ACTUALITATE
RĂZBOI în Ucraina. Aproape 150 de cadavre, exhumate la Izium. Anchetatorii spun că unele au urme de TORTURĂ

Guvernatorul ucrainean al regiunii Harkov anunță că 146 de cadavre au fost exhumate până în prezent din cimitirul improvizat de la Izium, în Ucraina, potrivit Reuters.
Experții criminaliști ucraineni au exhumat până în prezent 146 de cadavre, majoritatea civili, de la cimitirul improvizat din orașul Izium, în estul Ucrainei, iar unele trupuri prezintă semne de moarte violentă, a declarat luni guvernatorul regional.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproximativ 450 de cadavre ar putea fi îngropate în acest loc dintr-o pădure de la periferia orașului Izium, care a fost recent recucerit de forțele ucrainene.
Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Kharkiv, a spus că printre cadavrele exhumate se numără și doi copii.
Urme de tortură
„Unii dintre morți au semne de moarte violentă. Există cadavre cu mâinile legate și urme de tortură. De asemenea, s-a constatat că persoanele decedate aveau răni provocate de explozibil, șrapnel și înjunghiere”, a anunțat Synehubov pe Telegram.
Experții criminaliști, îmbrăcați în costume de protecție albe și purtând mănuși de cauciuc, au lucrat metodic timp de câteva zile pentru a exhuma și identifica cadavrele, ale căror morminte improvizate aveau cruci fragile din lemn.
Sursa: Mediafax
Sursa foto: Ukrinform
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc, despre proiectele de infrastructură: Cei care se plâng că e aglomerat sunt aceeași care se plâng de ce se face

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că a ajuns să-și piardă timpul de pomană cu explicații privind proiectele din oraș. Acesta se arată deranjat de „dezinformare și reaua-credință”.
Criticile constante privind proiectele aflate în derulare și a celor care urmează să se facă în oraș, cum ar fi metroul sau drumurile de legătură îl deranjează pe primarul Emil Boc.
Acesta spune că unii sunt plătiți să îl atace și că nu ar mai trebui să își consume „inutil” energia.
Boc, despre proiectele de infrastructură: Cei care se plâng că e aglomerat sunt aceeași care se plâng de ce se face
„Am observat ca tendință. Cei care critică cel mai mult problema aglomerării și a congestiei sunt cei care critică cel mai mult proiectele de descongestionare, cum ar fi metrou, centură, tren metropolitan sau legătura Clujului cu autostrada.
Mi-am dat seama că eu îmi consun energie inutil să încerc să-i convig pe unii, care oricum sunt setați în direcția asta, doar să nege tot, să dărâme tot. Cei care se plâng că este aglomerație sunt cei care se plâng de ce se face”, a declarat Emil Bocla postul de radio Napoca Live.
Boc spune că a hotărât să rămână focalizat pe ce se face.
„Asta e democrația, trebuie să o acceptăm, dar să ne concentrăm pe lucrurile pe care putem să le facem pentru Cluj. Nu o să putem să-i convingem”, a spus primarul care s-a referit și la „mass media” și la membri ai socități civile, care sunt „tot timpul aceeași”.
„Nu am nimic cu critica, face parte din logica societății democratice… Ce mă deranjează pe mine este dezinformarea și reaua-credință inenționată. Când știi ca nu e adevărat, când ești plătit să dezinformezi sau să linșezi”, a mai spus primarul , care susține că informația publică este „distorsionată” deliberat de unii „motivați financiar” sau pe baza de linșaj public.

Un incendiu a izbucnit, joi dimineața, la o autoutilitară, pe A3, intrarea de la Nădășelu spre Gilău.
Vom reveni cu detalii.
Sursa: ISU Cluj
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Când NESIMȚIREA e la rang de virtute în Cluj-Napoca. Trotinete lăsate în MIJLOCUL trotuarelor

Problema trotinetelor și a celor care le utilizează nu e de azi, de ieri. Am semnalat de nenumărate ori modul în care „trotinetiștii” înțeleg să le abandoneze, după folosință, pe unde apucă. Nu contează că blochează o intrare de bloc ori un trotuar. Continuăm să tragem un semnal de alarmă, poate-poate se va sesiza cineva.
Un alt caz, ca atâtea altele, ne-a fost semnalat de un cititor Cluj24, care ne-a trimis fotografii cu o trotinetă ce „trona” la mijloc de trotuar, undeva în cartierul Grigorescu.
„Cât de nesimțiți pot fi unii utilizatori de trotinete electrice. Fix in mijlocul trotuarului. Daca vine un nevăzător, sau o mămică cu copil in cărucior? E chiar atât de greu să le lăsați mai într-o parte, unde nu încurcă pe nimeni? Cei 7 ani de acasă le lipsesc multor tineri care locuiesc în Cluj, născuți aici sau veniți la studii”, ne-a scris clujeanul revoltat.
EDUCATIE
Atenție, șomeri. 1.200 de locuri vacante la un târg la BT Arena Cluj-Napoca. Plus oferte învățământ profesional pentru elevi

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, susține orientarea tinerilor în carieră la ”Târgul locurilor de muncă și de orientare în carieră”, în data de 6 aprilie 2023, la Sala Polivalentă BT Arena, între orele 10:00 – 14:00.
În cadrul evenimentului, liceele din municipiul Cluj-Napoca și universitățile clujene își vor prezenta oferta de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024, în susținerea învățământului dual.
Totodată, peste 25 de agenți economici vor fi prezenți cu standuri expoziționale personalizate, dinamice și aproximativ 1200 de locuri de muncă vacante adresate tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, viitorilor absolvenți, șomerilor, dar și celor care doresc să-și schimbe locul de muncă sau să își îmbunătățească poziția profesională.
”Acțiunea se dorește a fi o inițiativă valoroasă a Serviciului Public de Ocupare al județului Cluj și ne îndreptățește să sprijinim absolvenții în luarea unei decizii documentate în ceea ce privește viitorul lor profesional”, susține AJOFM Cluj.