Connect with us

CULTURA

Recomandări de vacanță. Despre cele mai bune filme românești din istorie

Publicat


filme

Fiecare are un clasament personal de filme. Cum este vacanță ar putea fi interesant să îl transmitem pe al nostru mai ales că nu demult îl prezentam pe cel al unor instituții de specialitate. Acesta se referă la cele mai bune filme românești din istorie.

  1. Actorul și sălbaticii (1975)

Mult timp în cinematografe, filmele care aveau vedete începeau pe afiș cu : Studioul X îl prezintă pe Jean Gabin, Jane Fonda, Claudia Cardinale, Alain Delon sau care o fi fost vedetele,  în filmul ……

In loc de sinopsis și cronică am vrea să spunem că îl prezentăm pe actorul Toma Caragiu în filmul ”Actorul și sălbaticii” în regia excelentă a evreului român Manole Marcus. Am completa doar cu o secvență din ultimul monolog al protagonistului „Și poate că râsul nu e de ajuns ca să stea în calea batjocurii, în calea sălbăticiei. Poate mai trebuie și altceva. Nu poate, sigur trebuiesc opriți. Opriți să vândă țara asta …. Opriți să omoare. Opriți să otrăvească sufletele tinerilor. Opriți să facă din țara asta a noastră frumoasă și bună un lagăr de concentrare, o pușcărie. Opriți să facă din poporul român o victimă sau un călău. Opriți ciuma …. Tăiați-le calea l… Dacă vreți să vă bucurați, dacă vreți să râdeți. Dacă vreți să rămâneți oameni”. Text de mare actualitate și astăzi.

  1. Moromeții (I) (1987)

Foarte puține sunt ecranizările care se ridică la nivelul operei. Primul volum din Moromeții al lui Marin Preda este o capodoperă a literaturii române, iar filmul acesta este mai mult decât o ecranizare reușită. Victor Rebengiuc ( Ilie Moromete), Luminița Gheorghiu (Catinca), Gina Patrichi, Dorel Vișan (Bălosu), Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu au o prestație de excepție. Regia Stere Gulea . Din păcate nimic din ce a mai făcut Stere Gulea nu se mai apropie valoric de acest film. Poate de acum înainte ?

  1. Reconstituirea (1970)

Capodoperă a unuia dintre cei mai importanți regizori români, mulți spun cel mai bun, Lucian Pintilie.Un incident banal urmează să devină film educativ. Doi tineri sunt obligaţi să repete în acelaşi loc, o bătaie pe care, beţi fiind, o provocaseră cu câteva zile în urmă. Echipa anchetatorului care reconstituie „cazul” este însoţită de un cineamator zelos. Violenţa impusă se încheie cu moartea tragică a unuia dintre tineri. Regie: Lucian Pintilie forțat apoi de regimul comunist să plece din țară. Actori principali: George Mihăiţă, Vladimir Găitan, George Constantin și debut Ileana Popovici. Notorietate meritată de toți după acest film în ciuda deceniilor în care a fost interzis.

  1. Blestemul pământului-Blestemul iubirii ( 1981)

Ecranizare merituoasă a romanului Ion al lui Liviu Rebreanu, în care duritatea, arivismul, lipsa de scrupule a realității rurale din acea epocă este prezentată într-o atmosferă mirifică. Este filmul care-l lansează pe Șerban Ionescu (Ion Pop-Glanetașu) drept un mare actor. Incă unele prezențe memorabile trebuie amintite : Ioana Crăciunescu (Ana Baciu), Ion Besoiu (preotul Ioan Belciug), Octavian Cotescu (învățătorul Zaharia Herdelea),Tamara Buciuceanu ( Maria Herdelea, soția învățătorului), Catrinel Dumitrescu ( Laura, fiica cea mai mare a învățătorului),Rodica Negrea (Ghighi, fiica cea mai mică a învățătorului),Leopoldina Bălănuță ( Zenobia, mama lui Ion),Valeria Seciu ( Savista, nebuna satului). Pare o paradă a marilor noștri actori printr-un sat năsăudean. Regia Mircea Mureșan

  1. Pădurea spânzuraţilor (1964)

Primul premiu important al cinematografiei noastre, Marele premiu pentru regie de la Cannes. Ecranizare după romanul „Pădurea spânzuraților” de Liviu Rebreanu. Prozatorul scria încet ca un sculptor în lemnul de cea mai tare esență. Scriiturile sale sunt însă fundamentale în literatura română. Au fost, acum se dorește ca nimic să nu mai fie fundamental. Ceva trebuie să rămână precum această capodoperă cinematografică

RegieLiviu Ciulei, silit și el să lucreze cea mai mare parte din carieră în afara țării.

Actori principaliVictor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Ştefan Ciobotăraşu, Ana Szeles.

  1. Mihai Viteazul (1971)

Everestul supraproducțiilor românești istorice. Este imposibil de imaginat aici, acum,  o mobilizare atât de mare de forte pentru a realiza un asemenea film în două serii: Călugareni și Unirea. Excelent jucat de Amza Pelea ( desi s-a dublat sincron vocea cu cea a lui Emanoil Petruț – considerată mai spectaculoasă) , excelent regizat deși unor așa zis specialiști tot ce a realizat Sergiu Nicolaescu nu le place, suntem mândri că un asemenea film a putut fi realizat în România. A avut succes international, o variantă scurtată a filmului a fost difuzată pe întreaga planetă de firma Columbia. Nu se știe ce succes ar fi avut dacă ar fi fost protagoniști Richard Burton și Elizabeth Taylor așa cum fusese preconizat initial, dar ne-am putea doar imagina. Obtuzitatea unor comuniști, omniprezentă atunci, alimentată de invidia unor cineaști români nu a permis această lovitură de imagine și de piață.

  1. Concurs(1982)

Un film de autor, Dan Pița, regia și scenariul. Smulși din instituția comunistă pentru a se relaxa printr-un concurs la iarbă verde, un grup de funcționari, camarazi își trădează și duminică lașitățile, lingușelile, frustrările.  Obsedați de a respecta instrucțiunile se fac că nu aud strigătele disperate ale unei femei care va fi ucisă până la finalul filmului.O parabola a societății comuniste, în care s-a râs, s-au făcut și spus bancuri pe un fond de agresivitate, josnicie și indiferență în care unii oameni au fost omorâți cu zile de dragul de a respecta reguli sociale și pretinse idealuri. Scriitorul Kafka avea o expresie teribilă: ” Noi oamenii am fost creați pentru a respecta aceste minunate reguli !” Povestea cinematografică este un fel de Kafka la iarbă verde duminică cu o distributie din care „cităm”: Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache, Oana Pellea, Marin Moraru, Adriana Șchiopu, Claudiu Bleonț. Ajunge ?

  1. O vară de neuitat(1994)

O tragedie, o ticolășie istorică edulcorată de un peisaj și o atmosferă precum o vrajă de amurg din Balcic.

Un été inoubliable, o capodoperă româno-franceză, marca Lucian Pintilie. Claudiu Bleonț un rol peste toate celelalte. ca și în cazul actritei britanice Kristin Scott Thomas, alături de ”monștrii clasici” Olga Tudorache și George Constantin.

  1. Explozia (1973)

Regia Mircea Drăgan. Pornind de la un eveniment real, un vapor incarcat cu azotat de amoniu poate rade Galațiul, filmul de actiune este o excelentă paradă de mari actori: Gheorghe Dinică — pompierul petrolist Gheorghe Oprișan, zis Gică Salamandră, Radu Beligan — profesorul Luca, Toma Caragiu — Ticu Corbea, prim-secretarul organizației județene de partid Galați,,Dem Rădulescu — ofițerul naval Neagu,Jean Constantin — lăutarul Tilică, George Motoi — căpitanul de marină Marinescu, Colea Răutu — Anghel, comandantul portului Galați, Draga Olteanu Matei — Angela, soția lui Salamandră, Mircea Diaconu — ofițerul naval Victoraș, Aurel Cioranu — marinarul Samoilă, Florin Piersic — marinarul strain, Cezara Dafinescu — prea frumoasă pentru a fi considerată și o mare actriță, deși era.

  1. Senatorul Melcilor (1995)

Scenariu și regia Mircea Danieliuc. Fenomenul Mircea Danieliuc care nu a făcut concesii nici politice pe vremea comunismului, nici comerciale postdecembriste, după Lovilutia din 1989 pentru cei mai tineri. L-a costat teribil acestă onestitate, dar a reușit să facă 17 filme, unele greu digerabile pentru puterea lor de a anticipa hăul corupției și mizeriei morale care va domina societatea românească precum ”Patul conjugal”, ”A 12-a poruncă” și mai ales acest ”Senatorul Melcilor”. O comedie parcă scrisă pentru Dorel Vișan. Este încă o necunoscută, un mister, cum a reușit Dorel Vișan ca toate cele 50 de roluri de film cărora le-a dat viață să îi vină ca o mănușă. Probabil este un foarte mare actor. Foarte probabil

Filme de Radu Mihăileanu

În loc de NB: Radu Mihăileanu. Excelent regizor evreu român cu savuroase  coproducții internaționale, deci greu de cuprins în clasamente naționale, nedrept de puțin premiat, prea puțin cunoscut, dar pe care îl recomandăm cu putere.

Concertul

Radu Mihăileanu, un evreu român, fiul scriitorului Ion Mihaileanu , Ion Buchner în realitate, ar fi vrut să facă film în România, dar nu a fost acceptat așa că, precum alți oameni talentati și geniali uneori ai acestui pământ a făcut carieră în străinătate.

Filmul lui de debut, Trahir ( A Trăda),  nu a avut o critică bună în special pentru că a abordat tema informatorilor Securității arătând drama celui șantajat să toarne și nemernicia perversă, politicoasă, insinuantă, a torționarului.

Au urmat alte filme excelente, ”Tren de la Vie” ( Trenul vieții) în care prezintă marele pogrom al evreilor într-o notă umoristică în stilul ”La vita e bela” care susține el, i-ar fi plagiat ideea. Un film colosal este ”Va, vis, et deviens”  ( Trăiește tradus în română)  cu saga unui copil creștin din Etiopia emigrat în Israel, dar pe care mama lui îl ”donează” ca evreu unei alte etiopience pentru a salva viața pruncului. Fără a face concesii Radu Mihăileanu își permite să critice anumite tendințe de dreapta politice, rasismul și șovinismul, așa că nici acest film nu a avut susținere în obținerea de premii.

Alte filme

”Izvorul femeilor”, alt film, prezintă într-o lumină prietenoasă, condiția femeii în lumea rurală musulmană. În filmul propus de noi în clasament,  ”Concertul”, o orchestră simfonică din Estul Europei ar fi vrut să facă un turneu în Occident și să rămână acolo.

Problema care apare este că au dispărut instrumentiștii. Aici intervine inteligența evreiască altoită cu spiritul descurcăreț în orice situație al românilor și rezultă o comedie savuroasă, dar cu și cu un puternic substrat de satiră socială proprie lui Mihăileanu. Un regizor de văzut și revăzut.

Omniprezenta Securitate

Trahir În regia lui Radu Mihăileanu, filmul de debut al acestuia. George Vlaicu, poet și ziarist, personajul principal, e închis de către comuniști pentru articole nefavorabile din perioada de după Război.

În 1959 i se propune să devină colaborator al Securității, în schimbul libertății. După mai multe ezitări, acceptă, fiindu-i promis că își va putea publica poeziile. Se reîntâlnește cu logodnica sa (care fusese și ea arestată, dar îi pierduse urma) și timp de 19 ani „dă cu subsemnatul” despre prietenii și colegii săi.

Decide să emigreze, alături de soție și tînărul său fiu, iar securistul care îl avea în grija îl ajută cu informații prețioase. Ajunge în Franța unde e așteptat de un fost prieten care scăpase de închisoare și are emisiuni la Radio Europa Liberă. Șantajat de securiști să dea în continuare informații si din emigrație, Vlaicu alege să se sinucidă.

Filmul nu a avut succes de critică. Probabil unii, (prea) mulți foști sau actuali informatori, s-au regăsit dureros în acest film de o sensibilitate și onestitate care ar fi meritat o mai mare notorietate.

Marius Moldovan

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative

Publicat

anvelope

În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.

„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope începând cu aceeași dată”, scria Capital.

Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative

„Anvelopele de tip all-season nu sunt foarte sigure pe timpul sezonului rece, sunt de părere specialiștii. O serie de studii arată că șoferii aflați la volanul unor vehicule astfel echipate au produs mai multe accidente. Conform statisticilor, anvelopele de tip all-season reprezintă un compromis”, scria Evenimentul Zilei.

Cu alte cuvinte, anvelopele all-season nu că ar fi bune și vara și iarna, ele n-ar fi bune nici vara, nici iarna.

Conform presei, sursa acestei informații ar fi chiar Uniunea Europeană, care consideră că majoritatea accidentelor ar fi fost provocate din cauza echipării mașinilor cu acest tip de anvelope.

„Nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă”

Cluj24 a solicitat un răspuns singurului for din România abilitat să ia o asemenea decizie, și anume RAR:

„Primele ninsori aduc și primele întrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule în sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă înțelegem nelămuririle, pentru că în fiecare an sunteți bombardați cu informații nereale, menite să genereze panică printre cei care se tem că au omis să citească modificările legislative. Din acest motiv vă spunem noi tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă.

Pe scurt, dacă nu vreți să citiți până la capăt (deși vă recomandăm să o faceți), trebuie să știți că legislația din România nu s-a modificat! TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi <<mud>> și zăpadă <<snow>>), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.

Acum, mai în detaliu, reamintim că legea din România nu merge dincolo de marcajul format din literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S.

Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.

„Nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece”

Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una dintre formele menționate.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu se aplică sancțiuni!

Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).

În final, vă asigurăm că am citit și noi știrile despre “anvelopele care vor fi interzise din 2024”, dar rămâne cum am stabilit: vă anunțăm din timp când vor apărea noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule din România”.

Zvon sau nu, cert este că o asemenea știre are și o componentă comercială. Cui prodest? Cui folosește un asemenea gen de dezinformare? Evident, vânzătorilor de anvelope care, se pare, și-au crescut vânzările la categoria anvelope de iarnă…

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.

„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!

Povești de adormit mediul de afaceri

Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.

Ce nu știi însă este că toate lăudăroșeniile lor sunt povești de adormit mediul de afaceri pentru că, singurul lucru pe care îl fac este să fure angajați de la competiție. Păi are cineva chef, bani și timp să investească în angajați? Are cineva chef, bani și timp să dezvolte un director financiar sau economic, un specialist de calitate, de la director la analist, un specialist în operațiuni industriale de la director la ingineri la supervizori la operatori mașini alfa-numerice, un specialist în planificarea producției, un specialist în lanțul de aprovizionare, un specialist de mediu?

Instructajul costă sute de mii de lei

Uite. Un director financiar se pregătește în 5-10 ani, instructajul costă sute de mii de lei. Specialiști de calitate și de operațiuni industriale nu există, ei trebuie luați de pe băncile facultății, durează 1-3 ani pregătirea lor, tot sute de mii de lei. Specialiști de planificare, de aprovizionare, de mediu, la fel, nu există, costă mii și mii de lei pregătirea lor.

Pentru pregătirea unor astfel de specialiști este necesară muncă asiduă în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă de pe băncile facultății, etc.

Mergem la competiție și furăm

Prostii! Timp și bani dați de pomană. Așadar, mergem la competiție și furăm. Luăm oameni gata pregătiți de fraierii din alte companii, care cred bazaconii de tipul învățământ dual preuniversitar și universitar sau pierd vremea în pregătirea angajaților prin parteneriate cu facultățile. Sunt unii angajatori fraieri care cred în rolul angajatorilor de a ajuta societatea să progreseze prin dezvoltarea generațiilor Y și Z.

Cât de fraieri pot fi?

Furtul de angajați este soluția perfectă pentru orice șef de resurse umane:

  1. Poți da salarii mai mari sau beneficii de altă natură pentru că nu te costă nimic pregătirea lor;
  2. Nu există nici o lege împotriva furtului de angajați, dimpotrivă, Codul Muncii „încurajează” furtul de angajați prin prevederi ambigue. Astfel încât poți fura 1, 2, 5, 10, 20 de angajați. Poți fura atâția angajați de la competiție până o închizi și tot nu pățești nimic, degeaba reclamăa unii aceasta practică;
  3. În plus:
  • Bonus 1: merită să vezi fețele directorilor cărora le furi angajații, sunt de neprețuit supărarea și frustrarea lor după ce au consumat timp și bani cu munca susținută în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă încă de pe băncile facultății. Niște fraieri, merită să râzi de ei;
  • Bonus 2: daca angajatul furat nu se inseră în organizația ta, îl dai afara fără probleme, fără să fi consumat timp și bani pentru a-l pregăti. Și rămâi cu satisfacția că ai destabilizat competitorul de unde l-ai furat, care trebuie să consume timp și bani ca să pregătească pe altcineva.

Singura cale ieftină, să furi angajați de la competiție

Așadar, fură un angajat de la competiție, fură 2, 5, 10.

Totuși, fii un pic prudent, respectă niște reguli de bază:

  1. mergi tot timpul la conferințe ca să arați publicului că de fapt ești un angajator de top care investește timp și bani în pregătirea resursei umane. Și mai bine, cumpăra un loc într-un anuar ”Angajatori de Top”, e maxim 5.000 de Euro, dă bine;
  2. folosește anunțuri pe situl propriu, târguri de cariere, platforme de recrutare, companii de plasare de forța de muncă și vânători de capete, astfel încât să eviți orice risc ca planurile tale să fie dezvăluite;
  3. lipește afișe de recrutare pe stâlpi sau plasează banere în jurul locației competitorului pe care îl asediezi ca să-i furi angajații, demonstrezi astfel că ai publicat la loc vizibil intenția de angajare.

Singura cale ieftină și rapidă de dezvoltare a organizației tale este să furi angajați de la competiție. Succes!”, a spus Damian.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Trenul metropolitan, „undă verde” de la Consiliul Județean Cluj. Aviz favorabil în Comisia de Urbanism

Publicat

tren gara bun 1

Consiliul Județean Cluj a avizat realizarea trenului metropolitan, în ședința Comisiei de Urbanism de joi, 21 noiembrie.

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, cu condiționări, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Tren Metropolitan Cluj.

Trenul metropolitan va rezolva problema mobilității urbane

„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul depunerii și obținerii finanțării europene, am decis să aprobăm, cu anumite modificări, documentația prezentată în comisie. Este necesar ca proiectul viitorului tren metropolitan să fie corelat cu toate proiectele de infrastructură publice și private aprobate deja pe traseul propus prin PUZ.

Această nouă investiție este una extrem de importantă din perspectiva rezolvării problemei de mobilitate urbană pentru cei aproximativ 500 de mii de clujeni care trăiesc și muncesc în Zona Metropolitană Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și al Comisiei CTATU.

Ultima etapă a fazei de proiectare

Elaborarea PUZ-ului aferent Trenului Metropolitan Cluj, ca etapă finală a fazei de proiectare, a fost necesară în vederea stabilirii reglementărilor urbanistice pentru realizarea obiectivelor noi propuse în cadrul acestui proiect de infrastructură, reguli care nu au fost cuprinse, anterior, în cadrul PUG-urilor aflate în vigoare.

Proiectul Trenului Metropolitan constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii de cale ferată existentă deja între localitățile Gârbău și Bonțida, via Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de 23 de stații. Astfel, de-a lungul celor 48,8 km de traseu, vor fi amenajate noi peroane, un pasaj rutier subteran, trotuare, piste biciclete, parcări auto/moto/velo și stații de autobus.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Ciocolată Dubai, preparată de elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj. Va fi vândută la târgul de Crăciun

Publicat

Dubai

Elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj-Napoca au preparat, pentru prima dată, ciocolată Dubai, pe care o vor vinde în luna decembrie în cadrul târgului de Crăciun care va fi organizat în instituție.

Claudiu, Alex și Ramona, care sunt în clasa a X-a la specializarea Cofetărie-Patiserie, s-au ocupat de prepararea ciocolatei, asistați de profesorul de instruire practică și teorie Pompilia Lopes, care se ocupă de clasele de patiserie.

Rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus

”Noi tot timpul experimentăm la Samus rețete noi, poate și deoarece avem tot timpul ingrediente noi. Ne-am gândit să facem și ciocolată Dubai, pentru că este în trend și toată lumea vorbește despre ea.

Ne-am inspirat din rețetele de pe internet și am pregătit noi totul, inclusiv crema de fistic.

Am folosit trei rețete diferite de ciocolată, iar ultima ne-a ieșit cea mai bună.

Am folosit ciocolată neagră, pe care am amestecat-o cu ciocolată albă și am diluat-o cu frișcă din lapte, pentru a o putea topi. După care a urmat umplutura. Am prăjit separat cataiful în puțin unt, cam cum facem la pesmetul prăjit.

Separat am pregătit crema de fistic, care nu a fost ușoară.

Fisticul a trebuit decojit, opărit, am îndepărtat pielițele de pe el, după care l-am măcinat și amestecat cu lapte condensat, iar apoi l-am amestecat cu cataiful, dar am plusat și cu puțină esență de fistic, să se simtă mai pregnant gustul.

Am turnat amestecul între două foi de ciocolată, iar deasupra am făcut un strat colorat cu verde și am presărat, deasupra, bucățele de fistic, pentru decor.

Este o rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus”, a spus Pompilia Lopes pentru Cluj24.

Potrivit acesteia, ciocolata Dubai a fost prima tentativă de a pregăti ciocolată împreună cu elevii.

”Ce am constatat diferit este cataiful care face produsul mai crocant. Gustul final este deosebit, iar aromele sunt plăcute. Această rețetă nu are deloc zahăr”, a precizat profesoara de la Samus.

Experiență inedită pentru elevi

Claudiu a auzit de ciocolata Dubai de pe internet și consideră că participarea la pregătirea acesteia a fost o experiență care i-a plăcut.

”Am curățat fisticul, l-am opărit, l-am curățat de pieliță, după care l-am măcinat. Gustul final a fost foarte bun și mă bucur că a ieșit așa ceva din mâinile mele.

Am vrut să mă fac patiser pentru că îmi place meseria asta, să fac prăjituri și dulciuri”, a spus elevul.

Colegii săi, Alex și Ramona, nu auziseră înainte de ciocolata Dubai, dar recunosc că le-a plăcut să participe la crearea unui produs devenit celebru.

”Mie îmi place să fac preparate de cofetărie, prăjituri, în special cu mere sau brânzoici. Iar acum am trecut la ciocolată Dubai, iar gustul a ieșit foarte bun”, a precizat Alex.

Ramona are ceva mai multă experiență, după ce a fost anul trecut, printr-un program Erasmus, în Portugalia, într-un schimb de experiență de două săptămâni, unde a lucrat într-un restaurant.

”Îmi place să fac orice din domeniul cofetărie-patiserie, nu am unul preferat. Dar a fost interesant să lucrez la ciocolata Dubai, unde, printre altele, m-am ocupat de amestecarea cataifului la partea de prăjit”, a completat Ramona.

Cei trei elevi speră ca, după absolvire și după ce primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, să se angajeze într-o patiserie sau cofetărie din județul Cluj.

Produs nou pentru târgul de Crăciun

Directorul adjunct al Școlii Profesionale Samus, Teofana Sferle, a menționat că pentru târgul de Crăciun organizat în luna decembrie la școală, una dintre surprize va fi ciocolata Dubai, care va fi vândută de elevi.

”În fiecare an la târg vom avea produse realizate de către elevii noștri și abia aștept să vedem ce succes vom avea cu noul produs. Banii rezultați în urma târgului vor fi folosiți pentru finanțarea diferitelor activități. Mergem la un film sau la karting, de exemplu”, a spus Sferle.

O bucată de ciocolată Dubai Samus de 100 de g va fi vândută la târgul de Crăciun cu 20 de lei.

Copiii, angajați după absolvire

Dubai

Școala Profesională Specială Samus pregătește elevi cu cerințe speciale pentru meseria de cofetar-patiser, urmând să fie făcute demersuri și pentru autorizarea meseriei de bucătar, care este foarte căutată acum pe piața muncii.

”Avem și resurse materiale și umane. În ateliere – școală avem trei spații diferite unde elevii învață, în cei patru ani de studiu, să pregătească diverse preparate culinare.

La finalul clasei a XII-a se organizează un examen de certificare a competențelor profesionale, elevii vor fi evaluați și vor trebui să gătească un preparat tras la sorți.

Copiilor le crește stima de sine când văd cât de bine le iese, din mâinile lor, un preparat bun”, a explicat Sferle.

Potrivit acesteia, sunt, deja, absolvenți de la Samus angajați în domeniul cofetărie- patiserie la firme de profil din Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax