Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Rămași de pagubă, ignorați de autorități. Floreștenii afectați de inundațiile din 2020 sunt puși pe drumuri

Publicat


La mai bine de jumătate de an de la inundațiile puternice care au afectat locuitorii din preajma străzii Eroilor, cei păgubiți se simt fără sorți de izbândă în fața autorităților locale, care îi trimit mereu într-o zonă gri. În lipsă de alternativă, unii s-au adresat Tribunalului Cluj și așteaptă primele termene de judecată.

Fostul primar al comunei Florești, Horia Șulea, a spus la acea vreme că cei care au suferit pagube în urma inundațiilor vor fi despăgubiți.

”Din cauza unei greșeli grave în succesiunea lucrărilor de construcție a canalizării Văii Sânăslăului, parte din locuitorii străzii Eroilor au avut de suferit pagube materiale și mult mai mulți pagube morale.

În nume propriu și al administrației publice a comunei Florești, îmi cer scuze public față de toți locuitorii afectați de această gravă greșeală făcută de către constructor. Toți cei afectați material sunt rugați sa mă contacteze pentru a trimite o comisie care să stabilească valoarea pagubelor, ca eu la rândul meu să mă pot îndrepta împotriva constructorului”, declarase atunci Horia Șulea.

De noi nu s-a ales nimic

Cum strada se afla în proces de modernizare printr-un proiect cu finanțare inclusiv de la bugetul național, cetățenii și-au prezentat pagubele autorităților publice. S-a și întocmit o adresă de e-mail dedicată.

La nivelul Primăriei s-a constituit o comisie specială pentru evaluarea pagubelor, iar floreștenilor afectați li s-au întocmit rapoarte inclusiv din partea pompierilor care au fost nevoiți să pompeze apa din subsolurile blocurilor.

Mai multe autoturisme și o motocicletă parcate în subteranul unui bloc au fost avariate total. De asemenea au fost avariate lifturi, pereți și alte obiecte personale. Apa a inundat complet o parcare și a urcat până la nivelul parterului.

Constructorii de imobile au fost nevoiți să facă reparații pe propria cheltuială, să desfunde canalizarea și să curețe căile de acces, iar acum se află la rândul lor în așteptarea unui proces.

„De noi nu s-a mai ales nimic. A venit o comisie de la Primărie, de la ISU, dar Primăria nu a mai dat răspuns în urma procesului verbal. Am vorbit și cu un avocat, ne-am adresat oficial către firma Napoca și către Primărie. Așteptăm termenul de judecată”, a declarat Alexandra Tulbure, reprezentantul companiei care administrează unul dintre blocurile afectate, pentru Cluj24.

Fostul primar Horia Șulea a menționat că din câte ține minte, printre clauzele contractuale care au stat la baza efectuării lucrării de modernizare a străzii erau cuprinse și unele garanții de asigurare, iar amplasamentul respectiv a fost predat către constructor.

Să mai facă cereri

Între timp Floreștiul are un nou primar, Bogdan Pivariu, care în loc de soluții concrete, acuză la rândul lui greaua moștenire. Edilul a menționat, luni, că șantierul respectiv nu a înaintat așa cum se dorea în ultimele 2 luni, iar drept consecință a sancționat firma cu 1,2 milioane de lei.

”În Florești nu mai merge cu jumătăți de măsură”, a spus Bogdan Pivariu.

Lucrurile sunt clare. Cu toate acestea, pentru floreștenii păgubiți edilul nu poate face momentan mai mult decât să îi roage să facă mai multe cereri.

”Să facă în continuare cereri”, a declarat primarul în cadrul unei conferințe de presă.

 

M. M.

 

Zid de protecție construit din banii locatarilor, după inundații. Aceștia încă se tem să parcheze în subsolul blocului.

 

Urmele inundației, încă vizibile



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujean după gratii, după ce a spart geamul unei mașini și a furat un telefon mobil. Sub ochii șoferului

Publicat

De

Mașină spartă Cluj

Polițiștii din Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 50 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal care are ca obiect infracțiunea de furt calificat.

Bărbatul a spart gemul unei mașini parcate pe Calea Florești.

Clujean după gratii, după ce a spart geamul unei mașini și a furat un telefon mobil. Sub ochii șoferului

Vineri, în jurul orei 02.00, polițiștii din cadrul Secției 4 au fost sesizați de către un tânăr de 23 de ani, de despre faptul că, în timp ce se afla pe strada Calea Florești, din municipiul Cluj-Napoca, după ce și-a parcat autoturismul, la scurt timp, ar fi auzit o bubuitură, observând că o persoană necunoscută i-ar fi spart geamul de la autoturism.

Acesta s-a dus să vadă ce s-a întțmplat și și-a dat seama că hoțul i-a furat telefonul mobil, care se afla pe scaunul din dreapta.

Polițiștii l-au prins rapid pe hoț

Polițiștii Secției 4, aflați aproape de strada unde a avut loc incidentul au intervenit prompt, interceptând persoana necunoscută. În urma legitimării s-a stabilit că este vorba de un bărbat de 50 de ani, din Cluj-Napoca. Acesta a fost condus la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

În baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura rețineri pentru 24 de ore, acesta fiind condus într-un Centru de Reținere și Arestare Preventivă.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum s-a produs accidentul de pe Splaiul Independenței din Cluj. Doi șoferi au fost răniți și transportați la spital

Publicat

De

Accident Splaiul Independenței Cluj-Napoca

Două persoane au fost rănite în accidentul care a avut loc sâmbătă dimineața pe strada Splaiul Independenței din Cluj-Napoca.

Potrivit polițiștilor, vinovat de producerea accidentului a fost un șofer care nu a adaptat viteza la condițiile de drum.

Cum s-a produs accidentul de pe Splaiul Independenței din Cluj. Doi șoferi au fost răniți și transportați la spital

Accidentul a avut loc în jurul orei 08.30.

Din activitățile de cercetare efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un autoturism condus dinspre strada Plopilor înspre strada Barițiu, de un bărbat de 59 de ani din Cluj-Napoca, ar fi pătruns pe sensul opus de mers pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum.

Acesta a intrând în coliziune cu un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, tot din Cluj-Napoca.

În urma coliziunii, cei doi bărbați au fost transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.

În urma testărilor cu aparatul etilotest, rezultatele au reieșit negative.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la Dej, pe strada Baia Mare. Flăcările de la o anexă gospodărească au cuprins și o casă

Publicat

De

Icendiu la Dej

Un incendiu a izbucnit sâmbătă la o anexă gospădărească de pe strada Baia Mare din Dej.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin pentru a lichida incendiul.

Incendiu la Dej, pe strada Baia Mare. Flăcările de la o anexă gospodărească au cuprins și o casă

Potrivit ISU Cluj, flăcările s-au extins parțial și la casa de locuit, afectând o suprafață aproximativă de 80 de metri pătrați.

Acționează la fața locului două autospeciale cu apă și spumă. Au fost trimise în sprijin și echipajul de la Punctul de Lucru Gherla, respectiv o ambulanță SMURD.

Până acum, nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UPDATE. Accident cu două mașini pe Spaiul Independenței din Cluj-Napoca. Ambii șoferi au ajuns la spital

Publicat

De

Accident Splaiul Independenței

Un accident de circulația a avut loc sâmbătă dimineața pe strada Splaiul Independenței din Cluj-Napoca

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.

Accident cu două mașini pe Spaiul Independenței din Cluj-Napoca. O persoană a ajuns la spital

În accident au fost implicate două autoturisme, rezultând o victimă.

Mai exact, un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost transportat la spital.

La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

UPDATE

Din activitățile de cercetare efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că un autoturism condus dinspre strada Plopilor înspre strada Barițiu, de un bărbat de 59 de ani din Cluj-Napoca, ar fi pătruns pe sensul opus de mers pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum.

Acesta a intrând în coliziune cu un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat de 54 de ani, tot din Cluj-Napoca. În urma coliziunii, cei doi bărbați au fost transportați la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.

În urma testărilor cu aparatul etilotest, rezultatele au reieșit negative.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax