Connect with us

EDUCATIE

Reacții după ce UBB Cluj a dispărut din rankingul Shanghai. Decan: Învățământul românesc trebuie scos din logica comunistă

Publicat


ubb

Finanțarea educației și actuala arbordare, în general, a ceea ce înseamnă învățământul superior din România a făcut ca și ultima universitate care mai apărea în clasamentul Shanghai, UBB Cluj, să dispară din top top 1000.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost singura care în ultimii trei ani a mai reprezentat România în rankingul Shanghai, dar ceea ce conducerea instituției de învățământ superior a prevăzut s-a și întâmplat. În 2023, UBB nu mai apare în acest top internațional.

Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a spus miercuri, după publicarea acestui top al universităților, că erori și indecizii majore în politicile academice naționale au dus la aceasată situația.

Sigur, o problemă majoră este finanțarea instituțiilor de învățământ superior, dar cadre didactice din UBB nu se sfiesc să spună că e timpul ca România să renunțe la modelul comunist de educație.

Reacții după ce UBB Cluj a dispărut din rankingul Shanghai. Decan: Învățământul românesc trebuie scos din logica comunistă

Chiar dacă UBB sau alte instituții de învățământ superior din Cluj și din țară apar în alte clasamente internaționale importante, este un eșec al învățământului superior din țara noastră faptul că nicio universitate nu mai face parte din rankingul Shanghai.

Citește și: UBB Cluj nu mai apare în rankingul Shanghai 2023. Rectorul Daniel David: Ne-au lipsit programe de excelență cu adevărat

Cluj24.ro a stat de vorbă cu mai multe cadre universitare din UBB care au dat câteva răpunsuri la întrebarea: de ce s-a ajuns aici?

Conf. univ. dr. Răzvan Mustață, decanul FSEGA – Facultatea de Facultatea de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj spune că lucrurile sunt simple. Adică o universitate, oricât de puternică ar fi ea, nu poate înlocui lipsa deciziei guvernamentale.

„Semnalul de alarmă exista, dar nu a fost luat în considerare. Dar cel mai important lucru este ce vom face de aici înainte. Adică facem ceva?

UBB a ieșit dintr-un ranking din multitudinea de rankinguri în care este prezentă. Era de așteptat, dar nu este o tragedie și trebuie să mergem mai departe”, a declarat conf. univ. dr. Răzvan Mustață pentru Cluj24.ro.

Acesta spune că este nevoie de finanțare pe măsură, dar și un cadru adecvat ca o universitate din România să se mențină într-un astfel de ranking, dacă se dorește la nivel de țară acest lucru.

„Sunt chestiuni care nu sunt pe placul unora. Acum, învățământul e structurat în abordarea și logica comunistă.
Cred că azi, cu ansamblul evoluției societății umane, am putea să implementăm un sistem de educație mai articulat și să putem juca și noi în Champions League-ul universităților.

UBB este o universitatea World Class, e în Champions League, dar face totul pe cont propriu”, a mai spus decanul FSEGA.

Prof. univ. dr. Florin Streteanu: Nu poți rezista de unul singur în absența unor politici clare

Prof. univ. dr. Florin Streteanu, președintele Senatului UBB Cluj, spune că, din păcate, alte țări „s-au mișcat mai repede”. Și e vorba de țări vecine sau cu istorii similare ca Ungaria, Serbia sau Slovenia, care au universități în clasamentul Shanghai.

„Asta pentru că aceste țări au niște politici în acest sens. Este suficient să facem o comparație între bugetele pe care le au universitățile de acolo și cele de la noi din țară. La noi este vorba despre problema unui întreg sistem.

Noi (UBB, n. red.) am rămas singuri în ultimii ani în acest clasament, dar nu se poate rezista acolo de unul singur în absența unor politici clare”, a declarat prof. univ. dr. Florin Streteanu pentru Cluj24.ro.

El a dat exemplul Ungariei, care are patru universități în rankingul Shanghai, de aceeași talie sau mai mici ca UBB Cluj.

„Degeaba UBB se mișcă bine în țară, când alții, din afară, se mișcă mult mai bine. În Ungaria, de exemplu, au o politică de susținere a universităților”, a precizat președintele Senatului UBB Cluj.

Itemii rankingului Shanghai, greu de atins individual

Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj și fost candidat la funcția de rector al universității spune că rankingul Shanghai are niște itemi foarte clari, care sunt greu de atins în variantă individuală.

„Acesta este motivul pentru care la Cluj a fost lansată ideea unei Universități Metropolitane. Nu s-a reușit pentru că fiecare universitate a dorit să-și dezvolte toate capacitățile necesare pentru aceste clasamente. Am încercat și varianta Consorțiului Universităților clujene, dar prin acesta nu poți să faci decontări în comun.

De exemplu, unul dintre itemi era să încerci să atragi deținători ai premiului Nobel în cadrul corpurilor profesorale. La Szeghed, în Ungaria, au reușit.

Un alt item este bugetul. Niciodată nu vei intra în top dacă nu ai un buget corespunzător”, a declarat pentru Cluj24.ro pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care spune că tendința de scădere a UBB în clasamentul Shanghai s-a văzut de câțiva ani.

Tot el spune că acum 4 ani, când a candidat la funcția de rector, a gândit un proiect diferit pe formule de total thinking.

„În condițiile hiperindividualizării nu vom avea rezultate. Ar trebui să avem formule de total thinkig, deci nu pe punctulețe mici științifice. Nu m-ar durea atât de mult capul de poziția în clasamentul Shanghai dacă aici, la nivel național, totul ar merge extraordinar.

Noi ar trebui, în primul rând, să ne facem ordine în propria ogradă. Iar dacă noi scoatem oameni cu conștiință, cred că e suficient”, a mai spus pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO. FOTO. reciPET, proiectul inovator al unor elevi clujeni. Cum poți transforma un PET în filament pentru imprimanta 3D

Publicat

De

O echipă de elevi clujeni, formată la Academia „Descoperă-ți pasiunea în IT”, a dezvoltat o soluție inovatoare care dă o nouă viață plasticului.

YouTube video

Mai mult, ideea dezvoltată de Marcus Cîrnaț, Ana Crișan, Cristian Gavrilă, Nicolas Guțu, David Prodan şi Raul Urianu permite oricui transformea sticlelor obișnuite din PET în filament pentru imprimanta 3D chiar acasă.

reciPET, proiectul inovator al unor elevi clujeni. Cum poți transforma un PET în filament pentru imprimanta 3D

Cei șase tineri sunt elevi în clasele a X-a, a XI-a și a XII-a și au o pasine comună, robotica. Ei învață la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

S-au întâlnit în cadrul Academiei „Descoperă-ți pasiunea în IT”, un program pentru tineri pornit de la Cluj.

Toți fac parte din diferite cercuri de robotică și au lucrat mult cu piese din plastic și imprimante 3D, așa că primul pas spre reciPET părea făcut, după cum a declarat Cristian Gavrilă pentru Cluj24.ro.

„Protejarea mediului, reciclarea, sunt printre cele mai importante subiecte azi. Așa că ne-am gândit că este un domeniu în care este nevoie de o aplicație utilă”, spune Cristian Gavrilă.

Așa că și-au pus ingeniozitatea la contribuție și au realizat un aparat care poate fi utilizat acasă de oricine dorește.

Citește și: VIDEO. FOTO. Palmsy, aplicația dezvoltată de șase elevi clujeni, oferă mai multă autonomie nevăzătorilor. Cum funcționează

Elevii știau că unul dintre cele mai folosite materiale în industria manufacturării aditive este PET-ul (polietilenă tereftalat), exact acelaşi plastic din care sunt produse majoritatea ambalajelor şi recipientelor folosite în diverse industrii.

S-au documentat și au aflat că PET-ul are același polimer folosit și la imprimantele 3D, dar la care în mod normal se mai adaugă și alte componente.

După ce au făcut aparatul, au produs și primul filament din plastic reciclat și chiar a funcționat.

Cum funcționează reciPET

Odată adus la temperatura de tranziţie, PET-ul poate fi trefilat în filament, explică elevii clujeni.

„Produsul nostru simplifică acest proces, care în mod normal ar necesita echipamente industriale, şi îl face posibil chiar acasă. Alcătuit din aceleaşi piese care se regăsesc în orice imprimantă 3D, deşi mic ca dimensiune, aparatul reciPET poate produce până la 20 de metri de filament pe oră”, au mai spus elevii clujeni.

Principala componentă a aparatului este elementul de încălzire/”heatblock-ul”. Cu ajutorul unei termorezistenţe de 40W, hotend-ul încălzeşte o duză (un nozzle) cu diametrul de 1.75 sau 3 milimetri (dimensiunile filamentului folosit în industrie) la 210 grade Celsius.

Prin duză se trece o făşie de plastic, produsă dintr-o sticlă de plastic. Fiind expusă la această căldură, făşia va lua profilul circular al duzei şi va fi în continuare trefilată şi înfăşurată pe o bobină, acţionată de un motor pas cu pas (stepper motor).

Aparatul dezvoltat de elevii clujeni are şi un ecran LCD şi o interfaţă cu butoane, folosite pentru a controla temperatura şi viteza de trefilare.

„Componentele electronice sunt controlate de un Arduino NANO. Toate componentele electronice sunt uşor accesibile în România, iar toate piesele de structură pot fi printate 3D sau achiziţionate de la magazine de construcţii”, au mai arătat elevii.

Cei care vor să recicleze pot lua PET-ul, de pe care vor curăța eticheta, apoi o vot tăia într-o fâșie, folosind o lamă de cutter şi un suport pentru aceasta (piesă carepoate fi printată 3D) şi să „hrăneasă” reciPET-ul cu plastic.

Elevii vor să obțină finanțare și să înceapă producția

Echipa reciPET a obținut recent premiul II, în valoare de 3.500 de lei, la Gala „Descoperă-ți Pasiunea în IT”. Echipa a fost mentorată de Flaviu Adrian Centea de la PitechPlus

„Am reușit să ajungem la un produs <<destul de final>>. Este viabil. Următorul pas este să obținem fonduri și să începem producția”, a mai precizat Cristian Gavrilă.

Citește și: VIDEO. Patru echipe de elevi și studenți din Cluj au strălucit la Gala „Descoperă-ți Pasiunea în IT”. Ce aplicații au creat

Pe tinerii clujeni care au dezvoltat reciPET îi găsiți și pe paginile de Facebook și Instagram.

 

Citește mai departe

CULTURA

Sfântul Andrei, SĂRBĂTORIT de credincioșii ortodocși pe 30 noiembrie. TRADIȚII și superstiții

Publicat

sf andrei

În fiecare an, pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei este cinstit de către Biserica Ortodoxă, prilej de sărbătoare pentru toţi românii.

„Sfantul Apostol Andrei a fost fratele Sfantului Petru, si impreuna au fost primii ucenici ai lui Hristos. Dupa Pogorarea Sfantului Duh, prin tragere la sorti, Apostolii au primit teritoriile unde sa predice. Astfel, Sfantul Apostol Andrei va predica in Scytia si Asia Mica. Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, in Grecia. Nu se cunoaste cu exactitate anul mortii sale, se presupune ca ar fi fost in timpul uneia dintre persecutiile lui Nero (54-68) sau Diocletian (81-96). Potrivit traditiei, a fost rastignit pe o cruce in forma de „X”. In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”, scrie crestinortodox.ro.

Sfântul Andrei, SĂRBĂTORIT de credincioșii ortodocși pe 30 noiembrie. TRADIȚII și superstiții

Potrivit calendarului creştin ortodox, Sf. Andrei se numără printre cele mai mari sărbători din an. Sfântul Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos şi a propovăduit Evanghelia la geto-daci. Totodată, Sfântul Andrei a fost cel care a răspândit creştinismul pe teritoriul Dobrogei de astăzi.

Pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei 2023 o mulţime de români îşi sărbătoresc onomastica. Cele mai comune nume ale sărbătoriţilor de Sf. Andrei sunt, bineînţeles, Andrei şi Andreea. Numele Andrei provine din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.

Numele care se sărbătoresc de Sfântul Andrei sunt: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Adi, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Endre, Deia și Deea.

Sfântul Andrei: Tradiții şi superstiţii

Se spune că în ajun de Sf. Andrei dispare hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute. Această noapte este considerată echivalentul Halloween-ului românesc.

Se spune că de Sfântul Andrei 2023 hotarul dintre lumea viilor şi cea a morţilor se deschide.

În noaptea de Sf. Andrei 2023, se spune că ies strigoii să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.

O superstiţie de Sf. Andrei spune că oamenii trebuie să ungă cu usturoi porţile, clanţele, uşile şi geamurile pentru a fi feriţi de duhurile rele. Tot de Sfântul Andrei 2023, oamenii ung şi grajdurile animalelor pentru a alunga strigoii şi vârcolacii.

Sfântul Andrei: Fecioarele care vor să-şi afle ursitul trebuie să-şi pună busuioc sub pernă

În unele regiuni ale ţării, în ziua de Sf. Andrei 2023, se fac descântece cu droburi de sare, care mai apoi sunt îngropate sub grajdurile animalelor şi sunt scoase de sub pământ de Sf. Gheorghe, urmând să fie păstrate ca talismane împotriva duhurilor rele.

O tradiţie străveche de Sf. Andrei le vizează pe fetele nemăritate. Fecioarele care vor să-şi afle ursitul trebuie să-şi pună busuioc sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei, iar acesta le va apărea în vis.

Un alt obicei care le ajută pe fete să-şi afle ursitul de Sf. Andrei 2023 este să se aşeze între două oglinzi, cu o lumânare în mână. Se spune că astfel vor vedea faţa bărbatului în oglindă.

De asemenea, o tradiţie pe care o respectă mulţi români de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolţit. Se spune că dacă grâul pus de Sf. Andrei 2023 creşte înalt şi bogat până la Anul Nou, vei avea un an la fel de frumos.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul a încheiat luna pe DEPRECIERE

Publicat

bani ok 1

Situația gravă în care se află bugetul României, care necesită majorarea volumului împrumuturilor făcute atât pe piața locală cât și externă, a decuplat leul de evoluțiile pozitive ale altor monede din regiune, înainte de intrarea în minivacanța prilejuită de Ziua Națională.

La sfârșitul lunii, cursul euro a crescut marginal de la 4,9725 la 4,9726 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,97 – 4,973 lei.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul a încheiat luna pe DEPRECIERE

În opinia analiștilor Băncii Transilvania, cursul mediu anual euro/leu „ar putea crește de la 4,93 în 2022 la 4,95 în 2023, 5,03 în 2024 și 5,06 în 2025”. Analiza observă că printre riscurile cu care se va confrunta economia națională ceea ce privește factorii de risc la adresa dinamicii economiei naționale în trimestrele următoare se regăsesc: „climatul macro-financiar mondial, european și regional, deciziile de politică economică în context electoral pe plan intern, tensiunile geo-politice și modificările climatice”.

„Ministerul Finanţelor intenționează să majoreze plafonul de finanțare din acest an”

Marți, Trezoreria s-a împrumutat printr-o emisiune de obligaţiuni de stat, cu o valoare nominală de 200 de milioane euro, cu 383,4 milioane de euro, cu scadența la 12 luni, la un randament mediu de 4,18%/an. Finanțele au atras alte 129,3 milioane euro printr-o emisiune de obligaţiuni, care a avut o valoare inițială 100 de milioane euro, scadente la 24 de luni, și pentru care băncile vor primi un randament mediu de 4,50%/an.

Totodată, Ministerul Finanţelor intenționează să majoreze plafonul de finanțare din acest an de la un volum inițial de 160 miliarde lei la 200 miliarde lei.

Dobânzile interbancare s-au menținut miercuri la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a consolidat la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6,32 la 6,21%, iar cel la 12 luni a stagnat la 6,39%.

Declarațiile făcute de oficiali ai Rezervei Federale americane conform cărora nu mai sunt necesare noi majorări ale dobânzii de referință au redus plasamentele în bancnota verde, care s-a depreciat la 1,0969 – 1,1018 dolari/euro, iar media ei a scăzut de la 4,5419 la 4,5313 lei.

„Deprecierea monedei americane a ridicat cotațiile criptomonedelor”

Media francului elvețian a crescut de la 5,1534 la 5,1634 lei iar cea a lirei sterline de la 5,7376 la 5,7463 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la 296,8710 lei și ar putea depăși în următoarele zile recordul de 301,1915 lei, atins în 26 octombrie. Evoluția se datorează majorării plasamentelor în metalul galben care au ridicat cotațiile pe piețele specializate la 2.035 – 2.050 dolari/uncie, odată cu reducerea cererii de monedă americană.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 378,16 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3327 zloți/euro.

Deprecierea monedei americane a ridicat cotațiile criptomonedelor. Bitcoin a crescut la 37.701 – 38.377 dolari iar ethereum la 2.042 – 2.74 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Numărul mijloacelor de transport în comun, SUPLIMENTAT pe mai multe linii în 1 Decembrie la Cluj-Napoca

Publicat

De

Clujenii care vor participa la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României vor putea folosi mijloacele de transport în comun.

Numărul acestora va fi suplimentat pe mai multe linii, între orele 9.00 și 22.00, anunță Compania de Transport Public Cluj-Napoca.

Numărul mijloacelor de transport în comun, SUPLIMENTAT pe mai multe linii în 1 Decembrie la Cluj-Napoca

Astfel, în data de 1 Decembrie având în vedere evenimentele organizate cu ocazia „Zilei Naţionale a României”, vor fi suplimentate următoarele linii de transport public:

  • liniile de troleibuz 6 şi 25
  • liniile de autobuz 9, 24B, 30, 31, 35
  • liniile de tramvai 101 şi 102.

Totodată, în zilele de 30 Noiembrie şi 1 Decembrie 2023, liniile 36L şi 48L, ce deservesc zona industrială din Bulevardul dul Muncii, vor circula după programe speciale ce vor putea fi consultate pe site-ul companiei.

De asemenea, în zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie și 3 decembrie 2023, transportul public în Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană Cluj se va desfășura între orele 6,00 – 23,00, iar în 2 decembrie, conform zilelor de sâmbătă.

Mai multe informații, dar și traseele mijloacelor de transport în comun în intervalele orare în care vor fi aplicate și restricții de circulație găsiți AICI.

Foto: CTP Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax