.

Elevii NU au nevoie de AVIZ epidemiologic la revenirea la ȘCOALĂ

“Nu se solicita aviz epidemiologic pentru copilul care frecventează aceeasi unitate de învățământ.

Triajul epidemiologic se va organiza la intrarea în grădiniță, creșă, școală de către personalul medical școlar”, a precizat dr. Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie (AFM) din Cluj.

Astfel, potrivit Ordinului 438/4629/2021, unitățile de învățământ nu vor mai solicita aviz epidemiologic la revenirea în colectivitate după vacanță.

Citește și: Noul an școlar începe la Cluj cu elevi mutați în alte clădiri și părinți nemulțumiți. Zeci de școli și grădinițe sunt în șantier

Triajul epidemiologic se va realiza la intrarea și revenirea în colectivitate după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie, de către personalul medical arondat, potrivit AFM Cluj.

Ce acte medicale au nevoie copiii care merg prima dată la grădiniță

Potrivit AFM Cluj, pentru înscrierea copiilor la grădiniță pentru prima dată, este necesară adeverinta medicala-tip, dovada de vaccinare și avizul epidemiologic, documente eliberate de medicul de familie.

Pentru transferul copiilor la altă unitate de învățământ, documentele medicale vor fi eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate.

De asemenea, adeverintele medicale pentru participarea la orele de educație fizică și sport, nu vor mai fi solicitate, au mai precizat reprezentanții AFM Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax