Connect with us
Advertisement
Advertisement

ACTUALITATE

Raed Arafat: Este posibil ca festivalurile să fie anulate și în această vară. Replica oficialilor Untold & Neversea

Publicat


Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că este posibil ca festivalurile muzicale de mare amploare, precum: Untold, Neversea sau Electric Castle să fie anulate și în anul 2021. Festivalurile așteptate de mii de români ar avea această soartă deoarece nu va fi permis un număr de zeci de mii de persoane, ci doar maxim 150 care să desfășoare aceiași activitate.

„Arafat nu se pricepe la industrie”

Ulterior, șeful DSU a declarat în cadrul unei emisiuni care avea tema dezbaterii acestei afirmații că: „S-a supărat pe mine cineva că am zis, atenție că nu e sigur că veți putea organiza concerte cu zeci de mii de oameni și imediat a ieșit unul să comenteze de la Cluj că Arafat nu se pricepe la industrie, mă pricep mai mult la medicină, așa este, e adevărat”

Edy Chereji este organizator al festivalurilor ”Untold” și ”Neversea”, „supăratul” din social media care îi răspunde prin intermediul Facebook lui Arafat, astfel: „Personal, mă îngrijorează declarația domnului Arafat, de aseară de la Digi24, deoarece mă întreb dacă dumnealui chiar înțelege cum funcționează sectorul cultural și industria de evenimente, cum este afectat întregul lanț valoric al industriei și care sunt efectele economice ale încă unui an de pauză, dacă nici măcar nu se încearcă găsirea unor soluții pentru restartarea acestei industrii”.

Noua tulpină de coronavirus

Arafat susține că principala problemă este descoperirea noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie care ar putea să se răspândească și mai mult în România. „Știm că tulpina nouă poate deveni predominantă în România. Știm că este mai agresivă în termini de contagiozitate. De aceea, trebuie să fim foarte atenți cu măsurile de reluare a activității”.

Asigurarea afacerilor și evenimentelor

Șeful DSU, Raed Arafat, adaugă și că acești oameni care lucrează în industria evenimentelor ar trebui să își asigure afacerea cu ajutorul unei firme de asigurări. „Dacă se ajunge la anulare ești asigurat. Nimeni nu poate garanta acum că aceste festivaluri pot avea loc”.

Contactat de Cluj24, organizatorul de evenimente, Edy Chereji, spune că lucrurile sunt puțin mai complicate de atât, nu ține de o asigurare.

”E o chestiune care ține de o predictibilitate. Declarația pe care am făcut-o sâmbătă pe Facebook legat de declarația domului Arafat de la Digi24 era mai mult o nemulțumire asupra faptului că iată, nu se încearcă o redresare sau gândirea unui plan. Mai departe, odată ce se încearcă un plan, vedem în ce măsură se pot organiza evenimente. Să nu uităm că în alte țări din Europa se fac teste și planuri în acest sens, ba mai mult la nivelul autorităților din România, Ministerul Culturii încearcă să gândească un plan de redresare și restartare a evenimentelor și cumva cred eu că e prea devreme să renunțăm la această încercare și să spunem chiar din luna februarie că nu se vor putea ține evenimente. „

”De 11 luni nu putem încerca să gândim un plan”

Legat de cât de afectat a fost domeniul cultural și al evenimentelor, Edy Chereji ne spune ce are în vedere Ministerul și ce așteptări ar avea cei din această industrie de la autorități: „Asta era frustrarea mea, pentru că renunțăm la orice încercare de a restarta un domeniu economic care din punctul meu de vedere este cel mai afectat. Sectorul cultural a fost stopat în proporție de 100%. Suntem în aceiași situație de 11 luni și îmi e greu să cred că nu putem încerca să gândim un plan. E important ca autoritățile să ofere un sprijin.

Acest lucru se rezumă la două direcții: încercarea de a gândi un plan de măsuri care se poate adapta la condițiile actuale, dar în același timp să avem și evenimente sau un plan de măsuri care să prevadă măsuri financiare care să permită supraviețuirea sectorului. Știm că Ministerul Culturii a făcut o serie de demersuri în privința aceasta și încearcă să aprobe schema de ajutor pentru evenimente. Toți ar trebui să ne punem la o masă și să discutăm ce se poate face. Vreau să cred că un plan făcut de dinainte poate face ceva în această privință.”

Chereji spune că industria ar putea fi ajutată prin schema de ajutor de restartare cu acele granturi de stat oferite de la artiști, librării, edituri, organizatori de evenimente și festivaluri, care ar însemna bani reintroduși în circuit/economie. „Astfel, am reuși să plătim și noi ca organizatori avansuri pentru artiști, pentru scenotehnică, pentru tehnicieni și pentru toate din industrie și pe de altă parte această schemă de ajutor compensatorie acre să vină și să acopere tot ceea ce s-a întâmplat după imediat un an de pauză.

Cumpărarea biletelor și despăgubiri

Raed Arafat a mai spus că organizatorii au început deja vânzarea de bilete și că el nu poate prezice ce va fi la vară. ”O să ajungem la situația în care o să fie discuții, o să fie scandal. Cine o să-i despăgubească pe cei care au cumpărat bilete?”.

Chereji ne dă un răspuns întrebării șefului DSU: „Nu aș vrea să intru într-o polemică cu domnul Arafat și nu știu cât de bine este informat acesta despre modul în care se vând biletele. Eu vreau să vă reamintesc că privind Untold și Neversea, cei care au cumpărat bilete și abonamente pentru anul 2020 au primit din partea noastră posibilitatea de a le transforma în abonamente și bilete anytime. Peste 95% dintre zecile de mii care au cumpărat au ales acest mod. Asta le permite să participe la următoarele trei ediții. Deci în primul rând cei care au cumpărat anul trecut nu au niciun fel de pierdere, deci nu putem vorbi despre o despăgubire.

„Cumpărătorul își poate solicita banii înapoi”

Cei care au ales opțiunea aceasta automat au bilet asigurat inclusiv în 2021. Cei 5% care nu au ales această opțiune au mers automat pe Ordonanța Guvernului care spune așa, că cei care au cumpărat bilete sau abonamente la evenimente din 2020 anulate începând din martie, au posibilitatea de a transforma biletele în vouchere valorice care vor putea fi folosite de către proprietari fie la evenimentul organizatorului din anul următor și la orice alte produse și servicii la care organizatorul evenimentelor le va pune în vânzare în perioada următoare.

Dacă totuși, până la 30 octombrie 2021 posesorul nu își va folosi voucherul, cumpărătorul își poate solicit banii înapoi începând cu luna decembrie 2021. Deci nu există niciun fel de pierdere”

Chereji completează cu faptul că biletele pentru Neversea 2021 au fost puse în vânzare și că toate acestea vin la pachet cu asigurarea că dacă evenimentul nu se va ține în acest an, biletele au valabilitate pentru ediția din următorul an.

”Oamenii nu sunt privați de banii lor și nu trebuie să se gândească la faptul că nu vor fi despăgubiți, pentru că nu există niciun fel de risc pentru oameni. Există risc pentru noi ca organizatori, că încercăm să punem în mișcare evenimentele și cu cât nu avem o predictibilitate mai mare cu atât va fi mai greu să putem să luăm decizii.”

Festivalurile, experiențe de neuitat

Chereji spune că el consideră că ceea ce fac este să creeze experiențe de neuitat celor care merg la festivaluri. ”A trecut aproape un an și îmi e greu să accept, nu numai mie, ci nouă ca industrie, pentru că nu vorbesc doar în nume personal. Tuturor ni se pare greu de crezut că nu putem să gândim un plan, ci din start le spunem oamenilor că nu se poate. Desigur că, dacă nu se va putea, statul va trebui să ajute domeniul”.

Karla Fanea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Călina

    februarie 9, 2021 la 12:25 am

    E clar că ăștia de la untold au dreptate. Statul nu are dreptul să ucidă toată economia. Personal n-am fost la untold și mi se rupe, dar aici vedem un mic exemplu de cum de 1 an de zile statul distruge economia.

    E și ironic insă că tinerii drogați de la untold i-au votat pe ăștia. Progresiștii și hippsterimea linșau oamenii și aplaudau dictatura medicală, injurau lingurița și idolatrizau sfinții medici (care inainte de pandemie erau criticati ca șpăgari de usr). Păi ce credeați, că puteti aplauda dictatura medicală și să mai aveti apoi și distracție?

    nu e funny cum in timp ce ăștia urlă ba jos biserica sau trăiască știința, pare-se că progresiștii le iau libertățile, viața, banii și distracția :)) vai, așa ceva!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un clujean, ales prim-vicepreședinte al tineretului Partidei Romilor la nivel național

Publicat

clujean

Clujeanul Dragoș Roșianu a fost ales în cadrul Adunării Generale a Partidei Romilor Pro Europa de la Sinaia în functia de prim-vicepresedinte a Organizatiei de Tineret de la nivel national, la propunerea presedintelui Organizației de Tineret, Ionuț Păun.

”Mă onorează această funcţie şi consider că alegerea se datorează rezultatelor si activităţii din cadrul organizației de tineret de la nivelul județului Cluj.

Consider că, din punct de vedere profesional, este rezultatul activităţii desfăşurată în cadrul Partidei Romilor Pro Europa în calitate de presedinte a organizației de tineret, filiala Cluj, activitate care s-a reflectat în realizarea mai multor acțiuni/ activități la nivel judetean si national.

Campanie educațională

clujean

Printre acestea se numără şi implicarea în cadrul campaniei educaționale “ Scoala o sansa pentru copiii romi” oferind anual sute de recomandări elevilor si studenților romi din intreg judetul Cluj”, a transmis Roșianu.

Acesta a precizat că şi din funcţia de prim-vicepresedinte national al Organizatiei de Tineret a Partidei Romilor, va depune în continuare toate eforturile pentru ”susţinerea, rezolvarea problemelor si sprijinirea etnicilor romi din întreagă țară”.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Timbre omagiale ”Doina Cornea – 95 de ani de la naștere”. În Republica Moldova, nu în România. Romfilatelia nu vrea

Publicat

De

O companie specializată în creația și producția de timbre personalizate a realizat o emisiune filatelică cu 2 timbre omagiale ”Doina Cornea – 95 de ani de la naștere” pentru Republica Moldova, în timp ce Romfilatelia din România refuză de mai mulți ani solicitarea făcută în acest sens de Fundația Doina Cornea din Cluj-Napoca.

Potrivit lui Leontin Iuhas, fiul fostei dizidente comuniste și președinte al Fundației Doina Cornea, anul 2024 este unul aniversar pentru el și pentru mulți dintre cei care au cunoscut-o pe mama sa, dar nu și pentru Romfilatelia.

Romfilatelia nu vrea să emită un timbru omagial Doina Cornea

”La 95 de ani de la naşterea Doinei Cornea, printre buburuze, căluţi de mare şi anul dragonului de lemn această instituţie a Statului Român, condusă de decenii de doamna Cristina Popescu nu a găsit de cuviinţă să emită un timbru omagial Doina Cornea.

În ciuda repetatelor solicitări făcute de Fundaţia Academia Civică, Fundaţia Corneliu Coposu şi Fundaţia Doina Cornea!

Va exista totuşi un timbru dar care, din păcate va putea franca doar scrisorile expediate din Republica Moldova”, a spus Iuhas.

Ce reprezintă timbrele

timbre

Cele două timbre omagiale au o valoare de 2,80 lei moldovenești.

Primul o reprezintă pe Doina Cornea la masa de lucru, fotografie realizată de artistul francez Eric Dessert, cu drept de folosință cedat către Leontin Horațiu Iuhas, și conține citatul ”Trebuie să rămânem liberi, să nu devenim robi ai fricii”, iar cel de-am doilea reprezintă un tablou realizat de Doina Cornea care îl înfățișează pe fiul său Leontin Horațiu, zis Tin Tin.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. INCENDIU într-un apartament din Cluj-Napoca. Pompierii au evacuat un bărbat

Publicat

pompieri

Un incendiu a izbucnit, luni, într-un apartament de pe str. Stephenson din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit și au evacuat un bărbat de 55 de ani. Alți 7 locatari s-au autoevacuat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu care se manifestă într-un apartament de pe strada Stephenson. Forțele noastre au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au evacuat un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient. Acesta va fi preluat de un echipaj SAJ.

VIDEO. INCENDIU într-un apartament din Cluj-Napoca. Pompierii au evacuat un bărbat

De asemenea, s-au autoevacuat 7 locatari. Nu există posibilitatea ca incendiul să se extindă, iar în aceste momente se ventilează spațiul afectat. Se pare că a fost vorba despre o oală cu mâncare uitată pe foc. Nu mai există niciun pericol. La fața locului a rămas un echipaj, până când se ventilează și scara blocului. Bărbatul a fost transportat la spital”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj): Mai am un an de contract, ne-am înțeles. Mi-am dorit să CONTINUI acest proiect

Publicat

sabau

După ce „U” Cluj a învins-o pe FC Voluntari cu 1-0 în ultima etapă din sezonul regulat, ilfovenii au retrogradat. La finalul meciului, Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul clujenilor, a analizat partida și a comentat situația în care se află FC Voluntari.

„După tot ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, eu și jucătorii aveam nevoie de victorie. Și să rămânem în cursa pentru meciul de baraj pentru Conference. Noi acum așteptăm rezultatul din finala Cupei. Dacă va câștiga Oțelul nu mai jucăm barajul de Conference, dacă nu, probabil vom juca.

Sabău („U” Cluj): Mai am un an de contract, ne-am înțeles. Mi-am dorit să CONTINUI acest proiect

Fiecare echipă și-a jucat meciul cum a știut mai bine. Sunt meciuri foarte greu de jucat. Să fii la retrogradare și să depinzi de celelalte rezultate… Nouă ne trebuia neapărat victoria, ne-am concentrat pe ceea ce aveam de făcut. Am făcut un joc destul de bun, mai ales în prima repriză. În partea secundă am căzut puțin, dar puteam face 2-0 sau 3-0”, a spus Ioan Ovidiu Sabău citat de GSP.

El a vorbit și despre prelungirea contractului: „Mai am un an de contract, ne-am înțeles. Au fost mai multe discuții, nu doar cu Șumudică. Până la urmă s-a mers pe varianta Sabău, pe continuitate. Și eu mi-am dorit să continui acest proiect, îmi doream să pot face eu pregătire, să încep sezonul.

Am vorbit cu șefii, erau liberi să renunțe la serviciile mele dacă nu sunt mulțumiți sau aveau o variantă bună. Anul ăsta nu voi mai gândi așa. Trebuie să aibă și ei răbdare, trebuie să construim o echipă. Trebuie să fim puternici, să fim o echipă și să nu răspund doar eu”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax