Connect with us

ACTUALITATE

Rata de INFECTARE urcă la Cluj-Napoca la 13,79 de cazuri la mia de locuitori. Sânmărtin, singura comună VERDE din județ

Publicat


test covid pixabay

Numărul infectărilor este fără precedent în județul Cluj. Varianta Omicron, care a devenit dominantă și care este foarte contagioasă, a adus rata de infectare în județ la 9,88 de cazuri la mia de locuitori.

La Cluj-Napoca, rata de infectare era miercuri de 13,79 la mie.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în perioada de raportare, respectiv 2-15 ianuarie, în Cluj-Napoca au fost depistate 4.643 de cazuri de Covid-19.

În întreg județul Cluj, în aceeași perioadă, au fost diagnosticate 7.470 de cazuri noi.

Citește și: RECORD în pandemie la Cluj-Napoca. Cea mai MARE rată de INFECTARE. Aproape 13 cazuri de COVID la mie

Și la Florești, rata de infectare urcă rapid. Miercuri aceasta era de 12,44, fiind raportate 603 cazuri de Covid-19.

Cea mai mare rată de infectare din județ este, în continuarel ma Ciurila – 27 la mie, însă a scăzut față de ieri.

Miercuri, în județul Cluj mai era o osingură comună unde nu s-a înregistrat niciun caz de Covid-19 pentru perioada de raportare – Sânmărtin.

Numărul cazurilor crește foarte repede și foarte mult, iar autoritățile se așteaptă ca în scurt timp să crească și presiunea pe spitale.

La Cluj-Napoca, din cazua infectărilor cu SARS-Cov-2, luni și marți a fost suspendată activitatea cu prezență fizică în 2 licee și în 3 gradinițe.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Cum se ”naște” o casă de poveste la țară. Arhitectul șef al Clujului despre proiectul de la Inucu

Publicat

De

inu 1
Arhitectul șef al Clujului Claudiu Salanță a prezentat în urmă cu un an proiectul reușit al unei locuințe în localitatea Inucu, aparținând comunei Aghireșu, și arată acum ce frumos crește de la faza de proiect la cea de execuție.
”Pas cu pas, casă cu casă pentru o țară frumoasă! Creaţia arhitecturală este menită să organizeze funcţional şi estetic spaţiul construit, având obligaţia de a-l insera armonios în mediul înconjurător, în respectul peisajelor naturale şi al patrimoniului imobiliar”, a spus Salanță.
Acesta a felicitat autorii proiectului:
Arhitectură: Bartha Beáta, Rozs Gáspár Tamás
Rezistență: Achim Aurelian, Oltean Mihai
Instalații: Magyar Károly

inu 2

inu 3

inu 4

Citește mai departe

EVENIMENT

Sporuri de până la 85% pentru angajații din spitale care îngrijesc pacienți cu COVID

Publicat

copii covid

Angajații din spitale implicați în îngrijirea pacienților cu COVID vor primi sporuri de până la 85% în situațiile de risc epidemiologic.

Guvernul a aprobat un act normativ prin care se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic.

Astfel, se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85% personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbatul suspectat de omorârea femeii dispărute din Cluj, căutat de POLIȚIE. L-ați văzut?

Publicat

De

bone 3

Poliția îl caută pe Bone Ferenc, bărbatul de 43 de an bănuit că și-a omorât prietena din Cluj, pe Molnar Beata, în vârstă de 43 de ani și i-a abandonat cadavrul într-un tufiș din județul Bihor.

”Cu privire la sesizarea din data de 23 mai a.c., prin apel 112, la nivelul Poliției municipiului Cluj-Napoca, referitoare la o femeie de 30 de ani, din municipiul Târgu Mureș, care ar fi plecat în prezența lui Bone Ferenc, în vârstă de 43 de ani, din municipiul Arad, polițiștii continuă cercetările în vederea identificării acestuia.

Citește și Femeia dispărută din Cluj, OMORÂTĂ de prietenul ei. Acesta este dat în urmărire. Cadavrul, găsit în Bihor

Semnalment înălțime aproximativă: 1,80, 75-80 de kg, ochi căprui, păr brunet, fața ovală.

bone 3

Persoanele care pot furniza orice informaţii desprebărbat sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, au transmis polițiștii clujeni.

Anterior fusese anunțată căutarea mașinii acestuia, o Dacia Logan de culoare gri, cu numere de Arad.

Citește și Loganul bărbatului bănuit că și-a UCIS prietena din Cluj, căutat de Poliție

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Copac CĂZUT peste o mașină și un stâlp căzut pe carosabil în Cluj-Napoca. A fost VIJELIE azi-noapte

Publicat

De

Un copac a cazut în noaptea de miercuri spre joi peste un autoturism in Piata Abator iar un stâlp de lemn a cazut pe carosabil pe str. Oasului, ambele incidente având loc în Cluj-Napoca.

O vijelie însoțită de ploaie, tunete și fulgere a avut loc în cursul nopții în oraș, fiind nevoie de intervenția pompierilor de la ISU Cluj.

Vom reveni cu detalii.

Foto: arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate