Connect with us

EVENIMENT

Public numeros în instituțiile de cultură subordonate Consiliuluiu Județean Cluj, la ediția din 2025 a Nopții Muzeelor

Publicat


Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 17 mai, la evenimentul Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea, precum și Muzeul Apei „Leonida Truță” au putut fi vizitate gratuit.

De asemenea, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean, și-a desfășurat activitatea conform unui program prelungit, între orele 09.00 și 24.00, iar la Castelul Bánffy din localitatea Răscruci a fost organizat duminică, 18 mai, evenimentul „Zilele Porților Deschise”.

„Muzeele clujene continuă să atragă un public numeros, demonstrând faptul că exponatele pe care așezămintele noastre culturale le găzduiesc reușesc să trezească interesul și curiozitatea comunității. Și în acest an, iubitorii de artă și de frumos s-au putut bucura de numeroase activități și de experiențe de neuitat”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

7.000 de persoane au vizitat Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost vizitat de aproape 7000 de persoane la Noaptea Muzeelor 2025. Mai exact, 6.916 adulți şi copii au participat la evenimentele pregătite cu această ocazie:

  • Expoziția temporară: „Costume din zona Clujului” cu piese vestimentare autentice, de patrimoniu, din Câmpia Transilvaniei, Dealurile Clujului și Munții Apuseni, punând în valoare diversitatea, rafinamentul și unitatea costumelor tradiționale locale. Aceasta poate fi vizitată în Palatul Reduta, până în 29.06.2025.
  • Expoziția temporară „Africa în imagini și povești” – Expoziţie de artefacte și fotografii (obiecte din lemn, statuete și tablouri) din Burundi, Ciad, Congo, Uganda și Sudanul de Sud. Expoziția poate fi vizitată în Galeria Cellarium, până în 30.05.2025.

Evenimentul Ziua Africii a fost un prilej de mare bucurie, nu doar pentru comunitatea africană din Cluj, dar și pentru toți cei care au ales Muzeul Etnografic al Transilvaniei pentru a petrece Noaptea Muzeelor. Acesta a implicat o paradă de costume tradiționale, dansuri și povești interesante.

Peste 100 de vizitatori și la Muzeul Memorial „Octavian Goga”

La Muzeul Memorial „Octavian Goga” programul Nopții Muzeelor a început la ora 16.00 și s-a încheiat la 22.00, 146 de vizitatori trecând pragul muzeului.

Pe lângă cele permanente, vizitatorii au admirat 10 expoziții temporare, organizate special cu acest prilej:

  • Expoziția de carte „Pagini noi” (Scrieri despre viața și opera lui O. Goga).
  • Expoziția de carte „10 Mai – zi cu triplă semnificație istorică”.
  • Expoziția de carte „Neprihănită, mândră poezie” (Volume de poezii, piese de teatru, traduceri ale poetului Octavian Goga).
  • Expoziția de carte „Autori români în biblioteca poetului Octavian Goga”.
  • Expoziția de pictură „România pitorească – un omagiu vizual adus peisajului și tradițiilor românești” (expoziție organizată în colaborare cu Asociația “ArtFain”, Cluj-Napoca).
  • Expoziția de artă plastică „Pictori din cadrul Societății Tinerimea Artistică”.
  • Expoziția de fotografii și documente „Poetul Ady Endre în fotografii și manuscrise”.
  • Expoziția etnografică „Portul popular din diferite zone ale României”.
  • Expoziția de documente și fotografii „Octavian Goga în corespondență și fotografii”.
  • Expoziția de bijuterii „Eleganța feminină”.

Muzeul Apei „Leonida Truță” a constituit, de asemenea, un obiectiv care a prezentat  interes pentru 180 de vizitatori dornici să descopere o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume.

Castelul Bánffy din localitatea Răscruci și-a deschis larg porțile în data de 18 mai în cadrul evenimentului „Zilele Porților Deschise”. Astfel, un număr de 150 de persoane s-au bucurat de acest loc plin de istorie, natură și atmosferă aparte și au putut afla informații și legende despre familia Bánffy, precum și amintiri unice ale acesteia.

Intrare gratuită la Muzeul de Artă, weekendul viitor

Reamintim faptul că Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează în perioada 24 – 25 mai 2025, între orele 14:00-21:00 – ultima intrare la ora 20:15 – evenimentul intitulat generic „Weekend la Muzeul de Artă”.

Cu acest prilej, beneficiind de intrare gratuită, publicul va putea să viziteze următoarele expoziții: „Galeria Națională” – expoziția de bază a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, expoziția personală de pictură a artistului Iacob Coman, intitulată „Contra-dicții”, expoziția personală de pictură a artistei franceze Chloé Silbano, intitulată „O remodelare temporară a lumii”, expoziția de grup a studenților Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (UAD), nivel licență, masterat și doctorat, intitulată „Aerul crud al dimineții”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Start festiv în Raliul Clujului, dat cu un tricolor de primarul Emil Boc. Peste 70 de echipaje înscrise

Publicat

De

raliul

Primarul Emil Boc a dat, vineri seara, startul festiv în Raliul Clujului pe esplanada de lângă Cluj Arena, cu un steag tricolor în mână, competiția fiind una aniversară, în condițiile în care se împlinesc 50 de ani de la primul raliu organizat în orașul de pe Someș în anul 1975.

Boc a primit și un cadou din partea organiatorilor, o cască de pilot semnată de mai mulți piloți înscriși în cursă, dar și de către veterani.

”Dragi clujeni, vă felicit că ați venit să vedeți un raliu de calitate, să vedeți profesioniștii din automobilism, care ne vor încânta timp ce două zile. La mulți ani Raliul Clujului încă 50 de ani de aici înainte”, a spus Boc.

După primar, startul a continuat să fie dat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

La start a luat parte și campionul național la raliuri Simone Tempestini de la echipa clujeană Napoca Rally Academy.

Raliu Clujului Star Lubricants are loc sâmbătă și duminică în județul Cluj, fiind înscrise în competiție 73 de echipaje. Traseul și probele pot fi găsite AICI.

Premierea va avea loc duminică la ora 13,30 tot pe esplanada de la Cluj Arena.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Publicat

disparuta

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”

Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Duel de 5 stele în Supercupa României: CFR Cluj- FCSB. Când are loc meciul

Publicat

Dan Petrescu, CFR Cluj, Cupa României

Clubul CFR Cluj anunță că s-a stabilit data și ora duelul din Supercupa României cu FCSB, partida urmând să aibă loc sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București.

”Biletele în galeria noastră (Peluza Sud, S103 și S104) vor putea fi cumpărate săptămâna viitoare, de luni până vineri, în intervalul 14:30 – 18:30, de la casele de bilete din Gruia!

Costul unui tichet este de 30 de lei, iar plata poate fi făcută atât cash, cât și cu cardul

Am luptat mereu împreună pentru ceea ce ne-am propus. Tot împreună vom lupta și de această dată să aducem Supercupa în Gruia! Hai CFR!”, arată clubul feroviar.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Clujul mai are două “comori vii”: horitorul Traian Balcău și „Lie din Frata”, declarați Tezaure Umane

Publicat

De

Doi clujeniu, Tezaure Umane Vii

Doi reprezentanți de seamă ai județului Cluj, Traian Balcău, horitor din comuna Ceanu Mare, și Vasile Pop, cunoscut sub numele de scenă „Lia din Frata”, virtuoz al viorii, vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific de Tezaur Uman Viu.

Anunțul a fost făcut vineri, 20 iunie 2025, de Minuisterul Culturii, care a publicat lista celor 15 români care vor primi în acest an prestigiosul titlu onorific.

Traian Balcău, horitorul din Ceanu Mare

Născut în 1949 în satul Iuriu de Câmpie, Traian Balcău este considerat unul dintre cei mai reprezentativi horitori ai Câmpiei Transilvaniei.

Horitul, o formă arhaică de expresie orală și muzicală, reprezintă o componentă esențială a spiritualității și filosofiei țărănești, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cu autenticitate și sensibilitate, Traian Balcău continuă această tradiție vie, fiind sprijinit în demersul său de Centrul clujean.

„Lia din Frata” a învățat să cânte “după ureche”

Vasile Pop este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii instrumentale tradiționale din județul Cluj.

Crescut în spiritul jocului popular din Câmpia Transilvaniei, el a învățat să cânte după ureche, devenind sufletul formației de jucăuși din Frata. Cu vioara sa, a adus și continuă să aducă bucurie la numeroase evenimente populare, arată specialiștii clujeni de la CJCPCT Cluj.

Clujul, lider național în păstrarea tradiției

Odată cu această recunoaștere, județul Cluj ajunge la un total de 17 titluri de Tezaur Uman Viu, consolidându-și poziția de lider național în păstrarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Programul național „Tezaure Umane Vii”, derulat anual de Ministerul Culturii, are ca scop identificarea și recunoașterea publică a celor care păstrează, creează și transmit valori ale patrimoniului cultural imaterial românesc.

Titlul este acordat în urma unei selecții riguroase și reprezintă o recunoaștere oficială a contribuției personale la menținerea și transmiterea tradiției autentice.

Foto: CJCPCT Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate