Connect with us

EVENIMENT

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: Masca de protecție trebuie purtată și după vaccinare

Publicat


Profesor universitar şi expert în sănătate publică, clujeanul Răzvan Cherecheş a răspuns la câteva întrebări despre vaccinurie anti-COVID (Pfizer și Modena).

Primul lucru pe care specialistul în sănătate publică l-a clarificat a fost faptul că vaccinurile anti-COVID cu ARN nu pot schimba ADN-ul unei persoane.

,,Nu este posibil. Vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ARN mesager (un fragment mic din materialul genetic al virusului), care nu ajunge nicăieri în apropierea ADn-ul nostru și nu are cum să modifice ADN-ul nostru”, a spus Răzvan Cherecheș.

Citește și Un specialist în sănătate publică râde că vaccinul anti-COVID a fost transportat cu mașina, iar Emanuel Ungureanu consideră ceremonia de primire a vaccinului ca fiind penibilă și grețoasă

Acesta a spus despre vaccinurile Pfizer și Moderna că nu au fost dezvoltate și testate utilizând țesuturi fetale.

,,Vaccinurile Pfizer și Moderna sunt produse și testate fără să fie utilizate niciun fel de celule umane”, afirmă specialistul în sănătate publică.

Care sunt efectele secundare pe termen lung?

,,Nu știm care sunt efectele secundare pe termen lung, pentru că încă nu a fost nimeni vaccinat de suficient timp (maxim 4 luni – cei din trialul 3). Din cei vaccinați până acum (~500.000) nu a fost semnalat niciun efect secundar serios, cu excepția a foarte puține (8) cazuri de alergie severă (toate tratate pe loc). Sunt șanse mari ca o parte dintre noi să experimenteze efecte secundare moderate (durere la locul injectării, febră ușoară, oboseală) – acestea vor dispărea fără tratament în 1-3 zile. Este foarte puțin probabil ca aceste vaccinuri să aibă efecte adverse pe termen lung”, explică profesorul.

Citește și Peste trei milioane de oameni s-au vaccinat anti-COVID

Copiii nu pot fi vaccinați încă

,,Copiii sunt categoria cu cel mai mic risc, deci nu sunt o prioritate. Plus că nu au fost incluși copii sub 16 ani în trialul de fază 3 a vaccinurilor Pfizer și Moderna. Au fost pornite recente trialuri în care sunt au fost incluși copii între 12-16 ani, vom afla rezultatele până când va veni rândul grupei de prioritate în care sunt copiii”, spune Cherecheș.

Masca de protecție trebuie purtată și după vaccinare

,,Va fi nevoie să continuăm cu toții să purtăm masca până la atingerea imunității de grup (cel mai probabil în vara-toamna anului viitor)”, a mai spus specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș.

Citește și Se știu primii cinci clujeni vaccinați anti-COVID, dar și centrele de vaccinare pentru a doua etapă (persoane de peste 65 ani și bolnavi cronici)

FOTO @ Facebook Răzvan Cherecheș



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 16 ani din Câmpia Turzii, dispărută de acasă. Sunați la 112

Publicat

La data de 19 octombrie a.c., Poliția municipiului Câmpia Turzii a fost sesizată despre faptul că minora Mureșan Natalia, în vârstă de 16 de ani, a plecat la voluntar la data de 16 octombrie de la locuința situată în municipiul Câmpia Turzii, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.65 m, greutate aproximativă 58 kg, păr lung de culoare brunet, ochi căprui.

AȚI VĂZUT-O? Tânără de 16 ani din Câmpia Turzii, dispărută de acasă. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o geacă de culoare neagră și o pereche de blugi.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare Cod GALBEN și portocaliu în Cluj și în alte județe. PLOI abundente și VÂNT puternic

Publicat

ANM a emis, joi dimineață, o avertizare cod galben și pe alocuri portocaliu de ploi și vânt, valabilă până vineri dimineață în Cluj și în alte județe.

Potrivit ANM, în intervalul 30 noiembrie, 0ra 17.00 și până vineri, 1 decembrie, ora 21.00, în Crișana, Maramureș și în nordul Transilvaniei va ploua, iar în grupele nordice și centrale ale Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, la început vor fi precipitații mixte, apoi predominant ploi, care vor determina topirea stratului de zăpadă.

Avertizare Cod galben și portocaliu în Cluj și în alte județe. PLOI abundente și VÂNT puternic

Se vor acumula cantități de apă în general de 25…40 l/mp.

Local și temporar, în regiunile vestice vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55…60 km/h, iar în toată zona montană înaltă rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Potrivit meteorologilor, în intervalul, 30 noiembrie, ora 20:00 – 1 decembrie, ora 15:00,  în județul Maramureș și în zona montană a județelor: Bistrița-Năsăud, Mureș, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj și Satu Mare se vor acumula cantități de apă de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Posibil SINUCIGAȘ în cartierul clujean Mănăștur. Amenință că se-aruncă de pe un bloc

Publicat

Joi, în jurul prânzului, un bărbat amenința că se-aruncă de pe un bloc de pe Calea Mănăștur, în Cluj-Napoca.

La fața locului s-au deplasat un echipaj al poliției și o ambulanță.

FOTO. Posibil SINUCIGAȘ în cartierul clujean Mănăștur. Amenința că se-aruncă de pe un bloc

Pe surse, am aflat că în urma intervenției unui negociator de la SRI, bărbatul ar fi renunțat la gestul extrem și ar fi fost preluat de polițiști care l-au dus la ambulanță.

„Echipajele noastre s-au deplasat alături de colegii de la Poliție pe Calea Mănăștur, pentru a asista o persoană care prezenta agitație psihomotorie. Aceasta va fi transportată la spital de către un echipaj SAJ”, a transmis ISU Cluj.

Bărbatul în vârstă de 29 de ani are probleme psihice și a mai avut tentative de sinucidere.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO. Clujul, orașul CONTRASTELOR. Un videoclip de promovare ATIPIC, realizat de câțiva tineri atipici

Publicat

cluj

Trei tineri creativi din Cluj-Napoca au decis, acum ceva vreme, să realizeze un video independent, atipic, despre Cluj, pe care l-au botezat „Clujul – orașul contrastelor”.

Florin Păușan, fost inginer si manager în domeniul IT, de aproximativ 2 ani creator de conținut, împreună cu Ionuț Rusu de la Miez Advertising și Sergiu Răzvan, sunt cei „trei crai” care și-au pus creativitatea la treabă și-au obținut un produs care a strâns multe aprecieri în mediul virtual.

VIDEO. Clujul, orașul CONTRASTELOR. Un videoclip de promovare ATIPIC, realizat de câțiva tineri atipici

„Am descoperit pasiunea de a spune povești autentice prin videourile pe care le creez. Acum sunt pe drumul meu de viitor antreprenor în domeniul media, un drum care este cu multe provocări. Noroc că îmi plac provocările. Așa am ajuns să realizez și acest video de promovare a Clujului. O provocare creativă, un proiect independent.

Ne-a luat 7 luni să punem cap la cap acest video. Împreună cu Ionuț Rusu de la Miez Advertising și cu Sergiu Răzvan, care au fost de mare ajutor, am reușit să facem un video de promovare a Clujului cu o notă mai realistă. Am dorit să fie un video de impact, un video care pune în centru oamenii. Un video creat împreună cu oamenii Clujului.

„Sunt foarte mulți oameni faini în Cluj”

Pe această cale doresc să le mulțumesc pentru tot sprijinul acordat în gândirea conceptului și realizarea acestui video. Pe parcursul celor 7 luni, am abordat oameni pe stradă și i-am rugat să descrie Clujul într-un cuvânt. De la Pata Rât, Scump, Haotic, la Mândrie, Influenceri și alte cuvinte care dau jos arama aia de Silicon Valley de România.

Pe baza cuvintelor culese am ajuns să filmăm la multiple evenimente, festivaluri (Jazz in the Park, Smida Jazz, Color Run) și companii (Porsche Engineering) și să obținem susținerea și implicarea mai multor grupuri de persoane publice pe care le admirăm, cum ar fi echipa de la Epic Show cât și echipa Mircea Bravo.

„Mno, nice”

Sunt foarte încântat de colaborarea avută și plăcut surprins de deschiderea pe care toți participanții din video au avut-o față de această colaborare. Asta mi-a demonstrat că sunt foarte mulți oameni faini în Cluj.

Cluj-Napoca, cu bune și cu rele, cu clădiri vechi înconjurate de clădiri noi de birouri, cu zone verzi și cu poluare, cu calmul specific al oamenilor de aici și cu traficul haotic din oras, este un oraș al contrastelor, un oraș pe care îl iubim”, a spus pentru Cluj24 realizatorul Florin Păușan.

Comentariile postate pe YouTube au mers de la Fain, Genial, Original, până la Cel mai tare video și Mno, nice…

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax