Connect with us

CULTURA

Recomandări de vacanță. Despre cele mai bune filme românești din istorie

Publicat


filme

Fiecare are un clasament personal de filme. Cum este vacanță ar putea fi interesant să îl transmitem pe al nostru mai ales că nu demult îl prezentam pe cel al unor instituții de specialitate. Acesta se referă la cele mai bune filme românești din istorie.

  1. Actorul și sălbaticii (1975)

Mult timp în cinematografe, filmele care aveau vedete începeau pe afiș cu : Studioul X îl prezintă pe Jean Gabin, Jane Fonda, Claudia Cardinale, Alain Delon sau care o fi fost vedetele,  în filmul ……

In loc de sinopsis și cronică am vrea să spunem că îl prezentăm pe actorul Toma Caragiu în filmul ”Actorul și sălbaticii” în regia excelentă a evreului român Manole Marcus. Am completa doar cu o secvență din ultimul monolog al protagonistului „Și poate că râsul nu e de ajuns ca să stea în calea batjocurii, în calea sălbăticiei. Poate mai trebuie și altceva. Nu poate, sigur trebuiesc opriți. Opriți să vândă țara asta …. Opriți să omoare. Opriți să otrăvească sufletele tinerilor. Opriți să facă din țara asta a noastră frumoasă și bună un lagăr de concentrare, o pușcărie. Opriți să facă din poporul român o victimă sau un călău. Opriți ciuma …. Tăiați-le calea l… Dacă vreți să vă bucurați, dacă vreți să râdeți. Dacă vreți să rămâneți oameni”. Text de mare actualitate și astăzi.

  1. Moromeții (I) (1987)

Foarte puține sunt ecranizările care se ridică la nivelul operei. Primul volum din Moromeții al lui Marin Preda este o capodoperă a literaturii române, iar filmul acesta este mai mult decât o ecranizare reușită. Victor Rebengiuc ( Ilie Moromete), Luminița Gheorghiu (Catinca), Gina Patrichi, Dorel Vișan (Bălosu), Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu au o prestație de excepție. Regia Stere Gulea . Din păcate nimic din ce a mai făcut Stere Gulea nu se mai apropie valoric de acest film. Poate de acum înainte ?

  1. Reconstituirea (1970)

Capodoperă a unuia dintre cei mai importanți regizori români, mulți spun cel mai bun, Lucian Pintilie.Un incident banal urmează să devină film educativ. Doi tineri sunt obligaţi să repete în acelaşi loc, o bătaie pe care, beţi fiind, o provocaseră cu câteva zile în urmă. Echipa anchetatorului care reconstituie „cazul” este însoţită de un cineamator zelos. Violenţa impusă se încheie cu moartea tragică a unuia dintre tineri. Regie: Lucian Pintilie forțat apoi de regimul comunist să plece din țară. Actori principali: George Mihăiţă, Vladimir Găitan, George Constantin și debut Ileana Popovici. Notorietate meritată de toți după acest film în ciuda deceniilor în care a fost interzis.

  1. Blestemul pământului-Blestemul iubirii ( 1981)

Ecranizare merituoasă a romanului Ion al lui Liviu Rebreanu, în care duritatea, arivismul, lipsa de scrupule a realității rurale din acea epocă este prezentată într-o atmosferă mirifică. Este filmul care-l lansează pe Șerban Ionescu (Ion Pop-Glanetașu) drept un mare actor. Incă unele prezențe memorabile trebuie amintite : Ioana Crăciunescu (Ana Baciu), Ion Besoiu (preotul Ioan Belciug), Octavian Cotescu (învățătorul Zaharia Herdelea),Tamara Buciuceanu ( Maria Herdelea, soția învățătorului), Catrinel Dumitrescu ( Laura, fiica cea mai mare a învățătorului),Rodica Negrea (Ghighi, fiica cea mai mică a învățătorului),Leopoldina Bălănuță ( Zenobia, mama lui Ion),Valeria Seciu ( Savista, nebuna satului). Pare o paradă a marilor noștri actori printr-un sat năsăudean. Regia Mircea Mureșan

  1. Pădurea spânzuraţilor (1964)

Primul premiu important al cinematografiei noastre, Marele premiu pentru regie de la Cannes. Ecranizare după romanul „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu. Prozatorul scria încet ca un sculptor în lemnul de cea mai tare esență. Scriiturile sale sunt însă fundamentale în literatura română. Au fost, acum se dorește ca nimic să nu mai fie fundamental. Ceva trebuie să rămână precum această capodoperă cinematografică

RegieLiviu Ciulei, silit și el să lucreze cea mai mare parte din carieră în afara țării.

Actori principaliVictor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Ştefan Ciobotăraşu, Ana Szeles.

  1. Mihai Viteazul (1971)

Everestul supraproducțiilor românești istorice. Este imposibil de imaginat aici, acum,  o mobilizare atât de mare de forte pentru a realiza un asemenea film în două serii: Călugareni și Unirea. Excelent jucat de Amza Pelea ( desi s-a dublat sincron vocea cu cea a lui Emanoil Petruț – considerată mai spectaculoasă) , excelent regizat deși unor așa zis specialiști tot ce a realizat Sergiu Nicolaescu nu le place, suntem mândri că un asemenea film a putut fi realizat în România. A avut succes international, o variantă scurtată a filmului a fost difuzată pe întreaga planetă de firma Columbia. Nu se știe ce succes ar fi avut dacă ar fi fost protagoniști Richard Burton și Elizabeth Taylor așa cum fusese preconizat initial, dar ne-am putea doar imagina. Obtuzitatea unor comuniști, omniprezentă atunci, alimentată de invidia unor cineaști români nu a permis această lovitură de imagine și de piață.

  1. Concurs(1982)

Un film de autor, Dan Pița, regia și scenariul. Smulși din instituția comunistă pentru a se relaxa printr-un concurs la iarbă verde, un grup de funcționari, camarazi își trădează și duminică lașitățile, lingușelile, frustrările.  Obsedați de a respecta instrucțiunile se fac că nu aud strigătele disperate ale unei femei care va fi ucisă până la finalul filmului.O parabola a societății comuniste, în care s-a râs, s-au făcut și spus bancuri pe un fond de agresivitate, josnicie și indiferență în care unii oameni au fost omorâți cu zile de dragul de a respecta reguli sociale și pretinse idealuri. Scriitorul Kafka avea o expresie teribilă: ” Noi oamenii am fost creați pentru a respecta aceste minunate reguli !” Povestea cinematografică este un fel de Kafka la iarbă verde duminică cu o distributie din care „cităm”: Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache, Oana Pellea, Marin Moraru, Adriana Șchiopu, Claudiu Bleonț. Ajunge ?

  1. O vară de neuitat(1994)

O tragedie, o ticolășie istorică edulcorată de un peisaj și o atmosferă precum o vrajă de amurg din Balcic.

Un été inoubliable, o capodoperă româno-franceză, marca Lucian Pintilie. Claudiu Bleonț un rol peste toate celelalte. ca și în cazul actritei britanice Kristin Scott Thomas, alături de ”monștrii clasici” Olga Tudorache și George Constantin.

  1. Explozia (1973)

Regia Mircea Drăgan. Pornind de la un eveniment real, un vapor incarcat cu azotat de amoniu poate rade Galațiul, filmul de actiune este o excelentă paradă de mari actori: Gheorghe Dinică — pompierul petrolist Gheorghe Oprișan, zis Gică Salamandră, Radu Beligan — profesorul Luca, Toma Caragiu — Ticu Corbea, prim-secretarul organizației județene de partid Galați,,Dem Rădulescu — ofițerul naval Neagu,Jean Constantin — lăutarul Tilică, George Motoi — căpitanul de marină Marinescu, Colea Răutu — Anghel, comandantul portului Galați, Draga Olteanu Matei — Angela, soția lui Salamandră, Mircea Diaconu — ofițerul naval Victoraș, Aurel Cioranu — marinarul Samoilă, Florin Piersic — marinarul strain, Cezara Dafinescu — prea frumoasă pentru a fi considerată și o mare actriță, deși era.

  1. Senatorul Melcilor (1995)

Scenariu și regia Mircea Danieliuc. Fenomenul Mircea Danieliuc care nu a făcut concesii nici politice pe vremea comunismului, nici comerciale postdecembriste, după Lovilutia din 1989 pentru cei mai tineri. L-a costat teribil acestă onestitate, dar a reușit să facă 17 filme, unele greu digerabile pentru puterea lor de a anticipa hăul corupției și mizeriei morale care va domina societatea românească precum ”Patul conjugal”, ”A 12-a poruncă” și mai ales acest ”Senatorul Melcilor”. O comedie parcă scrisă pentru Dorel Vișan. Este încă o necunoscută, un mister, cum a reușit Dorel Vișan ca toate cele 50 de roluri de film cărora le-a dat viață să îi vină ca o mănușă. Probabil este un foarte mare actor. Foarte probabil

Filme de Radu Mihăileanu

În loc de NB: Radu Mihăileanu. Excelent regizor evreu român cu savuroase  coproducții internaționale, deci greu de cuprins în clasamente naționale, nedrept de puțin premiat, prea puțin cunoscut, dar pe care îl recomandăm cu putere.

Concertul

Radu Mihăileanu, un evreu român, fiul scriitorului Ion Mihaileanu , Ion Buchner în realitate, ar fi vrut să facă film în România, dar nu a fost acceptat așa că, precum alți oameni talentati și geniali uneori ai acestui pământ a făcut carieră în străinătate.

Filmul lui de debut, Trahir ( A Trăda),  nu a avut o critică bună în special pentru că a abordat tema informatorilor Securității arătând drama celui șantajat să toarne și nemernicia perversă, politicoasă, insinuantă, a torționarului.

Au urmat alte filme excelente, ”Tren de la Vie” ( Trenul vieții) în care prezintă marele pogrom al evreilor într-o notă umoristică în stilul ”La vita e bela” care susține el, i-ar fi plagiat ideea. Un film colosal este ”Va, vis, et deviens”  ( Trăiește tradus în română)  cu saga unui copil creștin din Etiopia emigrat în Israel, dar pe care mama lui îl ”donează” ca evreu unei alte etiopience pentru a salva viața pruncului. Fără a face concesii Radu Mihăileanu își permite să critice anumite tendințe de dreapta politice, rasismul și șovinismul, așa că nici acest film nu a avut susținere în obținerea de premii.

Alte filme

”Izvorul femeilor”, alt film, prezintă într-o lumină prietenoasă, condiția femeii în lumea rurală musulmană. În filmul propus de noi în clasament,  ”Concertul”, o orchestră simfonică din Estul Europei ar fi vrut să facă un turneu în Occident și să rămână acolo.

Problema care apare este că au dispărut instrumentiștii. Aici intervine inteligența evreiască altoită cu spiritul descurcăreț în orice situație al românilor și rezultă o comedie savuroasă, dar cu și cu un puternic substrat de satiră socială proprie lui Mihăileanu. Un regizor de văzut și revăzut.

Omniprezenta Securitate

Trahir În regia lui Radu Mihăileanu, filmul de debut al acestuia. George Vlaicu, poet și ziarist, personajul principal, e închis de către comuniști pentru articole nefavorabile din perioada de după Război.

În 1959 i se propune să devină colaborator al Securității, în schimbul libertății. După mai multe ezitări, acceptă, fiindu-i promis că își va putea publica poeziile. Se reîntâlnește cu logodnica sa (care fusese și ea arestată, dar îi pierduse urma) și timp de 19 ani „dă cu subsemnatul” despre prietenii și colegii săi.

Decide să emigreze, alături de soție și tînărul său fiu, iar securistul care îl avea în grija îl ajută cu informații prețioase. Ajunge în Franța unde e așteptat de un fost prieten care scăpase de închisoare și are emisiuni la Radio Europa Liberă. Șantajat de securiști să dea în continuare informații si din emigrație, Vlaicu alege să se sinucidă.

Filmul nu a avut succes de critică. Probabil unii, (prea) mulți foști sau actuali informatori, s-au regăsit dureros în acest film de o sensibilitate și onestitate care ar fi meritat o mai mare notorietate.

Marius Moldovan

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Campanie inedită la Florești: donează-ți strada și primăria ți-o asfaltează

Publicat

Starea de degradare a străzilor private este o problemă cu care mulți locuitori ai comunei Florești se confruntă zilnic. Astfel, primarul Bogdan Pivariu anunță o campanie de preluare a acestora de către administrația locală și asfaltarea lor.

Primăria comunei Florești desfășoară o campanie inedită. Asociațiile de proprietari care dețin străzi private pe care nu își permit să le întrețină sunt încurajate să le doneze administrației locale, care în schimb se va ocupa de asfaltarea și întreținerea lor.

„Avem o problemă în Florești. Multe din străzile private din localitate nu sunt întreținute și sunt lipsite de asfalt. Și când spun multe, nu exagerez. Din acest motiv, am lansat campania de preluare a străzilor private în domeniul public. Dacă și strada ta se află în această situație, accesează link-ul și urmează pașii pentru donație. Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute. Aceasta este normalitatea!”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.

Infrastructură mai bună pentru floreșteni

Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute.

Prin această campanie, adminstrația locală își propune să:

  • Crească mobilitatea în Florești
  • Modernizeze infrastructura
  • Dezvolte sustenabil comunitatea

Cum te poți înscrie în campanie

Administratorii de asociație sau coproprietarii unui drum privat pot completa formularul online pentru a iniția demersurile premergătoare procesului de predare a drumului în administrare publică.

În baza acestor informații, reprezentanții Primăriei vor analiza particularitățile drumului și, odată ce au o concluzie, vor contacta solicitantul pentru o întâlnire la Primărie, în care să stabilim pașii de urmat.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Premieră națională la Cluj. Centrul de tumori mamare al Institutului Oncologic, acreditat la Societatea Germană de Oncologie

Publicat

De

Oncologic

Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” (IOCN) Cluj-Napoca a înregistrat o premieră națională, după ce a primit o recunoaștere la nivel international și a devenit primul centru din România acreditat de Societatea Germană de Oncologie.

Managerul IOCN, Cătălin Vlad, a declarat, marți, că centrul de tumori mamare din cadrul Institutului a îndeplinit toate criteriile de calitate ale cerințelor tehnice și medicale pentru programul de certificare ale centrelor europene de cancer de sân.

”Este o premieră la nivel național, centrul de tumori mamareal IOCN fiind este prima unitate certificate international prin acreditarea Societății Germane de Oncologie. Procesul a început în iunie 2021, fiind unul laborios.

Primul audit a avut loc în decembrie 2022, iar auditul final a fost în noiembrie 2024, iar în martie 2025 am primit acreditarea.

De ce am dorit să facem această acreditare? Pentru creșterea serviciilor medicale ale pacienților noștri, iar prin asigurarea unui control de calitate extern, succesul este asigurat.

Potrivit unor studii, pacientele tratate în astfel de centre specializate, de către o echipă multidisciplinară, beneficiază de rezultate oncologice îmbunătățite, cum ar fi creșterea supraviețuirii cu 5-10% și a calității vieții..

Am creat un model de bune practici la nivel national, care să fie replicat și implementat în întreaga țară”, a spus Vlad.

Pacienții, tratați ca în Germania

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a explicat, la rândul său, ce înseamnă acreditarea din partea Societății Germane de Oncologie.

”Când ai date poți ajuta, cu adevărat, pacienții. Datele de la registrul institutional, trimise în studii internaționale ne-au arătat în urmă cu 10 ani că supraviețurile noastre sunt sub media europeană și se impunea o intervenție, făcută pas cu pas, prin îmbunătățirea protocoalelor. Toate s-au petrecut în ceea ce privește cancerul de sân într-un context care a existat de 20 de ani la IOCN.

Acest centru de tumori mamare există acum într-o configurație acceptată la nivel european.

(…) Facem toate demersurile pentru ca pacienții noștri să urmeze protocoale asemeni unui pacient din Germania”, a precizat Achimaș-Cadariu, care a adăugat că este în curs certificarea Centrului de Tumori Pulmonare a IOCN.

1200 de noi cazuri pe an

Coordonatoarea centrului de tumori mamare al IOCN, Nicoleta Antone, a explicat că se înregistrează anual 1200 de cazuri noi de cancer mamar.

”S-a dorit implementarea controlului calității al Societății Germane de Cancer, fiind nevoie să îndeplinim numeroase condiții.

Tratarea pacienților în astfel de centre specializate crește supraviețurirea cu 10%, ceea ce este important.

Centrul de tumori mamare este, de fapt, o rețea de medici specializați, interconectați și un mod de lucru standardizat, scopul fiind să crească supraviețuirea”, a menționat Antone.

Recunoașterea calității profesionale a medicilor de la IOCN

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un mesaj în care a spus că recunoașterea este importantă pentru IOCN, dar și pentru România.

”Este o recunoaștere a calității profesionale a medicilor de la IOCN, institut care este un lider în domeniul tratamentului cancerului. Recunoașterea internaționalăă este rezultatul activității medicilor de aici, dar este importantă pentru și paciente pentru că li se oferă o șansă la supraviețuire și la creșterea calității vieții”, a spus Rafila.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria cu Craiova: Cred că trebuia să fim mai PRAGMATICI, să nu mai ratăm atâtea OCAZII

Publicat

dan

CFR Cluj și-a adjudecat și cea de-a doua partidă disputată cu CSU Craiova, luni seara, de această dată în play-off-ul Superligii. Clujenii au practicat un fotbal spectaculos, învingând cu 2-0. După meci, antrenorul CFR-ului, Dan Petrescu, s-a declarat mulțumit de jocul elevilor săi.

„Băieții merită felicitări. Până în acest moment au făcut un sezon excelent. Chiar asta am vorbit și la ședință ieri. Sincer, nu mă așteptam să facem un sezon bun până acum, chiar și în Cupă, însă din păcate nu se vede în clasament. Cred că trebuia să fim mai pragmatici, să nu mai ratăm atâtea ocazii și să avem mai multe puncte.

Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria cu Craiova: Cred că trebuia să fim mai PRAGMATICI, să nu mai ratăm atâtea OCAZII

Am avut două meciuri acasă, cu Dinamo și Craiova, și am câștigat lejer. Au fost foarte multe puncte pierdute pe drum. Dacă astăzi nu câștigam, era greu să mai avem pretenții. Victoria ne dă moral, încredere. Avem o săptămână să pregătim meciul următor. Sperăm să nu avem accidentări și să câștigăm.

Când am jucat cu Ballkani, erau Korenica, Rrahmani, Thaqi și Emerllahu și toată lumea râdea de noi. După au venit la noi în campionat și au jucat foarte bine. Korenica este un băiat foarte bun, nu supără pe nimeni niciodată. Joacă mijlocaș, în atac, și în poartă intră dacă îl întrebi. E un spirit bun la echipă și asta se vede pe teren.

Nu sunt de acord cu statisticile. Să nu fie accidentări. Că dacă pierdem 2-3 jucători importanți, va fi greu. E clar că aș fi vrut să mai avem 2-3 jucători în plus. Deocamdată nu s-a desprins nimeni. E clar că FCSB are prima șansă, dar eu cred că și cei de pe locul 6 trebuie să spere. Etapa viitoare va fi una importantă, vedem ce și cum”, a spus Dan Petrescu la Prima Sport.

Întrebat despre primul gol, Petrescu a răspuns:

„Kamara are un talent incredibil. Poate până acum nu l-a arătat, dar în ultimul timp îl arată și ne bucurăm pentru asta, e în formă maximă.

Simao are pasele astea la care nu te aștepți. Poate juca și în stânga și în dreapta, are o imaginație incredibilă pentru un fundaș lateral. Și eu am fost fundaș lateral, el poate face diferența. I-am dat libertate să facă aceste lucruri, e un jucător de clasă.

A fost o acțiune în 3, cu Korenica. Despre el ce să mai spunem? Numai la superlativ se poate vorbi despre un asemenea jucător, joacă pe orice poziție și își face treaba extraordinar de bine”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce spune poliția despre accidentul de la Gilău. Tânărul de 18 ani nu avea permis și mașina avea numere false de înmatriculare

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a comunicat că tânărul de 18 ani care s-a răsturnat cu mașina la Gilău marți dimineață nu avea permis de conducere, iar mașina avea număr fals de înmatriculare.

În dimineața zilei de 8 aprilie, în jurul orei 03:50, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au fost sesizați cu privire la producerea unui accident de circulație pe DJ 107N, în localitatea Gilău.

Evenimentul rutier s-a soldat cu rănirea unui tânăr de 18 ani. Cercetările desfășurate la fața locului au scos la iveală că tânărul nu avea permis de conducere și utiliza plăcuțe de înmatriculare false.

„Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că un tânăr, de 18 ani, din localitatea Gilău, care conducea un autovehicul, pe fondul neadaptării vitezei, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, răsturnându-se în afara părții carosabile.

Echipajele medicale ajunse la fața locului au aplicat imediat manevrele de resuscitare, iar în urma acestora, tânărul a fost transportat la o unitate medicală pentru acordarea îngrijirilor suplimentare de specialitate.

În contextul verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar autovehiculul avea atribuite plăcuțe cu număr fals de înmatriculare”, a transmis IPJ Cluj.

A fost deschis dosar penal

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care s-a produs incidentul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate