Connect with us

CULTURA

QUO VADIS SUA LA 4 IULIE?

Publicat


4 iulie! O parte dintre noi ştim că e Ziua Independenţei SUA. Dar ce înseamnă, de fapt, Ziua SUA? Care este istoria care se ascunde în spatele istoriei acestei date? Dar prezent-viitorul? Profesorul Ioan Lumperdean ne oferă nişte răspunsuri. Şi multe teme de casă.

1776:  un an cu mai multe semnificaţii

În anul 1776  Adam Smith și-a publicat lucrarea Avuția națiunilor. Cercetare asupra naturii și cauzelor ei, poate cea mai reprezentativă carte de economiei a tuturor timpurilor.

Tot în 1776 se stingea un alt istoric, economist și filosof scoțian, David Hume. Spirit enciclopedic, deschis ideilor iluministe, credea cu tărie în afirmarea identității umane prin virtute, realitate și experiență. Se pare că ultima sa lectură a  fost lucrarea lui Smith.

Mersul istorie a făcut ca la 4 iulie 1776  Statele Unite ale Americii să-și declare independenţa față de coroana britanică. Dar, ceea ce se știe mai puțin,  în același an 1776 apare primul volum (în final au fost șase, publicate între 1776 și 1788) dintr-o lucrare monumentală: Istoria declinului și prăbușirii Imperiului Roman, semnată de un alt britanic: Edward Gibbon.

Revenirea la acestă lucrarea naște întrebări și dileme care par desprinse din  tumultul zilelor noastre. După Gibbon, declinul și prăbușirea Imperiului Roman  a fost cauzată de criza economică prin care a trecut societatea romană începând cu mijlocul secolului al III d.Hr., epidemiilor care au generat însemnate dezechilibre demografice și comportamentale; pătrunderea pe teritoriul Imperiului a numeroase populații migratorii; apariția și presiunea unor state rivale, Persia în Orient, regatele barbare ale goților, hunilor, gepizilor, vandalilor, longobarzilor, francilor etc. La toate acestea se adaugă creștinismul, cu rolul său de-a descompune vechile opțiuni și credințe și de-a recompune o nouă ideologie, egalitaristă și mesianică, cu trimitere spre noi orizonturi de viață și activitate socială și comunitară.

În fapt spre o altă Lume, mai bună, mai dreaptă, în care oamenii își (re)găseau reperele ”prin moartea și învierea lui Iisus Hristos”. Nu e de mirare că noua religie a ”săpat” cel mai mult la temelia marelui imperiu și a civilizației construite prin secole de lupte, presiuni și jertfe, dar și prin ofertele și acțiunile sale de stabilitate și prosperitate asigurate de Pax Romana. O pace bună pentru unii, sau numai pentru unii, și exclusivistă pentru alții, dar cu o incredibilă deschidere pentru și spre civilizația care a oferit modele de activitate economică, administrativă, juridică, politică, educațională, culturală și lingvistică.

Sunt actuale spusele lui Edward Gibbon?

Cartea lui Edward Gibbon a avut un uriaș succes de piață și ”deși costa un galben, se vindea la fel de repede ca un pamflet de doi bani asupra (despre-n.n) treburilor zilei”, cum mărturisea autorul. Nu e de mirare că Adam Smith îl socotea pe Gibbon ”în fruntea întregului trib literar care există astăzi (secolul al XVIII-lea n.n.) în Europa”.

Oare ceea ce a spus el despre criza și decăderea marelui imperiu este valabil și pentru SUA zilelor noastre? Să reluăm textul prin interogații și răspunsuri: traversează omenirea și SUA o criză economică? Da. Există o stare pandemică? Da. Este asaltată societatea occidental-americană de valuri succesive, mai mult sau mai puțin presante, dar destul de insistente de migranţi? Da. Există o presiune și o uriașă competiție și rivalitate din partea unei mari puteri sau mai multor actori statali și nonstatali într-o lume multipolară? Da. Există iluzii, slogane și ideologii contestatare, profund radicale, antistatale și nonorganizaţionale? Da.

La toate acestea se mai pot adăuga multe altele: războaiele și conflictele militare, disparitățile economice și sociale, distanțarea socială, atacurile cibernetice, poluarea și degradarea naturii, economia subterană, traficul ilicit de persoane, droguri și mărfuri etc. Unele din ele au traversat istoria, din antichitatea până în zilele noastre. Fiecare generație a încercat să ofere răspunsuri și soluții, deși nu totdeauna a ales cele mai bune căi și mijloace de acțiune.

Reportarea prezentului, de multe ori sau de cele mai multe ori, nu a fost benefică, iar acumularea tensiunilor a dus la explozii sociale puternice și demolatoare, cu efecte incredibile în timp și spațiu. De aceea credem că este firească întrebarea: America quo vadis ?

De ce quo vadis?

Sintagma quo vadis este o  întrebarea retorică pe care Sfântul Petru  o adresează lui Iisus Hristos, pe care-L  întâlnește când pleacă spre Roma: ”Quo vadis, Domine ?”  (ÎNCOTRO, DOAMNE?”).

Scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz a reușit, prin roman cu același titlu, publicat în 1895 și pentru care a primit premiul Nobel în 1905, să ofere o înțelegere mai flexibilă, mai referențială și mai directă despre percepțiile, opțiunile, alegerile și acțiunile oamenilor. Din această perspectivă, o radiografie, în trecutul și prezentul american oferă unele sau anumite răspunsuri.

De reținut! Sunt numai unele sau anumite răspunsuri, pentru că nimeni nu a putut și nu poate să aibă răspunsuri la multiplele întrebări și dileme care ne frământă pe noi, oamenii. Deși dificil, unele opinii și predicții pot fi exprimate.

De multă vreme, mai mult sau mai puțin adevărat și aproape invariabil explicarea/prezentarea istoriei americane începe cu descoperirea din 1492 a Americii de către Cristofor Columb. (O dată istorică și un Om acceptate, apreciate, contestate și/sau detestate. Pentru că răspunsurile sunt dificile, o să încerc o expunere într-un alt text).

Istoria americană a ”traversat” apoi Oceanul și continentele (nordic, central și sudic), a trecut prin încercări și convulsii, prin (re)setări și (re)poziționării, prin osmoze economice și sociale, prin acceptări și excluderi etnice, lingvistice și rasiale, prin organizări statale și confruntări militare, politice, diplomatice și cultural-comportamentale. S-a format ceea ce s-a numit și se mai numește (până nu se va nega și această sintagmă!) civilizația americană.

În principal, civilizația americană nordică sau anglo-americană și sudică sau latino-americană. Între cele două există asemănări și legături, dar și diferențieri majore, de limbă, viață economică, cultură, potențial economic, tehnic și militar.

De ce s-a ajuns la acest tablou al lumii americane? O uriașă literatură a încercat și încă mai încercă să explice aceasta. Răspunsuri sunt multe, cu argumente tentante, îmbietoare și oricând contestabile.

În partea nordică s-au fondat trei mari entități statale: Canada, Statele Unite ale Americii și Mexicul. Evenimentul de referință al istorie nord-americane rămâne  ziua de 4 iulie 1776, când la Philadelphia s-a proclamat indepndența SUA.

Iată că anul acesta se împlinesc 244 de ani de la acea zi, proclamată și sărbătorită ca ziua națională a Statelor Unite.

Dar nu toți locuitorii și toate statele (americane) au recunoscut și sărbătorit ziua de 4 iulie. Încă din acea epocă au fost exprimate opinii prin care se spunea că a existat aproape un deceniu de rezistență nonviolentă împotriva Marii Britanii, sau că primul act oficial prin care s-a  proclamat independența s-a consumat în ziua de 2 iulie 1776, în Carolina de Sud, în uralele mulțimii adunate în fața bursei comerciale din Charleston.

În timpul și după războiul de secesiune (1861-1865), statele sudice nu recunoșteau sau erau rezervate față de 4 iulie 1776. Astăzi, potrivit multiplelor surse media și rețelelor sociale, ziua de 4 iulie va fi o zi mai complicată, din cauza pandemiei care în SUA a afectat o parte importantă a populației și rămâne cea mai severă din lume.

Potrivit administrației americane, măsurile de protejare, deși contestate sau acceptate, au suportul constituțional și legal. Ziua de 4 iulie va fi o zi mai complicată și datorită  contestării  ordinii americane, după moartea afro-americanului George Floyd.

S-a emis ideea că descoperirea Americii și formare SUA ar fi marile dezastre ale omenirii și că prin politicile economice, sociale și rasiale -din trecut și de astăzi-, istoria americană trebuie revizuită, iar ziua independenței trebuie văzută prin prisma trecutului său sclavagist.

Există totuși și opinia, împărtășită de mulți americani, că 4 iulie rămâne încă 4 iulie și nu trebuie uitată, negată sau marginalizată. De reținut: ÎNCĂ!!!

1619 versus 1776?

Un proiect, numit ”1619” încercă, prin mesaje (extrem de numeroase și active) , prin proteste și acțiuni stradale, să susțină că proclamarea și lupta pentru independență ar fi însemnat, în primul rând, perpetuarea sclaviei.

Argumente: fondatorii și susținătorii SUA George Washington, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin, George Washington,  John Adams, Thomas Paine și alții au acceptat și susținut expansiunea spre vest a coloniștilor, în defavoarea indienilor precolumbieni, și ar fi fost adepții existenței sclaviei. Mai mult, unii dintre aceștia au fost proprietari de sclavi și chiar au întreținut relații intime cu femeile de culoare aflate în proprietatea lor și au avut copii cu acestea, fără să-i considere oameni liberi.

Ca argument suprem se invocă istoria lui Thomas Jefferson și Sally Hemings, care a făcut obiectul unor lucrări științifice dar și a unor romane și filme de succes.

Mișcarea ”1619”  își  exprimă indignarea pentru că în urmă cu  400 de ani au fost  aduși primii africani în Virginia, și transformați în sclavi.

În contrapartidă a luat naștere gruparea”1776”, care se (auto)definește ca o mișcare ”proamericană”, antirasială și neexclusivă etnic și social. Argumente: proclamarea SUA a fost un act de expresie liberală, care a pus bazele unui stat bazat pe libertate,  respectarea proprietății, a legii, a separării puterilor în stat și a drepturilor fundamentale ale oamenilor. Problemele sclavilor negri au putut fi rezolvate, mai târziu, tocmai datorită ideilor exprimate la 1776.

Nu se uită să se amintească că Thomas Jefferson prevăzuse, în textul Declarației de independență, și desființarea sclaviei, dar a fost combătut de plantatorii și proprietarii de sclavi din sud, care au condiționat susținera proiectului independenței cu renuţarea la aceste idei.

Se mai spune că englezul Thomas Paine, înainte de susţinerea cauzei independenței americane prin eseul său Common Sense (Bunul simț sau Sentimentul general) a scris și un eseu împotriva scalvajului negrilor.

Mâna invizibilă versus dictatura invizibilă

Aminteam, într-un articol anterior de celebra sintagmă smithiană care a fost, probabil, cea mai influentă metaforă pentru justificarea și susținerea pieței libere. Din punct de vedere economic, de la începuturile societății nord-americane piața a fost respectată, apărată, dezvoltată, extinsă și consolidată prin Pax Americana.

Astăzi, societatea și economia americană sunt puse sub semnul întrebării de dictatura invizibilă, sintagmă care-i aparține lui Mihail Bakunin, revoluționar rus, considerat ”părintele anarhismului”. Acesta preconiza, la mijlocul secolului al XIX-lea, dispariția ordinii statale existente prin anarhism, comploturi și conspirații ”invizibile”.

O mișcare difuză, greu identificabilă, fără lideri și programe concrete ”umbla ca o nălucă”, cum spuneau Marx și Engels despre comunism, prin lume. În zilele noastre se spune că este vremea declinului Occidentului (Oswald Spengler), ciocnirii civilizațiilor (Samuel Huntington),  marelui declin (Niall Feguson), ascensiunii și decăderii marilor puteri  (Paul Kennedy), sfârșitului secolului american (Paul Starbon) etc. De sintagme pe care le  exprimăm prin titluri percutante și ademenitoare nu ducem lipsă.

Dar, indiferent cum numim vremurile și stările prin care trecem, este limpede că ele că sunt rezultatul oamenilor, că au fost generate de motivații profunde, generate de asperităţile şi disparităţile economice, sociale, politice,  etnice și rasiale cu o îndelungată istorie, fiind prezente, în forme şi intensităţi diferite de-a lungul întregii istorii americane.

Aceste asperităţi şi disparităţi se manifestă pe teritoriul uriaş, care după 1776 a fost extins până la 9,83 mil. km2 (50 de state), cu o  populație de peste  312 milioane locuitori, aparținând celor șase rase recunoscute: rasa albă, rasa nativ indiană din America, rasa nativă din Alaska, rasa afro-americană, rasa asiatică, rasa nativ hawaiană. Lor li se adaugă unele rase din insulele din Pacific, aflate sub jurisdicția SUA.

Rasa albă reprezintă aproximativ 75% din totalul populației, iar cea afro-americană cca. 13% . Este mândria și problema societății americane. Se spune că avem de-a face cu o societate multiculturală și multietnică, deși tradițiile etnice și lingvistice nu s-au aplatizat, iar limba engleză, deși limbă oficială, este legiferată numai de 31 de state nord-americane.

În timp, așa-zisa osmoza americană a fost grevată de trecutul care se reactualizează și reconfigurează prin acceptare și negare. Chintesența acestei realități o găsim în cuvintele exprimate de Condoleezza Rice, secretar de stat (de culoare)  în timpul lui George W. Bush: ”africanii și europenii au venit aici și au fondat această țară împreună – europenii prin voință proprie, iar africanii în lanțuri”.

Defectul din naștere a SUA

Mișcările protestatare sub deviza ”Black Lives Matter”, amplificate de moartea violentă și regretabilă a lui George Floyd, sunt în esență împotriva ”lanțurilor” sau a ”defectului din naștereaa SUA”, cum spunea tot Condoleezza Rice. Un ”defect” pe care societatea americană a încercat să-l corecteze prin acte legislative și administrative, prin războaie, cum a fost războiul de secesiune, prin politici educaționale și publice, prin egalitatea de șanse în funcții publice, Barack Obama fiind cel mai bun exemplu.

Se pare că încă nu s-a reușit și că orizonturile sunt încă neclare. În acest angrenaj se reactivează trecutul. Dar trebuie să ne întoarcem permanent și responsabil la sau în istorie.

Dacă am face un sondaj de opinie între protestatarii și susținătorii acestora (de pe toate continentele) am găsi relativi puțini care să ne spună istoria scalvajului.

Fenomenul antiuman și regretabil nu este o invenție americană. Se pare că a apărut aproape simultan cu primele forme de organizare economică și socială în Asia și Orient. A existat în foarte multe țări și teritorii, inclusiv în Africa, înainte de comerțul cu sclavi, și chiar la populațiile amerindiene.

Unele aspecte din istorie sunt  dificil de lămurit, chiar dacă suntem sau nu implicați, dacă subscriem sau negăm, dacă suntem mai aproape sau mai departe de fapte. Este valabil, oricând și oriunde.

Oamenii trebuie să-și spună cuvântul și să se accepte unii pe alții. Exclusivismul nu este benefic, iar lipsa de dialog nu face decât să întoarcă clepsidra adevărului. Negarea și eliminarea din vocabularul nostru a unor cuvinte despre care se spune că ar transmite mesaje discriminatorii nu cred că rezolvă problemele discriminării.

Mă întreb mai putem purta haine de culoare NEAGRĂ, atunci când suntem în doliu? Altfel, vom trece prin istorie ca personajele din celebrul roman a lui Thomas Mann, Casa Bunddenbrok (1901), care ies din istorie după patru generații de iluzorii, nefirești și osificate idei.

Poate că mizeria prosperității (Gustave Le Bon) a creat pentru unii un  crez al invincibilității sociale și economice americane, iar pentru alții o aspirație spre altceva. Spre ce, poate nici ei nu știu, așa cum nu știau decembriștii atunci când se adunaseră la Sankt-Petersburg  în 1829. O fi poemul epic al lui Nicolae Nekrasov Femeile ruse  valabil și astăzi? ”Întreg orașul la picioare/Îi freamătă la viață/Dau toți năvală la senat/Unul dintr-o sută doară /Poate va ști să dovedească/La ce se adunară… ”

Prof. univ. dr. Ioan Lumperdean



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mădălina, îndrăgostită iremediabil de zbor. Pilotează avioane pentru Wizz Air de pe baza de la Cluj

Publicat

Mădălina Wizz Air

Mădălina Grozav a prins de mică dragoste de zbor și și-a urmărit pasiunea până a ajuns să piloteze avioane de linie. Acum e first officer, copilot la baza din Cluj a companiei aeriene Wizz Air, și a acumulat aproximativ 1800 de ore de zbor. Peste doi ani, tânăra de 29 de ani îi va saluta pe pasageri din postura de căpitan de aeronavă.

Mădălina s-a născut în Maramureș, a trăit o perioadă în Marea Britanie, dar s-a stabilit de mai mulți ani la Cluj-Napoca, astfel că se consideră clujeancă.

Nu știe exact de unde a apărut pasiunea pentru aviație, dar e cert că, de mică, scruta cerul după avioane, iar când ajungea la Cluj era cu ochii pe pistă doar – doar va vedea marile păsări zburătoare care o fascinau.

A vrut să se facă pilot la 18 ani

”Nu știu exact de unde a plecat pasiunea pentru aviație, cert e că tot timpul mi-au plăcut lucrurile care au fost făcute de bărbați, în general, domeniile astea un pic mai provocatoare, mai grele și, probabil, că și aviația tot de acolo a venit de undeva.

Știu că, de mică, mă uitam spre avioane sau tot timpul când treceam pe lângă aeroportul din Cluj, mă uitam și vedeam că era un singur avion care era parcat acolo.

Nu am nicio cunoștință în aviație, nici măcar nimeni din familie, nici unul dintre prietenii mei nu este în aviație, a fost efectiv un lucru care a venit din mine, din interior și nu a fost un lucru care, nu știu, să declanșeze această dragoste pentru aviație, dar a fost cumva dezvoltată în timp, gândită și care, în momentul potrivit, s-a întâmplat”, a povestit Mădălina pentru Cluj24.

Tânăra își amintește că a vrut la 18 ani să devină pilot, dar atunci nu a reușit, pentru că familia sa era un pic stresată, fiind și singurul copil, fiind și fată, și și-a pus visul pe pauză, o perioadă de timp.

Întâlnire crucială cu un pilot

Madalina Wizz Air

Mădălina a plecat în Marea Britanie unde și-a făcut facultatea, care nu are legătură cu pilotajul, după care a continuat cu un master în aviație, care i-a deschis foarte mult orizonturile.

”Mai apoi am întâlnit un pilot care m-a întrebat foarte direct dacă aș vrea să urmez o carieră în aviație, care se presupună zborul, sau una la sol.

Și am fost, oarecum, șocată, pentru că nimeni nu m-a întrebat acest lucru până atunci și am zis, uite, acum e momentul să fac un zbor de test cu un instructor pe un avion mic ca să văd dacă e pentru mine, dacă nu-mi e frică, dacă găsesc plăcere în zborul în sine.

E foarte important să știi lucrul acesta înainte să începi studiile și să investești foarte mult ca să ajungi să fii activ într-un program de studii de pilotaj.

Și atunci am făcut lucrul ăsta și m-am îndrăgostit irremediabil de aviație, de zbor și am decis să urmez calea asta”, a subliniat tânăra.

Înscrisă la Academia Wizz Air Pilot

După ce a decis că își va urma visul și va avea o carieră în aviație, Mădălina și-a reîmprospătat cunoștințele în matematică, în fizică, apoi și-am cumpărat niște pedale, o manșă ca să se joace, acasă, pe un simulator de pilotaj, care să o ajute să își coordoneze mișcările.

În martie 2018, tânăra aspirantă în meseria de pilot a aplicat la Academia Wizz Air Pilot, iar în iunie a avut deja examenele în Polonia, de toate felurile, tehnice, non-tehnice, de grup, individuale, de engleză, pe care le-a trecut cu brio, după care a fost promovată pentru următoarea etapă, care a presupus o zi de examinare cu un psiholog în aviație, interviuri, plus niște examene pe calculator care urma să-i testeze abilitățile.

”Am fost admisă, iar în septembrie 2018 am început să urmez Academia Wizz Air Pilot timp de un an și jumătate. Am reușit să finalizăm fix în ultima zi în care a fost școala deschisă, în martie 2020. Am dat examenul și în prima zi după am și plecat pentru că apoi a venit pandemia.

Programul din Academie a fost împărțit în patru etape, fiecare implicând o parte teoretică și una practică. După care, promovând această primă etapă, deja puteam să începem să zburăm singuri.

Cursuri în Grecia

În fiecare etapă trebuie să treci niște exameni teoretice, iar la final, în fiecare etapă, ai un examen și de zbor, pe care dacă îl promovezi, doar atunci poți să treci în următoarea etapă.

Cursurile le-am urmat în Grecia, acolo unde Academia are avioanele și simulatoarele sale.

Practic, să poți să-ți finalizezi tot training-ul care necesită să îți iei licența de pilot comercial, licența standard, fără rating-uri. Acum pentru Airbus A320 pe care îl pilotez am nevoie de rating-ul pentru acest tip de avion pe care l-am obținut mai târziu în cadrul companiei Wizz Air”, a explicat Mădălina Grozav.

Cu licența de pilot comercial în buzunar, tânăra nu a putut, însă, pilota nici un avion din cauza pandemiei, astfel că nu a zburat timp de un an și jumătate, perioadă în care a fost nevoită să își caute alte job-uri.

Repartizată la baza de la Cluj

”După ce, cumva, viața a început să revină la normal și Wizz Air și-a dat seama că e momentul ca noi să ne alăturăm din nou companiei, am fost chemați la un training, desfășurat în Budapesta, unde am stat câteva luni bune.

Am făcut trainingul pe simulatoare, pe avionul gol, în care trebuie să faci un minim de număr de aterizări cu avionul gol, înainte de a putea să promovezi și să zbori cu pasageri.

Zbori cu un căpitan de training lângă tine pentru un anumit număr de sectoare, ca după ce finalizezi și această etapă, să poți să zbori cu un căpitan normal pe orice zbor de linie”, a precizat pilotul.

Din iunie 2022, Mădălina a fost repartizată la baza Wizz Air de pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj și este first officer, copilot, iar recent a devenit și copilot senior, îndeplinind toate condițiile și având numărul de ore de zbor necesare.

”În aviația civilă întotdeauna orice avion este operat de către doi piloți, comandantul și copilotul, care practic fac, cumva, aceleași lucruri.

Fiecare dintre noi zburăm pe rând. Fie căpitanul este pilotul care zboară, iar copilotul face partea de monitorizare și comunicare, fie rolurile sunt inversate.

Comandanții ne oferă foarte mare sprijin și ne împărtășesc foarte mult din experiența lor prin ceea ce fac și prin disciplină. În timpul unui zbor facem aproximativ același lucru, doar cu anumite limitări pentru copilot, deoarece anumite lucruri sunt doar făcute de comandant”, a mai explicat Mădălina.

Prima cursă nu se uită niciodată

Prima sa cursă ca și copilot a fost Katowice (Polonia) – Kutaisi (Georgia) și își amintește că a fost o zi incredibilă: ”Adică îți dai seama că, într-un final, ai ajuns acolo, chiar dacă am stat foarte mult timp așteptând să se întâmple.

Și am avut și un căpitan foarte empatic lângă mine, care m-a ajutat și m-a susținut mult. Și a fost și o zi frumoasă”.

Mădălina poate pilota acum avioane Airbus A320 sau A321 și a acumulat, în total, aproximativ 1.800 de ore de zbor, având dreptul să zboare pe orice cursă aeriană care există în cadrul companiei Wizz Air.

”Eu, practic, acum operez din baza din Cluj, dar noi nu suntem în misiuni în funcție de experiență sau așa. Nu mai avem limitări, pot să zbor cu orice căpitan, în orice cursă există.

Eu operez pe baza din Cluj, însă de multe ori sunt trimisă să ajut în alte baze.

De exemplu, am fost în Polonia, apoi am venit în Cluj, dar am zburat și din Sibiu și din Suceava, adică nu e neapărat nevoie să zbori doar din baza ta, de multe ori mi se oferă oportunitatea să merg și în alte baze, ceea ce este un lucru foarte bun.

Adică câștigăm experiență, cunoaștem oameni noi, zburăm pe aeroporturi noi, cu alte proceduri, ceea ce îți îmbunătățește  experiența ta de pilot”, a mai relatat Mădălina Grozav.

Destinația sa favorită

Destinația sa favorită este Keflavik, în Islanda, unde a zburat prima dată din Cracovia și recunoaște că îi plac, în general, zborurile lungi, când un pilot are foarte mult timp pentru el, și e foarte multă liniște, cum sunt cele de la Cluj spre Abu Dhabi sau spre orașe din Spania.

În timpul zborurilor, avionul este pus pe pilot automat, dar căpitanul și copilotul preiau manșa în caz de turbulențe și la aterizare.

În cariera sa, Mădălina a prins și turbulențe în aer, despre care spune că sunt un lucru normal, dar niciodată ceva periculos sau supărător.

Plăcerea de a zbura

Pentru Mădălina Grozav zborul e o plăcere și îi place foarte mult să piloteze ea un avion.

”E un sentiment foarte frumos când tu zbori și îți dai așa seama că, de fapt, aste e cariera mea, adică iubesc ceva și pot să fac lucrul respectiv.

Mă bucur că am șansa să fac ceea ce îmi place, iar pentru mine această muncă e o plăcere.

De exemplu, când sunt în vacanță și știu că urmează să am mâine sau poimâine un zbor, nu mă supără lucrul acesta. Mă urc cu plăcere în cabina de zbor.

Știu că e obositor uneori, ajungi târziu, pleci dimineața și tot așa, dar, nu știu, după ce ajungi acolo sus, cumva, parcă uiți și te concentrezi efectiv pe zbor.

A fi pilot implică, normal, și un anumit nivel de stres, care e sănătos, pentru că te motivează, te ține acolo concentrat.

Procedurile pe primul loc

Când zbor mă gândesc la siguranță și la urmarea procedurilor, dacă eu mă simt bine, și pasagerii or să se simtă bine.

În momentul în care zbor, încerc să fac zborul cât mai plăcut, un zbor, în primul rând, sigur.

Urmez aceleași proceduri și am aceeași gândire, chiar dacă duc un avion gol, cum mi s-a mai întâmplat să duc dintr-o parte în alta, sau un avion cu 30 de pasageri, sau un avion plin cu sute de oameni.

Încercăm să fim profesioniști și să urmăm procedurile și atunci lucrurile merg bine și oamenii se bucură de zbor”, a mai subliniat aceasta.

De oriunde ajunge acasă

Mădălina s-a obișnuit cu viața și cu programul de pilot și se bucură că, în cadrul Wizz Air, oriunde pleacă se întoarce acasă, la Cluj.

”Nu aș vrea în momentul ăsta să plec la o altă companie, să zbor pe avioane mai mari. La Wizz Air ți se dă șansa, dacă dorești și dacă ai abilitățile necesare, să faci și alte joburi pe lângă, să îți crești impactul pe care îl ai asupra companiei.

Având în vedere faptul că am abilități și în alte domenii, aș vrea foarte mult să văd cum le pot integra pe toate și în alte poziții din cadrul companiei, cum ar fi pe partea de securitate, de siguranță, pe partea de factor uman.

Sunt foarte multe poziții pe care poți să le deprinzi în funcție de nivelul tău, de ceea ce este nevoie în companie.

Dar, deocamdată, vreau să mai câștig experiență ca și pilot, pentru că întotdeauna mai pot să mai învăț ceva, mai ales de la comandantul din stânga mea.

Încă simt nevoia că trebuie să mă bucur de momentul la care am ajuns în cariera mea și acum vreau să mă bucur de ceea ce am și să încerc să mai cresc în aviație și, apoi, nu știu, să vedem unde mă duce viața”, a conchis tânăra.

Mădălina Grozav mai are doi ani până să devină comandat de aeronavă și când va veni momentul să salute pasagerii din postura de căpitan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Zăpadă la Mărișel și la Dealul Negru, la jumătatea lunii aprilie. ”Una caldă, una rece”

Publicat

Mărișel

Un strat consistent de zăpadă s-a așternut în noaptea de marți spre miercuri în comuna Mărișel din județul Cluj, situată în zona de munte, dar și la Dealul Negru sau la Băișoara și Feleacu, unde încă ninge.

”Una caldă, una rece… De la 22 de grade la zero grade. În mai puțin de 24 de ore”, au spus cei de la Cabana Moților care au și surprins zăpada într-o fotografie din dimineața zilei de 17 aprilie.

Un clujean a postat și el fotografii de la Dealul Negru spunând că a venit iarna și că a nins si miercuri dimineață în Apuseni ”Nu trebuie sa ne mire episodul acesta de ninsoare. Este încă dreptul ei calendaristic. Vara draguta s-a grăbit sa – si faca apariția”, a spus Ghiță P.

Potrivit meteorologilor, vremea este în răcire în această perioadă, cu temperaturi de câteva grade.

Mărișel

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Incendiu de amploare la Gilău. Trei case afectate și un grajd. Doi cai nu au putut fi salvați

Publicat

Un incendiu de amploare a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri la o casă în comuna Gilău, iar focul s-a extins la alte două  case din vecinătate, dar si la un grajd cu cai.

Incendiul a fost lichidat de pompierii clujeni după câteva ore de luptă cu flăcările.

”Au ars in total aproximativ 400 mp acoperiș de la o casă cu 2 camere, bucătărie de vară și un grajd cu cai.

Trei cai au fost evacuați.

Doi cai nu au mai putut fi scoși din grajd

Incendiul s-a extins și la acoperișul casei învecinate, fiind afectați aproximativ 30 mp, iar la a treia casa învecinată a fost afectat un geam si un gard.

Doi cai nu au mai fi putut scoși din incendiu”, arată pompierii ISU Cluj.

Aceștia spun că s-a acționat pentru stingerea flăcărilor și înlăturarea efectelor secundare ale incendiului mai bine de 5 ore, fiind împiedicată propagarea acestuia mai departe de limitele în care a fost găsit.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro s-a apropiat la 0,2 bani de maximul istoric

Publicat

De

Euro se apropie de maximul istoric

Posibilitatea extinderii conflictului militar dintre Israel și Iran la nivelul întregului Orient Mijlociu, a redus cererea de active riscante, în timp ce dolarul a cunoscut o apreciere consistentă.

Euro s-a depreciat marți la 1,0602 – 1,0648 dolari ceea ce a ridicat media monedei americane de la 4,6664 la 4,6818 lei, un curs mai ridicat fiind înregistrat în 1 noiembrie trecut.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro s-a apropiat la 0,2 bani de maximul istoric

Moneda unică se tranzacționa în piața locală în culoarul 4,974 – 4,977 lei iar media ei a crescut de la 4,9737 la 4,9763 lei, la 0,2 bani de maximul istoric atins în urmă cu 11 luni.

Marți, a fost publicată minuta ședinței de politică monetară a BNR, care atenționează asupra faptului că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro sunt în continuare ridicate, au susținut membrii Consiliului, evocând dezechilibrul extern considerabil și tendința recentă de reaccentuare a acestuia, precum și execuția bugetară din primele două luni ale anului și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, dar și actualele tensiuni geopolitice.

S-a apreciat că în perspectivă apropiată dominante ca influență vor rămâne totuși atractivitatea relativă încă ridicată a plasamentelor în monedă națională și expectațiile privind perspectiva ratelor dobânzilor reprezentative ale băncilor centrale majore”.

România, la un pas de de categoria junk

Standard & Poor’s a reconfirmat, la sfârșitul săptămânii trecute, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, note care se află la un singur pas de categoria junk (gunoi).

Cu o lună înainte de următoarea ședință de politică monetară a BNR, de la care se așteaptă o decizie de tăiere cu un sfert de punct procentual a ratei de referință, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Prețul aurului a urcat din nou

Majorarea cererii de monedă elvețiană a apreciat-o pe aceasta față de euro iar cursul ei a urcat de la 5,1094 la 5,1289 lei. Media lirei sterline a crescut marginal la 5,8284 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la 356,8240 lei, creșterea fiind limitată de faptul că metalul galben se tranzacționa în culoarul 2.362,40 – 2.389,30 dolari, sub recordul de 2.431,90 dolari atins vinerea trecută, când prețul a atins maximul istoric de 359,6861 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 394,88 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3197 zloți/euro.

Încrederea în criptomonede s-a erodat iar bitcoin s-a depreciat marți la 61.773 – 63.906 dolari iar ethereum la 3.000 – 3.126 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până marți, la ora 14:00

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax