Connect with us

EDUCATIE

Reacții după ce UBB Cluj a dispărut din rankingul Shanghai. Decan: Învățământul românesc trebuie scos din logica comunistă

Publicat


ubb

Finanțarea educației și actuala arbordare, în general, a ceea ce înseamnă învățământul superior din România a făcut ca și ultima universitate care mai apărea în clasamentul Shanghai, UBB Cluj, să dispară din top top 1000.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost singura care în ultimii trei ani a mai reprezentat România în rankingul Shanghai, dar ceea ce conducerea instituției de învățământ superior a prevăzut s-a și întâmplat. În 2023, UBB nu mai apare în acest top internațional.

Rectorul UBB Cluj, Daniel David, a spus miercuri, după publicarea acestui top al universităților, că erori și indecizii majore în politicile academice naționale au dus la aceasată situația.

Sigur, o problemă majoră este finanțarea instituțiilor de învățământ superior, dar cadre didactice din UBB nu se sfiesc să spună că e timpul ca România să renunțe la modelul comunist de educație.

Reacții după ce UBB Cluj a dispărut din rankingul Shanghai. Decan: Învățământul românesc trebuie scos din logica comunistă

Chiar dacă UBB sau alte instituții de învățământ superior din Cluj și din țară apar în alte clasamente internaționale importante, este un eșec al învățământului superior din țara noastră faptul că nicio universitate nu mai face parte din rankingul Shanghai.

Citește și: UBB Cluj nu mai apare în rankingul Shanghai 2023. Rectorul Daniel David: Ne-au lipsit programe de excelență cu adevărat

Cluj24.ro a stat de vorbă cu mai multe cadre universitare din UBB care au dat câteva răpunsuri la întrebarea: de ce s-a ajuns aici?

Conf. univ. dr. Răzvan Mustață, decanul FSEGA – Facultatea de Facultatea de Știinte Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj spune că lucrurile sunt simple. Adică o universitate, oricât de puternică ar fi ea, nu poate înlocui lipsa deciziei guvernamentale.

„Semnalul de alarmă exista, dar nu a fost luat în considerare. Dar cel mai important lucru este ce vom face de aici înainte. Adică facem ceva?

UBB a ieșit dintr-un ranking din multitudinea de rankinguri în care este prezentă. Era de așteptat, dar nu este o tragedie și trebuie să mergem mai departe”, a declarat conf. univ. dr. Răzvan Mustață pentru Cluj24.ro.

Acesta spune că este nevoie de finanțare pe măsură, dar și un cadru adecvat ca o universitate din România să se mențină într-un astfel de ranking, dacă se dorește la nivel de țară acest lucru.

„Sunt chestiuni care nu sunt pe placul unora. Acum, învățământul e structurat în abordarea și logica comunistă.
Cred că azi, cu ansamblul evoluției societății umane, am putea să implementăm un sistem de educație mai articulat și să putem juca și noi în Champions League-ul universităților.

UBB este o universitatea World Class, e în Champions League, dar face totul pe cont propriu”, a mai spus decanul FSEGA.

Prof. univ. dr. Florin Streteanu: Nu poți rezista de unul singur în absența unor politici clare

Prof. univ. dr. Florin Streteanu, președintele Senatului UBB Cluj, spune că, din păcate, alte țări „s-au mișcat mai repede”. Și e vorba de țări vecine sau cu istorii similare ca Ungaria, Serbia sau Slovenia, care au universități în clasamentul Shanghai.

„Asta pentru că aceste țări au niște politici în acest sens. Este suficient să facem o comparație între bugetele pe care le au universitățile de acolo și cele de la noi din țară. La noi este vorba despre problema unui întreg sistem.

Noi (UBB, n. red.) am rămas singuri în ultimii ani în acest clasament, dar nu se poate rezista acolo de unul singur în absența unor politici clare”, a declarat prof. univ. dr. Florin Streteanu pentru Cluj24.ro.

El a dat exemplul Ungariei, care are patru universități în rankingul Shanghai, de aceeași talie sau mai mici ca UBB Cluj.

„Degeaba UBB se mișcă bine în țară, când alții, din afară, se mișcă mult mai bine. În Ungaria, de exemplu, au o politică de susținere a universităților”, a precizat președintele Senatului UBB Cluj.

Itemii rankingului Shanghai, greu de atins individual

Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj și fost candidat la funcția de rector al universității spune că rankingul Shanghai are niște itemi foarte clari, care sunt greu de atins în variantă individuală.

„Acesta este motivul pentru care la Cluj a fost lansată ideea unei Universități Metropolitane. Nu s-a reușit pentru că fiecare universitate a dorit să-și dezvolte toate capacitățile necesare pentru aceste clasamente. Am încercat și varianta Consorțiului Universităților clujene, dar prin acesta nu poți să faci decontări în comun.

De exemplu, unul dintre itemi era să încerci să atragi deținători ai premiului Nobel în cadrul corpurilor profesorale. La Szeghed, în Ungaria, au reușit.

Un alt item este bugetul. Niciodată nu vei intra în top dacă nu ai un buget corespunzător”, a declarat pentru Cluj24.ro pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, care spune că tendința de scădere a UBB în clasamentul Shanghai s-a văzut de câțiva ani.

Tot el spune că acum 4 ani, când a candidat la funcția de rector, a gândit un proiect diferit pe formule de total thinking.

„În condițiile hiperindividualizării nu vom avea rezultate. Ar trebui să avem formule de total thinkig, deci nu pe punctulețe mici științifice. Nu m-ar durea atât de mult capul de poziția în clasamentul Shanghai dacă aici, la nivel național, totul ar merge extraordinar.

Noi ar trebui, în primul rând, să ne facem ordine în propria ogradă. Iar dacă noi scoatem oameni cu conștiință, cred că e suficient”, a mai spus pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Șofer amendat de două ori în 15 minute pentru depășirea vitezei pe DN1, între Turda și Cluj

Publicat

Un șofer din Cluj-Napoca a reușit „performanța” de a fi prins de două ori cu piciorul greu pe accelerație, la doar 15 minute distanță, pe același drum. Dacă prima abatere a fost cu 14 km/h peste limită, a doua oară a fost prins circulând cu 120 km/h pe un drum de 70 km/h.

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repetată a regimului legal de viteză și a regulilor privind depășirea, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Miercuri, 9 aprilie, în jurul orei 09.10, acesta a fost înregistrat cu aparatul radar în timp ce circula cu 84 km/h pe DN1-E60, fiind sancționat cu o amendă de 1.215 lei.

Doar 15 minute mai târziu, bărbatul a fost depistat circulând prin localitatea Copăceni cu 120 km/h, limita legală fiind de 70 km/h.

„La scurt timp, în jurul orei 09.25, același conducător auto a fost surprins din nou, de această dată rulând cu 120 km/h în localitatea Copăceni, unde limita legală este de 70 km/h. Pentru această abatere, a fost aplicată o nouă sancțiune contravențională, în valoare de 1.822,5 lei”, a transmis IPJ Cluj.

Vitezoman prins cu 173 km/h pe Calea Turzii

Într-un alt caz, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca au înregistrat cu aparatul radar, pe Calea Turzii, un autoturism care circula cu viteza de 173 km/h. La volanul autovehiculului se afla un tânăr de 25 de ani, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.822,5 lei , iar, ca măsură complementară, i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.

Polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră la nivelul întregului județ, miercuri, 9 aprilie. Activitatea a vizat, în principal, combaterea excesului de viteză și descurajarea comportamentului iresponsabil la volan.

În cadrul planului de acțiune SPEED MARATHON , au fost sancționați contravențional 311 conducători auto, iar 21 permise de conducere au fost reținute pentru depășirea limitei legale de viteză.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mesaj RO-ALERT: cod PORTOCALIU de vânt puternic, în mai multe localități din Cluj-Napoca. RECOMANDĂRI pentru populație

Publicat

cod

ISU Cluj a emis mesaj RO-ALERT în mai multe localități din județul Cluj, vizate de o atenționare meteo cod portocaliu de  vânt puternic. Cetățenii sunt sfătuiți să nu iasă din case.

În urma atenționării meteorologice de COD PORTOCALIU, în data de 10.04.2025, în intervalul orar 14:30 – 17:00, a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru informarea și protejarea populației în localitățile Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Tureni, Aiton și Ploscoș.

În intervalul menționat, vor avea loc intensificări puternice ale vântului, cu rafale ce pot atinge viteze de 70…90 km/h.

Recomandări pentru cetățeni

ISU Cluj a transmis și o serie de recomandări pentru cetățeni:

  • Evitați deplasările în aer liber în perioada avertizată;
  • Nu staționați sub copaci, stâlpi de electricitate sau în apropierea panourilor publicitare ori a construcțiilor provizorii;
  • Asigurați ușile, ferestrele, obiectele de pe balcoane sau terase care pot fi luate de vânt;
  • Parcați autoturismele la distanță de copaci sau elemente de construcție instabile;
  • Urmăriți mesajele transmise prin sistemul RO-ALERT, postările autorităților locale și buletinele meteo actualizate;
  • În caz de urgență, apelați numărul unic 112.
  • Recomandăm calm, prudență și respectarea indicațiilor autorităților.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT de muncă în Dezmir. Un bărbat de 65 de ani și-a prins piciorul într-o MOTOCOASĂ

Publicat

accident

Un bărbat de 65 de ani a suferit, joi, un accident de muncă, la Dezmir, în Cluj. Acesta și-a prins piciorul într-o motocoasă. Starea lui este critică.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Jucu au intervenit de puține momente în urma unui accident de muncă, petrecut într-o gospodărie din localitatea Dezmir, comuna Apahida.

La fața locului au fost dislocate o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD, precum și un echipaj ARTI al Serviciului de Ambulanță Județean.

ACCIDENT de muncă în Dezmir. Un bărbat de 65 de ani și-a prins piciorul într-o MOTOCOASĂ

Salvatorii, ajunși la locul solicitării, au găsit un bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani, care și-a prins piciorul într-o motocoasă pe timpul unor lucrări de igienizare din gospodărie.

Elementele utilajului au pătruns adânc în piciorul victimei, astfel încât a fost necesară dezmembrarea motocoasei de către pompieri și transportul la spital de către echipajul SAJ, împreună cu elemente din utilaj, pentru a fi îndepărtate ulterior de către personalul medical. Bărbatul este în vârstă de 65 de ani, este în stare de conștiență și cooperant, însă starea lui rămâne critică”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), după ce Guvernul a aprobat centura: Poarta noastră spre dezvoltare și civilizație

Publicat

De

remus

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, salută aprobarea de cărtre Guvern a tronsonului 2 al centurii metropolitane, centura Florești–Apahida, despre care a spus că este un vis devenit realitate.

”Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de investiții de 9,3 miliarde lei pentru construirea acestei rute ocolitoare.
Mulțumesc miniștrilor PSD pentru susținere și implicare!
Cei 42 de km de centură sunt poarta noastră spre dezvoltare, spre civilizație, spre un județ mai conectat și mai curat !
Dintotdeauna am spus că este cel mai important proiect pentru noi, clujenii.
Este un angajament pe termen lung față de comunitate.
Atunci când există voință politică, viziune și colaborare între instituții, ceea ce contează chiar se întâmplă!”, a spus Lăpușan.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate