Connect with us

EVENIMENT

Război fără generali. Epidemiologii din România sunt puţini şi slab pregătiţi! Cine să se lupte cu pandemia de coronavirus?

Publicat


Pandemia de coronavirus ne-a prins nepregătiţi din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie şi aparatele necesare. Dar o problemă mare e în ceea ce priveşte personalul medical specializat care ar fi trebuit să fie pregătit pentru astfel de intervenţii. E vorba în primul rând de epdemiologi. Medici care în România sunt foarte puţini, dar care sunt şi ei insuficient de bine pregătiţi. Pe de o parte din cauza sistemului politicii de cadre, dar şi din cauza lor, a profesioniştilor acestei discipline, pentru că cei mai mulţi au ales-o doar pentru că nu aveau alte opţiuni. Iar când faci lucru de mântuială, când îl faci doar ca să-l faci, rezultatele se văd… Suceava este un exemplu…

Au învăţat superficial, nu ştiu să organizeze circuite

Unul dintre medicii clujeni ne-a explicat că tragedia de la Suceava ar fi putut să fie evitată dacă nu s-ar fi comis greşeli. Iar greşelile s-au comis pentru că nu erau specialişti.

„La Suceava au fost nişte erori. Nu sunt nici destui epidemiologi. Asta e o mare problemă. Şi mulţi dintre cei care au ales această specialitate au ales-o pentru că n-au avut altceva şi n-au făcut-o cu convingerea că este foarte valoroasă. Dacă au învăţat superficial, nici nu ştiu să organizeze circuite, să protejeze personalul. Din cauza asta s-a întâmplat, că s-au expus mulţi”, spune medicul clujean.

 

Sunt spitale mari fără epidemiolog

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof. Dr. Doina Azoicăi, recunoaşte faptul că România are o mare problemă în privinţa epidemiologilor.

„Da, sunt puţini epidemiologi, pentru că nevoia de epidemiologi la direcţiile de sănătate publică şi epidemiologi de spital nu se acoperă. În România sunt aproximativ 300-350 de epidemiologi. Şi foarte greu sunt angajaţi epidemiologii în spitale sau în direcţiile de sănătate publică.

Sunt direcţii de sănătate publică şi spitale care nu au epidemiologi. Ceea ce e foarte grav. Pentru că epidemiologul se ocupă de toate aspectele acestea care să preîntâmpine sau să facă partea de prevenţie. Din păcate, nu a fost perceput corect epidemiologul la nivel de politică de cadre în România. Epidemiologul de spital este un pion foarte important. E nevoie de vreo doi epidemiologi într-un spital. Într-o unitate spitalicească ar trebui să fie minimum un epidemiolog. În spitalele multidisciplinare minimum doi.

Dar sunt spitale fără epidemiolog, chiar spitale mari, judeţene. Spitalul Moineşti, de exemplu, e un spital de regiune, multidisciplinar, are aproape toate specialităţile, ar trebui să aibă cel puţin un epidemiolog şi nu are. Absolvenţii noştri nu văd decât Iaşul, Clujul, Timişoara”, spune Doina Azoicăi.

La un calcul simplu, la cele aproape 700 de spitale din România, la care se adaugă direcţiile de sănătate publică şi alte instituţii medicale ar fi nevoie de circa 1.500 de epidemiologi. Dar în România avem vreo 300…

 

Studenţii aleg epidemiologia pentru că n-au variante

Numărul mic de epidemiologi din România are cauze diverse.

„Motivele sunt foarte variate. În funcţie şi de specificul specialităţii, de atitudinea vizavi de aceste specialităţi care au fost oarecum marginalizate prin faptul că s-a spus că sunt specialităţi preclinice, ceea ce nu este corect. Sunt specialităţi de graniţă. Şi faptul că s-au restricţionat foarte mult angajările în spitale. Sigur că nu pot spune că este o specialitate pe care şi-ar dori-o un student încă de când intră pe băncile facultăţii, din cauză că este o percepţie greşită, moştenită, ca un dat. Dar noi, profesorii, încercăm să arătăm că epidemiologia este o disciplină clinică, nu este o disciplină complementară.

Este o disciplină care necesită foarte multe cunoştinţe medicale, clinice, un epidemiolog trebuie să aibă un background de pregătire foarte bine pus la punct, pe patologia infecţioasă, pe aspectele de microbiologie, pe aspectele de clinică.

Sinceră să fiu, nu spun că nu e adevărat, într-adevăr epidemiologia nu este prima alegere a studenţilor. Pentru că îşi doresc o disciplină eminamente clinică, în care contactul cu pacientul e 100% din activitate, care să aibă un corespondent în reţea, din care pot fie să plece în străinătate, fie pot câştiga mult mai bine, ca un clinician –cardiolog, ginecolog, endocrinolog, nefrolog etc. Dar a fost dată şi o direcţie din partea decidenţilor, adică tot să marginalizeze epidemiologia, medicina de laborator, igiena. Şi aşa se creează un front de opinii negative. E o lipsă de flexibilitate a sistemului.

Asta este realitatea, dacă un absolvent poate să aleagă între specialităţile clinice şi specialitatea asta, care nu e paraclinică, ci una prevenţională, sigur că alege o specialitate clinică, fiindcă e mai spectaculoasă, mai bănoasă. Şi epidemiologie nu e uşoară, e foarte complexă, e o îmbinare de cunoştinţe clinice, cu cele de sănătate publică, matematică (trebuie să faci prognoze de modelare matematică) etc”, mai spune preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

(M. Avram)

citeşte şi:

2.700 de morţi de coronavirus n-ar fi mulţi în România. Declaraţia preşedintelui Societăţii Române de Epidemiologie



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

Publicat

camora

CFR Cluj a pierdut lamentabil, vineri seara, în fața Farului Constanța, cu 1-5, meci din etapa a 5-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Mario Camora, căpitanul „feroviarilor”, a avut un discurs extrem de dur, scrie GSP.

A fost o seară în care Farului i-a ieșit totul în timp ce CFR-ului i-a intrat totul. Fiecare acțiune a elevilor lui Gică Hagi aducea o ocazie de gol.

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

„Ne facem cu toții de rușine. Nu ne trezim! Degeaba face patronul eforturi. Astăzi nu am intrat bine în meci, în nicio repriză. După ce au ratat câteva ocazii, am avut și noi șansa noastră prin Otele. Putea fi alt meci. E greu dacă nu o bagi în poartă. Orice atac al lor era un pericol.

Nu se poate așa ceva! Nu merităm niciunul să purtăm acest tricou. Să ne fie rușine, ar trebui să nu mai ieșim din case!”, a spus Mario Camora.

Întrebat dacă Dan Petrescu a vorbit cu jucătorii înaintea meciului cu Farul, Camora a spus: „Patronul a spus că a semnat, dar încă nu a venit la noi în vestiar. Din vară va fi aici. Nu vreau să vorbesc despre asta, mai avem câteva etape. Trebuie să ne trezim, mai avem un obiectiv. Dacă nu ne trezim, terminăm pe locul 6”.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

Publicat

De

Acces case Garbau - Aghireșu

Se lucrează pe județean DJ 108C. Clujenii din Gîrbău și Aghireșu, care au case pe marginea acestui drum, vor avea accese noi la proprietăți prin intermediul unui proiect al Consiliului Județean.

Practic, arată reprezentanții CPJ Cluj, în urma lucrărilor de întreținere, vor fi realizate aproape 150 de accese la proprietățile oamenilor.

Clujenii din Gârbău și Aghireșu vor avea accese noi, betonate, la casele de pe marginea drumului județean

„Derulăm, simultan, mai multe contracte de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 108C, mai exact pe sectorul de drum Gârbău – Aghireșu – Leghia.

Astfel, atât pe raza localității Gârbău, cât și pe raza localității Aghireșu, executăm accese betonate de la proprietăți la drumul județean, cu scopul îmbunătățirii calității vieții cetățenilor din aceste localități”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Ce lucrări se derulează pe drumul județean

Pentru realizării acceselor la proprietăți sunt prevăzute operațiuni constând în:

  • săpătură manuală și mecanizată,
  • așternere manuală și mecanizată de balast, nisip și piatră spartă,

  • montarea de țeavă corugată și plasă sudată,
  • realizarea de cofraje pentru beton
  • turnarea de beton.

Se refac și trotuarele

De asemenea, vor mai fi executate lucrări de întreținere a acostamentelor, șanțurilor și podețelor,  de refacere a trotuarelor cu pavaje din dale de beton acolo unde situația o impune și de realizare de șanțuri și rigole betonate.

În baza unui alt contract de lucrări de întreținere, sectorul de drum situat pe raza localității Gârbău, în lungime de 3,2 kilometri, de la kilometrul 0+000 la kilometrul 3+200, va fi asfaltat.

Valoarea contractului este de peste 1,78 de milioane de lei, cu TVA inclus, finanțarea fiind asigurată din bugetul propriu al CJ Cluj.

Citește mai departe

POLITICA

FOTO. Mihai Enache (AUR): ”Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa AUR!”

Publicat

Mihai Enache

~Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă~, a spus Mihai Enache, candidat din partea AUR la Primăria Capitalei.

Acesta a precizat că reprezentaniții PSD și PNL nu s-au oprit aici ci, ”din decizia liderilor monstruoasei coaliții, AUR nu are voie nici măcar campanie să facă”.

Printr-o decizie complet abuzivă, fără niciun fel de temei legal, reprezentanții Primăriei Sector 3 din București (primărie condusă de Robert Negoiță, candidatul PSD-PNL pentru un nou mandat) au descins astăzi la un cort AUR amplasat în mod LEGAL, cu autorizație obținută de la Primăria Capitalei, pentru a-l demola și confisca!

Comanda PSD-PNL

Mihai Enache

Toată această acțiune a avut loc la comanda liderilor PSD-PNL care nu vor să vadă niciun fel de afișaj AUR. Nu vor ca românii, bucureștenii să știe că AUR există.

„Avem aviz de amplasament exact pentru această locație valabil până la 30 aprilie 2024, cu taxele plătite. Astăzi ne-am trezit cu niște cetățeni în civil, conduși de un director din Poliția Locală, care au dat jos bannerele, au luat cortul și le-au încărcat într-o mașină.

Cortul este amplasat de mai bine de o lună de zile, nu a fost nicio problemă. Problemele au apărut când am afișat primele panouri despre alegerile europarlamentare. Domnii în civil nu s-au legitimat, ne-au spus că au ordine verbale. Nu ne-au zis de la cine. Considerăm că este un ordin politic direct de la Marcel Ciolacu.

Noi am fost împiedicați să afișăm orice panouri de toate firmele de panotaj controlate de partidele politice. Nu au fost probleme până nu am afișat inscripții cu referire la alegerile europarlamentare, cu domnitorii, cu Apărătorii Patriei Române. Ce s-a desfășurat azi a fost un furt și un abuz.

Este cunoscut faptul că Primăria Sectorului 3, Robert Negoiță, i-a ajutat pe cei de la USR să își amplaseze corturi în sector, cu viceprimarul care este mână în mână cu Negoiță.

Am arătat actele, însă au zis că au ordin să ridice cortul, nu au zis de la cine. Cetățenii îi vor pedepsi pentru toate aceste hoții la alegerile de pe 9 iunie”, a declarat Mihai Enache, candidatul AUR pentru Primăria Capitalei.

Acțiune în justiție

Ciolacu, Ciucă și întreaga lor gașcă de la nivelul Capitalei nu vor reuși să ne pună pumnul în gură și nu vor reuși să oprească tot valul de nemulțumire și ură care a pornit împotriva lor!

Vom merge până la capăt și îi vom acționa în justiție pe toți cei responsabili pentru abuzul de azi.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit, vineri seara, în deplasare, pe Farul, într-un meci din etapa a 5-a din play-off-ul Superligii de fotbal. Clujenii aveau 31p. și erau pe locul 2 în timp ce constănțenii ocupau locul 4 cu 29p. După o partidă în care le-a ieșit totul în fața unui adversar căruia i-a intrat totul, Farul câștigă cu 5-1. Au înscris Munteanu (min.22), Cojocaru (min.41 și 78), Grameni (min.67) și Ganea (min.83), respectiv Otele (min.76).

Echipele de start:

Farul (4-3-3): Buzbuchi – M. Popescu, Larie, Gustavo Marins, C. Ganea – Vînă, Queiros, Grameni – Grigoryan, Munteanu, I. Cojocaru
Rezerve: Mușat, Sîrbu, Grosu, Dănuleasă, Nedelcu, Boli, N. Popescu, Casap, Stoian, Andronache, Rivaldinho
Antrenor: Gheorghe Hagi

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

CFR Cluj (4-3-3) Sava – Manea, Kresic, Boben, Camora – Muhar, K.Keita, Avounou – Deac, Bîrligea, Otele
Rezerve: Hindrich, Bălgrădean, Mogoș, A. Radu, Aussi, R. Filip, Tachtsidis, Fica, El Kaddouri, Serebe, Michael
Antrenor: Francisc Dican

Stadion: Complex Sportiv Academia Gheorghe Hagi – teren principal (Ovidiu – Constanţa)
Arbitru: Florin Andrei / Asistenți: Mircea Grigoriu și Ovidiu Artene
Arbitru VAR: Sorin Costreie / Arbitru AVAR: Marius Marchidanu

Abia a început partida că Farul s-a și aruncat spre poarta lui Sava. Dovadă stau cele două mari ocazii din primele 8 minute, prin Louis Munteanu și Ganea.

Puștii lui Hagi zburdă în timp ce clujenii parcă sunt legați de picioare. Manea, Boben și Kresici fac gafe după gafe în apărare.

Prima zvâcnire de orgoliu a CFR-ului vine abia în min.22, când, după o fază frumoasă, Muhar trimite din careu pe lângă poartă. Replica vine câteva secunde mai târziu, când Louis Munteanu, nașul clujenilor, înscrie la vinclu după ce l-a înnodat pe același Boben.

În min.38, Bîrligea nu poate profita de o gafă a constănțenilor și, singur cu Buzbuchi, dă peste poartă.

Cei care marchează sunt tot „marinarii”. În min.41, Cojocaru se distrează cu „adormiții” din apărarea clujeană și înscrie frumos pentru 2-0. CFR este groggy. Bîrligea părăsește terenul accidentat, în locul lui intră Michael.

Repriza a doua începe cu dominarea clujenilor, care ratează din toate pozițiile. Contrar cursului jocului, cei care marchează sunt constănțenii. Să recapitulăm: Grameni în min.67, Cojocaru  min.78 și Ganea în min.83 . Otele reușește și el un gol în min.76.

Dezastru total pentru clujeni! CFR a jucat practic fără apărare. O echipă blazată, legată de picioare, fără pic de inspirație în fața porții. Vorba aia, dacă atacul nu dă goluri, măcar ia apărarea destule.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax