ACTUALITATE
Radu Moisin: Până la finalul anului, vom putea circula pe autostradă de la Gilău la Sibiu
Până la finalul anului, vom putea circula pe autostradă de la Gilău la Sibiu, anunță deputatul clujean Radu Moisin.
Autostrada 10 Sebeș-Turda este de o importanță majoră, deoarece va face legătura între A1 și A3.
”Deoarece în ultimul timp a avut mai multe termene amânate, am adresat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii 3 întrebări:
👉Progresul actual al lotului 2 din A10 Sebeș-Turda;
👉Posibilitatea deschiderii în cel mai scurt timp posibil a lotului 2 și a porțiunii rămase din lotul 1;
👉Finalizarea nodului rutier Sebeș la termen (30 iunie 2021).
🔴Răspunsul echipei ministeriale a adus vești bune pentru români! În acest moment, lotul 2 este terminat în proporție de 82,29%. Astfel, ambele loturi (1 și 2) urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2021, conform Programelor de Execuție. De asemenea, și nodul rutier Sebeș urmează să fie dat în trafic în totalitate”, precizează Radu Moisin (PNL).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Vapor de croazieră construit din piese LEGO, vedeta expoziției de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește expoziția de iarnă LEGO organizată de Asociația Brickenburg, evenimentul având loc până duminică, 12 ianuarie.
Evenimentul, devenit deja o tradiție, aduce laolaltă construcții originale din piese LEGO, dar și modele oficiale impresionante prin dimensiuni.
Expoziția, dedicată mai ales copiilor, pune în realitate desenele copilăriei, fie că vorbim despre Barbie sau Frozen, Harry Potter sau secvențe din filmul Avatar.
Vaporul, piesa centrală a expoziției
Piesa centrală din acest an este un vapor, la care, după spusele organizatorului, s-a pierdut numărul pieselor folosite.
,,Câte piese are nu vă putem spune, nu pentru că ar fi un secret, dar nimeni a numărat piesele pe care le folosește într-un model. Este impresionant în nava realizată de colegul și care este expusă pentru prima dată acum la această expoziție că ne amintește atât de grandoarea navelor de croazieră, cât și de vacanțele la care începem să visăm deja, fiindcă tocmai am început lucrul.
Proiectele pot să dureze de la zile sau săptămâni până la ani de zile, ca să spun așa. Lucrarea respectivă, de vreo 6 luni lucrează colegul la la ea’’, a spus pentru Cluj24 Sever Alicu, organizatorul expoziției.
Despre Asociația Brickenburg și orarul de vizitare a expoziției
Asociația este formată din pasionați ai sistemului LEGO, oameni care se implică în construcții originale. Expoziția conține lucrări deosebite, care au fost la expoziții internaționale din domeniu, iar altele sunt acum expuse în premieră.
De asemenea. există și o zonă interactivă în care copiii pot să își dea frâu liber imaginației și să construiască tot ce vor din piese LEGO.
Orarul de vizitare al expoziției este următorul:
• Sâmbătă 11 ianuarie – orele 11.00. – 19.00 (ultima intrare 18.40)
• Duminică 12 ianuarie – orele 11.00 – 17.00 (ultima intrare 16.40).
Prețul unui bilet este de 10 lei.
Andreea Ungur
EVENIMENT
Fosta gimnastă din Cluj, Oana Ban, împlinește 39 de ani. A câștigat aurul la JO de la Atena. Nu își serbează ziua de naștere
Fosta gimnastă Oana Ban, născută în 11 ianuarie 1986 la Cluj-Napoca, împlinește, sâmbătă, 39 de ani. Aceasta a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena în anul 2004 și cu argint la Campionatul Mondial din Debrecen, în 2002.
Sportiva a fost legitimată la Clubul Viitorul Cluj-Napoca, iar în 1999 a intrat în echipa națională de gimnastică a României, antrenată de Octavian Belu și Mariana Bitang.
La Campionatele Mondiale de la Debrecen din anl 2002, Oana Ban a câștigat o medalie de argint la bârnă și s-a clasat pe locul al patrulea în finala de la sol.
La Jocurile Olimpice de la Atena dihn 2004, gimnasta a câștigat medalia de aur în concursul pe echipe, împreună cu Monica Roșu, Alexandra Eremia, Cătălina Ponor, Daniela Sofronie și Silvia Stroescu.
Prin prestața sa, Oana Ban a contribuit la victoria echipei României la paralele, bârnă și sol din finala pe echipe. La Individual, s-a calificat atât pentru individual compus cât și în finala pe aparate la sol, dar din cauza unei accidentări nu a putut evolua.
Oana Ban s-a retras din gimnastică după Jocurile Olimpice de la Atena și a devenit antrenoare de gimnastică la Cluj-Napoca, după care s-a căsătorit și a emigrat în Cipru, țară în care trăiește și în prezent.
Fosta sportivă este cetățean de onoare a municipiului Cluj-Napoca.
Nu își sărbătorește ziua de naștere
Oana Ban face parte din cultul Martorilor lui Iehova și a declarat pentru Cluj24 că a ales in urmă cu mulți ani să nu-și mai sărbătorească ziua de naștere, astfel că această zi este ”ca oricare altă din an”.
”Martorii lui Iehova nu sărbătoresc zilele de naștere deoarece consideră că astfel de sărbători nu îi sunt plăcute lui Dumnezeu. Deși nu interzice în mod explicit sărbătorirea zilei de naștere, Biblia ne ajută să înțelegem câteva aspecte esențiale legate de aceste evenimente, precum și punctul de vedere al lui Dumnezeu privitor la ele.
Să analizăm patru aspecte și principiile biblice aferente.
Rădăcini păgâne
Sărbătorirea zilei de naștere are rădăcini păgâne. Potrivit lucrării Funk & Wagnalls Standard Dictionary of Folklore, Mythology, and Legend, sărbătorirea zilei de naștere își are originea în credința conform căreia <<spiritele și forțele rele l-ar putea ataca pe sărbătorit>> cu ocazia zilei sale de naștere, dar <<prezența prietenilor și urările de bine pot ocroti sărbătoritul>>. În cartea <<The Lore of Birthdays>> se spune că, în vremurile antice, ținerea evidenței zilelor de naștere era importantă pentru <<întocmirea unui horoscop>> bazat pe <<știința mistică a astrologiei>>. Cartea mai preciza că, <<potrivit folclorului, lumânările aprinse cu ocazia zilei de naștere aveau puteri magice în împlinirea dorințelor>>.
Biblia însă condamnă magia, divinația, spiritismul sau <<lucrurile asemănătoare acestora>> (Deuteronomul 18:14; Galateni 5:19-21). De fapt, un motiv pentru care Dumnezeu a condamnat anticul oraș Babilon a fost acela că locuitorii lui practicau astrologia, o formă de divinație (Isaia 47:11-15). Martorii lui Iehova nu sunt preocupați de originile fiecărui obicei. Totuși, când Scripturile oferă îndrumări clare, noi nu le ignorăm.
Primii creștini nu au sărbătorit zilele de naștere. Conform lucrării The World Book Encyclopedia, <<ei considerau aniversarea zilei de naștere un obicei păgân>>. Biblia arată că apostolii și cei care au fost învățați direct de Isus au stabilit un model pe care toți creștinii trebuie să-l urmeze (2 Tesaloniceni 3:6).
Comemorarea zilei morții
Singura comemorare pe care creștinii trebuie să o țină este legată nu de ziua nașterii, ci de ziua morții, cea a lui Isus (Luca 22:17-20). Acest lucru nu ne surprinde întrucât Biblia spune că <<mai mult face . . . ziua morții decât ziua nașterii>> (Eclesiastul 7:1). La sfârșitul vieții sale pământești, Isus și-a făcut un nume bun la Dumnezeu, ziua morții sale devenind astfel mai importantă decât ziua nașterii (Evrei 1:4).
Biblia nu face nicio referire la vreun slujitor al lui Dumnezeu care să-și fi aniversat ziua de naștere.
Nu e nicidecum o scăpare, deoarece în paginile ei sunt consemnate două aniversări ale zilei de naștere, sărbătoriții nefiind slujitori ai lui Dumnezeu. Ambele evenimente sunt prezentate într-o lumină negativă (Geneza 40:20-22; Marcu 6:21-29).
Simt copiii ai căror părinți sunt Martori că le lipsește ceva dacă nu aniversează zile de naștere?
Ca orice buni părinți, Martorii își exprimă iubirea față de copiii lor pe tot parcursul anului, inclusiv dându-le cadouri și organizând petreceri plăcute. Ei încearcă să urmeze exemplul perfect al lui Dumnezeu, care le oferă lucruri bune copiilor lui fără să aștepte ocazii speciale (Matei 7:11). Copiii ai căror părinți sunt Martori nu simt că le-ar lipsi ceva”, se arată pe site-ul Martorilor lui Iehova.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. De la Turda la Banjul. Doi TURDENI participă la Budapest-Bamako 2025, cel mai mare RALIU pentru amatori
Budapest-Bamako 2025 este cel mai mare raliu pentru amatori ce se desfășoară în Africa. Acesta se desfășoară între 17 ianuarie și 2 februarie 2025. Este vorba de două săptămâni de aventură la care participă și doi turdeni amatori de senzații tari.
Ovidiu și Andrei, cei doi „haiduci” din Turda, cum le place lor să-și spună, vor avea de străbătut un traseu prin deșert, junglă și savană, cu o minimă asistență de-a lungul competiției. Câștigă cine ajunge primul, pe cea mai scurtă rută, cu cele mai multe checkpoint-uri bifate și cele mai puține încălcări ale regulilor de circulație.
VIDEO FOTO. De la Turda la Banjul. Doi TURDENI participă la Budapest-Bamako 2025, cel mai mare RALIU pentru amatori
„Adevărata aventură începe când ieșim din zona de confort, când trebuie să te lupți cu tehnologia, natura, birocrația, necunoscutul, dar mai ales cu mintea ta și propriile tale frici”, spun turdenii.
Cel mai mare raliu pentru amatori pe plan mondial reprezintă 20 de ani de experiență în aventuri auto trans-sahariene. Este un raliu atipic în care conduci 500-600 km/zi într-un mediu total neprietenos. Singura certitudine a B2B: totul e incert!
Raliul necesită pregătiri riguroase:
– echiparea și dotarea vehiculului
– vize
– asigurări
– dotări medicale și pentru prim ajutor
– pregătire fizică (echipamente, vaccinuri)
– pregătire mentală (poate cea mai importantă!).
Raliul are și o componentă de implicare în comunitățile locale
B2B ajunge în unele din cele mai sărace zone ale globului, unde accesul la resurse de bază este deseori limitat și orice obiect banal pentru noi e văzut ca o bogăție. Comunitatea B2B se implică să ajute locurile prin care trece, nu doar prin mici cadouri oferite spontan, ci mai ales prin proiecte anuale ce implică donații materiale sau financiare.
Planul pentru 2025 include:
– Mauritania – sprijinirea femeilor Noumghari prin donații de haine, rechizite, jucării, medicamente (comunitatea nu are acces la curent electric)
– Senegal – rechizite și echipament școlar pentru copii din Saint Louis Senegal – rechizite, haine și echipamente medicale pentru copiii din Kayes Bou Bou
– Gambia – distribuirea de plase împotriva malariei.
Ovidiu este inginer constructor, antreprenor cu spirit de aventură, concurent la B2B Rally 2022, Freetown (Sierra Leone).
El consideră că B2B rally o experiență ce îți schimbă viața. Deviza sa este „Nu muriți înainte să muriți!”
Andrei este medic pasionat de călătorii. A vizitat peste 50 de țări. A avut un an sabatic semi-nomad, când a călătorit în 16 țări de pe 3 continente. Nu refuză nici o experiență plină de adrenalină, consideră că B2B îți poate aduce echilibru în viață.
Cursă aniversară Budapesta-Banjul, aflată la 20 de ani de la prima ediție, va străbate 7.900 km cu deșert, junglă și savană, 4 țări africane: Maroc (inclusiv Sahara de Vest), Mauritania, Senegal, Gambia. Vor participa peste 80 de echipe,
inclusiv din cele de la prima ediție.
Video: B2B
O nouă ediție Tezaur începe luni, 13 ianuarie. Românii vor putea investi în titlurile de stat cu dobânzi neimpozabile de până la 7,8%.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, titlurile de stat Tezaur cu maturități de 1, 3 și 5 ani vor avea dobânzi anuale de 7%, 7,5% și, respectiv, 7,8%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Românii pot INVESTI în titlurile de stat Tezaur. O nouă ediție începe luni
„Titlurile de stat reprezintă o investiție sigură, cu o dobândă avantajoasă și neimpozabilă. În plus, avantajul investiției cetățenilor în titluri de stat este că dobânda plătită din bugetul de stat rămâne în țară, se duce în buzunarul românilor, iar cetățenii contribuie prin aceste împrumuturi la o construcție bugetară mai echilibrată. Mă bucură faptul că din ce în ce mai mulți români aleg să investească în titluri de stat și recomand tuturor ca începând de luni, să investească cu încredere în titlurile de stat Tezaur”, a declarat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
Titlurile de stat vor putea fi cumărate între 13 ianuarie și 6 februarie online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului, între 13 ianuarie și 7 februarie de la sediul unităților Trezoreriei Statului, iar între 13 ianuarie și 6 februarie în mediul urban și 13 ianuarie și 5 februarie în mediul rural, prin subunitățile companiei Poșta Română.
„Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri”, se arată în comunicat.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.