ACTUALITATE
Raed Arafat: Este posibil ca festivalurile să fie anulate și în această vară. Replica oficialilor Untold & Neversea
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat că este posibil ca festivalurile muzicale de mare amploare, precum: Untold, Neversea sau Electric Castle să fie anulate și în anul 2021. Festivalurile așteptate de mii de români ar avea această soartă deoarece nu va fi permis un număr de zeci de mii de persoane, ci doar maxim 150 care să desfășoare aceiași activitate.
„Arafat nu se pricepe la industrie”
Ulterior, șeful DSU a declarat în cadrul unei emisiuni care avea tema dezbaterii acestei afirmații că: „S-a supărat pe mine cineva că am zis, atenție că nu e sigur că veți putea organiza concerte cu zeci de mii de oameni și imediat a ieșit unul să comenteze de la Cluj că Arafat nu se pricepe la industrie, mă pricep mai mult la medicină, așa este, e adevărat”
Edy Chereji este organizator al festivalurilor ”Untold” și ”Neversea”, „supăratul” din social media care îi răspunde prin intermediul Facebook lui Arafat, astfel: „Personal, mă îngrijorează declarația domnului Arafat, de aseară de la Digi24, deoarece mă întreb dacă dumnealui chiar înțelege cum funcționează sectorul cultural și industria de evenimente, cum este afectat întregul lanț valoric al industriei și care sunt efectele economice ale încă unui an de pauză, dacă nici măcar nu se încearcă găsirea unor soluții pentru restartarea acestei industrii”.
Noua tulpină de coronavirus
Arafat susține că principala problemă este descoperirea noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie care ar putea să se răspândească și mai mult în România. „Știm că tulpina nouă poate deveni predominantă în România. Știm că este mai agresivă în termini de contagiozitate. De aceea, trebuie să fim foarte atenți cu măsurile de reluare a activității”.
Asigurarea afacerilor și evenimentelor
Șeful DSU, Raed Arafat, adaugă și că acești oameni care lucrează în industria evenimentelor ar trebui să își asigure afacerea cu ajutorul unei firme de asigurări. „Dacă se ajunge la anulare ești asigurat. Nimeni nu poate garanta acum că aceste festivaluri pot avea loc”.
Contactat de Cluj24, organizatorul de evenimente, Edy Chereji, spune că lucrurile sunt puțin mai complicate de atât, nu ține de o asigurare.
”E o chestiune care ține de o predictibilitate. Declarația pe care am făcut-o sâmbătă pe Facebook legat de declarația domului Arafat de la Digi24 era mai mult o nemulțumire asupra faptului că iată, nu se încearcă o redresare sau gândirea unui plan. Mai departe, odată ce se încearcă un plan, vedem în ce măsură se pot organiza evenimente. Să nu uităm că în alte țări din Europa se fac teste și planuri în acest sens, ba mai mult la nivelul autorităților din România, Ministerul Culturii încearcă să gândească un plan de redresare și restartare a evenimentelor și cumva cred eu că e prea devreme să renunțăm la această încercare și să spunem chiar din luna februarie că nu se vor putea ține evenimente. „
”De 11 luni nu putem încerca să gândim un plan”
Legat de cât de afectat a fost domeniul cultural și al evenimentelor, Edy Chereji ne spune ce are în vedere Ministerul și ce așteptări ar avea cei din această industrie de la autorități: „Asta era frustrarea mea, pentru că renunțăm la orice încercare de a restarta un domeniu economic care din punctul meu de vedere este cel mai afectat. Sectorul cultural a fost stopat în proporție de 100%. Suntem în aceiași situație de 11 luni și îmi e greu să cred că nu putem încerca să gândim un plan. E important ca autoritățile să ofere un sprijin.
Acest lucru se rezumă la două direcții: încercarea de a gândi un plan de măsuri care se poate adapta la condițiile actuale, dar în același timp să avem și evenimente sau un plan de măsuri care să prevadă măsuri financiare care să permită supraviețuirea sectorului. Știm că Ministerul Culturii a făcut o serie de demersuri în privința aceasta și încearcă să aprobe schema de ajutor pentru evenimente. Toți ar trebui să ne punem la o masă și să discutăm ce se poate face. Vreau să cred că un plan făcut de dinainte poate face ceva în această privință.”
Chereji spune că industria ar putea fi ajutată prin schema de ajutor de restartare cu acele granturi de stat oferite de la artiști, librării, edituri, organizatori de evenimente și festivaluri, care ar însemna bani reintroduși în circuit/economie. „Astfel, am reuși să plătim și noi ca organizatori avansuri pentru artiști, pentru scenotehnică, pentru tehnicieni și pentru toate din industrie și pe de altă parte această schemă de ajutor compensatorie acre să vină și să acopere tot ceea ce s-a întâmplat după imediat un an de pauză.
Cumpărarea biletelor și despăgubiri
Raed Arafat a mai spus că organizatorii au început deja vânzarea de bilete și că el nu poate prezice ce va fi la vară. ”O să ajungem la situația în care o să fie discuții, o să fie scandal. Cine o să-i despăgubească pe cei care au cumpărat bilete?”.
Chereji ne dă un răspuns întrebării șefului DSU: „Nu aș vrea să intru într-o polemică cu domnul Arafat și nu știu cât de bine este informat acesta despre modul în care se vând biletele. Eu vreau să vă reamintesc că privind Untold și Neversea, cei care au cumpărat bilete și abonamente pentru anul 2020 au primit din partea noastră posibilitatea de a le transforma în abonamente și bilete anytime. Peste 95% dintre zecile de mii care au cumpărat au ales acest mod. Asta le permite să participe la următoarele trei ediții. Deci în primul rând cei care au cumpărat anul trecut nu au niciun fel de pierdere, deci nu putem vorbi despre o despăgubire.
„Cumpărătorul își poate solicita banii înapoi”
Cei care au ales opțiunea aceasta automat au bilet asigurat inclusiv în 2021. Cei 5% care nu au ales această opțiune au mers automat pe Ordonanța Guvernului care spune așa, că cei care au cumpărat bilete sau abonamente la evenimente din 2020 anulate începând din martie, au posibilitatea de a transforma biletele în vouchere valorice care vor putea fi folosite de către proprietari fie la evenimentul organizatorului din anul următor și la orice alte produse și servicii la care organizatorul evenimentelor le va pune în vânzare în perioada următoare.
Dacă totuși, până la 30 octombrie 2021 posesorul nu își va folosi voucherul, cumpărătorul își poate solicit banii înapoi începând cu luna decembrie 2021. Deci nu există niciun fel de pierdere”
Chereji completează cu faptul că biletele pentru Neversea 2021 au fost puse în vânzare și că toate acestea vin la pachet cu asigurarea că dacă evenimentul nu se va ține în acest an, biletele au valabilitate pentru ediția din următorul an.
”Oamenii nu sunt privați de banii lor și nu trebuie să se gândească la faptul că nu vor fi despăgubiți, pentru că nu există niciun fel de risc pentru oameni. Există risc pentru noi ca organizatori, că încercăm să punem în mișcare evenimentele și cu cât nu avem o predictibilitate mai mare cu atât va fi mai greu să putem să luăm decizii.”
Festivalurile, experiențe de neuitat
Chereji spune că el consideră că ceea ce fac este să creeze experiențe de neuitat celor care merg la festivaluri. ”A trecut aproape un an și îmi e greu să accept, nu numai mie, ci nouă ca industrie, pentru că nu vorbesc doar în nume personal. Tuturor ni se pare greu de crezut că nu putem să gândim un plan, ci din start le spunem oamenilor că nu se poate. Desigur că, dacă nu se va putea, statul va trebui să ajute domeniul”.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Cinema Dacia din Cluj-Napoca găzduiește o expoziţie de trenuleţe şi miniaturi în perioada 21 noiembrie – 12 decembrie. Conform organizatorilor, această expoziție ridică standardele la „următorul nivel” în comparație cu alte expoziții organizate până acum în țară.
Noutate în cadrul expoziției
Un lucru prin care această expoziție se diferențiază de restul este faptul că aduce interactivitatea printre participanți: „În sfârșit, poți testa și conduce chiar tu un trenuleț pe dioramele expuse”. Copiii și părinții vor avea misiuni de căutare pe diorama și, bineînțeles, vor fi recompensați la final.
În cadrul grupurile organizate, aceștia vor beneficia de ghidaj și informații detaliate, atât despre peisajul dioramelor, cât și despre tehnologia digitală folosită în realizarea lor și a locomotivelor.
Ce cuprinde expoziția?
Expoziția cuprinde zeci de locomotive, sute de metri de cale ferată, mii de figurine și detalii, integrate într-o dioramă de peste 150 mp, ce ilustrează cele patru anotimpuri. Există chiar și o zonă „Academy”, unde, cu ajutorul tabletelor puse la dispoziție de organizatori, vizitatorii pot controla trenulețele și garniturile.
Prețul biletului este de 25 lei/persoană, iar pentru grupuri organizate de minimum 20 de persoane, biletul costă 20 lei. Accesul la eveniment se face fie pe bază de rezervări la 0758.365.699. În zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, locația va fi închisă, fiind zile de sărbătoare legală.
Vârsta minimă recomandată pentru vizitatori este de 4 ani, cu însoțitor adult. Proiectul Muzeul Trenuletelor Cluj este o inițiativă a Asociației Astronomice Pluto.
Andreea Ungur
Un accident cu un autobuz al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca a avut loc vineri seară, în comuna Chinteni. Din fericire, nu au fost persoane rănite.
Un autobuz CTP a ajuns în afara părții carosabile, vineri seară, pe un rum din localitatea Chinteni. Pompierii clujeni au intervenit cu două autospeciale de descarcerare și cu un echipaj SMURD de terapie intensivă.
Nu au fost înregistrate victime
Din fericire, nu au fost victime. Șoferul autobuzului este evaluat de medicii SMURD.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza comunei Chinteni. În accident a fost implicat un autobuz al Companiei de Transport Public, care a ieșit în afara părții carosabile. Din fericire, pasagerii nu au necesitat îngrijiri medicale. Un singur bărbat, și anume conducătorul autobuzului, este evaluat de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. La o primă evaluare, nici acesta nu a suferit răni. La fața locului au fost trimise și două autospeciale cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Cum va fi vremea până la Crăciun? Temperaturi scăzute în toată țara, în următoarele săptămâni
Prognoza meteo pe următoarele săptămâni arată că temperaturile rămân mai scăzute decât cele normale la începutul iernii, în toată țara. Cum va fi vremea până de Crăciun?
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, valabilă în intervalul 25 noiembrie – 23 decembrie. Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, temperaturile vor fi mai scăzute în primele săptămâni, urmând ca mai apoi acestea să aibă, în general, valori normale pentru această perioadă, în toată țara.
Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice, sud-estice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi local deficitar în zonele montane, iar în rest se va situa în jurul celui specific pentru acest interval.
Săptămâna 2-9 decembrie 2024
Temperaturile medii se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile centrale și în extremitatea de sud-est a teritoriului.
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.
Săptămâna 9-16 decembrie 2024
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar, local, în regiunile centrale, sudice și estice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 16-23 decembrie 2024
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi apropate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.
Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
EVENIMENT
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a informat, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pentru a beneficia de servicii de prevenţie, persoana asigurată trebuie să se programeze şi să se prezinte la o consultaţie la medicul de familie, care va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome.
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
„În funcţie de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenţie gratuite şi îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere. Medicul de familie va interpreta şi rezultatul analizelor, în cursul unei noi consultaţii de prevenţie, iar pe această bază va decide dacă pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate în ambulatoriu sau la spital, pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave şi pentru stabilirea tratamentului adecvat”, a precizat sursa citată.
De asemenea, medicul de familie va consilia pacientul în scopul reducerii factorilor cu risc asupra sănătăţii din viaţa acestuia – fumat, consum de alcool, alimentaţie nesănătoasă, stres etc.
Medicul de familie poate trimite pacientul să efectueze analize medicale de depistare a unor boli şi dacă, în cursul unei consultaţii în scop terapeutic, are suspiciunea că, pe lângă afecţiunea pentru care s-a prezentat pacientul la consultaţie, ar mai putea exista şi o astfel de boală ascunsă.
CNAS precizează că, în cazul în care pacientul persoană asigurată a fost diagnosticat cu o boală cronică, acesta beneficiază de consultaţii periodice lunare gratuite la medicul de familie pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor, educaţia privind îngrijirea şi autoîngrijirea.
„Medicul de familie (…) stabileşte conduita terapeutică”
„Dacă medicul de familie, în urma evaluării riscului dezvoltării altor afecţiuni, constată că pacienţii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor în afara valorilor normale, poate acorda în plus şi consultaţii de monitorizare activă (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (risc cardiovascular înalt – hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul zaharat tip 2, astmul bronşic, boala pulmonară cronică obstructivă- BPOC şi boala cronică de rinichi)”, a explicat CNAS.
Totodată, în cazul acutizării afecţiunilor cronice sau a prezenţei oricăror simptome a căror provenienţă trebuie clarificată, pacienţii se prezintă la medicul de familie care, în urma evaluării, stabileşte conduita terapeutică.
Conform CNAS, pentru orice afecţiune acută/subacută/acutizare a unei boli cronice casa decontează medicilor de familie încă două consultaţii pentru fiecare episod de boală, în afara consultaţiilor periodice anterior menţionate, iar, în urma efectuării consultaţiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigaţii medicale paraclinice) sau alte documente.
Dacă la orice consultaţie medicul de familie va avea suspiciunea că pacientul are o formă de cancer (boală oncologică), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii îl va putea trimite, după caz: să efectueze analize medicale gratuite, radiografii, ecografii, ale căror rezultate vor fi apoi integrate tot de medicul de familie, să fie consultat ambulatoriu de un medic specialist, să fie internat în regim de spitalizare de zi ori continuă.
„Persoanele asigurate pot beneficia şi de servicii medicale de îngrijire la domiciliu”
De asemenea, pe baza biletului de trimitere, medicul specialist din ambulatoriu va putea acorda pacientului persoană asigurată consultaţii pentru depistarea afecţiunilor oncologice (se decontează maximum trei consultaţii pe asigurat, într-un interval de maxim 60 de zile calendaristice de la data acordării primei consultaţii, prezentarea la a doua şi a treia consultaţie consultaţie făcându-se direct, fără alt bilet de trimitere).
După caz, medicul specialist va putea elibera pacientului bilete de trimitere pentru un alt medic specialist, analize de laborator, radiografii, ecografii, investigaţii de înaltă performanţă, spitalizare de zi ori continuă.
„Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la specialistul din ambulatoriu, în spitalizare de zi se va efectua: diagnosticarea afecţiunii oncologice, evaluarea extensiei tumorale, evaluarea statusului clinico-biologic al pacientului cu afecţiune oncologică. Se recomandă ca aceste servicii să fie efectuate în maximum 28 de zile de la deschiderea primei foi de spitalizare de zi. Tot în spital se pot efectua şi servicii medicale în scop diagnostic-caz pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân”, a mai transmis CNAS.
După confirmarea diagnosticului de boală oncologică, pacientul asigurat va putea fi inclus în Programul naţional de oncologie.
Persoanele asigurate pot beneficia şi de servicii medicale de îngrijire la domiciliu, tratamente de recuperare atât în ambulatoriu, cât şi în sanatorii, servicii de transport sanitar neasistat, medicamente compensate, dispozitive medicale.
Călina
februarie 9, 2021 la 12:25 am
E clar că ăștia de la untold au dreptate. Statul nu are dreptul să ucidă toată economia. Personal n-am fost la untold și mi se rupe, dar aici vedem un mic exemplu de cum de 1 an de zile statul distruge economia.
E și ironic insă că tinerii drogați de la untold i-au votat pe ăștia. Progresiștii și hippsterimea linșau oamenii și aplaudau dictatura medicală, injurau lingurița și idolatrizau sfinții medici (care inainte de pandemie erau criticati ca șpăgari de usr). Păi ce credeați, că puteti aplauda dictatura medicală și să mai aveti apoi și distracție?
nu e funny cum in timp ce ăștia urlă ba jos biserica sau trăiască știința, pare-se că progresiștii le iau libertățile, viața, banii și distracția :)) vai, așa ceva!