ACTUALITATE
Reacții alergice la vaccinul MODERNA! Compania americană cercetează cazurile
Mai mulți oameni sunt tratați la un centru din San Diego pentru posibile reacţii alergice la vaccinul Moderna pentru Covid-19 dintr-un anumit lot, informează departamentul pentru sănătate din California, transmite Reuters, citată de news.ro.
Cel mai important epidemiolog din California a publicat duminică un comunicat prin care recomandă oprirea vaccinărilor cu vaccinuri din lotul 41L20A, din cauza posibilelor reacţii alergice care sunt investigate.
„A fost raportat un număr neobişnuit de mare de posibile reacţii alergice pentru acest lot de vaccinuri ale Moderna, administrate la un centru de vaccinare comunitar. Mai puţin de 10 persoane au necesitat îngrijiri medicale într-un interval de 24 de ore”, a spus epidemiologul.
Compania lucrează împreună cu autorităţile de reglementare în domeniul sănătăţii pentru înţelegerea cazurilor şi dacă ar trebui oprită utilizarea lotului. Aproape un milion de doze din lotul respectiv au fost deja distribuite la circa 1.700 de centre de vaccinare din 37 de state, potrivit companiei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Zborul operată de compania aeriană Wizz Air de la Cluj-Napoca spre Bari are o întârziere de peste 7 ore la plecarea de pe Aeroportul Cluj, marți, din cauza unor probleme tehnice.
Pasagerii zborului W43397 Cluj-Napoca – Bari, operat de Wizz Air, au fost anunțați că plecarea aeronavei de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost amânată cu mai bine de 7 ore.
Întârzierea, cauzată de probleme tehnice
Potrivit informațiilor furnizate Cluj24 de reprezentanții aeroportului, întârzierea a fost cauzată de probleme tehnice cu aeronava destinată acestei curse. Echipajul de zbor a trebuit schimbat după o cursă operată în această dimineață, ceea ce a contribuit la extinderea întârzierii.
Astfel, zborul spre Bari programat pentru ora 12:45 va decola din Cluj-Napoca abia la ora 20:00. Îmbarcarea se face de la poarta A7.
În tabela afișată pe site-ul Aeroportului Cluj, un alt zbor operat de Wizz Air, Cluj-Napoca – Basel, care trebuia să decoleze de la Aeroportul Cluj în acestă dimineță la 07:10 are o întârziere estimată de peste 12 ore, până la 19:40.
Un accident rutier a avut loc, marți, pe str. Dejului din Gherla. Au fost implicate trei mașini. Din fericire, nimeni nu a fost încarcerat. O tânără de 18 ani a fost dusă la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut pe strada Dejului din Municipiul Gherla. În accident au fost implicate trei autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Gherla, în Cluj. Trei mașini implicate
O tânără în vârstă de 18 ani a primit îngrijiri medicale și a fost ulterior transportată la spital pentru investigații suplimentare.
La misiune au luat parte echipajele de la Punctul de Lucru Gherla”, a comunicat ISU Cluj.
EVENIMENT
600.000 de euro din bugetul local pentru repararea drumurilor și aleilor din Complexul Neurologie. Boc: Ministerul nu îi ajută
Primarul Emil Boc, a anunțat că Primăria va aloca 600.000 de euro din bugetul local pentru modernizarea infrastructurii în zona Complexului Neurologie al Spitalului Clinic Județean.
Deși aceste lucrări nu sunt de competența directă a administrației locale, primarul Emil Boc a subliniat că este necesar să se ia măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor din jurul clinicilor universitare, care fac din Cluj-Napoca un „AKH al Transilvaniei”.
600.000 de euro din bugetul local pentru reparații
Emil Boc a declarat că, deși drumurile, trotuarele și spațiile din jurul clinicilor de pe Pasteur se află în administrarea Ministerului Sănătății, Primăria Cluj-Napoca va interveni pentru a repara trotuarele, aleile și alte infrastructuri.
„Joi avem ședință de consiliu, avem proiecte importante pe ordinea de zi. Unul dintre ele, chiar dacă nu e de competența strictă a primăriei, vreau să vedeți modul în care noi abordăm acest oraș. Avem clinicile universitare de excepție în Cluj-Napoca, avem un corp medical absolut fabulos, care face din acest oraș un AKH al Transilvaniei.
Când mergi în clinicile de pe Pasteur și vezi starea degradată a trotuarelor, a aleilor, a spațiilor verzi, a gropilor din asfalt, evident că te gândești: ok, sunt în subordinea ministerului, dar dacă ministerul nu îi ajută, haide să încercăm noi să găsim soluții să reparăm această situație”, a declarat primarul Emil Boc, la Ziua Live.
Lucrările, gata anul acesta
Pentru a asigura o infrastructură adecvată atât pentru ambulanțe, cât și pentru accesul persoanelor cu dizabilități, Primăria va aloca 600.000 de euro. Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului, a adăugat primarul.
„Am discutat cu colegii mei, am discutat cu conducerea Spitalului Clinic Județean și noi vom aloca, din banii primăriei – fără să fim obligați – 600.000 de euro să reparăm aleile, trotuarele, curțile, canalizările, captarea apelor pluviale, sistem rutier și sistem de infrastructură pentru persoanele cu dizabilități din complexul Neuro de pe Pasteur. Lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului și ambulanțele să nu mai treacă prin gropi și noroi. Este un mod prin care ne uităm la oraș din toate perspectivele, să ajutăm, să sprijinim, pentru că doar așa poți să construiești o comunitate”, a mai arătat Emil Boc.
EDUCATIE
Consiliul Județean Cluj cumpără, cu 21 de milioane de lei, 25 de microbuze electrice pentru elevii din județ
Consiliul Județean Cluj cumpără, din fonduri nerambursabile, 25 de microbuze electrice.
CJ a publicat în SEAP anunțul, iar microbuzele nepoluante vor ajunge în comunele clujene și vor fi folosite la transportul elevilor.
Consiliul Județean Cluj cumpără, cu 21 de milioane de lei, 25 de microbuze electrice pentru elevii din județ
Anunțul având ca obiect furnizarea a 25 de microbuze electrice pentru elevii clujeni a fost publicat deja în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), anunță reprezentanții forului județean.
Achiziția se va face în cadrul Programului Administrației Fondului pentru Mediu”.
“Scopul nostru este ca toți tinerii din județ să beneficieze de șanse egale de învățare și dezvoltare.
Prin intermediul celor două proiecte câștigate, respectiv cel finanțat prin Planul Național de Redresare și reziliență și cel finanțat prin fonduri guvernamentale nerambursabile, gestionate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului de Mediu, vom asigura accesul elevilor din județul Cluj, al celor care provin din zone rurale, inclusiv mai îndepărtate, izolate sau cu o populație scăzută, la o educație de calitate”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Microbuze cu 16 locuri
Microbuzele pe care vrea să le cumpere CJ Cluj au o capacitate de 16+1 locuri, dintre care un loc destinat persoanelor cu dizabilități.
De altfel, acestea vor fi dotate cu facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă și vor beneficia și de tehnologii moderne de siguranță care oferă asistență șoferului pentru evitarea unor situații ce pot conduce la accidente rutiere.
Valoarea totală estimată a investiției este de puțin peste 21 de milioane de lei fără TVA..
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 11 octombrie 2024, ora 15.00.
CJ Cluj mai are în derulare un alt proiect, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care vizează achiziționare a 34 de microbuze școlare electrice, care vor ajunge, de asemenea, în comunele clujene.