EDUCATIE
Reacții după ce UBB Cluj a dispărut din rankingul Shanghai. Decan: Învățământul românesc trebuie scos din logica comunistă
Finanțarea educației și actuala arbordare, în general, a ceea ce înseamnă învățământul superior din România a făcut ca și ultima universitate care mai apărea în clasamentul Shanghai, UBB Cluj, să dispară din top top 1000.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost singura care în ultimii trei ani a mai reprezentat România în rankingul Shanghai, dar ceea ce conducerea instituției de învățământ superior a prevăzut s-a și întâmplat. În 2023, UBB nu mai apare în acest top internațional.
Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a spus miercuri, după publicarea acestui top al universităților, că erori și indecizii majore în politicile academice naționale au dus la aceasată situația.
Sigur, o problemă majoră este finanțarea instituțiilor de învățământ superior, dar cadre didactice din UBB nu se sfiesc să spună că e timpul ca România să renunțe la modelul comunist de educație.
Reacții după ce UBB Cluj a dispărut din rankingul Shanghai. Decan: Învățământul românesc trebuie scos din logica comunistă
Chiar dacă UBB sau alte instituții de învățământ superior din Cluj și din țară apar în alte clasamente internaționale importante, este un eșec al învățământului superior din țara noastră faptul că nicio universitate nu mai face parte din rankingul Shanghai.
Citește și: UBB Cluj nu mai apare în rankingul Shanghai 2023. Rectorul Daniel David: Ne-au lipsit programe de excelență cu adevărat
Cluj24.ro a stat de vorbă cu mai multe cadre universitare din UBB care au dat câteva răpunsuri la întrebarea: de ce s-a ajuns aici?
Conf. univ. dr. Răzvan Mustață, decanul FSEGA – Facultatea de Facultatea de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj spune că lucrurile sunt simple. Adică o universitate, oricât de puternică ar fi ea, nu poate înlocui lipsa deciziei guvernamentale.
„Semnalul de alarmă exista, dar nu a fost luat în considerare. Dar cel mai important lucru este ce vom face de aici înainte. Adică facem ceva?
UBB a ieșit dintr-un ranking din multitudinea de rankinguri în care este prezentă. Era de așteptat, dar nu este o tragedie și trebuie să mergem mai departe”, a declarat conf. univ. dr. Răzvan Mustață pentru Cluj24.ro.
Acesta spune că este nevoie de finanțare pe măsură, dar și un cadru adecvat ca o universitate din România să se mențină într-un astfel de ranking, dacă se dorește la nivel de țară acest lucru.
„Sunt chestiuni care nu sunt pe placul unora. Acum, învățământul e structurat în abordarea și logica comunistă.
Cred că azi, cu ansamblul evoluției societății umane, am putea să implementăm un sistem de educație mai articulat și să putem juca și noi în Champions League-ul universităților.
UBB este o universitatea World Class, e în Champions League, dar face totul pe cont propriu”, a mai spus decanul FSEGA.
Prof. univ. dr. Florin Streteanu: Nu poți rezista de unul singur în absența unor politici clare
Prof. univ. dr. Florin Streteanu, președintele Senatului UBB Cluj, spune că, din păcate, alte țări „s-au mișcat mai repede”. Și e vorba de țări vecine sau cu istorii similare ca Ungaria, Serbia sau Slovenia, care au universități în clasamentul Shanghai.
„Asta pentru că aceste țări au niște politici în acest sens. Este suficient să facem o comparație între bugetele pe care le au universitățile de acolo și cele de la noi din țară. La noi este vorba despre problema unui întreg sistem.
Noi (UBB, n. red.) am rămas singuri în ultimii ani în acest clasament, dar nu se poate rezista acolo de unul singur în absența unor politici clare”, a declarat prof. univ. dr. Florin Streteanu pentru Cluj24.ro.
El a dat exemplul Ungariei, care are patru universități în rankingul Shanghai, de aceeași talie sau mai mici ca UBB Cluj.
„Degeaba UBB se mișcă bine în țară, când alții, din afară, se mișcă mult mai bine. În Ungaria, de exemplu, au o politică de susținere a universităților”, a precizat președintele Senatului UBB Cluj.
Itemii rankingului Shanghai, greu de atins individual
Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj și fost candidat la funcția de rector al universității spune că rankingul Shanghai are niște itemi foarte clari, care sunt greu de atins în variantă individuală.
„Acesta este motivul pentru care la Cluj a fost lansată ideea unei Universități Metropolitane. Nu s-a reușit pentru că fiecare universitate a dorit să-și dezvolte toate capacitățile necesare pentru aceste clasamente. Am încercat și varianta Consorțiului Universităților clujene, dar prin acesta nu poți să faci decontări în comun.
De exemplu, unul dintre itemi era să încerci să atragi deținători ai premiului Nobel în cadrul corpurilor profesorale. La Szeghed, în Ungaria, au reușit.
Un alt item este bugetul. Niciodată nu vei intra în top dacă nu ai un buget corespunzător”, a declarat pentru Cluj24.ro pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care spune că tendința de scădere a UBB în clasamentul Shanghai s-a văzut de câțiva ani.
Tot el spune că acum 4 ani, când a candidat la funcția de rector, a gândit un proiect diferit pe formule de total thinking.
„În condițiile hiperindividualizării nu vom avea rezultate. Ar trebui să avem formule de total thinkig, deci nu pe punctulețe mici științifice. Nu m-ar durea atât de mult capul de poziția în clasamentul Shanghai dacă aici, la nivel național, totul ar merge extraordinar.
Noi ar trebui, în primul rând, să ne facem ordine în propria ogradă. Iar dacă noi scoatem oameni cu conștiință, cred că e suficient”, a mai spus pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Echipa clujeană U-Banca Transilvania a fost învinsă marți seară, 3 decembrie 2024, de Cedevita Olimpija Ljubljana, într-un meci disputat în capitala Sloveniei, în cadrul returului grupelor din competiția europeană.
Partida s-a încheiat cu scorul de 103-96 în favoarea gazdelor, după ce slovenii au dominat primele trei sferturi, în timp ce U-BT a câștigat ultimul act al întâlnirii.
Cedevita a dominat primele trei sferturi
Meciul a început într-o notă echilibrată, cu Cedevita adjudecându-și primul sfert la limită, scor 24-23. Gazdele au continuat să controleze jocul în al doilea sfert, pe care l-au câștigat tot cu avantaj minim, 26-23, intrând la pauză cu un avans fragil. În sfertul trei, echipa slovenă a reușit să se distanțeze semnificativ, câștigând secvența cu 25-17.
U-Banca Transilvania a avut o revenire notabilă în ultimul sfert, când a reușit să preia inițiativa, câștigând actul final cu 33-28, însă diferența acumulată de gazde în primele trei sferturi s-a dovedit decisivă.
Bilanț identic în grupă, înaintea confruntării
Cele două formații au intrat în această confruntare cu un bilanț identic în grupă, fiecare acumulând patru victorii și patru înfrângeri. Meciul era o oportunitate pentru clujeni să își ia revanșa după înfrângerea suferită în tur, la Cluj-Napoca, unde slovenii s-au impus cu 93-86.
Deși clujenii nu au reușit să obțină victoria la Ljubljana, meciul rămâne un semnal de luptă pentru echipă.
Din 2025, aproximativ 10.000 de copiii ar putea primi vouchere de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice prin programul „Un copil, un zâmbet”, propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Prin acest program, copiii vor avea acces la consultații, investigații, tratamente și proceduri stomatologice pe teritoriul României.
Din 2025, copiii ar putea primi VOUCHERE de 1.500 de lei, pentru tratamente stomatologice
Programul acoperă și costurile pentru aplicarea aparatelor ortodontice, toate serviciile fiind realizate în conformitate cu prevederile legii.
Sprijinul se acordă copiilor cu vârste între 6 și 18 ani și este sub forma unui voucher digital menit să acopere costurile consultațiilor, procedurilor și tratamentelor stomatologice, inclusiv aplicarea de aparate ortodontice, în funcție de indicațiile medicului, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern.
Cum se obțin aceste vouchere
Voucher-ul poate fi obținut pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere depuse de părintele sau tutorele beneficiarului programului.
Declarația pe propria răspundere trebuie să ateste faptul că, pe parcursul anului 2025, nu s-a mai acordat un sprijin financiar similar prin intermediul altui program finanțat din fonduri publice.
Acordarea sprijinului financiar se realizează în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete şi declarate eligibile.
Condiții pentru a primi voucherul
– cel puțin un părinte trebuie să fie cetățean român și cu domiciliul în România;
– venitul familiei nu trebuie să depășească 8.000 lei net/lună.
Consultările, investigațiile, tratamentele stomatologice și aplicarea aparatelor ortodontice trebuie realizate într-o unitate medicală stomatologică autorizată din România.
În prezent, normele de aplicare ale legii nu au fost încă anunțate, iar pentru ca programul să devină funcțional, este necesar ca proiectul de Hotărâre de Guvern să fie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
Sursa: Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse
EVENIMENT
UPDATE. Ați văzut-o? O adolescentă de 14 ani a plecat dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca și nu s-a mai întors
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată marți cu privire la dispariția minorei Rostaș Francesca Andra, în vârstă de 14 ani, dintr-un centru de plasament din municipiu. Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a o găsi.
Rostaș Francesca Andra, în vârstă de 14 ani, a plecat voluntar marți dintr-un centru de plasament situat din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.
„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 17.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în aceeași zi, în jurul orei 16.00, minora ROSTAȘ FRANCESCA ANDRA, de 14 de ani, a plecat voluntar dintr-un centru de plasament situat în municipiu, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.
Ați văzut-o?
SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,52 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul brunet.
În momentul plecării, aceasta era îmbrăcată cu geacă de culoare portocaliu, pantaloni de trening de culoare verde închis și pantofi de culoare albă.
„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minora plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a făcut apel IPJ Cluj.
Update
„Minora a revenit în centrul de plasament. Din primele verificări, aceasta nu ar fi fost victima vreunei infracțiuni”, a transmis IPJ Cluj, marți seară.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Profesorii au învins studenții la fotbal, într-un meci aniversar organizat de UMF Cluj
Luni, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, a organizat un meci de fotbal între profesori și studenți, cu ocazia aniversării a 105 ani de învățământ medical la Cluj. Meciul, desfășurat în Parcul Iuliu Hațieganu, s-a încheiat cu o victorie clară a cadrelor didactice.
Acest eveniment organizat cu scopul de a celebra într-un mod aparte istoria învățământului medical, a adus pe teren, pentru o seară, două generații diferite, care se întâlnesc de obicei doar în laboratoare, în sălile de curs și bineînțeles la examene.
Profesorii au câștigat meciul cu scorul 7-3
„Examenul” de luni seara a fost în favoarea profesorilor, care au reușit să câștige meciul cu scorul 7-3, demonstrând că talentul trebuie de experiență și strategii bine gândite.
Echipele au avut un format de 5+1, cu rezerve, iar meciul a fost o demonstrație de muncă în echipă și fair-play. Totodată, evenimentul a oferit o lecție despre cum profesorii și studenții nu trebuie să colaboreze doar în sala de curs, ci pot colabora și în afara facultății, pentru momente de relaxare și distracție, iar sportul poate uni generațiile.
105 ani de învățământ medical la Cluj
În anul 1919, Universitatea maghiară din Cluj-Napoca, s-a transformat în Universitate românească, ca urmare a evenimentelor politice ce au avut loc în 1918. Universitatea a primit numele de Universitatea Regele Ferdinand I și a fost impărțită în patru facultăți: Medicină, Științe, Drept, Litere și Filosofie. Iuliu Hațieganu a fost primul decan al Facultății de Medicină și unul dintre principalele persoane care au contribuit la introducere învățământului medical în limba română, la Cluj.
Astfel, evenimentul a fost o oportunitate de a sărbători istoria învățământului medical românesc în Cluj, dar și legătura dintre cadrele didactice și studenți, punându-se accent pe colaborare și unitate, și celebrând tradiția Universității „Iuliu Hațieganu”.
Timeea Morocoj